ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκινούν νέοι αγροτικοί αγώνες

Αγροτικά συλλαλητήρια μεθαύριο Δευτέρα σε Ηλεία, Ζάκυνθο και Αιγιάλεια. Σε χωριά της Ηλείας περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας

ΠΥΡΓΟΣ (του απεσταλμένου μας Π. ΖΑΒΟΥΔΑΚΗ).-

Την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τη συναίνεση της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, θα διατρανώσουν οι αγρότες της Ηλείας, της Ζακύνθου και της Αιγιάλειας στα συλλαλητήρια που ετοιμάζουν μεθαύριο Δευτέρα 4 Νοέμβρη.Τα συλλαλητήρια θα γίνουν, στον Πύργο στις 10 π.μ. στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα, στο Αίγιο επίσης στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας, ενώ στη Ζάκυνθο θα γίνει προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στη θέση Λούμπα και στη συνέχεια πορεία προς τη Νομαρχία.

Με την ευκαιρία των συλλαλητηρίων, αλλά και για να μιλήσει με τους αγρότες για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας επισκέφτηκε χωριά της Ηλείας. Οι βαμβακοπαραγωγοί στο Ανεμοχώρι,στις Ράχες και στο Σαμικό αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη μείωση της τιμής του βαμβακιού και τις ζημιές που έπαθαν από τις πλημμύρες, για τις οποίες το κράτος δε φαίνεται διατεθειμένο να τους βοηθήσει. "Πέρσι - έλεγαν - πήγαμε αρκετά καλά. Φέτος θα πάμε φυλακή από τα χρέη". Στη συζήτηση αναφέρθηκε και το πρόβλημα της μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων που μεθοδεύει η ΕΕ, όπως και το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού, που επιταχύνει το ξεκλήρισμα των αγροτών, καθώς τους αναγκάζει να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για ασφάλιση στο νέο φορέα για να πάρουν κάποτε μια σύνταξη πολύ μικρότερη από αυτή που παρέχει το σημερινό σύστημα. Οι αγρότες τόνισαν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που στοχεύει στη μείωση του 30% των Ελλήνων αγροτών, μια πολιτική που αποδέχονται όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ. "Λένε πως πρόσφατα τους ψήφισε ο λαός, σημείωσε ο Β. Μπούτας, για να εφαρμόσουν την πολιτική τους. Κανένας, όμως, δεν τους εξουσιοδότησε να αφανίσουν τους αγρότες". Πρόσθεσε, επίσης, πως τη στιγμή που η ΕΕ είναι ελλειμματική και το βαμβάκι είναι εθνικό προϊόν για την Ελλάδα, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα υπακούουν στις εντολές των Βρυξελλών για μείωση της παραγωγής του. Ο ίδιος σημείωσε, ακόμα, πως το ΚΚΕ αντιτάσσεται σ' αυτή τη λογική και την αντιπαλεύει, ωστόσο χρειάζεται η ένταση των αγώνων των ίδιων των αγροτών και η ενίσχυση του ΚΚΕ. "Αν δεν κινητοποιηθείτε εσείς - τόνισε χαρακτηριστικά - αν δε βγείτε στους δρόμους, όσα διαβήματα κι αν κάνουν οι κομμουνιστές βουλευτές θα πέσουν στο κενό, γιατί η κυβέρνηση θα τους λέει πως οι προτάσεις τους δεν αγγίζουν το αγροτικό κίνημα. Γι' αυτό τη Δευτέρα πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας. Συμμετάσχετε στο συλλαλητήριο μαζικά, πάρτε τα τρακτέρ, δείξτε τους τη δική σας δύναμη, γιατί αυτή φοβούνται και η ελληνική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά επιτελεία".

"Χάνεται" η σταφίδα

Ανάλογη συζήτηση έγινε όταν ο Β. Μπούτας επισκέφθηκε τα Μακρίσια και συζήτησε με τους σταφιδοπαραγωγούς. Οι αγρότες μίλησαν για το ξεπούλημα του ΑΣΟ, ο οποίος σ' ένα βαθμό εξασφάλιζε το εισόδημά τους και εξέφρασαν την απόφασή τους να τον υπερασπιστούν. Εριξαν ευθύνες στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που δεν κάνουν τίποτα για την εξασφάλιση της τιμής των αγροτικών προϊόντων, όταν χτυπιούνται διαδοχικά η σταφίδα, το λάδι και το καλαμπόκι.

