Με υπόμνημά του, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) επανέρχεται στο άλυτο θέμα της ίσης μεταχείρισης των αναπήρων: Αλβανικού Πολέμου, Εθνικής Αντίστασης, Εμφυλίου Πολέμου και Αντιδικτατορικού Αγώνα, σύμφωνα με το πνεύμα Δικαίου και των επιταγών του Συντάγματος, άρθρ. 21, και ζητούν:
1. Την εξομοίωση των αναπήρων και θυμάτων του Ν. 1863/89 εμφύλιας περιόδου και του Ν. 1543/85 αριθμ.31 αντιδικτατορικού αγώνα, με τους αναπήρους πολέμου 1940 - '41 και Εθνικής Αντίστασης, ως προς τα δικαιώματα και ευεργετήματα που παρέχουν οι σχετικοί νόμοι.
2. Την κατάργηση της παραγράφου 4 του Ν. 1859/89, με την οποία καταργήθηκε το άρθρο 5 του Ν. 1543/85 που οι ανάπηροι και θύματα της Εθνικής Αντίστασης συνταξιοδοτήθηκαν με τη σύνταξη του επιλοχία του Αλβανικού Πολέμου και την υπαγωγή στο άρθρ. 5 και των αναπήρων πολέμου 1940 - '41.
Να αποκατασταθεί η αδικία του Ν. 1859/89 και να αποδοθούν στους ανάπηρους και θύματα τα ειδικά πρόσθετα επιδόματα ανικανότητας και βαριάς αναπηρίας.
3. Την εξομοίωση ως προς την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των αναπήρων όλων των πολέμων, με τους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους του δημοσίου και την τροποποίηση της απόφασης Φ. 670/85 υπουργού Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετική με τη νοσηλεία όλων των αναπήρων και θυμάτων στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ανεξάρτητα της πάθησης συνταξιοδότησης.
4. Την αναπροσαρμογή της σύνταξης των θυμάτων με βάση τα ποσοστά ανικανότητας 45% του αναπήρου πολέμου.
Είναι επιτακτική ανάγκη, η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, οι αγώνες και τα διδάγματα να γίνουν κτήμα των παιδιών μας μέσα από τα σχολεία, το στρατό, όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Είναι ιστορικό καθήκον η ανέγερση Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα - στην αιματοβαμμένη Καισαριανή.
"Εμείς - καταλήγουν - κάναμε το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα. Η πολιτική ηγεσία της χώρας ας σταθεί αντάξια, δίνοντας ουσιαστική λύση στα προβλήματά μας".
Ανακοίνωση του ΔΣ τηςΠΕΑΕΑγια τηνεπέτειο των 55 χρόνων της ίδρυσης του ΕΑΜ(27Σεπτεμβρίου 1941)
Ομως, η βάρβαρη στρατιωτική επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών ανέκοψε το δρόμο του λαού μας προς τη Λαϊκή Δημοκρατία και προς την απαλλαγή από την πλήρη εξάρτηση της Ελλάδας από τις ξένες δυνάμεις, που όσο υπάρχει ελληνικό κράτος το εκμεταλλεύονται, με τη βοήθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου.
Η 55η επέτειος του ΕΑΜ βρίσκει την ΠΕΑΕΑ, μέσα στις συνθήκες που δημιούργησε ο ακόρεστος ευρωπαϊκός και αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι δικομματικές κυβερνήσεις που είναι στενά δεμένες μ' αυτούς, να κρατάει ψηλά τα λάβαρα της αντίστασης και της αντεπίθεσης. Να διεκδικεί την πλήρη ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών. Να μάχεται πλάι στους εργαζόμενους, ενάντια στη μονόπλευρη λιτότητα. Να διεκδικεί τις γερμανικές επανορθώσεις και την εξόφληση του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου. Να συμπαραστέκεται στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την επιδρομή της ΓΚΑΤΤ και του Μάαστριχτ. Υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική μας ανεξαρτησία και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Παλεύει για την απομάκρυνση των ξένων βάσεων και τη μη χρησιμοποίηση στρατιωτών μας στις τυχοδιωκτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Σήμερα 55 χρόνια από την ημέρα που με την πρωτοβουλία των κομμουνιστών ιδρύθηκε το ΕΑΜ, η ΠΕΑΕΑ καλεί όλα της τα μέλη και όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, να συνεχίσουνε να παλεύουνε για τα ιδανικά του ΕΑΜ, που και σήμερα είναι πέρα για πέρα επίκαιρα.
