ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Και νέα τουρκοϊσραηλινή στρατιωτική συμφωνία - η δεύτερη, σε διάστημα ολίγων μηνών - υπεγράφη χτες στην Αγκυρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η συμφωνία, η οποία αφορά στον τομέα των στρατιωτικών τεχνολογιών και της πολεμικής βιομηχανίας (δεν έγιναν γνωστές άλλες λεπτομέρειες) έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί, από τον Ομέρ Ακμπέλ, εκπρόσωπο της τουρκικής διπλωματίας. "Τέτοιες συμφωνίες έχουμε υπογράφει με περίπου 20 χώρες, στην πλειοψηφία τους αραβικές", είπε, προφανώς για να προλάβει εν τη γενέσει τους αντιδράσεις από την πλευρά του αραβικού κόσμου.

Η προηγούμενη συμφωνία - τύποις "εκπαιδευτική" - αφορούσε την αεροπορική συνεργασία των δύο χωρών και την εκπαίδευση των ισραηλινών πιλότων σε τουρκικό εναέριο χώρο. Η σύναψή της είχε προκαλέσει οξείες αντιδράσεις από το Ιράν και άλλες αραβικές χώρες, οι οποίες κατηγόρησαν την Αγκυρα, η οποία παραδοσιακά συντασσόταν με τους Αραβες, ότι εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του Ισραήλ.

Παράλληλα όμως η τουρκική διπλωματία πραγματοποιεί "ανοίγματα" και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως την Ιορδανία, την οποία θα επισκεφθεί η υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, στις 3 του Σεπτέμβρη. Και χτες άρχισε να λαμβάνει ενέργεια από το Ιράν, κατόπιν συμφωνίας των δύο χωρών.

  • Τέσσερις νεκρούς και έξι τραυματίες άφησαν πίσω τους ένοπλοι που επιτέθηκαν σε καφενείο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το Πρακτορείο "Ανατολή". Η αστυνομία απέδωσε την επίθεση των τουλάχιστον πέντε αγνώστων ενόπλων σε "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" συμμοριών του υποκόσμου.
  • Στο Ντιγιαρμπακίρ, οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι σε συγκρούσεις με αυτονομιστές Κούρδους αντάρτες έχασαν τη ζωή τους 25 από αυτούς. Η επιχείρηση κατά των ανταρτών συνεχίζεται από την αρχή του χρόνου, σε μια επιχείρηση την οποία το κουρδικό πρακτορείο DEM αποκάλεσε "βρώμικο πόλεμο".
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Επικρίσεις, αλλά και... ενότητα

ΣΙΚΑΓΟ.-

Η έντονη κριτική και η ξεκάθαρη διαφωνία με ορισμένες ενέργειες του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, που κατέληξε τελικά σε ενότητα ενώπιον της ρεπουμπλικανικής απειλής, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του Συνεδρίου του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο μέσα σε έντονα προεκλογική ατμόσφαιρα.

Η λεγόμενη προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών, με κύριους ομιλητές τον πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Μάριο Κουόμο, και τον αιδεσιμότατο Τζέσε Τζάκσον, επικέντρωσε τα επικριτικά της βέλη στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Τόσο ο Κουόμο όσο και ο Τζάκσον κατηγόρησαν τον νυν Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ότι έκανε υποχωρήσεις κάτω από την πίεση της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας του Κογκρέσου και της Γερουσίας, με αποκορύφωμα το πρόσφατο νομοσχέδιο κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο ξεθεμελιώνει κάθε έννοια κοινωνικής πρόνοιας από το αμερικανικό κράτος.

Ο Τζέσε Τζάκσον, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι οι κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ είναι οξύτερες ακόμα και από εκείνες της δεκαετίας του 1920 και απηύθυνε έκκληση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για ανοικοδόμηση του κράτους πρόνοιας και για καταπολέμηση των διακρίσεων. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Κουόμο, ο οποίος, όμως, αναγνώρισε στον Κλίντον την περιορισμένη ευελιξία κινήσεων που του επέβαλλε η ρεπουμπλικανική βουλευτική υπεροχή.

Παρά τις επικρίσεις, όμως, το Συνέδριο έληξε μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με κλίμα ιδιαίτερα αισιόδοξο και θετικό για την υποψηφιότητα του Κλίντον, ο οποίος χαρακτηρίστηκε, ακόμα και από τους επικριτές του, ως μοναδικός και καλύτερος προμαχώνας ενάντια στη ρεπουμπλικανική απειλή. Τόσο ο Τζάκσον όσο και ο Κουόμο συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί στον Κλίντον η ευκαιρία μίας ακόμη τετραετίας αλλά και η αριθμητική υπεροχή των δημοκρατικών βουλευτών μέσα στη Βουλή, που θα του εξασφαλίσει την άνεση να εφαρμόσει πιο "προοδευτικά μέτρα".

