ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΣΟΚ
Ανοίγει το οπλοστάσιο της μαύρης προπαγάνδας

"Συνταγές ευτυχίας", ελλείψει έργων, μοίρασε στην Πάτρα ο Κ. Σημίτης

Τη γλώσσα που το ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες χρησιμοποιεί για να εκβιάσει και λεηλατήσει τις ψήφους των προοδευτικών και αριστερών, τη γλώσσα της κινδυνολογίας, των ψεύτικων διλημμάτων, του τύπου "ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά", και της πόλωσης, άρχισε να μιλάει στην προεκλογική εκστρατεία του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αφήνοντας στην άκρη το "εκσυγχρονιστικό" προσωπείο.

Τη γνώριμη αυτή γλώσσα υιοθέτησαν αμέσως όλα τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία εξορμούν στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου, όπου εντοπίζουν να υπάρχει πρόβλημα, επιχειρώντας να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις, κυρίως στους δυσαρεστημένους του κόμματός τους, να ξαναψηφίσουν παρά τις αντιρρήσεις που έχουν το ΠΑΣΟΚ και να μην εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους με ψήφο προς τα "μικρά" κόμματα.

Το οπλοστάσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας που παρουσιάζει έντονο γκρίζο και μαύρο χρώμα παρουσίασε χτες ο Κ. Λαλιώτης,ο οποίος ανέλαβε να δίνει τον τόνο της καθημερινής προπαγάνδας το τελευταίο δεκαήμερο.

Κεντρική θέση στην προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ κατέχει το τρικ ότι "κάθε χαμένη ψήφος από το ΠΑΣΟΚ, είναι μια ανάσα ζωής στην απελπισμένη ηγεσία της ΝΔ".

Απαριθμώντας τα διλήμματα που βάζει η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Λαλιώτης ανέφερε: "ισχυρή ή αδύναμη Ελλάδα, πρόοδος ή συντήρηση, εκσυγχρονισμός ή αναχρονισμός, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη ή νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και κοινωνική αδικία, δημοκρατία ή αυταρχισμός, πολιτική σταθερότητα ή περιπέτεια".

Στο επίπεδο της "αντιπαράθεσης επιχειρημάτων" ο Κ. Λαλιώτης, αναφερόμενος στα πραγματικά προβλήματα του τόπου, ξέθαψε τις διαφωνίες του Μ. Εβερτ στην οικονομική πολιτική ...της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Απέφυγε να σχολιάσει το ποσοστό που συγκεντρώνει το ΔΗΚΚΙ στις δημοσκοπήσεις, αλλά αρνήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει "διμέτωπο", εναντίον της ΝΔ και του κόμματος Τσοβόλα. Κατά τ' άλλα ισχυρίστηκε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε επιθετική διάταξη για να αναδείξει τις ιδέες και τις προτάσεις" τους.

Ο Κ. Σημίτης

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,μιλώντας χτες το βράδυ σε μια υποτονική συγκέντρωση στην Πάτρα μοίρασε "συνταγές ευτυχίας" μέσω των έργων που "θα" γίνουν στην περιοχή, όπως η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, η οδός για την παράκαμψη της Πάτρας, το λιμάνι της πόλης, η αναβάθμιση (!) της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, το λιμάνι του Αιγίου (!) κ.ά. Επιχειρώντας να δείξει ότι έχει και όραμα, υποσχέθηκε ότι "οι ψηφιακές παροχές από το 40% του συνόλου που είναι σήμερα θα φτάσουν το 82% το 2000" (!). Εκεί όμως που ξεπέρασε όριο σε προκλητικότητα είναι όταν, αναφερόμενος στην "πόλη της ανεργίας" για τη βιομηχανία και την απασχόληση, ισχυρίστηκε ότι οι επενδύσεις στην Αχαϊα τα δύο τελευταία χρόνια αυξήθηκαν 1.000% (!!). Δηλαδή από 5 δισ. την περίοδο 1991 -94, δεκαπλασιάστηκαν την τελευταία διετία. "Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί την ασφαλέστερη εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον της βιομηχανίας στην Αχαϊα και για την αντιμετώπιση της ανεργίας". Προφανώς επειδή κατάλαβε πως μόνο ως κοροϊδία ηχούσαν τα παραπάνω, συνέχισε απαριθμώντας άλλα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων, το Ινστιτούτο Χημείας Υψηλών Θερμοκρασιών, το ιχθυοκαλλιεργητικό κέντρο Αχελώου κ.ά.

