ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
ΝΕΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Στο βηματισμό της "νέας τάξης πραγμάτων"

Με τους εξοπλισμούς που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, η Ελλάδα έρχεται να ανταποκριθεί στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών κατευθύνσεων, διεκδικώντας ρόλο στα πλαίσια της "νέας τάξης"

Πολλά είναι τα ερωτήματα που αφορούν το όλο θέμα του κυνηγητού των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, με αφορμή και την τελευταία απόφαση του ΚΥΣΕΑ για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 4 τρισ. δραχμών. Η κούρσα αυτή, πού μπορεί να οδηγήσει; Απαντάει πραγματικά στο υπαρκτό πρόβλημα των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας; Οι εξοπλισμοί αυτοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αμερικανικής προέλευσης, πόσο αποτελεσματικοί θα είναι την κρίσιμη ώρα, όταν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας παραχωρούνται στους ιμπεριαλιστές;

Ο διαρκής ανταγωνισμός στους εξοπλισμούς με τη "σύμμαχη" στο ΝΑΤΟ, Τουρκία και οι σχέσεις εξάρτησης που αυτός συνεπάγεται από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ιδίως τις ΗΠΑ, είναι γνωστό πού οδηγεί. Ενδεικτική είναι η δήλωση αναλύτριας του Αμερικανοβρετανικού Συμβουλίου Ασφαλείας: "Εχουμε αυξήσει σε τεράστιο βαθμό την ικανότητα της Τουρκίας και της Ελλάδας να πολεμήσουν μεταξύ τους".

Στην υπηρεσία του "νέου" ΝΑΤΟ

Το βέβαιο είναι ότι πολλές από τις αγορές εξοπλισμών γίνονται κατόπιν παραγγελίας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων, που πηγάζουν από τη σχέση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ.Δε λείπουν, πάντως, και οι περιπτώσεις της συνειδητής εξυπηρέτησης από ορισμένους κύκλους συγκεκριμένων συμφερόντων, που έχουν σχέση με πολεμικές βιομηχανίες του εξωτερικού.Υπάρχει βέβαια και μια άλλη πιο καινούρια πλευρά: Οι νέοι εξοπλισμοί δεν είναι άσχετοι και με την εξυπηρέτηση της διεύρυνσης των ορίων των ΝΑΤΟ προς την Ανατ. Μεσόγειο και τον αντίστοιχο ρόλο που διεκδικεί η κυβέρνηση για την Ελλάδα.Σ' αυτά τα πλαίσια υπάρχει χώρος και για το "ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου", για την υλοποίηση του οποίου απαιτούνται πρόσθετοι εξοπλισμοί.

Αποκαλυπτικά αυτών των ΝΑΤΟικών προσανατολισμών είναι και τα όσα γράφονται στην επίσημη έκδοση του υπουργείου Αμυνας, που ονομάζεται "Λευκή Βίβλος".

"Στα επόμενα χρόνια, αναφέρει, η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται να αλλάξει ριζικά. Οι Ενοπλες Δυνάμεις του μέλλοντος θα χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ικανότητα συντονισμού των τριών κλάδων. Η ικανότητα αυτή δεν μπορεί παρά να βασίζεται στη λειτουργία ταχυκίνητων μάχιμων μονάδων, που θα εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ετοιμότητας στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής,καθώς και στην ευρεία χρήση της τεχνολογίας και της πληροφορικής".

