Τη μετατροπή του ΟΣΕ σε "ανεξάρτητη ανώνυμη εταιρία" με θυγατρικές, την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες, τη συρρίκνωση του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και μείωση του προσωπικού, προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, το 5ετές σχέδιο(1997 - 2001) της κυβέρνησης για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους.
Στην ουσία, πρόκειται για το παλιό "Επιχειρηματικό Σχέδιο", που εκπόνησε κατ' εντολήν της κυβέρνησης η κοινοπραξία "ΠΛΑΝΟΣΕ", με επικεφαλής τη γαλλική εταιρία "Σοφρερέλ". Είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιβάλλει την είσοδο ιδιωτών, με το διαχωρισμό της υποδομής από την εκμετάλλευση (οδηγία 91/440). Απλά, για να καμφθούν οι αντιδράσεις, το νέο σχέδιο εξωραϊστηκε, σε σύγκριση με το παλιό και αντί για 5.000 απολύσεις εργαζομένων, προβλέπει 2.531, ενώ όσον αφορά τη συρρίκνωση του δικτύου, αποφεύγεται η άμεση αναφορά στην κατάργηση των "ζημιογόνων" γραμμών" (10 κατά το παλιό σχέδιο) και γίνεται λόγος για την επανεξέταση, αλλά μέσα στο 1997, 13 γραμμών, "που δεν μπορούν να αποφέρουν κέρδος". Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι πάει για ιδιωτικοποίηση ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοφτού - Καλαβρύτων. Στις 124 σελίδες του "Επιχειρηματικού Σχεδίου" (το παλιό είχε μόνο 64 υπό τον τίτλο "Σενάρια για το μέλλον του ΟΣΕ"), προβλέπεται ότι εφόσον ο Οργανισμός απαλλαγεί από τα υπέρογκα χρέη και εφαρμοστούν τα προτεινόμενα μέτρα, "μπορεί να επιτύχει οικονομική ισορροπία έπειτα από 10 χρόνια".
Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) Σωτ. Ραυτόπουλος,επισημαίνει ότι αυτή η πολιτική οδηγεί τον ΟΣΕ σε συρρίκνωση και ξεπούλημα, καταργώντας, παράλληλα, θεμελιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων (Συλλογικές Συμβάσεις, ασφαλιστικά, μονιμότητα κ. ά). Τονίζει ότι τα στελέχη της ΔΕΣΚ - Σ ζήτησαν να συνεδριάσει άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣ, με μοναδικό θέμα το "Επιχειρησιακό Σχέδιο" και υπογραμμίζει: "Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να απορρίψει κατηγορηματικά την πολιτική αυτή και να καλέσει τους σιδηροδρομικούς σε αντίσταση για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΣΕ και την ανάπτυξή του για το συμφέρον του λαού και του τόπου. Καλούμε τις ηγεσίες των άλλων παρατάξεων να τοποθετηθούν σ' αυτό το καθοριστικό ζήτημα, που αφορά την ίδια την ύπαρξη των ελληνικών σιδηροδρόμων, αλλά και των χιλιάδων σιδηροδρομικών.
Ανοιχτή επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής προς το ΤΕΕ
Καμιά απάντηση δεν έχει δώσει ακόμα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων,ο οποίος με ανοιχτή του επιστολή έχει ζητήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να μην καταστραφεί το Πάρκο Ελευθερίας.
Και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), επίσης, σιωπά τη στιγμή που οφείλει να πάρει θέση και να ασκήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, ώστε να αποτραπεί η προμελετημένη και μεθοδικά επιχειρούμενη επιβάρυνση της πρωτεύουσας με την καταστροφή του κοινόχρηστου πρασίνου και την οικοδόμηση του Πάρκου Ελευθερίας.
Αυτά επισημαίνει, σε επιστολή της προς της Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας. Επίσης τονίζει ότι "το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει, ώστε να μην είναι δυνατόν ένας ιδιώτης ή έστω ένας Οργανισμός να έχει τη δυνατότητα να εξαπατά την κοινή γνώμη με "άλλοθι" το Μέγαρο Μουσικής και τις ανάγκες του σε χώρους στάθμευσης. Την ίδια στιγμή που προτίθεται να κατασκευάσει συνεδριακό κέντρο, όπερα, μουσική βιβλιοθήκη κ. ά.".
Οπως καταγγέλλει η ΔΕ της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας, ο ιδιώτης (σ. σ. ο γνωστός Χρήστος Λαμπράκης) προωθεί ένα νεφελώδες πρόγραμμα κατασκευών, ώστε το έργο να εντάσσεται κατά περίπτωση σε διάφορα προγράμματα (ΠΕΠ Αττικής, Β ΚΠΣ, υποπρόγραμμα τουρισμός - πολιτισμός) και να απομυζά δεκάδες δισ., ιδιωτικοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια. Επίσης αποσπά έγκριση από μη αρμόδια υπηρεσία για την κατασκευή χώρων κύριας χρήσης σε δεύτερα και τρίτα υπόγεια, με κατάφωρη παραβίαση του ΓΟΚ, με τη βεβαιότητα ότι κάποιος υπουργός στο μέλλον θα τα νομιμοποιήσει εκ των υστέρων, όπως έγινε με το Μέγαρο Μουσικής.
Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί το ΤΕΕ να πάρει θέση τώρα. Μετά, σημειώνει, θα είναι αργά, αφού με την παράνομη κατασκευή χιλιάδες αυτοκίνητα θα συρρέουν για να σταθμεύσουν στα υπόγεια του γκαράζ μέσω της οδού Κόκκαλη, παγιδεύοντας την κυκλοφορία σε αυτή και την ευρύτερη περιοχή. "Θα είναι πραγματικά αργά", επισημαίνει η συντονιστική, "όταν χιλιάδες άνθρωποι θα οδηγούνται 10 και 15 μέτρα κάτω από τη γη, για να μυηθούν στον "πολιτισμό" του Χρ. Λαμπράκη".
"Επισημαίνουμε ότι η άποψη "τώρα είναι αργά" έναν μόνο υπηρετεί", καταλήγει η Συντονιστική.
Σε νέο κύκλο πιέσεων, με στόχο την απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, προχώρησε χτες η Κομισιόν, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας και άλλων πέντε κρατών - μελών. Η Κομισιόνκατηγορεί τα κράτη αυτά ότι δεν έχουν εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία 91/440/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 29/7/1991, η οποία προβλέπει σταδιακό άνοιγμα στις σιδηροδρομικές μεταφορές και "το δικαίωμα πρόσβασης στη σιδηροδρομική υποδομή σε επιχειρήσεις και κοινοπραξίες που επιθυμούν να παράσχουν υπηρεσίες".
Οπως δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου Βρετανού Ν. Κίνοκ, η Κομισιόν κατηγορεί την Ελλάδα και την Πορτογαλία γιατί δεν έχουν εφαρμόσει καθόλου την οδηγία και τις Ισπανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ιταλία, γιατί δεν έχουν εφαρμόσει ορισμένα άρθρα της οδηγίας. Μεταξύ των άλλων, η οδηγία 91/440 προβλέπει "διαχειριστική ανεξαρτησία των επιχειρήσεων σιδηροδρόμων", "διαχωρισμό της διαχείρισης της υποδομής από τις υπηρεσίες μεταφορών", "δημοσιονομική εξυγίανση", "πρόσβαση στη σιδηροδρομική υποδομή" κλπ. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν επανέφερε χτες στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο την "Πράσινη Βίβλο" για την πλήρη απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Στις προτάσεις της Κομισιόν αντέδρασε έντονα ο Γάλλος υπουργός Μπ. Πονς, ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτησή του γιατί η "Πράσινη Βίβλος" θεωρεί "αναπόφευκτες" της απολύσεις εργαζομένων, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών. Η Κομισιόν αρνήθηκε ότι προτείνει ιδιωτικοποίηση των εθνικών σιδηροδρομικών εταιριών. Αλλά στη Ρώμη, η Κομισιόν διοργανώνει στις 4 και 5 Οκτώβρη "φόρουμ" προπαγάνδας, με τίτλο "επιτάχυνση της απελευθέρωσης των δημόσιων υπηρεσιών ωφελείας", όπου εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις αερομεταφορών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ταχυδρομείων, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην "απελευθέρωση" ΟΣΕ και θαλάσσιων μεταφορών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ΚΤΕΟ, τις επόμενες δύο βδομάδες θα "περάσουν" από τεχνικό έλεγχο οι παρακάτω κατηγορίες οχημάτων που έχουν έδρα την Αττική:
Υπενθυμίζεται ότι για τον τεχνικό έλεγχο απαιτούνται: Η άδεια κυκλοφορίας και η τελευταία απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο "180", ενώ στον αριθμό κλήσης "167" ορίζονται τα "ραντεβού" για τον τεχνικό έλεγχο. Πληροφορίες, επίσης, παρέχονται και στα τηλέφωνα: 6533.482 - 9936.755 και 5549.773.
Σε συμφωνία για μικρή βελτίωση στο φορολογικό καθεστώς που ισχύει από τον περασμένο Φλεβάρη στις ποσότητες καυσίμων που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών (τράτες, γρι - γρι) κατέληξε η προγραμματισμένη χτεσινή σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των συγκεκριμένου κλάδου και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ.Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη ο Γ. Δρυς, η κυβέρνηση θα προωθήσει ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ατέλεια στο 75% της ποσότητας πετρελαίου που χρησιμοποιούν οι ψαράδες για τα σκάφη τους. Η παραπάνω συμφωνία σήμανε και τον τερματισμό των κινητοποιήσεων στις οποίες είχαν προβεί τις τελευταίες μέρες οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, με αποκλεισμούς λιμανιών. Διεκδικούσαν κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης που τους είχε επιβάλλει από τον περασμένο Φλεβάρη να αγοράζουν πλέον αφορολόγητου μόνο το 50% του πετρελαίου που χρησιμοποιούν, αντί 100% που ίσχυε με το παλιό καθεστώς.
Στη χτεσινή πολύωρη σύσκεψη, συμμετείχαν ο Γ. Δρυς, η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί για το συγκεκριμένο θέμα από τις 4 του Σεπτέμβρη και αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Γεωργίας και Εμπορικής Ναυτιλίας και εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού οργάνου των ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών. Η συγκεκριμένη επιτροπή, όπως συμφωνήθηκε χτες, θα συνεχίσει τις εργασίες της και για το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εξετάσει και μια σειρά άλλων προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο. Σε σχέση μ' αυτό ας σημειωθεί ότι εκτός από το παραπάνω ζήτημα, οι ψαράδες ζητούν να μην ισχύσει ο κοινοτικός κανονισμός που απαγορεύει την αλιεία μέχρι τα 3 μίλια και σε βάθος μικρότερο των 50 μέτρων.