ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Επανεκλογή Μπ. Κλίντον

Ανετη νίκη φαίνεται ότι πέτυχε ο Μπιλ Κλίντον επί του Μπομπ Ντόουλ στη μονομαχία τους για το προεδρικό αξίωμα και έτσι γίνεται ο δεύτερος Δημοκρατικός υποψήφιος που επανεκλέγεται μετά τον Φρανγκλίνο Ρούσβελτ. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, χθες αργά το απόγευμα, ο Μπιλ Κλίντον συγκέντρωνε το 49% της εκλογικής προτίμησης, δηλαδή 45.389.735 ψήφους, κέρδισε 32 Πολιτείες, εξασφαλίζοντας 379 από τους 538 μεγάλους εκλέκτορες στο εκλεκτορικό σώμα που θα τον εκλέξει και τυπικά στη θέση του Προέδρου την 12η Δεκέμβρη. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επικράτηση του Κλίντον σε πολυπληθείς Πολιτείες, όπως αυτές της Φλόριδα, του Οχάιο, της Καλιφόρνια, οι οποίες και του εξασφάλισαν μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων.

Ο Μπομπ Ντόουλ, από την πλευρά του, συγκέντρωνε, χθες το βράδυ, το 41% της εκλογικής προτίμησης, δηλαδή 37.731.302 ψήφους, κέρδισε 19 Πολιτείες εξασφαλίζοντας 159 εκλέκτορες στο εκλεκτορικό σώμα. Ο Ρος Περό, δισεκατομμυριούχος από το Τέξας, συγκέντρωσε 7.837.703 ψήφους, ποσοστό 8%, ενώ ακολουθούν και οι Χάρι Μπράουν με 385.000 ψήφους, Ραλφ Νάντερ με 379.660 ψήφους και Χάουαρντ Φίλιπς με 157.223 ψήφους.

Από τις πρώτες, κιόλας, ανακοινώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων έγινε σαφές ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε πετύχει τους 2 από τους 3 προεκλογικούς του στόχους. Πρώτος στόχος ήταν, φυσικά, η επανεκλογή του, δεύτερος η κατάκτηση ποσοστού μεγαλύτερου του 43% που είχε συγκεντρώσει τις εκλογές του 1992 και τρίτον η εξασφάλιση της πλειοψηφίας από το Δημοκρατικό Κόμμα στο Κογκρέσο και στη Γερουσία. Ο τρίτος στόχος, όμως, δεν επιτεύχθηκε. Με καταμετρημένο το 99% του συνόλου των ψήφων, το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει 207 θέσεις στο Κογκρέσο (κερδίζοντας 9 επιπλέον), ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την υπεροχή τους με 226 βουλευτές, παρά την πτώση τους κατά 10 θέσεις. Οσο για τις 34 από τις 100 θέσεις της Γερουσίας, για τις οποίες πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία, οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν τις 20, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αντιπροσώπων τους σε 53, ενώ οι Δημοκρατικοί εξασφάλισαν 13, ανεβάζοντας τους αντιπροσώπους τους σε 47, ενώ είναι πολύ πιθανό μία θέση να καταληφθεί από ανεξάρτητο υποψήφιο. Οι Δημοκρατικοί, μάλιστα, επικράτησαν και στις εκλογές για κυβερνήτη που έγιναν σε 11 Πολιτείες, καθώς στις 7 εκλέχθηκαν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι και μόλις στις 4 οι Ρεπουμπλικάνοι. Παρ' όλα αυτά, στο σύνολο των Πολιτειών, οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τις 32 και οι Δημοκρατικοί μόνο τις 17 εναπομείνασες.

Τα αντιφατικά αυτά αποτελέσματα σχολιάστηκαν και από τον, για δεύτερη τετραετία, Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος στον πανηγυρικό του λόγο στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσο απέφυγετις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις, που είχαν σημαδέψει την εκλογή του το 1992. Ο Κλίντον δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, όμως αναφέρθηκε εκτενώς στο μήνυμα που αντιπροσωπεύει η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο και στη Γερουσία. "Είναι μια πρόκληση η συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους και δεν πρόκειται να την αποφύγω", είπε ο Κλίντον, ο οποίος τόνισε ότι στόχος του είναι ο διάλογος με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Στην κατεύθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας, όμως, κινήθηκε και ο λόγος του ηττημένου Μπομπ Ντόουλ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει στην πολιτική σκηνή με τον έναν ή άλλο τρόπο.

