Ανοιχτή επιστολή της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή από το μπάζωμα των ρεμάτων
Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα ώστε να αποδοθούν εκτός από τις πολιτικές και οι ποινικές ευθύνες σε όλους αυτούς που από τη μια εγκρίνουν και χρησιμοποιούν κονδύλια για το ξεμπάζωμα ρεμάτων της Ανατολικής Αττικής και από την άλλη ανέχονται σκανδαλωδώς την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή με τα ρέματα να μπαζώνονται το ένα πίσω απ' τ' άλλο, ζητάει με επιστολή του ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Ανατολικής Αττικής και νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Στεφανίδης.Η επιστολή κοινοποιήθηκε χτες στον πρόεδρο της Α Νομαρχιακής επιτροπής, στη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας, στη διεύθυνση Πολεοδομίας, στην ΕΥΔΑΠ - Διεύθυνση Χειμάρων, στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, στο Δασαρχείο Πεντέλης, στους νομαρχιακούς συμβούλους Ανατ. Αττικής, στους δημοτικούς συμβούλους Σπάτων - Ραφήνας και στον ημερήσιο - απογευματινό και τοπικό Τύπο.
Μετά και τις προχτεσινές αποκαλύψεις του "Ρ", με την επιστολή του ο σύμβουλος της ΝΑΣ επισημαίνει ότι πρέπει άμεσα να σταματήσει κάθε αυθαίρετη παρέμβαση, επιχωμάτωση κλπ. των ρεμάτων της περιοχής. Να γκρεμιστούν οι αυθαίρετες γέφυρες, καθώς και ο σταθμός μεταφόρτωσης του Δήμου Ραφήνας. Να ξεμπαζωθούν όσα σημεία έχουν μπαζωθεί και να πληρωθεί αυτή η εργασία από τους ενεχόμενους σε όλο το κύκλωμα και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων υπηρεσιών που ανέχθηκαν αυτή την κατάσταση και ιδιαίτερα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Τέλος να εξευρεθούν τα ανάλογα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για ουσιαστικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
Η ΝΑΣ υπενθυμίζει με την επιστολή ότι στη συνεδρίαση του ΝΣ στις 16.2.1996 είχε συζητηθεί το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων της Ανατ. Αττικής μετά από παρέμβαση της παράταξης η οποία είχε επισημάνει τότε μια σειρά προβλημάτων που υπάρχουν στα ρέματα της περιοχής της Ανατ. Αττικής, και ιδιαίτερα στο ρέμα "Βαλανάρι" και στο "Μέγα Ρέμα" Ραφήνας. Μέχρι σήμερα όμως παρά τις συνεχείς επισημάνσεις και ανακοινώσεις της ΝΑΣ, δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό.
"Ως έγκλημα πρώτου μεγέθους" θεωρεί η ΝΑΣ στη συνέχεια της επιστολής την αδιαφορία αυτή όλων των υπευθύνων και τονίζει ότι πλέον δε θα υπάρχουν μόνο πολιτικές ευθύνες σε περίπτωση απώλειας ανθρώπινης ζωής αλλά και προσωπικές σε υπηρεσιακούς και άλλους παράγοντες εάν γίνει καταστροφή από τη γέφυρα Πικερμίου και κάτω. Η ΝΑΣ έχει κάνει μέχρι σήμερα δεκάδες ενοχλήσεις στο Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων, στο δήμαρχο, στις υπηρεσίες της Νομαρχίας και στο ΝΣ. Παρ' όλα αυτά όμως συνεχίστηκε το μπάζωμα πίσω από τον συνεταιρισμό "Πικέρμι", με αποτέλεσμα η λεκάνη απορροής στο σημείο εκείνο να έχει στενέψει επικίνδυνα και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού αλλά και το εργοστάσιο "Μουρακέλη". Είναι ευκολονόητο, τονίζει η ΝΑΣ, ότι τα μπάζα που ρίχνονται εκεί θα μεταφέρονται σε άλλα σημεία ακόμα πιο μακριά με αποτέλεσμα να ανοίγει νέος κύκλος κατασπατάλησης χρημάτων του ελληνικού λαού για συνεχή καθαρισμό και κάποιοι να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν από αυτή την υπόθεση.