Ολως τυχαία... βέβαια και η νέα δομή του ΝΑΤΟ στηρίζεται στη λειτουργία ταχυκίνητων μονάδων. Μονάδων που θα είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να επέμβουν, όπου οι ανάγκες της επιβολής της "νέας τάξης" το απαιτήσουν. Τη συγκρότηση τέτοιου είδους μονάδων εξήγγειλε πρόσφατα σε συνέντευξή του και ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και τα παρακάτω: "Το βάρος, τονίζεται στη "Λευκή Βίβλο", θα πρέπει να δοθεί στην ποιότητα, με βασικούς άξονες την υιοθέτηση σύγχρονου στρατηγικού και επιχειρησιακού δόγματος (με έμφαση στις συνδυασμένες/ διακλαδικές επιχειρήσεις), την απόκτηση των απαραίτητων σύγχρονων οπλικών συστημάτων και ιδιαίτερα πολλαπλασιαστών ισχύος και την πλήρη και ταχεία επιχειρησιακή ενσωμάτωσή τους στο δυναμικό των ΕΔ".

Τα παραπάνω έρχονται σαφώς σε εφαρμογή των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων. Χαρακτηριστικά αυτά που αναφέρονται σε ενημερωτική έκδοση που εκδίδει το ΝΑΤΟ: "Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η υλοποίηση της έννοιας της συνδυασμένης μεικτής δύναμης επιχειρήσεων, η οποία θα επιτρέψει στη Συμμαχία την πραγματοποίηση νέων αποστολών (όπως ειρηνευτικές επιχειρήσεις). Οι νέες δομές θα είναι ικανές να λειτουργούν τόσο υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, όσο και υπό τον έλεγχο της ΔΕΕ και να επιτρέπουν τη συμμετοχή τρίτων χωρών". Μια άλλη πλευρά του ΝΑΤΟικού εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι αυτή της επαγγελματοποίησης του Ελληνικού Στρατού. "Οι Ενοπλες Δυνάμεις, αναφέρεται στη "Λευκή Βίβλο" θα πρέπει να στελεχώνονται από αξιωματικούς και οπλίτες άρτιας εκπαίδευσης και υψηλής τεχνολογικής κατάρτισης, προκειμένου να είναι σε θέση να χειρίζονται αποτελεσματικά τα οπλικά και πληροφορικά συστήματα που θα έχουν στη διάθεσή τους". Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και ήδη στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις όπου υπηρετούν περί τους 15.000 έμμισθους οπλίτες,ποσοστό 15% του συνολικού αριθμού των οπλιτών. Αποκαλυπτικά για το ρόλο που διεκδικεί η Ελλάδα στα πλαίσια της "νέας τάξης" είναι τα όσα αναφέρονται σε άλλο κεφάλαιο της ίδιας έκδοσης: "Μέσα σ' ένα εξελισσόμενο περιβάλλον, η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει μια ισχυρή θέση στο διεθνές προσκήνιο. Η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε το σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Η πρόκληση για τα χρόνια που έρχονται, μέσα στη νέα τάξη πραγμάτων,είναι ν' αξιοποιήσει αυτή τη μοναδική στρατηγική της θέση και να μετατραπεί σε σταθεροποιητικό παράγοντα στο χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου".
Φαύλος κύκλος

Το όλο κλίμα που διαμορφώνεται με την ένταση των εξοπλισμών έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Ετσι και άλλες βασικές λειτουργίες, όπως η οικονομία και η εξωτερική πολιτική υποτάσσονται στο στρατιωτικό παιχνίδι με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι γνωστές οι θέσεις κυβερνητικών παραγόντων από επίσημα βήματα περί ανάγκης "υιοθέτησης μιας συνολικής πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας η αμυντική, η εξωτερική και η οικονομική πολιτική θα δρουν συμπληρωματικά και υποστηρικτικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων της ισχυροποίησης της εθνικής ανταγωνιστικής μας βάσης". Ως προϋπόθεση γι' αυτό αναφέρεται: "Για ν' αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο και για να επιτευχθεί αύξηση του αμυντικού βάρους, επιβάλλεται δραστηριοποίηση σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο και απόκτηση των απαραίτητων αεροπορικών και ναυτικών μέσων για την προβολή ισχύος".

