ΣΟΦΙΑ. -
Θα σημάνει η διαφαινόμενη συντριπτική νίκη του υποψήφιου Προέδρου της αντιπολίτευσης, Πέταρ Στογιάνοφ,την απαρχή αλυσιδωτών πολιτικών εξελίξεων στη γείτονα; Αν και ο πρωθυπουργός του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Βιντένοφ,χαιρέτισε τη νίκη (με το ιδιαίτερα υψηλό 59,9%, το οποίο έδινε η κεντρική εκλογική επιτροπή της Βουλγαρίας χτες) του Στογιάνοφ, και τον κάλεσε σε "υπεύθυνο και ώριμο πολιτικό διάλογο", θα πρέπει να αναμένεται η άσκηση πιέσεων, από πλευράς της Ενωμένης Αντιπολίτευσης, για πρόωρη νέα καταφυγή στις κάλπες, αυτή τη φορά όμως για την εκλογή νέας Βουλής.
Η διαφορά των 18 - και πλέον- μονάδων που εξασφάλισε ο Στογιάνοφ από τον σοσιαλιστή αντίπαλό του, Ιβάν Μαράζοφ (ο οποίος κατέγραψε το 40,1%), οφείλεται, κατά αναλυτές, στην τεράστια αποχή του 40% (η συμμετοχή στην ψηφοφορία δεν ήταν υποχρεωτική). Διά της οποίας αποχής- λένε οι ίδιες πηγές - η εκλογική βάση των Σοσιαλιστών θέλησε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την οικονομική πολιτική Βιντένοφ, η οποία πλήττει κυρίως τα ευρέα λαϊκά στρώματα και ευάλωτες ομάδες πολιτών, όπως οι συνταξιούχοι.
Η κυβέρνηση Βιντένοφ θα συναντήσει, όπως φαίνεται, ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση των ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς είναι περίπου υποχρεωμένη να συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας ("μονόδρομο" το χαρακτηρίζει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός). Και όχι μόνο: βάσει συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να κλείσει προβληματικές επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται 25.000 εργαζόμενοι, επίσης να κλείσει τουλάχιστον 10 υπερχρεωμένους τραπεζικούς οργανισμούς, αλλά και να προωθήσει την αποκρατικοποίηση -κερδοφόρων -επιχειρήσεων, για την προσέλκυση κεφαλαίων. Δεν πρόκειται απλώς για ζήτημα "αντοχής" της στο πολιτικό κόστος, αλλά και για την τεράστια κοινωνική αναταραχή η οποία -δικαιολογημένα- προκαλείται...
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, μετά τη νίκη της στις προεδρικές εκλογές, αντιμετωπίζει τα παλιά, καλά (προεκλογικά) διλήμματα: θα πρέπει οι τρεις συνασπισμοί κομμάτων που συγκροτούν την αντιπολίτευση να επιδιώξουν εκλογές; Κι αν ναι, θα πρέπει να κατέλθουν ως ενιαίο σχήμα; Μήπως είναι καλύτερο να "περιμένουν";
Αν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης (μεταξύ των οποίων ως πρότινος ορκισμένοι εχθροί) "περιμένουν", πάντως, η επόμενη ευκαιρία να ανατρέψουν τον Βιντένοφ θα τους δοθεί το 1998, ημερομηνία λήξης της θητείας των Σοσιαλιστών. Παραμένει αμφίβολο το τι θα κάνει η Ενωμένη (; ) Αντιπολίτευση -αν δηλαδή θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τη φθορά του Βιντένοφ (διακινδυνεύοντας και τη δική της φθορά) ή θα πιέσει για πρόωρες εκλογές. Θα το δείξουν, λένε δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αμέσως επόμενες μέρες...
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν, για περισσότερο από ένα 24ωρο, οι ισραηλινές αρχές, εξαιτίας των αυστηρότατων μέτρων ασφαλείας, που λήφθηκαν μετά από πληροφορίες, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, για, μεγάλης εμβέλειας, βομβιστική επίθεση της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Τζιχάντ". Τελικά, η επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε και έτσι τα έκτακτα μέτρα ήρθησαν, χτες το πρωί. Παρ' όλα αυτά, ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών παραμένει αυστηρός, ενώ τόσο ο ισραηλινός στρατός όσο και η αστυνομία έχουν τεθεί σε επιφυλακή.
