Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
Απεργιακή απάντηση στις απολύσεις

Στην Αλβανία πρόκειται να μεταφέρει την κύρια παραγωγική διαδικασία ο Μανιατάκης. Με κλιμάκωση προειδοποιούν οι εργαζόμενοι. Βαρύ πλήγμα για ολόκληρη την περιοχή η συρρίκνωση του εργοστασίου

Κλειστό παρέμεινε χτες το εργοστάσιο της Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων,στην Καλαμάτα, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξε το σωματείο. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο εργοστάσιο, εκφράζοντας την κατηγορηματική τους αντίθεση στις 255 απολύσεις που ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Χ. Μανιατάκης.Η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζεται και σήμερα, ενώ αύριο η διοίκηση του σωματείου θα έχει συνάντηση με τον εργοδότη. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που ο εργοδότης επιμείνει στην απόφασή του.

Από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες επιχειρήσεις του κλάδου, η "Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων,είχε το '95 πωλήσεις ύψους 6,651 δισ. δραχμών, απ' τα οποία τα 2,465 δισ. δρχ. αφορούσαν εξαγωγές. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης της, τον περασμένο Νοέμβρη επικαλέστηκε οικονομικές δυσκολίες και άρχισε να εκβιάζει για ρύθμιση των χρεών του προς τις τράπεζες (ύψους 5 δισ. δρχ.) για επιδοτούμενα δάνεια και για επιδότηση του κόστους εργασίας. Ωστόσο, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε επιστολή του προς το σωματείο, τα πραγματικά του σχέδια είναι να κρατήσει τμήμα της παραγωγής εδώ και να μεταφέρει την κύρια παραγωγική διαδικασία στην Αλβανία!Σύμφωνα δε με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως, το εργοστάσιο στην Αλβανία ήδη λειτουργεί.

Εδώ και αρκετούς μήνες οι 384 εργαζόμενοι υποχρεώνονται να απασχολούνται μια βδομάδα τον μήνα εκ περιτροπής, παίρνοντας μηνιαίο μισθό περίπου 30.000! Η συρρίκνωση του εργοστασίου θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την περιοχή, όπου υπάρχει μόνο ένα ακόμα εργοστάσιο, η καπνοβιομηχανία "Καρέλια",που και αυτό έχει συρρικνωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια και από τους 1.200 εργάτες απασχολούνται σήμερα εκεί περίπου 300.

Οπως θα πει η Ρ. Καπετανάκη,πρόεδρος του σωματείου, "η επιχείρηση είναι από τις πιο σύγχρονες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οι οικονομικές δυσκολίες που επικαλείται ο εργοδότης δεν ισχύουν. Παράγουμε επώνυμο προϊόν και έχουμε κατ' αποκλειστικότητα τη φίρμα της "Αμερικανίνο", την "Εντγουιν" καθώς και την ιταλική φίρμα ΑΒΙΡΕΞ. Το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο, αλλά ο ιδιοκτήτης θέλει ακόμα περισσότερα κέρδη. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τις απολύσεις και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