ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξαγγελίες φορολογικών απαλλαγών

Για κατάργηση από κάθε φόρο των εισοδημάτων, που αποκτούν οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου με πληθυσμό μέχρι 3.000, κάνουν λόγο στο υπουργείο Οικονομικών

Την κατάργηση κάθε φόρου, αποκλειστικά για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, στα πλαίσια της γενικότερης προεκλογικής τακτικής της κυβέρνησης Σημίτη, αλλά και της επίδειξης "ευαισθησίας" για μια περιοχή, η οποία το τελευταίο διάστημα - λόγω τριβών με την Τουρκία - βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα.

Η σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, προωθείται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των τελωνειακών θεμάτων, στο οποίο όμως θα συμπεριληφθούν και φορολογικές ρυθμίσεις. Οπως ανέφεραν στη συνέχεια, η σημαντικότερη από τις φορολογικές αυτές ρυθμίσεις είναι η απαλλαγή από το φόρο κάθε μορφής εισοδήματος που αποκτάται στα νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους, ρύθμιση η οποία περιλαμβάνει και την κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων για τους πληθυσμούς των νησιών αυτών. Οι ίδιοι ξεκαθάρισαν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δε θα έχει εφαρμογή ολική ή μερική για τα νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, και σίγουρα δε θα αφορά τα μεγάλα νησιά (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος κλπ.). Δίνοντας στη συνέχεια παραδείγματα για το τι σημαίνει πρακτικά η ρύθμιση αυτή, εφόσον εφαρμοστεί, ανέφεραν ότι ο δημόσιος υπάλληλος των νησιών αυτών θα απαλλαγεί εντελώς από τη φορολογία εισοδήματος, όπως πρόκειται να απαλλαγούν τα αγροτικά εισοδήματα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όλες οι επιχειρήσεις, τόσο από το φόρο εισοδήματος, όσο και από το ΦΠΑ ή και οποιοδήποτε άλλο φόρο.

Πέρα όμως από τη, γενικής μορφής, αυτή πληροφορία, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να δώσουν στοιχεία για τον αριθμό των νησιών του Αιγαίου με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους, τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του μέτρου (τις απώλειες φόρων που θα υπάρξουν) κλπ. Αν τελικά η κυβέρνηση επιλέξει να προωθήσει τη συγκεκριμένη, σαφώς προεκλογική ρύθμιση, θα επιδιώξει να την εκμεταλλευτεί σε δύο κυρίως κατευθύνσεις. Στο να δημιουργήσει την εικόνα της πολιτικά "ευαίσθητης" κυβέρνησης, σε μια περιοχή η οποία ερημώνεται πληθυσμιακά και κατά κύριο λόγο φτωχή (το Β. Αιγαίο έχει χαρακτηριστεί η πιο φτωχή περιοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης). Κατά δεύτερο λόγο, η περιοχή του Αιγαίου, λόγω των γνωστών προβλημάτων με την Τουρκία, αναμένεται να ανεβάσει και το δείκτη της ψηφοθηρίας.

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Μέχρι τον Οκτώβρη η κυβερνητική απάντηση

Μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει - και ασφαλώς θα πρέπει να απαντήσει θετικά - τόσο για το καθεστώς των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όσο και για τη χρησιμοποίηση από τα αυτοκίνητα βενζίνης αμόλυβδης αντί της σούπερ.

Τη θέση αυτή ανέπτυξε χτες πολιτικός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος σε ένα θέμα το οποίο θίγει δεκάδες ή και εκατοντάδες ίσως χιλιάδες Ελληνες πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν για μια ακόμη φορά, άμεσα ή έμμεσα, τα "σπασμένα" των μέχρι σήμερα κυβερνητικών πολιτικών στα θέματα της αγοράς του αυτοκινήτου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ΕΦΚ των μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκινήτων, εκκρεμεί από παλιά, όταν οι εισαγωγείς αυτοκινήτων της χώρας μας προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αίτημα τη μείωση των σχετικών φόρων. Η κυβέρνηση της ΝΔ το 1993 είχε προβεί σε μεγάλες μειώσεις των ΕΦΚ των καινούριων όμως αυτοκινήτων (το καλοκαίρι του έτους αυτού ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Στ. Μάνος, ευρισκόμενος μάλιστα σε διακοπές, συναγωνιζόταν με τον υφυπουργό του Γιατράκο για το ποιος θα ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα των εμπόρων για μείωση των σχετικών φόρων). Οι φόροι όμως στα μεταχειρισμένα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα (μέχρι 150% της τιμής εργοστασίου), με αποτέλεσμα οι έμποροι αυτοκινήτων να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Για το δεύτερο θέμα, αυτό της αντικατάστασης της βενζίνης σούπερ με αμόλυβδη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, επικαλούμενη λόγους περιβαλλοντικούς, είχε δώσει καθεστώς παράτασης στη χώρα μας, η οποία θα πρέπει να απαντήσει μέχρι τον Οκτώβρη.