Την ίδια στιγμή, το θερμόμετρο έχει ανέβει επικίνδυνα στη Δυτική Οχθη, αλλά και στο εσωτερικό του Ισραήλ, μετά από την αποκάλυψη ότι ο Αριέλ Σαρόν, υπουργός Εθνικής Υποδομής, σχεδιάζει την οικοδόμηση νέων πόλεων στη Δυτική Οχθη. Συγκεκριμένα, το πλάνο του υπουργείου προβλέπει την οικοδόμηση της πόλης Ναχνιέλ, ενώ συγχρόνως προβλέπει την ανοικοδόμηση 10.000-11.000 κατοικιών στον υπάρχοντα οικισμό του Κιριάτ Σέφερ. Στόχος της ανοικοδόμησης είναι να μεταφερθούν άλλοι 100.000 έποικοι στη Δυτική Οχθη, ανεβάζοντας τον αριθμό των εποίκων σε 245.000 και αποκλείοντας, προφανώς, το ενδεχόμενο ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Η είδηση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ισραηλινών κινημάτων ειρήνης, αλλά και των Παλαιστινίων. Ο Χαϊντάρ Αμπντέλ Σάφι, ένας από τους γνωστότερους Παλαιστίνιους βουλευτές, μίλησε για ανοιχτή κήρυξη πολέμου και κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να διακόψει άμεσα τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Στην κήρυξη πολέμου, όμως, αναφέρθηκε και ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ, μετά τη συνάντησή τους στη Δαμασκό. Αν και οι δύο άνδρες απέφυγαν να αναφερθούν λεπτομερώς στο περιεχόμενο της συζήτησής τους, ο Ασαντ αφέθηκε να εννοηθεί ότι μια πολεμική σύρραξη με το Ισραήλ θεωρείται πιθανότερη από ποτέ.
ΓΕΝΕΥΗ.-
Οι αντάρτες Τούτσι της "Συμμαχίας των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κογκό - Ζαϊρ" ανακοίνωσαν ότι από χτες το απόγευμα προχωρούν μονομερώς στην τήρηση εκεχειρίας, διάρκειας τριών εβδομάδων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαφυγή των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων σε ασφαλέστερες περιοχές.
Ωστόσο, ο Λοράν Καμπίλα, επικεφαλής της "Συμμαχίας των Δημοκρατικών Δυνάμεων" προειδοποίησε ότι οι μάχες θα επαναληφθούν σε περίπτωση που τα ζαϊρινά στρατεύματα δε σεβαστούν την κίνηση αυτή...
Ενα 24ωρο, νωρίτερα, η Σαντάκο Ογκάτα, ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είχε απευθύνει δραματική έκκληση για τη δημιουργία διαδρόμων διάσωσης 1.200.000 προσφύγων της φυλής "Χούτου" στο Ανατολικό Ζαϊρ.
"Οι αντιμαχόμενοι πρέπει να σταματήσουν να επιτίθενται στους πρόσφυγες. Πρέπει να δημιουργηθούν διάδρομοι διάσωσης, ώστε να επιστρέψουν οι εκατοντάδες χιλιάδες στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα, ειδάλλως θα πληθύνουν τα θύματα μεταξύ γυναικών, ηλικιωμένων και ασθενούντων προσφύγων" προειδοποίησε η Σαντάκο Ογκάτα. Λίγες ώρες μετά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, ζητούσε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις τρέχουσες δραματικές εξελίξεις στο Ανατολικό Ζαϊρ και το Παρίσι επαναλάμβανε την πρότασή του για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την αποκατάσταση της ασφάλειας στις αφρικανικές χώρες των "Μεγάλων Λιμνών".
Η "Διεθνής Αμνηστία" κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τη χορήγηση όπλων στην Κεντρική Αφρική, καθώς, όπως τονίζει, τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται στις ωμότητες που διαπράττονται από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις συγκρούσεις του Ανατολικού Ζαϊρ. Μεταξύ των χωρών που πωλούν όπλα στη Ρουάντα, στο Μπουρούντι και στο Ζαϊρ αναφέρθηκαν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Νότια Αφρική, η Ρωσία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Ρουμανία, η Κίνα, η Αίγυπτος και η Ν. Γιουγκοσλαβία.