Παραιτούνται Κρίστοφερ και Πέρι

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο Ουόρεν Κρίστοφερ, μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών, και ο Ουίλιαμ Πέρι, υπουργός Αμυνας, υπέβαλαν την παραίτησή τους στον Κλίντον. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές και σήμερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τα γραφεία και των δύο ανδρών.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Απόπειρα κατά δικαστικού, κατηγορίες στην αντιπολίτευση

ΤΙΡΑΝΑ.-

Σε "πράξη αντεκδίκησης" πρώην κομμουνιστών ή σε "έργο της Σιγκουρίμι" (πρώην υπηρεσία ασφαλείας της χώρας) απέδωσαν (αντίστοιχα) ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Αλβανίας την έκρηξη η οποία σημειώθηκε στο σπίτι του Προέδρου του Εφετείου στα Τίρανα, χτες. Μοναδικό... πρόβλημα: δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την άποψή τους. Μόνο υποψίες...

Η έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκαν δύο παιδιά του δικαστή Πρελ Μαρτίνι, εικάζεται ότι οφείλεται σε βομβιστική επίθεση. Ο πρωθυπουργός Μέξι, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της έκρηξης, δήλωσε ότι "πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια", ενώ ο ίδιος ο Μαρτίνι (ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά) εξέφρασε την υποψία ότι ίσως να πρόκειται για πράξη εκδίκησης, αφού λίγες ώρες πριν είχε καταδικάσει σε ποινές κάθειρξης εννέα πρώην αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Πρόεδρος Μπερίσα υπήρξε πολύ πιο κατηγορηματικός: "Ηταν μια ενέργεια της πρώην μυστικής αστυνομίας... Θα αντιμετωπίσουμε σθεναρά το έγκλημα και θα δώσουμε στους τρομοκράτες αυτό που τους αξίζει", είπε.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Τα συνδικάτα αντιδρούν στον ΑΠΕΚ

ΜΑΝΙΛΑ. -

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των Φιλιππίνων καταφέρθηκαν χτες ενάντια στον οργανισμό "Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού" (ΑΠΕΚ), αποκαλώντας τον "εργαλείο των μεγάλων πολυεθνικών και των ξένων καπιταλιστών". Αφορμή για τις εργατικές κινητοποιήσεις που αναμένονται, αποτελεί η πραγματοποίηση της επικείμενης συνάντησης ηγετών των χωρών - μελών του ΑΠΕΚ στις Φιλιππίνες.

Οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές και εργατικές οργανώσεις της χώρας ανήγγειλαν την πραγματοποίηση μεγάλης διάσκεψης στις 25 του μήνα, στη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής του ΑΠΕΚ για να συμφωνήσουν, όπως τόνισαν, στη δημιουργία μιας "ατζέντας - δράσης αυτοάμυνας" των εργατών απέναντι στο ξένο κεφάλαιο. "Σκοπός του ΑΠΕΚ είναι η προώθηση ενός ανήθικου και εγκληματικού παγκόσμιου στάτους κβο, στο οποίο λίγοι δισεκατομμυριούχοι θα ελέγχουν τις τύχες περίπου 2 δισεκατομμυρίων χαμηλόμισθων εργαζομένων που θα δουλεύουν σαν αυτόματα ρομπότ για τις ξένες εταιρίες" επισημαίνεται σε χτεσινή κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων.

Ο Λεόντι ντε Γκούζμαν, γενικός γραμματέας της "Αλληλεγγύης Φιλιππινέζων Εργαζομένων", προειδοποίησε ότι το προσεχές φόρουμ των ηγετών του ΑΠΕΚ δε θα αποφασίσει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση ή τον τερματισμό της φτώχειας, γιατί ο Οργανισμός έχει πρωταρχικό σκοπό την επίλυση της "κρίσης της τρέχουσας καπιταλιστικής υπερπαραγωγής μέσω της προώθησης αγαθών από τις αναπτυγμένες στις φτωχές χώρες".