Η μόνη διέξοδος από αυτόν το φαύλο κύκλο, είναι ο σχεδιασμός και η κάλυψη των πραγματικών αμυντικών αναγκών της χώρας, μακριά από την "προκρούστεια κλίνη" του ΝΑΤΟ, και τις "υποχρεώσεις" που δημιουργεί η πολιτική της υποταγής στους "συμμάχους". Μόνο που αυτό απαιτεί αντιιμπεριαλιστική πολιτική και στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης όχι μόνο δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στην υπόθεση της προάσπισης των συνόρων, αλλά υπονομεύει και υποσκάπτει την εθνική κυριαρχία και την ειρήνη. Η προοπτική βρίσκεται στην ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης και του λαϊκού μετώπου.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Οι εξοπλισμοί... αγχώνουν!

Εκκλήσεις για "εθνική συνεννόηση" με στόχο την επιβεβαίωση του προσανατολισμού στη σύγκλιση και την αναγωγή της ΕΕ σε "τριτεγγυητή" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απευθύνει ο ΣΥΝ

Με το... άγχος της επίτευξης ή όχι των όρων της σύγκλισης των Ευρωπαϊκών Οικονομιών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, προσέγγισε ο Συνασπισμός το θέμα - όπως και πάρα πολλά οικονομικά θέματα της τρέχουσας περιόδου - του εξοπλιστικού προγράμματος, ΕΜΠΑΕ 1996-2000, που εξαγγέλθηκε την Τετάρτη από τον πρωθυπουργό.

"Η Ελλάδα διαρκώς αποκλίνει..."

Η "ασφυξία" που επέρχεται για την Εθνική Οικονομία της χώρας με το ανταγωνιστικό κυνήγι των εξοπλισμών με την Τουρκία, και τις ΗΠΑ στο ρόλο του προμηθευτή, στις διακηρύξεις του Συνασπισμού αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του κόμματος, Ν. Κωσταντόπουλου, αντιμετωπίστηκε από την εκτίμηση ότι οι εξοπλισμοί φρενάρουν την ανάπτυξη. Ο Συνασπισμός, βέβαια, συγκεκριμενοποιεί πώς εννοεί την ανάπτυξη...

"Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα Μαμούθ, θα απομακρύνει οριστικά την Ελλάδα από τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης" τόνισε πριν απ' όλα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, αμέσως μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, προσθέτοντας ότι "θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για την Εθνική Οικονομία". Στην ίδια ανακοίνωση ο Συνασπισμός κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της, επειδή "η Ελλάδα διαρκώς αποκλίνει από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, χωρίς πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας, ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και εξυγίανσης της πολιτικής". Σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη, στο ραδιοφωνικό σταθμό "9.61 FLASH", ο πρόεδρος του ΣΥΝ διάνθισε ακόμα περισσότερο αυτή την εκτίμηση, προσθέτοντας ότι "τινάζουν στον αέρα όλο το περιθώριο αξιοποίησης του 2ου Πακέτου Ντελόρ", ενώ παράλληλα "η κυβέρνηση γνωρίζει ότι καθηλώνει τη χώρα σε μια μόνιμη και εξαντλητική καθυστέρηση". Στην "γκρίνια" λοιπόν, για το πόσο θα καθυστερήσει η προοπτική της ευρωπαϊκής σύγκλισης για την Ελλάδα, με τις εξοπλιστικές δαπάνες, εστιάζει την αντίθεσή του ο Συνασπισμός, προσθέτοντας και ότι οι εν λόγω επιβαρύνσεις θα "εκμηδενίσουν κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής" και θα "υπονομεύσουν τις δυνατότητες για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό", αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι επιπτώσεις του εξοπλιστικού προγράμματος θα πλήξουν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Για την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών σιωπά ένοχα.