Συνεχίζοντας η παράταξη υπενθυμίζει ότι παρά τις δεκάδες επισημάνσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα στην κοίτη του ρέματος στο ύψος της Λεωφόρου Μαραθώνος, ενώ δεν έχουν γκρεμιστεί οι δύο γέφυρες μπροστά από το κεραμοποιείο "Τρανούλη", οι οποίες μαζί με τη γέφυρα "Μαντζουράνη" έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα και παράνομα. Οι τρεις αυτές γέφυρες επισημαίνει η ΝΑΣ, θα λειτουργήσουν σαν φυσικά φράγματα με αποτέλεσμα τόνοι νερού να συγκεντρωθούν στους γύρω χώρους αυξάνοντας τους κινδύνους καταστροφής από πλημμύρα.
Ταυτόχρονα με όλη αυτή την κατάσταση συνεχίστηκε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες η ανοχή προς τον δήμαρχο Ραφήνας, που μπάζωσε τμήμα της κοίτης του ρέματος που κατεβαίνει από τον κάμπο των Μεσογείων, "Μέγα Ρέμα Ραφήνας", και το μετέτρεψε σε δημοτικό οικόπεδο παράνομου σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών δημιουργώντας νέο φράγμα προς τα ανατολικά.
Οι παραπάνω επισημάνσεις της ΝΑΣ, τονίζεται στην επιστολή, αποδεικνύονται από τις καταστροφές που έχουν προξενηθεί στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα από τις μεγάλες πλημμύρεςαλλά και τις πρόσφατες μικρότερης έκτασης και τι θα συμβεί στο μέλλον εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση.
Ευθύνες επιρρίπτει η ΝΑΣ με την επιστολή της και στο Δασαρχείο Πεντέλης το οποίο, όπως τονίζει, συνεχίζει να ανέχεται πάνω από μια εικοσαετία την αποψίλωση του διακατεχόμενου κτήματος "Κούζα - Μαντζουράνη". Ανέχεται επίσης τη δημιουργία χωματερής σε δασώδη έκταση πίσω από τον Συνεταιρισμό "Πικέρμι", καθώς και την πρόσφατη χωματερή στο δασώδη λόφο ανατολικά της οικίας "Μαντζουράνη".
Τέλος, η επιστολή επισημαίνει ότι "η όλη υπόθεση καταντάει σκάνδαλο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τόσο τη δεκαετία του 1980 όσο και τα τελευταία χρόνια. Τη δεκαετία του '80 με την ανοχή της ηγεσίας των αρμόδιων υπουργείων, καθώς και της Νομάρχη κ. Σταφυλά παρεκτράπηκε η μία από τις δύο κοίτες του Μέγα Ρέματος στην περιοχή Διασταύρωσης Ραφήνας και μετατράπηκε σε οικόπεδα από την οικογένεια "Μαντζουράνη"".
Συνεχής είναι η μείωση των αγροτικών επενδύσεων σε σταθερές τιμές όλα τα χρόνια της ένταξης, παρά το μύθο των Πακέτων Ντελόρ, ενώ και οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αποεπένδυσης στο γεωργικό τομέα
Πέρα από τη μείωση των αγροτικών τιμών που πληρώνονται οι αγρότες μετά την ένταξη στην ΕΟΚ, όπως επιβεβαιώνεται με τα συγκεκριμένα στοιχεία πλέον, η μεγαλύτερη ζημιά στη γεωργία μας γίνεται με την καταστροφή της ίδιας της υποδομής και με τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας - κάτι που υποσκάπτει και την προοπτική της ελληνικής γεωργίας.
Από το 1981 μέχρι και το 1994, εισπράχθηκαν από το γεωργικό ταμείο ΦΕΟΓΚΑ - προσανατολισμός της ΕΕ, μόνον 531 δισεκατομμύρια δραχμές για διαρθρωτικά προγράμματα που, υποτίθεται, θα βελτίωναν την υποδομή. Ομως, κι απ' αυτά τα κονδύλια, τα περισσότερα χρήματα απορροφήθηκαν σε προγράμματα που κάθε άλλο παρά διαρθρωτικό, πραγματικά αναπτυξιακό προσανατολισμό έχουν... Στην πραγματικότητα πρόκειται για προγράμματα που αφορούσαν και προωθούν την εγκατάλειψη των καλλιεργειών με επιδοτήσεις για το ξερίζωμα καλλιεργειών - μετά την κατάργηση των χωματερών - και την εγκατάλειψη αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της αγροτικής παραγωγής, με ενισχύσεις για τις γνωστές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις της, αντί της ανάπτυξης και δημιουργίας υποδομής στο γεωργικό τομέα, προωθεί, τελικά, την αποδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και την εξαγορά συνειδήσεων για την εγκατάλειψη της γεωργίας.Αυτή ακριβώς η κατεύθυνση προωθείται και με την έλλειψη επαρκών επενδύσεων στο γεωργικό τομέα.
