ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΘΩΔΟΡΟΣ ΤΖΙΑΤΖΗΣ
Ελπιδοφόρο το μήνυμα της νέας γενιάς

Πρώτη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία του ΚΚΕ μετά τις εκλογές δε θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από τη διοργάνωση μιας πολιτικής συγκέντρωσης του Κόμματος για τη νέα γενιά. Τη γενιά που είναι το μέλλον του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Που κάνει όνειρα για τη δική της ζωή, αυτή που η ίδια θέλει να χτίσει. Μια ζωή δίκαιη, ειρηνική, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μια ζωή που οι δυνατότητες στη δουλιά, τη μόρφωση και τη δημιουργική ανάπτυξη θα 'ναι στα δικά της χέρια.

Σε μια κοινωνία, που μαζί με την εργατική τάξη και το λαό, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Που δε θα υπάρχει η σημερινή εικόνα της σαπίλας και της εξαθλίωσης. Το ΚΚΕ, το πιο παλιό, μα ταυτόχρονα το πιο νέο κόμμα της χώρας μας παλεύει να ανοίξει το δρόμο μαζί με την εργατική τάξη, μαζί με τη νεολαία για το σοσιαλισμό, με την προοπτική κοινωνικοπολιτικού μετώπου των δυνάμεων που αντιπαλεύουν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Οι εκλογές έδωσαν ελπιδοφόρο το μήνυμα των νέων ανθρώπων που συζητούν, αναζητούν και απαιτούν μιαν άλλη πολιτική απ' αυτήν που ζουν σήμερα. Πώς εκφράζεται αυτό; Ποιες προοπτικές ξανοίγονται; Ο "Ρ" συζητά για όλα αυτά με τον Θ. Τζιαντζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Το ΚΚΕ οργανώνει την πρώτη του μεγάλη πολιτική εκδήλωση μετά τις εκλογές με τη νεολαία. Γιατί, συγκεκριμένα, με τη νεολαία;

- Η επιλογή του Κόμματος να διοργανώσει την πρώτη του μεγάλη ανοιχτή πολιτική μετεκλογική εκδήλωση με τη νεολαία δεν είναι τυχαία.

Δεν εκφράζει απλά ή μόνο τη θέλησή μας να συνεχίσουμε, ν' αναβαθμίσουμε στις μετεκλογικές συνθήκες την επικοινωνία μας μαζί της.

Εκφράζει κάτι βαθύτερο. Την έντονη ανησυχία, τη μεγάλη αντίθεση του ΚΚΕ για τον κόσμο, την κοινωνία που φτιάχνεται, για τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν και θα ζήσουν κυρίως οι σημερινοί νέοι άνθρωποι.

Αυτό το ζήτημα θέλουμε να αναδείξουμε πιο έντονα στις μετεκλογικές συνθήκες συνδέοντάς το με τη σημασία, την αναγκαιότητα και το περιεχόμενο της λαϊκής αντεπίθεσης.

Σήμερα, βλέπουμε να αφαιρούνται μία προς μία οι καταχτήσεις των εργαζομένων, τα δικαιώματα των νέων. Βλέπουμε το σχολειό να τους απωθεί να μην τους δίνει τα πραγματικά φόντα που χρειάζονται για τη ζωή, να τους παγιδεύει στην αδιαφορία για ουσιαστική γνώση, για αξίες και ιδανικά.

Βλέπουμε οι στρατιές των ανέργων των υποαπασχολούμενων νέων να μεγαλώνουν, μαζί με την απαίτηση να σκύψουν βαθιά τη μέση, να δώσουν και την ψυχή τους, για να βρουν κάποια δουλιά.

Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε πολλές καθημερινές απαράδεχτες έως ανατριχιαστικές εικόνες των όρων ζωής και προοπτικής των νέων ανθρώπων στη χώρα μας και διεθνώς. Γιατί και στην καρδιά των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ, των προγραμμάτων "σύγκλισης", βλέπουμε να χτυπά τους νέους η ανεργία, η μισή απασχόληση, η μισή ζωή. Βλέπουμε να πληθαίνουν οι άστεγοι, να εξαπλώνεται η πιο σκληρή φτώχεια, η εγκληματικότητα. Βλέπουμε να διευρύνεται η εξαθλίωση μαζί με τη βία, τις κοινωνικές αρρώστιες, δείγματα ενός κόσμου που σαπίζει, αχρηστεύοντας ηθικά και σωματικά πρώτα απ' όλα το πιο ζωντανό κομμάτι της, τους νέους.

Δυστυχώς, σ' αυτά τα μονοπάτια οδηγούν τη χώρα μας και οι δικοί μας συγκλιτικοί - οι άλλες πλην ΚΚΕ - πολιτικές δυνάμεις.

