ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ

Ενέτεινε τις ανησυχίες η κυβέρνηση

Συζήτηση χτες στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ

Δεν έπεισε, χτες, στη Βουλή η κυβέρνηση ότι είναι στις προθέσεις της να προχωρήσει ανεμπόδιστα το έργο εκτροπής του Αχελώου. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, απαντώντας στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ απέφυγε να τοποθετηθεί σε κρίσιμα ζητήματα, επανέλαβε όσα είναι ήδη γνωστά για το θέμα, ενώ με τις γενικολογίες στις οποίες κατέφυγε, δεν καθησύχασε - αλλά ενίσχυσε - τους δικαιολογημένους φόβους που υπάρχουν για την τύχη του έργου. Το μόνο θετικό από την απάντηση του υπουργού είναι η διαβεβαίωσή του ότι η μελέτη βιωσιμότητας του έργου προωθείται "και πρόκειται να ανατεθεί εντός των ημερών".Ο Κ. Λαλιώτης άφησε αναπάντητο το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα επιδιώξει χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ύψος του ποσού που θα προβλέπεται για το έργο στον προϋπολογισμό του '97. Τέλος, με την απάντηση που έδωσε ότι "οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι σεβαστές" ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί πως το έργο θα πάει στις ελληνικές καλένδες αν οι προσφυγές που έχουν γίνει από οικολογικές οργανώσεις δικαιωθούν. Βεβαίως, για να διασκεδάσει τα πράγματα, έκανε λόγο για τεκμηριωμένο αντίλογο σ' αυτές τις προσφυγές και δήλωσε πως ο ίδιος σέβεται τις απόψεις των οικολόγων, αλλά δε συμφωνεί μαζί τους.

Β. Μπούτας: Τώρα ανησυχούμε περισσότερο

"Υστερα από την απάντηση του υπουργού - τόνισε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας - μεγάλωσαν οι ανησυχίες που είχαμε. Ανησυχούμε, γιατί ενώ το φράγμα της Συκιάς ανατέθηκε και προχωρά, η σήραγγα εκτροπής πήγε ξεχωριστά και δόθηκε η ευκαιρία στους οικολόγους να προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας. Μήπως το κάνατε αυτό γιατί η σήραγγα είναι η εκτροπή και χωρίς αυτή εκτροπή δεν υπάρχει, ενώ το φράγμα στη Συκιά μπορεί από μόνο του να χρησιμεύει για το υδροηλεκτρικό;

Ανησυχούμε γιατί δεν υπάρχουν μελέτες βιωσιμότητας του έργου της εκτροπής, με ευθύνη της κυβέρνησης και αυτός μπορεί να είναι λόγος να κερδίσουν τη δίκη οι οικολόγοι. Πιστεύουμε ότι η σημερινή δέσμευση του υπουργού θα υλοποιηθεί.

Ανησυχούμε γιατί δε γίνεται καν λόγος και ούτε υπάρχει σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα για μια σειρά έργα (αναριθμηστική δεξαμενή, διώρυγες, αγωγοί), όπως και έργα εγγειοβελτιωτικά που είναι αναγκαία για την άρδευση του κάμπου. Το οικονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει η κυβέρνηση να διεκδικήσει χρήματα από την Κοινότητα κόντρα στη λογική της ΕΕ, που δε θέλει το έργο γιατί θα αυξηθεί η αγροτική παραγωγή.

Δεν μπορεί, τέλος, να μην αυξάνεται η ανησυχία μας και η ανησυχία των Θεσσαλών, όταν ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Παπαδημητρίου υπογράφει την κατάθεση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας".