Γνωστός ο προβληματισμός

Η κριτική κάτω από αυτό το πρίσμα, δεν είναι πρωτάκουστο γεγονός για την κυβέρνηση. Με τις παραπάνω τοποθετήσεις, που επισημάνθηκαν και σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε γι' αυτό το θέμα, ο Συνασπισμός, ενστερνίζεται ουσιαστικά τον προβληματισμό που επικράτησε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς και του ΠΑΣΟΚ, όταν το καλοκαίρι είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την κατάρτιση του εξοπλιστικού προγράμματος. Την περίοδο εκείνη κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (ανάμεσά τους και ο νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας) εξέφραζαν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, σχετικά με το ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην πορεία σύγκλισης. Προβληματισμός που έλαβε τέλος όταν ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται στην Ευρώπη την εξαίρεση των εξοπλιστικών δαπανών από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, λόγω των ιδιομορφιών της χώρας, στις σχέσεις της με την Τουρκία. Την ίδια θέση, άλλωστε, επιβεβαίωσε και την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, λέγοντας ότι "αναπτύσσουμε την ιδιαιτερότητα που έχει η χώρα μας, στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών".

Ενα ερώτημα που ίσως προκύπτει είναι το γιατί δεν... πείθεται η ηγεσία του Συνασπισμού από την απάντηση που έχει δώσει προ καιρού ο Κ. Σημίτης; Σε αυτό ο Συνασπισμός, δίνει την απάντησή του, προτείνοντας - και κατηγορεί για παράλειψη την κυβέρνηση - τη "χάραξη Εθνικής Στρατηγικής" και "διαμόρφωση ευρύτερης στρατηγικής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συνολικά την εξωτερική πολιτική", με "σύγκληση των αρχηγών και των κομμάτων και την αναγκαία συνεννόηση".

Συνεννόηση

Η "συνεννόηση" των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, που επιζητά ο ΣΥΝ, με βάση και τις παραπάνω πολιτικές θέσεις, είναι στα πλαίσια της "πλατφόρμας" του να προχωρήσει χωρίς "κωλύματα" στην πορεία σύγκλισης η χώρα, ορίζοντας παράλληλα ως "τριτεγγυητή" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναγορεύοντάς τη σε προστάτιδα των ελληνικών συνόρων.Στη συνέντευξή τύπου, μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος, αναρωτήθηκε, "γιατί προχωρήσαμε σε εξοπλιστικό πρόγραμμα αν επίκειται αναγνώριση" των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις; Επίσης η Μ. Δαμανάκη - στην ίδια συνέντευξη - σημείωσε ότι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στους "μηχανισμούς ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ειδικά για το Αιγαίο, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, έκανε λόγο για κακώς ενισχυμένο ρόλο των ΗΠΑ. Αναφορά, που επαναφέρει στο προσκήνιο τις παλιότερες εκτιμήσεις του Συνασπισμού για απεγκλωβισμό από την αμερικανικές μεσολαβήσεις και... καταφύγιο στην αγκαλιά της Ευρώπης. Θέση που, αν λάβει κανείς υπόψη του τη συνεχή σύσφιξη των στρατιωτικοπολιτικών δεσμών ΕΕ και ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις στην περιοχή των Βαλκανίων και αλλού, δείχνει πως κινείται ούτως ή άλλως εκτός τόπου και χρόνου.

Ανεξάρτητα με το αν θα εισακουστούν από την κυβέρνηση οι απαιτήσεις του Συνασπισμού, είναι σαφές ότι μια τέτοια "Εθνική Συνεννόηση" βρίσκεται σε αντίθεση με μια πορεία αποκλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, μέσω της απεξάρτησης της χώρας από κάθε είδους "διαμεσολάβηση" των δυνάμεων εκείνων που σήμερα στηρίζουν πανθομολογούμενα την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας. Παράλληλα, κάτω από τον τίτλο της "υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων" ενισχύει την ολοκληρωτική εναρμόνιση της χώρας με τις κεντρικές πολιτικοοικονομικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την αναζήτηση της ευρύτερης δυνατής αποδοχής.

Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση εξουδετέρωσης των λαϊκών αγώνων

"Κάθε προϋπολογισμός ο οποίος έχει επιπτώσεις στα εισοδήματα προκαλεί κινητοποίηση των ενδιαφερομένων. Αυτό είναι μέσα στη ζωή. Θα υπάρξει και φέτος, θα υπάρξει και τα επόμενα χρόνια. Και, όπως και τα περασμένα χρόνια, έτσι και φέτος και τα επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση θα δράσει κατά το συνήθη τρόπο. Θα συζητήσει, θα εξηγήσει, θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει την κοινωνία για τους στόχους της. Είμαστε κυβέρνηση, για να μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο μία κατεύθυνση, ένα όραμα... Πρέπει να επιδιώκουμε να ομογενοποιούμε την κοινωνία".

Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ότι δεν ξέρει τι θέλει και πώς θα επιδιώξει να το εφαρμόσει. Στις παραπάνω δηλώσεις, που έκανε μετά τη συνεδρίαση, την περασμένη Τετάρτη, του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης έδωσε με τον τρόπο του απάντηση σε όσους τον επικρίνουν (ΝΔ, ΣΥΝ, ΣΕΒ, κ.ά.) ότι, δύο μήνες τώρα, μόνο "συσκέπτεται" και δεν προχωρεί στην άμεση λήψη των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Ο Κ. Σημίτης γνωρίζει πολύ καλά ότι, τελικά, από τη δική του τακτική και χειρισμούς, θα εξαρτηθεί σε ποια έκταση και βάθος θα υλοποιηθεί η οικονομική πολιτική. Γι' αυτό μετράει πολύ προσεκτικά τις κινήσεις του. Εξάλλου, σε τελευταία ανάλυση, σε αυτή την επιχείρηση επιβολής της αντιλαϊκής λαίλαπας, κρίνεται και ο ίδιος, ως διαχειριστής των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας και ως τοποτηρητής των Βρυξελλών.

Πρώτο μέλημα, λοιπόν, του πρωθυπουργού, με δεδομένη την οικονομική πολιτική και ειλημμένες τις αποφάσεις για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, είναι η εξασφάλιση, στο βαθμό του δυνατού, της κοινωνικής ανοχής και συναίνεσης και, βέβαια, η εξουδετέρωση των λαϊκών κινητοποιήσεων. Με άλλα λόγια, όσο και αν αυτό φαντάζει παράλογο από πρώτη ματιά, επιδιώκει, τα πλατιά λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν, αν όχι να υποστηρίξουν, την οικονομική πολιτική, που στρέφεται κατ' ευθείαν ενάντια στα συμφέροντά τους!

Προκειμένου να επιτύχει αυτό το στόχο, έστω και εν μέρει, έχει θέσει σε κινητοποίηση, με την ολόπλευρη βοήθεια των ιδιοκτητών ΜΜΕ, την προπαγανδιστική μηχανή, καλλιεργώντας κατ' αρχήν το κατάλληλο κλίμα και προετοιμάζοντας το έδαφος.

Κινδυνολογία και "κοινωνική ευαισθησία"

Τρία είναι τα βασικά επιχειρήματα, που προβάλλουν με ένταση οι εκσυγχρονιστές κυβερνώντες:

Πρώτον,η ακατάσχετη κινδυνολογία για την προοπτική, αν η χώρα μας δεν εφαρμόσει "σκληρά μέτρα", να περιθωριοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να μείνει εκτός των διαδικασιών ολοκλήρωσης και να "ξεπέσει" στην κατηγορία των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης! Φυσικά, πρόκειται για φτηνό προπαγανδιστικό πυροτέχνημα. Ολοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η θέση της χώρας μέσα στην ΕΕ διαρκώς χειροτερεύει και αντί να συγκλίνει με τις υπόλοιπες χώρες αποκλίνει θεαματικά, παρά τη δεκαετή λιτότητα και τα σταθεροποιητικά προγράμματα. Αυτός που είναι περιθωριοποιημένος, και θα είναι είτε εντός, είτε εκτός ΟΝΕ, είναι ο λαός.