- Διαπιστώνετε μια ζοφερή κατάσταση για τους όρους ζωής των νέων, αποδίδοντας ευθύνη στην πολιτική των κομμάτων που κινείται στα πλαίσια του Μάαστριχτ. Πώς μας οδηγούν σ' αυτά τα μονοπάτια;

- Σου λένε πολύ συγκεκριμένα: Θες μόρφωση; Πλήρωσε για να έχεις. Θέλεις δουλιά, πούλα και την ψυχή σου για να τη βρεις. Θες ψυχαγωγία; Πάρε τσόντα, ροζ τηλέφωνα πούλα και το κορμί σου για το θεό - χρήμα που λύνει κάθε πρόβλημα και ανάγκη.

Ο "σώζων εαυτόν σωθήτω", "ο θάνατός σου η ζωή μου", το σκύψιμο, η υποταγή στους ισχυρούς και στην αδικία είναι οι αρχές και οι αξίες που διδάσκει η κοινωνική μας πραγματικότητα, η οικονομία της δήθεν ελεύθερης αγοράς στους νέους.

Αμφισβητείς και αντιστέκεσαι; Εχουν για την περίπτωσή σου από τα ναρκωτικά μέχρι τα ΜΑΤ.

Φαντάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας και όμως είναι αληθινό. Ορισμένοι σκέφτονται στα σοβαρά πώς θ' αξιοποιήσουν τις νέες καταχτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, για να διαμορφώνουν στο μέλλον ανθρώπους με προκαθορισμένη κοινωνική συμπεριφορά. Το χάπι της χαράς ετοιμάζουν σε αμερικανικά ερευνητικά ινστιτούτα σαν διέξοδο σ' όσους θα πέφτουν στη ζώνη της νέας φτώχειας στα γκέτο της εξαθλίωσης που προβλέπουν ότι στο μέλλον θα είναι και πιο μαζικά.

Γι' αυτό ξεκινάμε την πολιτική μας μετεκλογική εξόρμηση στην κοινωνία, φέρνοντας στο προσκήνιο τα προβλήματα, τις ανάγκες, την προοπτική της νεολαίας, γιατί πιστεύουμε ότι μαζί με τη νεολαία κανένας εργαζόμενος, κανένας γονιός δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος να μπούμε στο 2000 επιστρέφοντας σ' ένα νέο μεσαίωνα.

Γιατί, πλέον η ζωή αναδείχνει ότι τα όρια παρέμβασης της λαϊκής οικογένειας, η στήριξη στα παιδιά της για μια προοπτική ζωής όλο και εξαντλούνται.

Οι ταξικοί φραγμοί πολλαπλασιάζονται αναδείχνοντας έτσι την αναγκαιότητα, ο αγώνας να βγει από τα στενά όρια της ατομικής προσπάθειας, να γίνει συλλογικός ενιαίος κοινωνικός - πολιτικός, αγώνας της πλειοψηφίας του λαού για ριζικές αλλαγές.

- Πώς μπορεί αυτή η αναγκαιότητα του συλλογικού ενιαίου κοινωνικού - πολιτικού αγώνα να γίνεται πραγματικότητα;

- Μέσα από την προσπάθειά μας για να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο και διέξοδο στη νεανική αμφισβήτηση μέσα από την αγώνα μας, για το παρόν και το μέλλον της νεολαίας, πιστεύουμε ότι μπορεί να κατανοηθεί ευρύτερα και καλύτερα από τους εργαζόμενους το μήνυμα του ΚΚΕ για την ανάγκη τώρα της λαϊκής αντεπίθεσης.

Γιατί, μόνο αυτή η ευρύτερη λαϊκή παρέμβαση, η λαϊκή αντεπίθεση στη συντηρητική πολιτική, το ενιαίο Μέτωπο Πάλης όλων των εργαζομένων, της νεολαίας ενάντια στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία και εξουσία μπορεί να σφραγίσει με θετικό τρόπο το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας, του λαού μας μαζί και της νεολαίας.

Ο δρόμος αυτός του ΚΚΕ, για να καταχτηθούν τώρα τα δικαιώματα της νεολαίας δεν είναι μια ουτοπία. Γιατί, η ανθρώπινη κοινωνία ποτέ δεν ήταν τόσο παραγωγική από ό,τι είναι σήμερα. Γιατί ο παγκοσμίως παραγόμενος πλούτος ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλος και ικανός να εξασφαλίσει μια άλλη ποιότητα ζωής στη νεολαία, σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας.

Ομως στην εποχή μας, αυτές οι τεράστιες δυνατότητες, οι καταχτήσεις της επιστήμης και του ανθρώπινου πολιτισμού ασφυκτιούν στο περίβλημα του καπιταλισμού.

Και είναι ανάγκη σημερινή, η νεολαία να μη βαδίσει τον 21ο αιώνα δέσμια της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης, ενώ ο πλούτος, τα αποτελέσματα της ανθρώπινης δημιουργίας να πηγαίνουν στα χέρια όλο και πιο λίγων.