"Μόνο ο συντονισμένος αγώνας των αγροτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να φέρει αποτελέσματα",σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επικαλούμενος τους αγώνες των αγροτών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. "Χρειάζεται - πρόσθεσε - αντίσταση, στήριγμα των συνεταιρισμών, να δημιουργήσει ο κόσμος τα δικά του όργανα, τα δικά του επιτελεία". Ο Βαγγέλης Μπούτας έκανε επίσης γνωστό στους αγρότες της Ηλείας πως ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ απάντησε προχτές παραπλανητικά στη Βουλή πως η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει για τη σταφίδα 550 δραχμές το κιλό, πράγμα που σημαίνει εμπορική τιμή 150 δραχμές και όχι 300 που ζητούν οι παραγωγοί.

Εκβιάζουν τους παραγωγούς οι καπνέμποροι

Επιχειρούν τώρα να καταστρατηγήσουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν, δίνοντας μειωμένες εμπορικές τιμές για τα καπνά

Να καταστρατηγήσουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν με τους καπνοπαραγωγούς, επιχειρούν για άλλη μια φορά οι έμποροι - μεταποιητές με την ανοχή της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και με την ανοχή της ΠΑΣΕΓΕΣ και της "Καπνικής", που ενώ από τη μία καταγγέλλουν το γεγονός αυτό, από την άλλη περιορίζονται σε συσκέψεις και ενημέρωση των αγροτών.

Οπως δείχνουν τα πράγματα, με το ξεκίνημα της εμπορικής περιόδου στα καπνά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην τηρηθούν οι αυξημένες, σε σχέση με πέρσι, αλλά πάντα εξευτελιστικές εμπορικές τιμές που υπέγραψαν οι έμποροι με τις Ομάδες Παραγωγών. Οι καπνοπαραγωγοί για άλλη μια φορά βρίσκονται μπροστά στις ασύδοτες ορέξεις των εμπόρων που ανεξέλεγκτοι επιχειρούν να τους πάρουν την παραγωγή μισοτιμής, δίνοντας τιμές και ποιοτικές συνθέσεις των καπνών κατά πολύ μειωμένες, σε σχέση με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από το Μάη και άσχετες με τις πραγματικές ποιότητες των ελληνικών καπνών. Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση της "Καπνικής", σε σύσκεψη που έγινε στη Θεσσαλονίκη με ομάδες παραγωγών από όλη τη χώρα και παρουσία του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, επισημάνθηκε ο κίνδυνος πραξικοπηματικής υλοποίησης των συμβολαίων από τους εμπόρους.Ηδη σε περιοχές της Πέλλας, της Καρδίτσας και της Λαμίας οι έμποροι επιχείρησαν να πάρουν το προϊόν προσφέροντας πολύ χαμηλότερες τιμές, επιδιώκοντας έτσι να ξεκινήσει άναρχα η διαδικασία απορρόφησης των καπνών. Για παράδειγμα στα "Βιρτζίνια" που πέρσι η μέση εμπορική τιμή διαμορφώθηκε στις 300 - 350 δραχμές το κιλό, στην περιοχή των Γιαννιτσών οι έμποροι προσφέρουν τώρα 200 δραχμές, ενώ οι τιμές που υπογράφηκαν το Μάη ήταν αυξημένες σε σχέση με τις περσινές. Στην περιοχή της Καρδίτσας οι μεταποιητές έδωσαν 120 δρχ., ενώ τα συμβόλαια με τους παραγωγούς προέβλεπαν 350 - 160 δρχ. για τις τρεις κατηγορίες καπνών.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ) δεσμεύτηκε ότι τα ελεγκτικά όργανα του Οργανισμού δε θα δεχτούν καταστρατήγηση των συμβολαίων σε ό,τι αφορά την ποιοτική σύνθεση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γ. Λιόλιος, περιορίστηκε στην προτροπή προς τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις να λειτουργήσουν στο πνεύμα των κανονισμών και να προσφέρουν στα μέλη τους τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια και ενημέρωση.

Βέβαια, στη σύσκεψη τονίστηκε για τους τύπους, η ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Γεωργίας που, όπως ανέφεραν, "μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση για τη σωστή οργάνωση των Ελλήνων καπνοπαραγωγών αν και το επιβάλλουν οι κοινοτικοί κανονισμοί. Αντίθετα αφήνουν εσκεμμένα την κατάσταση στο σκοτάδι εξυπηρετώντας προφανώς άλλα συμφέροντα". Εκεί όμως σταμάτησαν, οι πρασινογάλαζοι "εκπρόσωποι" των αγροτών, που χρόνια τώρα με τη στάση τους συναινούν στις αντιαγροτικές επιλογές των κυβερνήσεων και στις αποφάσεις της ΕΕ. Γεγονός είναι πάντως, ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για τους καπνοπαραγωγούς. Ετσι, είναι στο χέρι τους πλέον να αγνοήσουν τους "καρεκλοκένταυρους" της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ στα δικά τους πολιτικά παιχνίδια και να τραβήξουν μπροστά στο μονόδρομο του ενωτικού διεκδικητικού αγώνα. Στον αγωνιστικό δρόμο που ήδη οδεύουν οι συνάδελφοί τους, βαμβακοπαραγωγοί.