Μαζική σφαγή στην Αλγερία

ΑΛΓΕΡΙ.-

Μια ομάδα ένοπλων Αλγερινών δολοφόνησαν 31 κατοίκους της Αλγερίας στο Σίντι Κεμπίρ, κοντά στην Μπλίντα, ανακοίνωσαν χτες οι αλγερινές δυνάμεις ασφαλείας.

Μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες για τις ακριβείς συνθήκες της σφαγής αυτής, αλλά οι αρχές την αποδίδουν σε ένοπλους ισλαμιστές.

Η βία έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως εξαιτίας της ανακοίνωσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 του Νοέμβρη. Το δημοψήφισμα αυτό θα αφορά τη μόνιμη επικήρυξη των κομμάτων που βασίζονται στη θρησκεία και στη γλώσσα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας καταδίκασε αυτή τη δολοφονική επίθεση, σύμφωνα με μετάδοση της τηλεόρασης.

ΡΩΣΙΑ
Ομαλή η εξέλιξη της υγείας του Μπ. Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Η κατάσταση της υγείας του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν εξελίσσεται ομαλά μετά την εγχείριση ανοιχτής καρδιάς. Είναι ήδη σε θέση να επικοινωνεί με τους γιατρούς και τους συγγενείς του, αφού του έχει αφαιρεθεί ο αναπνευστήρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι, που μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Γιέλτσιν πραγματοποίησε χτες την πρώτη "συνάντηση εργασίας" με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, η οποία διήρκησε 15 λεπτά στο Καρδιολογικό Ερευνητικό Κέντρο της Μόσχας. Με την ευκαιρία αυτή ο Γιέλτσιν υπέγραψε Διάταγμα, με το οποίο αναλαμβάνει και πάλι τις προεδρικές εξουσίες, που είχε μεταβιβάσει στον Τσερνομίρντιν κατά τη διάρκεια της εγχείρισης πενταπλού μπάι - πας. Οι θεράποντες γιατροί εξετάζουν τώρα την πιθανότητα μεταφοράς του Γιέλτσιν στην Κεντρική Κλινική της Μόσχας, όπου έχει ήδη νοσηλευτεί για καρδιακά προβλήματα. Ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ Ντιμπέικι δήλωσε στο CNN ότι η ανάρρωση του Γιέλτσιν θα διαρκέσει "έξι βδομάδες έως δυο μήνες".

Η πρόσφατη μονομερής εκεχειρία από την πλευρά των ανταρτών φάνηκε χτες να διευκολύνει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες του Ανατολικού Ζαϊρ

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αστυνομική καταστολή φοιτητικής διαδήλωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθες μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και φοιτητών, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με αίτημα την παροχή κονδυλίων για την παιδεία. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν τους φοιτητές με γκλομπς και δακρυγόνα, ενώ οι φοιτητές απάντησαν με πέτρες και ξύλα. Πολλοί φοιτητές - ο αριθμός των οποίων δεν ανακοινώθηκε - τραυματίστηκαν κατά τις ταραχές.

Η τουρκική κυβέρνηση επικαλείται τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η χώρα για να αιτιολογήσει τα πενιχρά κεφάλαια που διαθέτει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά το επιχείρημα καταρρέει αν θυμηθεί κανείς τις πολύ πρόσφατες υπογραφές κολοσσιαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κατηγορεί τον Λεγκάρι η Μπούτο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει η αποπεμφθείσα πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο,διεκδικώντας ακύρωση της απόφασης του Προέδρου Λεγκάρι να την καθαιρέσει και να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση της χώρας. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες (από το σπίτι της, όπου παραμένει σε περιορισμό), η Μπούτο πέρασε στην αντεπίθεση, καλώντας τον Λεγκάρι "να παραιτηθεί" και να επιτρέψει στον πρόεδρο της Γερουσίας να ασκήσει καθήκοντα προσωρινού Προέδρου. Κατηγόρησε επίσης τον Λεγκάρι ότι έχει προβεί σε "απαγωγή" του συζύγου της, Ασίφ Αλι Ζαρντάρι.

Οι ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά τις εξελίξεις στο Πακιστάν, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς δήλωσε σχετικά πως "φαίνεται ότι η καθαίρεση της πρωθυπουργού ήταν συνταγματική".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