Αναφερόμενος στους αγρότες επανέλαβε τα περί επαγγελματικής κατάρτισης 60.000 αγροτών... την επόμενη τετραετία, την εισαγωγή του θεσμού της χρηματοδοτικής μίσθωσης (σ.σ. κομψή έκφραση της επαναφοράς των κολίγων) και τη "λιγότερη γραφειοκρατία στην καταβολή πληρωμών προς τους αγρότες" (!).

"Πλαστικοί απόγονοι"

Και εκεί που φάνηκε ότι θα πάνε χαμένες οι πλαστικές σημαιούλες, που είχαν κρατηθεί σουβενίρ από τις προηγούμενες λήψεις του Μπιρσίμ... Και εκεί που οι μεταφορείς μετακινούμενων οπαδών έδειχνε να ανασαίνουν, νομίζοντας ότι αυτή τη φορά δε θα τους τρέχουν σε βουνά και σε λαγκάδια... Και εκεί που οι κραυγάζοντες άρχισαν να ανοίγουν τα λεξικά, για να αντεπεξέλθουν στην "πολιτισμένη" προεκλογική περίοδο που έταξαν στον εαυτό τους, τα πάντα επανήλθαν στη θέση τους. Γιατί ο λύκος τρίχα μπορεί να αλλάζει, αλλά τα χούγια του...

Οι πλατείες, λοιπόν, γέμισαν και πάλι με ταξιδιώτες από τα διπλανά χωριά, εφοδιασμένους με βεγγαλικά και καπνογόνα. Οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί ξαναβρέθηκαν στα γνώριμα μπαλκόνια τους, διεκδικώντας ρόλο "σαματατζή της κερκίδας", μπροστά σε ακροατήρια με ορθάνοιχτα τα στόματα, αλλά ερμητικά κλειστά τα αυτιά. Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, αποφάσισε ότι όλα μπορεί να τα στοιβάξει στο "χρονοντούλαπο", εκτός από ένα: Εκτός από τη φτήνια της εντυπωσιοθηρίας και της απατηλής προπαγάνδας, στην οποία έχει ειδικευτεί. Ομως, αυτή τη φορά, η απέχθεια για τις γνωστές από τα παλιά μεθόδους, έδωσε τη θέση της στην περιφρόνηση και τη λύπηση. Τη λύπηση προς εκείνους τους κακόμοιρους, που τους ανάγκασαν να κρατούν κόκκινες σημαίες στις ομιλίες του Σημίτη. Φαντάσου! Να είσαι αναγκασμένος από τους εγκεφάλους της Χαρ. Τρικούπη να ανεμίζεις κόκκινη σημαία, στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ, με τον Σημίτη στο βήμα να φωνάζει "Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά"! Δράμα! Βέβαια, μην ξεχνιόμαστε. Το πλαστικό πανηγύρι ξεκίνησε, αφού προηγουμένως οι διαγκωνιζόμενοι ψηφοθήρες εγκαθίδρυσαν το καθεστώς της "τηλε-τύφλωσης", προσαρμοσμένο πλήρως στα πλαίσια των "τηλε-εκλογών", που επιδίωξαν να επιβάλουν.

Ομως ο δικομματισμός, είτε στην "εκσυγχρονισμένη" του πλευρά είτε στην "ειρηνικο-επαναστατική", πέρα από την έμφυτη - τελικά - ροπή του στη φαιότητα και την εξαπάτηση, δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαθύτερη ουσία του: Την αντιδημοκρατικότητά του. Εδώ πλέον το "νέο" ύφος και ήθος, εξελίσσεται σε νέο άγος. Ο κ. πρωθυπουργός μπορεί να περηφανεύεται για το δημιούργημά του.

