ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΑΜΑ "ΙΣΧΥΡΗΣ" ΕΛΛΑΔΑΣ
Κινδυνολογία και υποταγή

Στην ασύστολη κινδυνολογία κατέφυγε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, προκειμένου να πείσει για το "όραμά" του, της ισότιμης σύγκλισης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και να προετοιμάσει το έδαφος για την επιβολή νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Στην "ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ", ο πρωθυπουργός υπέταξε το σύνολο των επιλογών και μέτρων που ανακοίνωσε.

Ο Κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει με κάθε θυσία την πολιτική, που επιβάλλεται μέσω της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ, την οποία αποκάλεσε εθνική στρατηγική, και πάνω σ' αυτή ζήτησε την κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Είπε χαρακτηριστικά: "Η διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής, που θα απαντά ταυτόχρονα στο στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης, της ενεργού προώθησης των εθνικών δικαίων και συμφερόντων και της ανάληψης πρωταγωνιστικού ρόλου στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή μας, είναι οι στόχοι στους οποίους κατευθύνονται όλες οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα της κυβέρνησης μας".

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι "η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή ενοποίηση ταυτίζεται με την επιτυχή πορεία της σύγκλισης, τόσο ως προς τα τυπικά, όσο και ως προς τα ουσιαστικά κριτήρια".

Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι η πολιτική αυτή δεν προκύπτει από κάποιο εξωτερικό καταναγκασμό, "δεν πρόκειται για συνταγές των Βρυξελλών", αλλά "πρόκειται για μια εθνική στρατηγική".

Σαθρά επιχειρήματα

Μεταξύ των σαθρών επιχειρημάτων που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός ήταν και τα παρακάτω:

  • Η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι νομοτελειακή, στα πλαίσια της διεθνοποίησης της οικονομίας και τυχόν απόκλιση από αυτή θα σημάνει απομονωτισμό και περιθωριοποίηση της χώρας.
  • "Το χάσμα που μας χωρίζει από τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες έχει άμεση επίπτωση στη διεθνή θέση και στη δυνατότητά μας να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια".Δεν μπορεί, είπε χαρακτηριστικά, να είναι αποτελεσματικός στη διεθνή σκηνή όποιος δανείζεται συνεχώς, προσβλέπει σε οικονομική ενίσχυση και ζητά μονίμως εξαιρέσεις από τους γενικούς κανόνες". Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Σημίτη δεν πρόκειται να "παρεκκλίνει" από όσα ζητούν οι Βρυξέλλες, θα συνεχίσει την τακτική του "καλού παιδιού", που δε διεκδικεί τίποτα παραπάνω απ' ό,τι της δίνουν, ούτε θα ζητά εξαιρέσεις για χάρη της χώρας...
  • "Με ανοιχτά τα εθνικά θέματα, η περιθωριοποίηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είχε επικίνδυνα αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική θέση της χώρας, θα μείωνε καίρια τη διπλωματική μας ισχύ".Τη θέση αυτή την επανέλαβε αρκετές φορές στην ομιλία του, προκειμένου προφανώς να πιάσει τόπο η κινδυνολογία.
  • Επικαλέστηκε το παράδειγμα άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ για να δείξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί και, ταυτόχρονα, για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, "παραδοσιακοί σύμμαχοί μας στη διαπραγμάτευση μεταξύ Βορρά - Νότου", αποφάσισαν "με ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση" ότι "δεν αφήσουν την υπόθεση της ενοποίησης να μεταβληθεί σε προνομιακό χώρο δράσης των ισχυρών" (!).

Προκειμένου να μην αφήσει αμφιβολίες να αιωρούνται, τόνισε ότι στη Σύνοδο του Δουβλίνου έγινε φανερό πως οι ισχυρές χώρες της ΕΕ "προτίθενται να επιταχύνουν τους ρυθμούς, τόσο στη Νομισματική Ενωση, όσο και στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης".