ΑΡΤΑ
Λύσεις απαιτούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Αρτας και τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση από την πολιτεία, συζητήθηκαν σε σύσκεψη φορέων των πεδινών χωριών της περιοχής, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας.

Κατά τη συζήτηση, που έγινε στη σύσκεψη διαπιστώθηκε, για μια ακόμα φορά, η άσχημη οικονομική και κοινωνική κατάσταση του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού, η οποία όσο πάει και χειροτερεύει. Οπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, οι αγρότες της Αρτας βρίσκονται σε απόγνωση, αφού εκτός από τις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών και της βρώσιμης ελιάς, προβλήματα αντιμετωπίζουν το καλαμπόκι και βαμβάκι, αφού οι χαμηλές τιμές που έχουν δεν καλύπτουν το μεγάλο κόστος παραγωγής. Την όλη κατάσταση ήρθαν να επιδεινώσουν και οι άσχημες καιρικές συνθήκες, που προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες και ειδικά στο βαμβάκι, που ξεπερνούν το 30%. Για την κτηνοτροφία επισημάνθηκε για άλλη μια φόρα το πρόβλημα που δημιουργείται από τις απαράδεκτες τιμές στο αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, καθώς και οι περιορισμοί - ποσοστώσεις στην παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος που χειροτερεύουν την οικονομική και κοινωνική θέση των παραγωγών.

Στο υπόμνημα που βγήκε από τη σύσκεψη, οι αγρότες της Αρτας έθεσαν μια σειρά από αιτήματα, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση που αυτά δεν ικανοποιηθούν θα προχωρήσουν σε αγωνιστική διεκδίκηση. Τα αιτήματά τους είναι:

  • Να καθοριστεί κατώτερη τιμή στο καλαμπόκι 55 δραχμές κατά κιλό και να σταματήσει η εισαγωγή φτηνού και υποβαθμισμένης ποιότητας καλαμποκιού.
  • Να καταργηθεί ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, να στηριχτούν οι παραγωγοί από εθνικούς πόρους, η τιμή να φτάσει τις 350 δραχμές το κιλό και να επιδοτούνται για την πραγματική παραγωγή βαμβακιού.
  • Να μειωθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και να μειωθεί το κόστος παραγωγής με έλεγχο τιμών στα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια.
  • Να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση. Τιμές ασφάλειας στα προϊόντα, δίκαιη ρύθμιση των χρεών και κατασκευή αρδευτικών έργων.
  • Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να καλύπτει το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο στο σύνολό του από κάθε καταστροφή, καθώς και να διπλασιαστούν άμεσα οι αγροτικές συντάξεις.
ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ
Ερχεται και νέο ευρωπρόστιμο

Νέα υψηλά ευρωπρόστιμα στο αγελαδινό γάλα καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Τα επιτελεία των Βρυξελλών παρέπεμψαν για άλλη μια φορά στις "καλένδες" το αίτημα των παραγωγών αγελαδινού γάλακτος για αύξηση της πενιχρής ποσόστωσης των 625.000 τόνων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη χώρα μας, με την ανοχή της κυβέρνησης. Οπως συμφωνήθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, το θέμα της μεταρρύθμισης στον τομέα των γαλακτοκομικών και της υποτιθέμενης αναδιανομής των ποσοστώσεων για το αγελαδινό γάλα θα συζητηθεί μετά τον Ιούνη του 1997. Οι εταίροι της ΕΕ τα "βρήκαν" πάλι για τις "τρελές αγελάδες" και τις ενισχύσεις που θα δοθούν στις βόρειες χώρες της Κοινότητας, αλλά αγνόησαν τους Ελληνες παραγωγούς και άφησαν απ' έξω το θέμα της αύξησης της ποσόστωσης του αγελαδινού γάλακτος.

Ετσι, κι ενώ η χώρα μας είναι ελλειμματική στο αγελαδινό γάλα και προχωράει σε αθρόες εισαγωγές, οι κτηνοτρόφοι καλούνται για άλλη μια χρονιά να πληρώσουν ακριβά τις αντικτηνοτροφικές επιταγές των Βρυξελλών. Ηδη, οι αγελαδοτρόφοι πλήρωσαν 1,3 δισ. δραχμές ευρωπρόστιμο για τη γαλακτοκομική περίοδο 1994/95 και για την περσινή περίοδο 1995/96 καλούνται να πληρώσουν άλλο 1 δισ. δραχμές.

Σε νέο κύκλο αγώνων προχωρούν οι αγρότες της Ηλείας, της Ζακύνθου και της Αιγιάλειας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