  • Η ταύτισή του με την "Αυριανή" και τα πρωτοσέλιδά της, που καταγγέλλουν όποιον δεν ψηφίζει Σημίτη ως "πράκτορα" και "υπόλογο" για την επιστροφή της "επάρατης Δεξιάς", είναι ο καρπός του "νέου" ήθους.
  • Η επίκληση εκ μέρους του κ. καθηγητή μέχρι και διασάλευσης της "πολιτικής σταθερότητας", εφόσον δεν εκλεγεί ο ίδιος πρωθυπουργός, είναι "θαύμα εκσυγχρονισμού", "σεβασμού" των δημοκρατικών διαδικασιών και της "ελεύθερης επιλογής" του πολίτη.
  • Το κλίμα πόλωσης και κινδυνολογίας, με στόχο την επαναφορά εποχών, όπου το "φως" αντιπάλευε το "σκότος", δείχνει το ανάστημα των επαγγελλόμενων "νέων ιδεών" και την αξία του "μέλλοντος" που εκπροσωπεί.

Θα το επαναλάβουμε: Ο κ. Σημίτης μπορεί να περηφανεύεται ότι αποτελεί - πράγματι - "συνέχεια" των προκατόχων του. Οσο για τον "εκσυγχρονισμό", και τον δικό του και των "εταίρων" του, "πλαστικός" ήταν, είναι και θα παραμείνει. Οπως αρμόζει σε "πλαστικούς απογόνους".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σαμαράς και Λαμπράκης

Ε, όχι να επιχειρεί να "πουλήσει" στην προεκλογική περίοδο ο Αντ. Σαμαράς ότι είναι ο διωκόμενος των αφεντικών των ΜΜΕ, ότι είναι στο στόχαστρο του Χρ. Λαμπράκη, ότι αποτελεί κίνδυνο για το κατεστημένο!

Ο πολιτικός που αποτελεί δημιούργημα των ιδιοκτητών των καναλιών, που χρησιμοποιήθηκε από αυτούς για τη δρομολόγηση εξελίξεων που επιθυμούσαν, πάει πολύ να το "παίζει" τώρα "αντιστασιακός" και απηνής διώκτης τους.

Χρόνια τώρα δεν έβγαλε "κιχ" για τα "έργα και την πολιτεία" του μεγαλοεκδότη. Δεν τον ακούσαμε να λέει κουβέντα για το έγκλημα που διαπράττει, με τη στήριξη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο Πάρκο Ελευθερίας. Δεν τον ακούσαμε να λέει λέξη για τη διάβρωση και καθυπόταξη της παιδείας και του πολιτισμού που επιχειρεί ο "μεγαλοπροαγωγός των τεχνών".

Τώρα θέλει να πιστέψουμε ότι δίνει αγώνα ενάντια στα μεγάλα αφεντικά, που ρυθμίζουν την πολιτική ζωή του τόπου;

***

Είναι πολύ εύκολο να παραθέσουμε στοιχεία, άλλωστε τα γνωρίζει ο κόσμος, για τη σκανδαλώδη προβολή που έτυχε από τα ΜΜΕ - ιδιαίτερα από αυτά που ελέγχει ο Λαμπράκης - ο Αντ. Σαμαράς, τουλάχιστον μέχρι τη σύμπραξή του για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί εξάντλησε το "ρυθμιστικό ρόλο" του, προς όφελος της σταθερότητας του δικομματισμού.

Σήμερα ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τα "μεγάλα αφεντικά", αφού δεν μπορεί να παίξει ρόλο δεξαμενής υποδοχής δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, απλούστατα γιατί υπάρχουν ή δημιουργήθηκαν άλλες, που "επικοινωνούν" πιο εύκολα με τους "δυσαρεστημένους" του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό δεν μπορεί να χωνέψει ο Αντ. Σαμαράς και αρχίζει να διαμαρτύρεται προς τα μεγάλα αφεντικά για αυτή την "άδικη" μεταχείριση. Δεν μπορεί να χωνέψει ότι τον χρησιμοποίησαν σαν στυμμένη λεμονόκουπα και τώρα τον πετάνε. Αυτόν που του είχαν υποσχεθεί "λαμπρό μέλλον"...