Με τις ΗΠΑ για τα εθνικά θέματα

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στην εξωτερική πολιτική, που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του, επέλεξε να μιλήσει γενικά, σκιαγραφώντας, όμως, με σαφήνεια τις μείζονες επιλογές. Πρώτα απ' όλα, "αισθάνθηκε" την ανάγκη να υπογραμμίσει πως "η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ συνεχίζεται να (αναπτύσσεται εποικοδομητικά)". Στη συνέχεια, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να καταδικάσει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με την ανάλυση του Κ. Σημίτη, είναι ο "μεγαλύτερος παράγοντας αποσταθεροποίησης στο Αιγαίο, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή". Σκόπιμα όμως σταμάτησε σε αυτή την επισήμανση, αφού δε βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει για τις ισχυρές πλάτες της Τουρκίας, τις ΗΠΑ και τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες συντηρούν την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας, προς ίδιον όφελος.

Για την αντιμετώπιση της οξείας κατάστασης που χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση για τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και προέτρεψε την Τουρκία να προσφύγει σε αυτό το όργανο, αφήνοντας, με αυτόν το τρόπο, ανοιχτό το θέμα των τουρκικών διεκδικήσεων για το καθεστώς του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, μίλησε και για την ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης με την ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανακρούοντας πρύμναν από τις περσινές τοποθετήσεις του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπου είχε ζητήσει τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στοχοπροσήλωση στο Μάαστριχτ και τις αντιλαϊκές επιλογές

Σε ένα "φανταχτερό" ευρωπαϊκό περιτύλιγμα - "ισότιμη συμμετοχή στην Ε Ε" - και σε γενικόλογες φιλολαϊκές διακηρύξεις επιχείρησε να αποκρύψει ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, την αντιλαϊκή ουσία της πολιτικής που θα εφαρμόσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, επιχειρώντας προφανώς να εξασφαλίσει την κοινωνική και πολιτική συναίνεση σε αυτή.

Το κύριο χαρακτηριστικό της πρωθυπουργικής ομιλίας επί των προγραμματικών δηλώσεων ήταν η στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης Σημίτη στο περιεχόμενο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, η σαφήνεια των δεσμεύσεων απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία και η αοριστία των δεσμεύσεων απέναντι στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Τόση μεγάλη σημασία αποδίδει στις "φιλολαϊκές" προεκλογικές δεσμεύσεις, ώστε απέφυγε να αναγνώσει τα τμήματα της ομιλίας του που αναφέρονταν στη βιομηχανική πολιτική, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους!

Ο Κ. Σημίτης αναγόρευσε ως εθνική στρατηγική την πολιτική της υποτέλειας απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η πορεία της χώρας στα πλαίσια του Μάαστριχτ γίνεται συνειδητά και "οικεία βουλήσει".

Επικαλούμενος τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας από τις προηγμένες χώρες της ΕΕ - παραλείποντας, ωστόσο, να αναφέρει ότι όσο βρισκόμαστε στην ΕΕ το χάσμα βαθαίνει - και την προσπάθεια που καταβάλλεται από τις άλλες κυβερνήσεις στην ΕΕ, κινδυνολόγησε ασύστολα, ισχυριζόμενος ότι αν δεν ανταποκριθούμε στις προκλήσεις "θα διολισθήσουμε σε μια υποδεέστερη θέση στη διεθνή κοινωνία" και ταυτόχρονα θα μειωθεί η αμυντική και διπλωματική μας ισχύ (!).

Μάλιστα, επιχείρησε να εμφανίσει την πολιτική του αυτή ως πολιτική που απορρέει από τη "θέληση του ελληνικού λαού και ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας". Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει τις αντιλαϊκές επιλογές, επανέλαβε ότι δεν υπολογίζει την "καταστροφική λογική του πολιτικού κόστους".

Οσον αφορά το περιβόητο κοινωνικό κράτος αυτό που φάνηκε άλλη μια φορά είναι ότι πρόκειται για ένα σύστημα άθλιων επιδομάτων, τύπου ΕΚΑΣ, στα πλέον αναξιοπαθούντα κοινωνικά στρώματα και θα εξαντλείται στο φραστικό "ενδιαφέρον" για την "καθημερινή ζωή του πολίτη", όπως π.χ. "τα γεμάτα λεωφορεία που κουράζουν τον εργαζόμενο πριν ακόμα φτάσει στη δουλιά του" κ. λπ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Γενικολογίες και ασάφειες

Με απεραντολογίες και γενικόλογες εκτιμήσεις περί "αποκέντρωσης", "διαφάνειας" και "δημόσιας αρχής - Συνήγορο του Πολίτη" αντιμετωπίζει με τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση, το θέμα της δημόσιας διοίκησης.