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ
Σύγχρονη δουλεία η παιδική κακοποίηση

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Διακήρυξη και πρόγραμμα δράσης κατά της σεξουαλικής και εμπορικής εκμετάλλευσης των παιδιών ενέκριναν χτες στη Στοκχόλμη αντιπρόσωποι 126 κυβερνήσεων και 50 υπηρεσιών του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων, στη διάρκεια της δεύτερης μέρας των εργασιών της παγκόσμιας διάσκεψης για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, που γίνεται στη Στοκχόλμη.

"Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών με σκοπό το κέρδος είναι σύγχρονη μορφή δουλείας, που απαιτεί τη διεθνή συνεργασία ώστε να τερματιστεί" επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της διακήρυξης του φόρουμ.

Κατά τους περισσότερους συνέδρους η διακήρυξη της Στοκχόλμης, αν και δε δεσμεύει νομικά, αποτελεί μία σθεναρή - την πρώτη του είδους - ηθική δέσμευση για μελλοντική συνεργασία και βραχυπρόθεσμη ενίσχυση του νομικού αγώνα κατά της πορνογραφίας και των διεθνών δικτύων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Ωστόσο, δεν απουσίασαν και ορισμένοι σύνεδροι (κυρίως από την Κούβα και την Κολομβία) που επέκριναν το κείμενο επί της ουσίας, επισημαίνοντας ότι δε στηλιτεύονται οι θεμελιώδεις αιτίες του φαινομένου, όπως η διεθνοποίηση της οικονομίας, ο υπερφιλελευθερισμός και η φτώχεια εκατομμυρίων οικογενειών σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Πάιοτ, επικεφαλής υπηρεσίας του ΟΗΕ για το ΕΪΤΖ, η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών θα αντιμετωπιστεί δραστικά εάν γίνουν πιο σκληροί οι - αν και λιγοστοί - υπάρχοντες νόμοι. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η τιμωρία των ενηλίκων που παραβιάζουν νόμους σχετικούς με την εμπορική και σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς, εφόσον συνειδητοποιηθεί ότι η δράση τους είναι σοβαρότατο έγκλημα που επισείει αυστηρές ποινές". Ο ίδιος αξιωματούχος κατέληξε λέγοντας ότι "η δημοσιοποίηση τέτοιων περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών, η αυστηρότητα και η επιβολή των νόμων κατά των δραστών με συνέπεια είναι σημαντικά στοιχεία για την επιτυχή καταστολή αυτού του φαινομένου".

Την ώρα που διαδραματίζονταν τα παραπάνω στο συνέδριο της Στοκχόλμης, έβλεπε το φως της δημοσιότητας η ακόλουθη είδηση από την Αυστραλία: 76χρονος Αυστραλός παραπέμφθηκε σε δικαστήριο του Μπρισμπέιν με τις κατηγορίες 850 περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από τα μέσα της δεκαετίας του '60 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80!

ΚΟΥΡΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Β. ΙΡΑΝ
Αμφίβολη η εκεχειρία

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν ανακοίνωσε χτες ότι συμφώνησε να παύσει τις εχθροπραξίες με το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά το αν τελικώς η εκεχειρία θα επιτευχθεί στο Βόρειο Ιράκ παραμένει ερωτηματικό.

Η αλληλοσφαγή μεταξύ των αντίπαλων ομάδων ξανάρχισε πριν λίγες μέρες, όταν η Πατριωτική Ενωση έσπασε τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με αμερικανική μεσολάβηση. Η υπόθεση προκαλεί πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις: Η Ουάσιγκτον επιχειρεί να επιτύχει συνολική συμφωνία των αντίπαλων πλευρών, προκειμένου να έχει ένα μέσο πίεσης στη Βαγδάτη και το Ιράν επιχειρεί να παρέμβει ξανά (είχε διοργανώσει ειρηνευτικές συμφωνίες τον περασμένο Οκτώβρη). Ιράν και ΗΠΑ, μάλιστα, αντάλλαξαν χτες κατηγορίες, καθώς κάθε μία χώρα επιχειρεί να "καπελώσει" την υπόθεση...

Ολες οι κάμερες των καναλιών στραμμένες, στο συνέδριο, στον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