Απολύσεις "ενοχλητικών" εργαζομένων, ωράριο κατά βούληση... "καμπάνες" και πρόστιμα
"Βασιλεύει" η εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία στα καταστήματα υποδημάτων "Καλογήρου",στα οποία εδώ και οκτώ περίπου μήνες έχουν γίνει καθεστώς οι απολύσεις, η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός. Η αρχή έγινε πριν οκτώ μήνες, όταν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, Φραγκίσκος και Κομνηνός Λεμονής, απέλυσαν την προϊσταμένη του καταστήματος στην Κηφισιά - η οποία εργαζόταν εκεί δέκα χρόνια - κατηγορώντας την ότι παίρνει το μέρος των εργαζομένων. Ακολούθησε η απόλυση μιας ακόμα υπαλλήλου με οκτώ χρόνια υπηρεσία, αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η κοινοποίηση της απόλυσης εργαζόμενης, χτες το πρωί, η οποία μόλις είχε γυρίσει από την άδειά της και η ταυτόχρονη δημοσιοποίηση αγγελίας του καταστήματος σε εφημερίδα, για πρόσληψη προσωπικού!
Οι αντεργατικές επιδόσεις της επιχείρησης δεν εξαντλούνται στις αυθαίρετες απολύσεις. Μετά από τις δύο πρώτες απολύσεις, ανακοινώθηκε στις 70 περίπου εργαζόμενες και των δέκα καταστημάτων, η έναρξη "εκπαιδευτικών σεμιναρίων" πέραν του ωραρίου τους, χωρίς αποδοχές, με τη διευκρίνιση ότι, όποια δεν τα παρακολουθήσει, θα απολυθεί.
Στη συνέχεια, μετά τη λήξη των σεμιναρίων, η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι "διευθετεί" το ωράριο εργασίας, έτσι προχώρησε στο "σπάσιμό" του και κάθε βδομάδα έβγαζε καταλόγους στους οποίους αναγράφονταν ποιες ώρες την ημέρα θα εργάζεται η κάθε υπάλληλος. Με αυτό τον τρόπο, μπορούσε, για παράδειγμα, τις μέρες που διακοσμούσε τη βιτρίνα, να ρυθμίζει το ωράριο κάποιων εργαζόμενων, ώστε να δουλεύουν βράδυ και να γλιτώνει τις υπερωρίες.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, κυκλοφόρησε και εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία όποια ταμίας έκανε λάθος θα πλήρωνε πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 10.000 - 100.000 δραχμές, ενώ πιθανή είναι και η απόλυση. Συγκεκριμένα, για τη μη έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης, το πρόστιμο την πρώτη φορά είναι 100.000 και τη δεύτερη φορά η απόλυση, ενώ για την τοποθέτηση πιστωτικής κάρτας σε λάθος μηχανή, 20.000!
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σωματειακής Επιτροπής Βορείων Προαστίων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,η επιχείρηση "βρήκε την ευκαιρία να απαλλαγεί από τους "ενοχλητικούς" που είχαν την παράλογη απαίτηση να πληρώνονται τις υπερωρίες τους και να μην τις παίρνουν σε ρεπό, που αρνούνταν να πληρώνουν πρόστιμα, που αντιδρούσαν έστω και στοιχειωδώς στις κάθε φορά παράλογες απαιτήσεις της εργοδοσίας".
Στην Αλβανία πρόκειται να μεταφέρει την κύρια παραγωγική διαδικασία ο Μανιατάκης. Με κλιμάκωση προειδοποιούν οι εργαζόμενοι. Βαρύ πλήγμα για ολόκληρη την περιοχή η συρρίκνωση του εργοστασίου
Κλειστό παρέμεινε χτες το εργοστάσιο της Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων,στην Καλαμάτα, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξε το σωματείο. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο εργοστάσιο, εκφράζοντας την κατηγορηματική τους αντίθεση στις 255 απολύσεις που ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Χ. Μανιατάκης.Η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζεται και σήμερα, ενώ αύριο η διοίκηση του σωματείου θα έχει συνάντηση με τον εργοδότη. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που ο εργοδότης επιμείνει στην απόφασή του.