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Εκδήλωση - συζήτηση, με ομιλητή τον Κώστα Αλυσσανδράκη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θέμα "Η κατάσταση στην παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ", διοργανώνει η ΚΟ Αμφιλοχίας του ΚΚΕ σήμερα Πέμπτη,στις 6 μμ στο Δημαρχείο. Θα υπάρξει εισήγηση των ΚΟ για τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν μαζικοί φορείς.
  • Στα ΕΛΤΑ Πατησίων θα περιοδεύσει σήμερα Πέμπτη στις 7 πμ ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Επίσκεψη - περιοδεία στην επιχείρηση "Αλουμίνιον της Ελλάδας" (ΠΕΣΙΝΕ) θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και θα έχει συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων και τη διοίκηση της επιχείρησης. Το απόγευμα στις 6 μμ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία στα Ασπρα Σπίτια.
  • Η ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει σήμερα Πέμπτη στις 10 πμ συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της (οδός 1821, αρ. 39) με θέμα την κατάσταση στην εξωτερική πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ. Ομιλητής θα είναι οΜπ. Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.
  • Κλιμάκιο της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή την περιοχή Λεσινιού.Συγκεκριμένα, στις 6 μμ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού για τα προβλήματα της περιοχής και ιδιαίτερα για το βαμβάκι. Στις 8 μμ θα περιοδεύσει στο χωριό Παντάλοφος και θα συναντηθεί με τον Αγροτικό Σύλλογο.
  • Οι ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής - Ανάστασης πραγματοποιούν συνεστίαση τηνΚυριακή 10 Νοέμβρη,στην ταβέρνα "Ρωμάνια", Α. Μιαούλη 120, Χαραυγή. Πληροφορίες στο τηλ. 4321.949.
  • Η ΚΟΒ Κηφισιάς του ΚΚΕ προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει την Κυριακή 10 Νοέμβρη στις 10.30 πμ στο πολιτιστικό κέντρο "Βίλα Δροσίνη" με θέμα: "Τα αποτελέσματα των εκλογών, οι μετεκλογικές εξελίξεις, ο προϋπολογισμός".
  • Η ΚΟ Νυρεμβέργης του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 17 Νοέμβρη,ώρα 10.30 πμ (στην αίθουσα του κτιρίου όπου στεγάζεται η κοινότητα) ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση για την ενημέρωση των Ελλήνων μεταναστών. Θα μιλήσει ο Γιάννης Θεωνάς, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

ΤΕΛ ΛΕΣΒΟΥ

Συγκάλυψη του σκανδάλου;

Υποπτη η χτεσινή απάντηση του υφυπουργού Παιδείας στη Βουλή

Το υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα για την αντιμετώπιση του τεράστιου σκανδάλου με την κατασκευή του ΤΕΛ Λέσβου, που, όπως τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, αναπτύσσοντας επίκαιρη ερώτηση "συνεχίζει να κρατά 1.400 παιδιά, 150 εκπαιδευτικούς και δεκάδες εργαζόμενους μέσα σε αυτή την παγίδα. Εάν γινόταν σεισμός 5 με 5,5 Ρίχτερ, θα κατέρρεε και θα θρηνούσαμε χιλιάδες νεκρούς" αλλά με την απάντησή του ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος γέννησε βάσιμες υπόνοιες ότι βαδίζουμε προς συγκάλυψη του θέματος.

Ο Γ. Ανθόπουλος αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 3 δισ. δρχ., υπέρβαση του χρόνου παράδοσης, έχει γίνει παράνομη καταβολή στον ανάδοχο ποσού 1,1 δισ. δρχ. για πιστοποιημένες, αλλά μη εκτελεσθείσες εργασίες, και έχουν κλαπεί υλικά του οπλισμού του κτιρίου, το υπουργείο Παιδείας απλώς έχει διατάξει έρευνα σε βάθος με ΕΔΕ και όλων των υπευθύνων του υπουργείου που πιθανόν εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Να σημειωθεί ότι από το 1995 έχει διαπιστωθεί η ακαταλληλότητα του κτιρίου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αφού υπογράμμισε ότι ο επιβλέπων του έργου που υπέγραψε την πληρωμή ανύπαρκτων εργασιών, συνεχίζει να το επιβλέπει και ο διευθυντής της ΔΙΕΦΕΣ κρατά τη θέση του και προάγεται σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, τόνισε: "Γιατί δεν κάνατε τίποτα από το 1995, που το κτίριο ήταν ακατάλληλο, για να βρεθούν αίθουσες για πρωινή βάρδια, για να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι εγκληματίες και οι κλέφτες; Γιατί δεν κάνατε τίποτα, εν πάση περιπτώσει, για να διαλευκανθεί αυτή η βρώμικη υπόθεση; Ερχεσθε σήμερα ουσιαστικά να συγκαλύψετε και στο Δελτίο Τύπου που βγάλατε λέτε ότι θα διερευνηθούν και θα επιβληθούν κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις".

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Κρατά κλειστά τα χαρτιά του

Στην επικείμενη κατάθεση του προϋπολογισμού, αντί άλλης απαντήσεως, κατέφυγε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των προέδρων της ΝΔ Μ. Εβερτ και του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου για την πορεία της οικονομίας. Επίσης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο κύριος στόχος είναι η ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συμβάλει.