Στο μεταξύ, ο Ζαϊρινός δικτάτορας, Μομπούτου Σέσε Σέκο, εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή κλινική της Λωζάνης για να μεταβεί σε πολυτελή έπαυλή του στη Νότια Γαλλία. Μέχρι χτες βράδυ ήταν άγνωστο εάν επρόκειτο να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ.
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-
Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Ρουμανία και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το κόμμα του Προέδρου της χώρας, Ιόν Ιλιέσκου, φαίνεται να έχει μειώσει τις δυνάμεις του, ενώ τα κόμματα τις αντιπολίτευσης σημείωσαν μια σημαντική αύξηση. Στις προεδρικές εκλογές, ο Ιλιέσκου και ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Συνθήκης, Εμίλ Κονσταντινέσκου, θα ξαναναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες, στις 17 Νοέμβρη.
Τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης έγραφαν χτες για θρίαμβο της αντιπολίτευσης."Η Δημοκρατική Συνθήκη κερδίζει άνετα την πλειοψηφία στη Βουλή και ο Κονσταντινέσκου αγωνίζεται στήθος με στήθος με τον Ιλιέσκου στο δεύτερο γύρο", σημείωνε χτες η εφημερίδα "Αντερβαρούλ". "Τους νικήσαμε" ήταν ο τίτλος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας "Ζιούα".
Οι περισσότερες ρουμανικές εφημερίδες εκτιμούν ότι αιτία της ήττας του Κόμματος Κοινωνικής Δημοκρατίας του Ιλιέσκου ήταν η αποτυχία να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής του πληθυσμού τα τελευταία 7 χρόνια.
"Οι ψηφοφόροι δεν τάχθηκαν τόσο υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, όσο υπέρ μιας καλύτερης ζωής", σημείωνε η "Κουριερούλ Νασιονάλ" και πρόσθετε ότι "η πλειοψηφία των Ρουμάνων ψήφισε με βάση την τσέπη τους".
Συγκεκριμένα, με το 20% των ψήφων καταμετρημένων, η Δημοκρατική Συνθήκη φαίνεται να υπερισχύει του Κόμματος Κοινωνικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας του Ιλιέσκου κατά 10%. Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά, τότε η αντιπολίτευση φαίνεται να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης.
Μέχρι χτες το βράδυ, στις βουλευτικές εκλογές η Δημοκρατική Συνθήκη λάμβανε το 31% των ψήφων, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, του Πέτρε Ρόμαν, το 14%, ενώ το Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας, του Ιλιέσκου, συγκέντρωνε το 21%.
Από τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, ο Ιλιέσκου συγκέντρωνε το 32% των ψήφων (ενώ στις προηγούμενες είχε το 48%), και ο Κονσταντινέσκου λάμβανε το 28,5%. Ο Πέτρε Ρόμαν έρχεται τρίτος με το 21% των ψήφων. Πάντως, αρκετοί που ψήφισαν τον Ρόμαν στον πρώτο γύρο αναμένεται να υποστηρίξουν τον Κονσταντινέσκου στο δεύτερο, στις 17 Νοέμβρη. Ωστόσο, ο ίδιος απέφυγε χτες να ανακοινώσει δημόσια την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Κονσταντινέσκου. Μιλώντας στο πρακτορείο "Ρομπρές", ο Ρόμαν τόνισε ότι θα ήταν "πρόωρο" να κάνει δηλώσεις για το δεύτερο γύρο καθώς το κόμμα του και το κόμμα του Κονσταντινέσκου "δεν έχουν ακόμη καθορίσει τους στόχους που θα πραγματοποιήσουν από κοινού".
Πάντως, την Κυριακή το βράδυ, ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι "είναι φυσιολογικό μετά από μια μακροχρόνια περίοδο στην κυβέρνηση, το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας".
Κύμα προσφύγων. Σε φυγή προς τη Ρουάντα τρέπονται οι Ζαϊρινοί, για να αποφύγουν τη σφοδρή σύγκρουση