Χαρακτηριστικές... κενότητας, ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού για "κράτος στρατηγείο" και για το ότι "θα εισαγάγουμε συστήματα αξιολόγησης των υπηρεσιών και των προσώπων" ή "ανανέωσης γνώσεων". Ιδιαίτερα για το θέμα της μηχανοργάνωσης των δημόσιων υπηρεσιών, δεν πρόσθεσε τίποτε καινούριο, μιλώντας με αοριστία για "προθέσεις εκσυγχρονισμού".

  • Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στην πορεία διάλυσης ή παράδοσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με ευνοϊκούς όρους, των ΟΤΑ, κάνοντας λόγο "για αντιμετώπιση του κατακερματισμού των ΟΤΑ με τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων". Η... βιωσιμότητα είναι η πάγια δικαιολογία της κυβέρνησης, για την προνομιακή είσοδο ιδιωτών στις επιχειρήσεις της ΤΑ.
  • Για τους δημόσιους υπαλλήλους, γίνεται αναφορά στο ενιαίο μισθολόγιο "ως προγραμματική δέσμευση" χωρίς να προσδιορίζεται το πότε θα εφαρμοστεί, αν και την άμεση εφαρμογή του έχει ζητήσει η ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης είναι και η καθιέρωση συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο, δε γίνεται καν λόγος για αυτό το θέμα στις προγραμματικές δηλώσεις.
  • Για τις γυναίκες, η υποσχεσιολογία δίνει και παίρνει, ενώ εκτιμάται ότι "έχουν έρθει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής", κι ότι... "βελτιώθηκε η θέση της (γυναίκας) στην παραγωγή". Οσον αφορά το μέλλον, στις προγραμματικές δηλώσεις αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει γενικώς τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  • Γενικολογίες και στα θέματα τις Δικαιοσύνης, όπου σημειώνεται πως θα προωθηθούν τα ήδη ανακοινωθέντα νομοθετικά μέτρα, ενώ "στις προθέσεις της κυβέρνησης" είναι ο εξανθρωπισμός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περισσότερα δεινά για το λαό και τον τόπο

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις, τονίζει:

"Οι προγραμματικές δηλώσεις δείχνουν καθαρά ότι ο λαός από την κυβερνητική πολιτική πρέπει να περιμένει περισσότερη φτώχεια, περισσότερη ανεργία, μεγαλύτερη υποτέλεια στον ιμπεριαλισμό, ταχύτερο ξεπούλημα του παραγωγικού πλούτου της χώρας. Ο σοσιαλδημοκρατικός νεοφιλελευθερισμός βρίσκεται στο απόγειό του.

Η καταδίκη αυτής της πολιτικής πρέπει να πάρει σάρκα και οστά με την πάλη του λαού ενάντιά της και τη σφυρηλάτηση του ενιαίου μετώπου του".

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Αγρια λιτότητα

Σοσιαλδημοκρατικό νεοφιλελευθερισμό χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που εκφώνησε ο πρωθυπουργός, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, με δήλωσή του στα ΜΜΕ, μετά το τέλος της χτεσινοβραδινής συνεδρίασης της Βουλής. "Είδαμε - είπε ο Ορ. Κολοζώφ - το σοσιαλδημοκρατικό νεοφιλελευθερισμό σε όλο του το μεγαλείο. Ο κ. πρωθυπουργός επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζαμε. Τη συνέχιση της πολιτικής της άγριας λιτότητας και της προσπάθειας ενσωμάτωσης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη "νέα τάξη πραγμάτων". Για τα ζητήματα δε που έχουν σχέση με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις αμερικανικές πρωτοβουλίες, ο κ. πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα".

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος τόνισε: "Εμείς θα ασκήσουμε αντιπολίτευση σε μια πολιτική, που προμηνύεται πάρα πολύ σκληρή για το λαό μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