Χωρίς προσχήματα η ηγεσία του ΣΕΒ απαιτεί "εδώ και τώρα" ταρακούνημα στις εργασιακές σχέσεις και άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων, που προεκλογικά ανέλαβε ο Κ. Σημίτης
Πακέτο νέων αντιλαϊκών μέτρων απαιτούν "εδώ και τώρα" οι βιομήχανοι από τη "νέα" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σαν αντάλλαγμα για τη στήριξη που προσέφεραν στην προεκλογική περίοδο στον "εκσυγχρονιστή" πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.Τις αξιώσεις για μέτρα - "σοκ", που θα έχουν ως συνέπεια την παραπέρα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, πρόβαλε χτες η ηγεσία του ΣΕΒ. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε δύο ώρες μετά την ορκωμοσία της "νέας" κυβέρνησης, διατύπωσε ωμά την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπληρώσει το πρόγραμμα "σύγκλισης" με νέα μέτρα, ώστε να υπάρξει "ταρακούνημα"! Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ έκριναν σκόπιμο να υπογραμμίσουν, πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται το πολιτικό κόστος και υπενθύμισαν πως τα μέτρα που αξιώνουν "δε θα είναι ευχάριστα", αλλά έτσι επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά και οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει πριν τις εκλογές ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Απολογούμενος, εμμέσως πλην σαφώς, για τη στήριξη που πρόσφεραν οι βιομήχανοι στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,υποστήριξε πως "τα όργανα που εκπροσωπούν τις παραγωγικές δυνάμεις έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να παίρνουν θέσεις και να συντελούν στη διαμόρφωση της κατάλληλης πολιτικής"... Και πρόσθεσε, με κάθε ειλικρίνεια, ότι εμείς σαν ΣΕΒ "κάνουμε τη δουλιά μας, προβάλλοντας δημόσια τις θέσεις μας. Δε στηρίζουμε άτομα, αλλά πολιτικές"!
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, η ηγεσία του ΣΕΒ:
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της λήψης μέτρων - "σοκ" για την οικονομία και τους εργαζόμενους, η ηγεσία του ΣΕΒ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην... "ανάγκη" να ξηλωθούν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. "Δεν μπορούμε να παραμένουμε σε παραδοσιακές αρχές, σε θέματα αποζημιώσεων, υπερωριών κλπ." - υποστήριξαν - και πρόσθεσαν με κυνικό τρόπο: "Χρειάζεται να υπάρξει ταρακούνημα, ώστε η εργατική νομοθεσία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού. Είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε για κεκτημένα δικαιώματα του 1920 ή του 1950". Επανέφεραν την αξίωσή τους για κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, που θα επιτρέπει και μηδενικές αυξήσεις σε προβληματικές περιοχές, υποστηρίζοντας πως αν είχαν υλοποιηθεί οι προτάσεις τους "δε θα είχαν κλείσει επιχειρήσεις στο Βόλο, ούτε θα είχε φύγει η GOOD YEAR"! Φορώντας, μάλιστα, το μανδύα του προστάτη των ανέργων, διατύπωσαν τον ισχυρισμό πως "αν δεν παρθούν τώρα σοβαρά μέτρα, η ανεργία θ' αυξηθεί"...
Δεν παρέλειψαν μάλιστα, να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση Σημίτη, ότι "αν δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα υπάρξει πρόβλημα", υπονοώντας πως οι βιομήχανοι θα ανακαλέσουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στο ΠΑΣΟΚ. Η περίοδος χάριτος, που έδωσε η ηγεσία του ΣΕΒ για την ικανοποίηση των αξιώσεων των βιομηχάνων, είναι μέχρι τις 30 του Νοέμβρη που θα έχουν αναγνωστεί στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις και θα κατατεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 1997. Μέχρι τότε, εξήγησαν, "θα ζητήσουμε να επικοινωνήσουμε με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης και με τον πρωθυπουργό, όπου θα συζητήσουμε, τις θέσεις μας".
Μειωμένες κατά 2,5 δρχ. το λίτρο είναι οι διυλιστηριακές τιμές των βενζινών από σήμερα τα μεσάνυχτα μέχρι και την επόμενη Τετάρτη, ενώ των ντίζελ είχαν αντίστοιχη μείωση κατά 0,20 δρχ. το λίτρο. Αυτό ανακοίνωσε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), η οποία αποδίδει τις μειώσεις αυτές στη μείωση των διεθνών τιμών της βενζίνης και στην πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου απέναντι στη δραχμή κατά 0,60 δρχ. Πάντως, να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα μέσα σε τρεις βδομάδες η λιανική τιμή του ντίζελ είχε αυξηθεί συνολικά κατά 14 δρχ. περίπου. Ετσι, ενόψει της αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, εάν δεν υπάρξει παραπέρα αποκλιμάκωση της τιμής του ντίζελ, θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση για τους καταναλωτές.
Οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης της βενζίνης σούπερ και αμόλυβδης, που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, διαμορφώνονται με βάση τις νέες διυλιστηριακές τιμές ως εξής:
Να ορισμένες από τις αξιώσεις, που πρόβαλαν προεκλογικά οι μεγαλοβιομήχανοι, με υπόμνημα που είχαν στείλει στους αρχηγούς των κομμάτων:
Το λόγο έχουν τώρα οι εργαζόμενοι...