Το ΕΑΜ μας χάραξε το δρόμο
έφτιαξε ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ
κι έχει πρόγραμμα λαοκρατία
Ζήτω, Ζήτω, Ζήτω το ΕΑΜ
Αυτού του αθάνατου ΕΑΜ, ιδρυτής, εμπνευστής, οργανωτής και τροφοδότης, με τους χιλιάδες, ηρωικούς νεκρούς του και τις ανεπανάληπτες εκείνες εξάρσεις του αγώνα για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία, ήταν το κόμμα του ελληνικού λαού, το ΚΚΕ. Η ιστορική αλήθεια για την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση είναι καιρός πια να γίνει ιστορικό θέμα με ασύγκριτη αντικειμενικότητα, όπως ασύγκριτος ήταν και ο πατριωτισμός των ΕΑΜιτών, ΕΛΑΣιτών, ΕΠΟΝιτών, ακόμα και των μικρών παιδιών.
Είναι γνωστό ότι, αμέσως μετά την είσοδο στη χώρα μας των στρατευμάτων κατοχής, το υπουργείο Παιδείας σχεδόν κλείνει τα σχολεία, επιτρέποντας τη λειτουργία τους κατά το σχολικό έτος 1941 - '42 μόνο για 20 μέρες.
Εξαθλίωση, πείνα, τρομοκρατία, χαφιεδισμός, προσπάθεια αφελληνισμού και εξανδραποδισμού. Μαυραγοριτισμός και διαφθορά. Κατά τους μετριότερους υπολογισμούς, πάνω από 300.000 συμπατριώτες μας, από τους οποίους 60.000 ήσαν παιδιά, πέθαναν από πείνα το χειμώνα 1941 - '42.
Μπροστά σ' αυτή την τραγική κατάσταση, το ΚΚΕ ίδρυσε την Εθνική Αλληλεγγύη, που στις γραμμές της εντάχθηκαν πλήθος από δασκάλους και καθηγητές και, ύστερα από σκληρούς αγώνες τους, λειτούργησαν μαθητικά συσσίτια στα σχολεία, που τα ξανάνοιξαν γιατί τα ελληνικά νιάτα έπρεπε να ζήσουν και να μορφωθούν με κάθε θυσία. Ακόμη και δάσκαλοι του ΕΛΑΣ επιστρατεύτηκαν για να βοηθήσουν και διδάξουν.
Το ΚΚΕ, με την Κυβέρνηση του Βουνούμ ίδρυσε πέντε παιδαγωγικά φροντιστήρια στην Ελεύθερη Ελλάδα, με διευθυντές τους μεγάλους παιδαγωγούς: Κ. Σωτηρίου, Μ. Παπαμαύρο και Ρ. Ιμβριώτη. Και με τους μετεκπαιδευμένους δασκάλους: Ν. Αυγουλά, Κ. Καραμπατάκη και Κ. Λουκόπουλο. Τυπώθηκαν αναγνωστικά στο Παιδαγωγικό Φροντιστήριο του Καρπενησίου για τη Γ και Δ τάξη του Δημοτικού και διανεμήθηκαν δωρεάν για πρώτη φορά στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης.
Πάρα πολλά θα μπορούσαν να γραφούν για τη σπουδαία και μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, της Εθνικής Αλληλεγγύης τα μαύρα χρόνια της Κατοχής, αλλά λόγω οικονομίας χώρου της εφημερίδας παραλείπουμε. Ομως τα βιβλία, όπως του Χάρη Σακελλαρίου "Η Παιδεία στην Αντίσταση", "Μιχάλης Παπαμαύρος", "Κώστας Σωτηρίου" και πολλά άλλα, μας προφέρουν ένα μεγάλο πλούτο γνώσεων.
ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Δάσκαλος, αξιωματικός του ΕΛΑΣ και πρόεδρος του Παραρτήματος Αμαλιάδας - Πηνείας
Πολιτικό μνημόσυνο τέλεσαν οι Δήμοι Νέας Σμύρνης και Δάφνης μαζί με τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 15/9/96, στην πλατεία Φάρου, για να τιμήσουν τους 114 εκτελεσμένους πατριώτες στο μπλόκο του "Φάρου", τον Αύγουστο του 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές και ντόπιους συνεργάτες τους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι δήμαρχοι: Ν. Σμύρνης Γεώργιος Σιότροπος,Δάφνης Χαράλαμπος Σαραντόπουλος,οι οποίοι δεσμεύτηκαν με υπόσχεση για ανέγερση μνημείου, σε συνεργασία και βοήθεια των τοπικών παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ στο χώρο όπου σήμερα υπάρχει μια πρόχειρη επιτύμβια πλάκα. Επίσης παρευρέθηκαν: Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου, οι πρόεδροι και τα μέλη των παραρτημάτων των ανωτέρω δήμων, παραρτήματα Αττικής, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Παρ/τος ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης Μπλαδάκης Σπύρος και αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας και στη θυσία των 114 πατριωτών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα του λαού για λευτεριά και ανεξαρτησία.
Η τρίμηνη έκδοση του "Ενημερωτικού Δελτίου" της ΠΕΕΠΠ (Ιούλης, Αύγουστος, Σεπτέμβρης) κυκλοφόρησε πρόσφατα, με πλούσια ύλη και θέματα ενδιαφέροντα.
Κύριο άρθρο, με θέμα τις εκλογές και την υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Επίσης, επιστολές, υπομνήματα, διαμαρτυρίες. Γράμμα του ΚΣ προς τα μέλη και στελέχη της Ενωσης. Προς την 7η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ενωσης. Μια ώρα μαζί με τα παιδιά. Η ετήσια συνάντηση των πολιτικών προσφύγων στο Ροδοχώρι Ναούσης. Ταξίδι στην Τασκένδη. Φεστιβάλ στην Τσεχία. 50 χρόνια του ΔΣΕ 1946 - 1996. Στρατηγική και Τακτική του ΔΣΕ. Η γυναίκα στην πάλη για τη λευτεριά. Ευτυχία Πρίντζου. Ποιοι σήκωσαν τα όπλα ενάντιά μας. Για την ίδρυση του ΔΣΕ του Ν. Νταμπίκη. Μια νύχτα του Γράμμου. Χτύπημα στο Δελβινάκι. Αναψε το Πελεκούδι, του Δ. Καρακώστα. Στα 50 χρόνια του ΔΣΕ. Αφήγηση Αθανασία Β. Τσίκουλα. Επεσαν για τη Λευτεριά του Μιλτιάδη Θεοδωρίδη. Ημερήσια Διαταγή Αρχηγείου Δυτ. Μακεδονίας. Ιστορική Πράξη: Η αναγνώριση του Εμφυλίου Πολέμου. Εκδήλωση στο χωριό Ν. Μπελογιάννης. Η μάχη στο Ταμπούρι. Μια ηρωική επέτειος. Μνημείο για τον Πλουμπίδη. Ημερήσια εκδρομή τιμής και μνήμης στο Πάικο. Ο τόπος που πρωτοείδα τον ήλιο. Ξημέρωμα στο Βελούχι. Πορεία στη ζωή. Επιστολές του Γ. Κορδάτου, του Ν. Κοσμά κ.ά.
Αντιστασιακοί και συγγενείς των θυμάτων, ανάμεσα στους δημάρχους Ν. Σμύρνης και Δάφνης και τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ, στην πλατεία Φάρου (φωτογραφία: Παναγιώτης Θεοδόσης)