Η αναγκαιότητα, για να περάσει η τύχη της ανθρώπινης κοινωνίας στα χέρια της ίδιας της κοινωνίας και όχι στους εκμεταλλευτές της, ξεπηδά μέσα από όλους τους καθημερινούς όρους ζωής που βλέπουμε να διαμορφώνονται για το παρόν και το μέλλον της νεολαίας. Αυτό το βαρύ καθήκον λέμε είναι και της νέας γενιάς. Στα χέρια της λέμε από τώρα πρέπει να πάρει το μέλλον της με τον αγώνα της δίπλα στους αγώνες της εργατικής τάξης, του λαού μας. Δίπλα στους αγώνες των λαών όλου του κόσμου που φαίνονται ήδη στον ορίζοντα της νέας εποχής.

- Ποιο είναι το στίγμα της νέας γενιάς σήμερα

- Λένε πολλές φορές για τους νέους κολακεύοντάς τους: Τούτη η γενιά είναι πιο καλή από την προηγούμενη. Αλλες φορές λένε τούτη η γενιά είναι μια άχρηστη γενιά τεμπέλικη, αδιάφορη, αν και έχει όλα τα αγαθά στο χέρι. Εμείς λέμε: Τούτη η γενιά δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη από την προηγούμενη. Είναι νέοι άνθρωποι που ζουν σε διαφορετικές συνθήκες, σ' έναν κόσμο που είναι συνέχεια του προηγούμενου, αλλά και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικός.

Οι νέοι ζουν σε μια εποχή που δείχνει φανερά τα σημάδια ότι οπισθοδρομεί από πολλές απόψεις, σε περασμένες δεκαετίες κάπου κάπου και στον περασμένο αιώνα.

Γενικά οι νέοι ζητούν απαντήσεις εξηγήσεις απ' αυτή την κοινωνία.

Αυτή η γενιά γαλουχήθηκε μέσα στο δόγμα του φιλελευθερισμού και έχει νιώσει ότι αυτό δεν οδηγεί στον "εκμοντερνισμό", στο καινούριο. Το μέλλον τους είναι μια προοπτική αβεβαιότητας, δυσκολιών και εκμετάλλευσης.

Απέχουν πολύ από την παραίτηση. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης.

Τις συναντήσαμε σ' όλη την προεκλογική περίοδο. Η πλειοψηφία των νέων εκτιμούν ότι η κοινωνία πρέπει να αλλάξει. Δε λένε, βέβαια το πώς, όμως δείχνουν τη διάθεσή τους για κάτι άλλο διαφορετικό από τη σημερινή πραγματικότητα.

Από τη μια απορρίπτουν την πολιτική, έτσι όπως έχει γίνει αντιληπτή, όπως την έχουν ζήσει και από την άλλη υπάρχει μια μεγάλη πολιτική αναζήτηση μια έντονη απαίτηση για πολιτική.

- Πώς εκφράζεται αυτό που είπατε "έντονη απαίτηση για πολιτική" και τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορεί να συναντιέται αυτή η απαίτηση με την πολιτική του ΚΚΕ;

- Εμφανίζεται μια δυνατή και πολλά υποσχόμενη αναζήτηση για έναν τρόπο να κάνουμε πολιτική αλλιώς, ουσιαστικά ζητάνε μια άλλη πολιτική. Συναντιέται πιο έντονα ανάμεσα στους νέους των λαϊκών οικογενειών και συνοικιών που θίγονται περισσότερο από την κρίση. Εχουν ένα έντονο συναίσθημα ότι κυριαρχούνται πως περιθωριοποιούνται και δεν το αποδέχονται, εξεγείρονται. Ταυτόχρονα, ωριμάζει πλατύτερα στη νεολαία μια ταξική προσέγγιση των φαινομένων μέσα από τα δικά της σημεία αναφοράς των πολλών και ουσιαστικών απαγορεύονται που συναντούν όπως π.χ. στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ψυχαγωγία.

Το πιο ουσιαστικό είναι ότι η διαφορετικότητα της πολιτικής του ΚΚΕ όταν φτάνει στη νεολαία βρίσκει απήχηση. Βλέπουμε να διαμορφώνεται ένα ορατό πλέον ρεύμα εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ και την πολιτική του που εκφράστηκε και εκλογικά.

Σήμερα, διευρύνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ν' αποχτήσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μια προνομιακή σχέση με τη νέα γενιά και αυτό το μήνυμα το γιορτάζουμε σήμερα.

Η ελπιδοφόρα πρόκληση υπάρχει και η σημερινή εκδήλωση για τη νεολαία είναι η απάντηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ότι θέλουν και μπορούν ν' ανταποκριθούν στα νέα μηνύματα των καιρών.

Π. Λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