Τόσο ο Μ. Εβερτ, όσο και ο Ν. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησαν τον Κ. Σημίτη για υπεκφυγή.

Ανάλογη ήταν και η τακτική που ακολούθησε ο Κ. Σημίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της παιδείας και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της. Ο πρωθυπουργός είπε απλώς ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα για το θέμα έχει εκτεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις. Οσον αφορά δε τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είπε απλώς ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιμετώπιση του προβλήματος με αναπληρωματικούς, για δε τα θέματα της ανωτάτης εκπαίδευσης παρέπεμψε στον διάλογο του αρμόδιου υπουργού με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι δεν είπε τίποτα για τη διασφάλιση και συνέχιση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ για τη γνωστή υπόθεση Ψυχάρη δε συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη, διότι, σύμφωνα με τα λεχθέντα του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος επέλεξε τις ερωτήσεις που θα συζητηθούν, η εντύπωση που του δημιουργήθηκε στην κατ' ιδίαν επαφή του με τον Ν. Κωνσταντόπουλο, την περασμένη Παρασκευή, επιθυμία του προέδρου του ΣΥΝ ήταν να προηγηθεί η ερώτηση για την οικονομία.

Εκδήλωση για τον Τσε Γκεβάρα

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα διοργανώνουν την Κυριακή 10 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ.,στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γεναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος), ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και η πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα. Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει η πρέσβης της Κούβας, Αννα Μαρία Γκονζάλεθ Σουάρεθ και θα γίνει προβολή ταινίας για τη ζωή, τη δράση και τη δολοφονία του μεγάλου διεθνιστή επαναστάτη.

Νεανική εκδήλωση στη Λάρισα

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ διοργανώνουν την Κυριακή 10 Νοέμβρη,στις 7 μ.μ., στο "Γαλαξία", εκδήλωση για τη νεολαία με συναυλία νεανικών μουσικών συγκροτημάτων και πολιτική ομιλία από τον γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Σοφιανό.Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Eκδρομή του ΚΜΕ στο Πήλιο

Τριήμερη εκδρομή στο Πήλιο διοργανώνει το ΚΜΕ από τις 8 έως τις 10 Νοέμβρη.Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει:

- Κεντρική εκδήλωση του ΚΜΕ στο Εργατικό Κέντρο του Βόλου με θέμα: "Το εργατικό - αγροτικό κίνημα στη Μαγνησία". Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας Ηλίας Λεφούσης. Παρέμβαση με θέμα "Λευκή Βίβλος και εργατικό κίνημα" θα κάνει ο Β. Τακούδης, οικονομολόγος, μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ.

- Ξενάγηση σε χωριά του Πηλίου, που θα περιλαμβάνει αφήγηση για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, με ομιλητή τον Μ. Παπαδάμο (Φεραίο), διοικητή της 123ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ και ξενάγηση στο σπίτι του Γ. Κορδάτου και στο σπίτι του Θεόφιλου.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι κρατήσεις πρέπει να γίνουν έγκαιρα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 88.100.46 από τις 9 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.

  • Το ΔΣ του ΚΜΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία".Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη,στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του ΚΜΕ στην οδό Τροίας 36. Εισηγητής θα είναι ο ιστορικός - δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας.
Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

Καθημερινά λειτουργούν τα γραφεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ,που βρίσκονται στην οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, γραφεία 12 - 13, και παραμένουν ανοιχτά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από 6 έως 9 μ.μ. Σε ένταση των προσπαθειών για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αντιστασιακών Πειραιά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα πιο κάτω γραφεία:

ΠΕΙΡΑΙΑ: Φίλωνος 41 (9.00 π.μ. - 5.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ.) τηλ. 4124.696.

ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ: Κύπρου 68 (6.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ.) τηλ. 4925.757.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: Ρέπουλη 16 (5.00 μ.μ. - 7.30 μ.μ.) τηλ. 4618.180.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Γρ. Λαμπράκη 217 (5.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.) τηλ 4942.288.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Πόντου 46 (5.00 μ.μ. - 6.00 μ.μ.) τηλ. 4610.362.

Εκδήλωση ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Κυψέλης διοργανώνει αύριο Παρασκευή,στις 9 το βράδυ, τον ετήσιο χορό της στο κέντρο "Αμπελόφυλλο" (Λέλας Καραγιάννη και Σαμοθράκης 3).

Η Αλ. Παπαρήγα στη ΔΕΗ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη, στις 12.30 το μεσημέρι, περιοδεία στη ΔΕΗ (Αγησιλάου 56-58).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