***

Στο κάτω κάτω της γραφής ας λύσει, με άλλο τρόπο, τους λογαριασμούς που έχει με τα αφεντικά. Είναι εσωτερικό τους πρόβλημα και δεν αφορά τον ελληνικό λαό, ο οποίος - και χωρίς αυτούς τους θεατρινισμούς - έχει καταλάβει το ρόλο του κόμματος Σαμαρά.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΝΔ
Διαπιστευτήρια στους βιομηχάνους

Ο Μ. Εβερτ υποσχέθηκε στο ΣΕΒ υποστήριξη για αντιλαϊκές "ελαστικές εργασιακές σχέσεις". Αρχηγική εμφάνιση Κ. Μητσοτάκη, που δήλωσε ότι μετά τις εκλογές αυτός θα είναι ο "εγγυητής της ενότητας της παράταξης"

Τη διαβεβαίωση στους βιομηχάνους ότι θα υποστηρίξει τις θέσεις τους για "ορισμένες ευελιξίες" στο εργασιακό καθεστώς, που πρακτικά σημαίνει χτύπημα του οχτάωρου και των όποιων κατακτήσεων έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι, έδωσε χτες ο Μ. Εβερτ σε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Μία μέρα μετά τα κροκοδείλια δάκρυα του προέδρου της ΝΔ για την ανεργία και τους χιλιάδες άνεργους, ο Μ. Εβερτ έδωσε τα διαπιστευτήριά του στους βιομήχανους, δηλώνοντας σχετικά με "την κινητικότητα της εργασίας" ότι "είναι ανάγκη να δούμε ορισμένες ευελιξίες". Φρόντισε όμως να "χρυσώσει το χάπι" λέγοντας ότι το μέτρο αυτό δεν πρέπει να αφορά τους ήδη εργαζόμενους, αλλά μόνο τις νέες θέσεις εργασίας, παραγνωρίζοντας ότι η θέσπιση αυτού του μέτρου, έστω για τους νέους εργαζόμενους, θα συμπαρασύρει όλους τους εργαζόμενους. Μάλιστα, συνεχίζοντας την πολιτική του "φιλολαϊκού ηγέτη" είπε: "Οπου δω το κεφάλαιο να προσπαθεί να αποκτήσει πολιτική δύναμη, θα το χτυπήσω".

Επίσης έδωσε τη διαβεβαίωση στους βιομηχάνους ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει άμεσα στις αποκρατικοποιήσεις και θα μειώσει το δημόσιο τομέα από το 40% στο 32%.

Νωρίτερα ο Μ. Εβερτ μοίρασε ένα ακόμα προεκλογικό "θα", αυτή τη φορά στους πολύτεκνους, λέγοντας ότι τα κίνητρα που ισχύουν σήμερα για όσους έχουν τέσσερα παιδιά θα ισχύσουν και για όσους έχουν τρία παιδιά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει σήμερα σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Αρτα, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες του σε περιοχές στις οποίες είναι υποψήφιοι στελέχη που έχουν χαρακτηριστεί ως "Μητσοτακικά". Ετσι αύριο θα μιλήσει στην Καστοριά και το Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει στους Νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Μαγνησίας.

Στο μεταξύ ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ σε χτεσινή του συνέντευξη στο ΜΕΓΚΑ φρόντισε να υπενθυμίσει την αυτόνομη παρουσία του μέσα στη ΝΔ, αναγορεύοντας τον εαυτό του ως εγγυητή της ενότητας της παράταξης. Μάλιστα είπε με σημασία ότι "θα μείνω μέχρι τέλους εγγυητής της ενότητας της ΝΔ". Η ΝΔ, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, "θα επιβιώσει", είπε, αποφεύγοντας να κάνει μνεία για την τύχη του νυν προέδρου της, Μ. Εβερτ. Προέβλεψε ότι η χώρα μπαίνει σε μία περίοδο ρευστότητας, που πιθανό να μην βρει το τέλος της με τις εκλογές. Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν ενημερώθηκε για τις σκέψεις του Μ. Εβερτ σχετικά με τη σύνθεση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής του παρέμβασης στο θέμα της ηγεσίας της παράταξης, λέγοντας ότι "δεν έπαψα να ασκώ πολιτική και είμαι πάντα έτοιμος να πράξω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω την παράταξη και τον τόπο". Είπε ότι για τη ΝΔ δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να γίνουν εκλογές αντιπαράθεσης Εβερτ - Σημίτη και κατέληξε λέγοντας με νόημα ότι "τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται και η ΝΔ μένει και θα μείνει σπονδυλική στήλη της πολιτικής μας ζωής - το ελπίζω τουλάχιστον - για τις επόμενες δεκαετίες".