Από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες επιχειρήσεις του κλάδου, η "Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων,είχε το '95 πωλήσεις ύψους 6,651 δισ. δραχμών, απ' τα οποία τα 2,465 δισ. δρχ. αφορούσαν εξαγωγές. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης της, τον περασμένο Νοέμβρη επικαλέστηκε οικονομικές δυσκολίες και άρχισε να εκβιάζει για ρύθμιση των χρεών του προς τις τράπεζες (ύψους 5 δισ. δρχ.) για επιδοτούμενα δάνεια και για επιδότηση του κόστους εργασίας. Ωστόσο, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε επιστολή του προς το σωματείο, τα πραγματικά του σχέδια είναι να κρατήσει τμήμα της παραγωγής εδώ και να μεταφέρει την κύρια παραγωγική διαδικασία στην Αλβανία!Σύμφωνα δε με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως, το εργοστάσιο στην Αλβανία ήδη λειτουργεί.
Εδώ και αρκετούς μήνες οι 384 εργαζόμενοι υποχρεώνονται να απασχολούνται μια βδομάδα τον μήνα εκ περιτροπής, παίρνοντας μηνιαίο μισθό περίπου 30.000! Η συρρίκνωση του εργοστασίου θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την περιοχή, όπου υπάρχει μόνο ένα ακόμα εργοστάσιο, η καπνοβιομηχανία "Καρέλια",που και αυτό έχει συρρικνωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια και από τους 1.200 εργάτες απασχολούνται σήμερα εκεί περίπου 300.
Οπως θα πει η Ρ. Καπετανάκη,πρόεδρος του σωματείου, "η επιχείρηση είναι από τις πιο σύγχρονες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οι οικονομικές δυσκολίες που επικαλείται ο εργοδότης δεν ισχύουν. Παράγουμε επώνυμο προϊόν και έχουμε κατ' αποκλειστικότητα τη φίρμα της "Αμερικανίνο", την "Εντγουιν" καθώς και την ιταλική φίρμα ΑΒΙΡΕΞ. Το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο, αλλά ο ιδιοκτήτης θέλει ακόμα περισσότερα κέρδη. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τις απολύσεις και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας".
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.- Σε πεδίο εσωτερικών συγκρούσεων έχουν μετατρέψει την Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ που έχουν διασπαστεί σε δύο παρατάξεις.
Η νέα διοίκηση της Ενωσης, όπως προέκυψε μετά την αποχώρηση της "επίσημης" ΠΑΣΚΕ, σε έγγραφη καταγγελία της προς το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την ΟΥΠΑΕ και τη ΓΣΕΕ, τονίζει πως τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ αν και αποχώρησαν από τη διοίκηση από τον περασμένο Ιούλη, αρνούνται να παραδώσουν τα γραφεία και τη σφραγίδα της Ενωσης, εμποδίζοντας τη λειτουργία του σωματείου.
Τα στελέχη της "επίσημης" ΠΑΣΚΕ αποχώρησαν μετά τη διάσπαση της παράταξης και τη δημιουργία νέας που ονομάστηκε ΠΑΚ και η οποία κινείται στο χώρο των "εκσυγχρονιστών". Τα 6 μέλη της ΠΑΚ μαζί με τους εκπροσώπους της ΔΑΣ και της ΑΕΚΕ, που κατέχουν από μία έδρα, συγκρότησαν νέα διοίκηση, η οποία ασκεί νόμιμα διοίκηση με απόφαση και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, υπηρετώντας τα διάφορα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, έχουν διασπάσει πλήρως το συνδικαλιστικό κίνημα στον ΟΑΣΘ. Ετσι υπάρχει η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων με 1.700 περίπου μέλη, που αντιμετωπίζει κρίση με τη διάσπαση της ΠΑΣΚΕ και υπάρχει και η ΟΠΑΣΘ με 1.200 μέλη που ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ. Η τελευταία προσπάθησε να συστήσει Ομοσπονδία, η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται από τη ΓΣΕΕ.
"Οι εργαζόμενοι, τονίζει η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων ΟΑΣΘ αναφερόμενη στο πραξικόπημα της ΠΑΣΚΕ, έχουν ανάγκη από σωστή συνδικαλιστική καθοδήγηση και όχι από προστάτες".
Φ. Δ.