Δεύτερον,η επιλεκτική προβολή ορισμένων επιμέρους μέτρων, τα οποία μπαίνουν στο συνολικό πακέτο, ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, με σκοπό να δημιουργήσουν εντυπώσεις περί "κοινωνικού προσώπου" και "κοινωνικής ευαισθησίας". Ταυτόχρονα, επιχειρούν να πείσουν ότι τα βάρη θα τα σηκώσουν και "οι έχοντες και κατέχοντες". Γι' αυτό το σκοπό διαρρέουν μέτρα για φορολογία στα ομόλογα, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, την κατάργηση φοροαπαλλαγών ορισμένων "προνομιούχων" ομάδων. Βέβαια, η ίδια η πράξη δίνει αποστομωτική απάντηση. Αρκεί να αναφέρει κανείς την υποδοχή που επιφύλαξε η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, για να κονιορτοποιηθούν τα περί "κοινωνικής ευαισθησίας".

Τρίτον,η σύνδεση των θυσιών, που υποβάλουν τις λαϊκές μάζες, με τις "αμυντικές" δαπάνες. Η κυβέρνηση δε διστάζει να "παίξει" με τον πατριωτισμό των εργαζομένων για να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους, όχι μόνο στο επαχθές εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά γενικότερα στην αντιλαϊκή πολιτική.

Κοινός παρονομαστής των παραπάνω σαθρών επιχειρημάτων είναι να γίνει αποδεκτό από ένα μέρος των λαϊκών στρωμάτων ότι η οικονομική πολιτική είναι μονόδρομος και νομοτέλεια.

Η συνεισφορά των "διαφωνούντων"

Στην προπαγανδιστική αυτή επιχείρηση, έρχονται να συνεισφέρουν οι "αμφισβητίες" και "διαφωνούντες" στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η συμβολή τους έγκειται στο εξής: Επιχειρούν, δήθεν, να εκφράσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, προβάλλοντας φιλολαϊκές "ενστάσεις" στην κυβερνητική πολιτική, αλλά στο τέλος καταλήγουν να συνηγορήσουν "εκ των έσω" ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, και άρα πρέπει, έστω με βαριά καρδιά, να υποταχθούμε στη μοίρα μας. Δε ζητάει τίποτα περισσότερο η κυβέρνηση...

Αυτός ο ρόλος των "διαφωνούντων", όχι απλά γίνεται αποδεκτός από τον Κ. Σημίτη, αλλά και "ευλογείται". Ιδού πώς τους αντιμετωπίζει: "Νομίζω ότι παρ' όλες τις διαφορετικές απόψεις, που, επαναλαμβάνω, είναι θετικές γιατί συμβάλλουν στη συζήτηση, προκύπτει μια ενιαία γραμμή". Η γραμμή της "ανάγκης" επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων. Με άλλα λόγια, τα "διαφωνούντα" στελέχη του ΠΑΣΟΚ - πέρα από το παιχνίδι που κάνουν για ιδιοτελείς σκοπούς και για συμμετοχή στη νομή της εξουσίας - αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν και γέφυρες για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική.

Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι η απόκρουση της επερχόμενης αντιλαϊκής λαίλαπας από τους εργαζόμενους, μέσα από μαζικούς, συντονισμένους και αποφασιστικούς αγώνες, προϋποθέτει την απόρριψη της κυρίαρχης ιδεολογίας και προπαγάνδας και το γύρισμα της πλάτης στους ψευτοεκφραστές της λαϊκής αγανάκτησης, στην προοπτική της συγκρότησης του δικού τους μετώπου πάλης. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να γίνεται κατανοητό από πλατύτερες λαϊκές μάζες ότι για την επίλυση των προβλημάτων τους απαιτείται η εφαρμογή μιας άλλης αντιμονοπωλιακής πολιτικής.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