ΣΥΝ

Ιστορική αναγκαιότητα η σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ...

Υπογράμμισε ο Λ. Κύρκος σε συνέντευξή του στον "Φλας", ενώ ο Ν. Κωνσταντόπουλος χάριν προεκλογικών αναγκών, για πρώτη φορά έκανε λόγο για δεξιόστροφη πολιτική Σημίτη

Υπέρ τη σύγκλισης ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού τάσσονται με συνεντεύξεις που έδωσαν χτες στο Ραδιοσταθμό "Φλας", ο Λεωνίδας Κύρκος επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΝ και ο Φ. Κουβέλης υποψήφιος βουλευτής του κόμματος. Στη συνέντευξή του ο Λ. Κύρκος δε διστάζει μάλιστα να χαρακτηρίσει το θέμα της σύγκλισης των δύο προαναφερόμενων κομμάτων ως "πρόβλημα που είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη της ιστορίας".Συγκεκριμένα αναφέρει: "Στην ημερήσια διάταξη της ιστορίας είναιγραμμένο το πρόβλημα της σύγκλισης δυνάμεων που να μπορούν να συγκροτήσουν μια αυθεντική καινούρια λαϊκή πλειοψηφία, που να μπορέσει στη βάση κάποιων μεγάλων προγραμματικών στόχων να οργανώσει αυτή την έφοδο προς το αύριο. Κατά συνέπεια δεν είναι να αιφνιδιάζεται κανένας από το γεγονός ότι αυτό είναι γραμμένο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα ανοιχτό, πρέπει να βρει την απάντησή του".

Ξεκινώντας από αυτή την εκτίμηση, ότι η σύγκλιση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ είναι στην ημερήσια διάταξη και ιστορική αναγκαιότητα, ο Λ. Κύρκος στη συνέχεια της συνέντευξής του προχώρησε σε κριτική προς το κυβερνητικό κόμμα γιατί με την προκήρυξη των εκλογών ανέστειλε την προσέγγιση του προβλήματος της σύγκλισης των δύο κομμάτων αλλά και γιατί με την επίκληση του κινδύνου να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ επιδιώκει να πάρει ψήφους από το Συνασπισμό. Τέλος ο Λ. Κύρκος προειδοποίησε με τον τρόπο του το κυβερνητικό κόμμα ότι με την τακτική που ακολουθεί δε βοηθάει τον ΣΥΝ να πορευτεί ανεμπόδιστα στο δρόμο της σύγκλισης. "Ολα αυτά τα πράγματα - σημείωσε - δημιουργούν καινούριες δυσπιστίες, καινούρια τείχη, καινούριες δυσκολίες στο να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία το πρόβλημα (σ. σ. της σύγκλισης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), υπαρκτό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη".

Ο Φ. Κουβέλης στη δική του συνέντευξη στον "Φλας" - και απαντώντας στον πρώην σύντροφό του, ποιητή, και υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Τ. Πατρίκιο - σημείωσε ότι "υπάρχει ανάγκη σύγκλισης των δυνάμεων του προοδευτικού εκσυγχρονισμού".Ως προϋπόθεση γι' αυτό έθεσε τις "προγραμματικές συμφωνίες" και την "ουσιαστική ανανέωση του προοδευτικού χώρου" και σημείωσε ότι ο Συνασπισμός μπορεί να συμβάλει σ' αυτή την κατεύθυνση.