Ετσι μειώθηκαν κατά 30%, σε σταθερές τιμές, οι γεωργικές επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου στη δεκαετία του 1980, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία του 1970. Η μείωση αυτή συνεχίζεται και στην τρέχουσα δεκαετία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 1993 οι γεωργικές επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου μειώθηκαν σε σταθερές τιμές κατά 15,5% σε σχέση με το 1992 και το 1994 υπήρξε κι άλλη μείωση 7,4%,για να πέσουν οι επενδύσεις στη γεωργία στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 25 χρόνων... Και η μείωση συνεχίστηκε πέρσι, ενώ φέτος, όπως δείχνει ο προϋπολογισμός που εφαρμόζεται, θα έχουμε νέα μείωση.
Αυτά ακριβώς τα στοιχεία της τελευταίας διετίας (που αφορούν χρηματοδοτήσεις του Β Πακέτου Ντελόρ) επιβεβαιώνουν πως η αποδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το πολυδιαφημιζόμενο αυτό Β Πακέτο Ντελόρ. Γιατί, εκτός τον "αποδιαρθρωτικό" προσανατολισμό των επενδύσεων (που δίνονται για εγκατάλειψη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με την πρόωρη σύνταξη και το ξερίζωμα καλλιεργειών και φύτεμα δασικών δέντρων...), και όσα από τα 600 δισ. δραχμές που προβλέπεται να χορηγηθούν από την ΕΕ για τη γεωργία μέχρι το 2000 - συν τα 300 δισ. δραχμές που προβλέπονται από εθνικούς πόρους στο ίδιο διάστημα - πάνε για κάποια έργα υποδομής, δεν πρόκειται να καλύψουν παρά ελάχιστα από τις πραγματικές ανάγκες για τη δημιουργία υποδομής στη γεωργία...
Τις καταστροφικές αυτές πολιτικές της ΕΕ, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αντιπαλεύουν μαζικά και αγωνιστικά οι αγρότες και διεκδικούν όχι απλώς την αύξηση των κονδυλίων για επενδύσεις στο γεωργικό τομέα, αλλά και τη διάθεσή τους σε έργα και τομείς πραγματικά αναπτυξιακούς. Λόγος κυρίως γίνεται για τις δημόσιες επενδύσεις στη γεωργία που θα δημιουργούσαν υποδομή (με εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά έργα, κυρίως, αλλά και βελτίωσης της υποδομής σχετικά με τη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων). Από την άποψη αυτή, βεβαίως, οι προεκλογικές υποσχέσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και επανεκλεγέντα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, για συνυπολογισμό της αξίας των οικοπέδων στην ίδια συμμετοχή, δεν αφορά παρά ελάχιστες περιπτώσεις επενδύσεων και, βεβαίως, αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις κάποιων μόνον οργανώσεων που έχουν τέτοια δυνατότητα για επενδύσεις, όπως και μεμονωμένων μεγαλοαγροτών - καπιταλιστών που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις (εργοστάσια κλπ.).
Κατά τα άλλα, τα παραπάνω στοιχεία και η προοπτική συνέχισης της αποεπένδυσης στον τομέα της γεωργίας, που προδιαγράφεται με βεβαιότητα, αποκαλύπτουν και την υποκρισία των αρμοδίων της κυβέρνησης και, ιδιαίτερα, του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, όταν υπόσχονται αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της γεωργικής παραγωγής. Κι αυτό γιατί με αποεπένδυση όσον αφορά την παραγωγική υποδομή στο γεωργικό τομέα και τις κοινοτικές αναδιαρθρώσεις, τύπου εγκατάλειψης της αγροτικής γης και των καλλιεργειών, μόνον σε ανάπτυξη δεν μπορεί να προσβλέπουν οι αγρότες. Πολύ περισσότερο που και οι τιμές των αγροτικών εφοδίων αυξάνονται ανεξέλεγκτα, συμβάλλοντας στην ανεξέλεγκτη αύξηση και του κόστους παραγωγής.