Κι ενώ τα δύο προαναφερόμενα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ δήλωναν τα παραπάνω, ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος χάριν αναγκών τηςπροεκλογικής περιόδου, με χτεσινές δηλώσεις του από το Ηράκλειο Κρήτης, απάντησε στα διλήμματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ στους ψηφοφόρους του ΣΥΝ, χαρακτηρίζοντας την πολιτική Σημίτη δεξιόστροφη. Να σημειώσουμε δε ότι είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Συνασπισμού προσφεύγει σε τέτοιο χαρακτηρισμό για την πολιτική του κυβερνητικού κόμματος. Μια μέρα πριν, στην προχτεσινή συνέντευξή του στο Ζάππειο, ο Ν. Κωνσταντόπουλος σημείωνε απλώς ότι η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ "κρατάει τη χώρα στάσιμη".

ΔΗΚΚΙ
Βολεύει η "κόντρα"

Το υβρεολόγιο κρύβει την έλλειψη πολιτικών διαφορών

Κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε στις 22 Σεπτέμβρη η "κόντρα" ΠΑΣΟΚ και ΔΗΚΚΙ, ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση των τελευταίων γκάλοπ. Στο επιχείρημα της χαμένης ψήφου και της πόλωσης που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην έχει διαρροές, ο Δ. Τσοβόλας ανταπαντά με "επιθέσεις" στον ηγετικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να αποφεύγει να μπει συνολικά σε αυτό το "παιχνίδι". Εχει λόγους γι' αυτό...

Μιλώντας χτες στο Βόλο, ο Δ. Τσοβόλας κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι "πέφτει όλο και περισσότερο το εκσυγχρονιστικό και πολιτικά έντιμο προσωπείο του", κάνοντας λόγο για "κατασυκοφάντηση" του ΔΗΚΚΙ από κύκλους του ΠΑΣΟΚ, που "εξομοιώνονται με τους σκευωρούς του '89". Παρ' όλα αυτά σε συνεντεύξεις, που παραχώρησε χτες σε ραδιόφωνα και εφημερίδες, συνεχίζει να μιλά για ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει μετεκλογικά διαφοροποιημένο όπως εκτιμά.

Ο Δ. Τσοβόλας έχει επιλέξει να συντηρεί και από την πλευρά του αυτό το κλίμα, προσπαθώντας όμως να εστιάσει στο ότι διαφοροποιείται πρακτικά από τον "κακό" ηγετικό πυρήνα ή σε θέματα που έχουν να κάνουν με την περίοδο που ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καρπωθεί δυσαρέσκειες ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ουσιαστικά με αυτή την κατάσταση, ο Δ. Τσοβόλας επιδιώκει να δρα στο πεδίο της εντυπωσιοθηρίας, εφόσον οι ύβρεις που ανταλλάσσονται δεν έχουν καμία σχέση με πολιτικές θέσεις, αντίθετα υποβαθμίζουν και αποκρύπτουν το γεγονός ότι και το ΠΑΣΟΚ και το ΔΗΚΚΙ δε διαφοροποιούνται σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, πράγμα που βολεύει και τους δύο.

ΠΟΛ. ΑΝ.
Εθνοκαπηλίας συνέχεια...

Στη γνωστή γραμμή της εθνοκαπηλίας ξαναγύρισε χτες ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της περιοδείας στους Νομούς Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας, εκμεταλλευόμενος δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", σύμφωνα με το οποίο ο υποψήφιος της ΝΔ στη Ροδόπη Ναζίφ Σιακίρ δήλωσε ότι κατεβαίνει ως Τούρκος υποψήφιος.

Με σχετικές δηλώσεις του ο Αντ. Σαμαράς προσπάθησε αφ' ενός να δικαιολογήσει τον αυθαίρετο αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια του κόμματός του Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών της Θράκης, ενώ παράλληλα επιτέθηκε κατά των Μ. Εβερτ και Κ. Σημίτη, κατηγορώντας τους ότι επέλεξαν πρώτα το κόμμα και μετά τη Θράκη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