Το ζήτημα είναι ότι και για τις δύο περιπτώσεις θα την πληρώσουν κυρίως οι εργαζόμενοι. Τυχόν μείωση του ΕΦΚ των μεταχειρισμένων θα ωθήσει το υπουργείο Οικονομικών σε νέες πηγές εσόδων και πιθανότατα νέους φόρους. Για δε την αλλαγή των καυσίμων θα χρειαστεί αλλαγή στους κινητήρες των αυτοκινήτων, κάτι που ισοδυναμεί με νέο "ξήλωμα".

Στο 2% τα επιτόκια υπερημερίας της Εμπορικής Τράπεζας

Επιτόκιο 2% χρεώνει τώρα η Εμπορική Τράπεζα στα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η εφαρμογή του νέου επιτοκίου έχει ισχύ από 1/8/1996 και θα αφορά όλες τις καθυστερούμενες οφειλές. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της κεντρικής τράπεζας, που ανακοινώθηκε στις 16 Ιούλη, οι τόκοι υπερημερίας των νέων δανείων μειώθηκαν σε ποσοστό προσαύξησης 2,5% το μήνα επί των καθυστερούμενων ποσών, ρύθμιση που έκανε αποδεκτή δυο μέρες αργότερα και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για τα ήδη υπάρχοντα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Ωστόσο, η απόφαση της διοίκησης της Εμπορικής να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο υπερημερίας, δε φαίνεται να είναι άσχετη με την είσοδο της χώρας σε προεκλογική περίοδο και την, ως εκ τούτου, προσπάθεια καλλιέργειας ευνοϊκού κλίματος εκ μέρους της κυβέρνησης.

Στο 8,6% ο επίσημος πληθωρισμός

Μικρή υποχώρηση κατά δύο δέκατα της μονάδας σε σχέση με τον Ιούνη, σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούλη, κλείνοντας στο 8,6% σε ετήσια βάση Ιούλης 1996 προς Ιούλη 1995. Σύμφωνα, επίσης, με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), σε μέσα επίπεδα Γενάρης - Ιούλης 1995 προς την αντίστοιχη περίοδο του 1995, ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 8,8%.Η νέα μείωση του πληθωρισμού αποδίδεται από την ΕΣΥΕ στη σημαντική υποχώρηση που σημείωσαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές των ειδών διατροφής, κυρίως δε οι επιμέρους κατηγορίες φρούτων (-42,1%) και λαχανικών (-20%). Η επίδραση των θερινών εκπτώσεων, άλλωστε, είχε αντίκτυπο στη μείωση των τιμών στις κατηγορίες ένδυσης (-7,1%) και διαρκών αγαθών (-5,3%). Μικρή υποχώρηση κατά 1% τον Ιούλη σε σχέση με τον Ιούνη σημειώθηκε, τέλος, και στην κατηγορία μόρφωσης - αναψυχής, καθώς η πτώση του τουρισμού φέτος οδήγησε το σχετικό δείκτη σε καθοδική πορεία.

Ο "εναρμονισμένος" με την Ευρωπαϊκή Ενωση πληθωρισμός τέλος, στο διάστημα Ιούλης 1996 προς Ιούλη 1995 κινήθηκε σε μικρότερα του εθνικού πληθωρισμού επίπεδα και έκλεισε στο 8,4%.

Ερωτώμενη για τις από δω και πέρα τάσεις του πληθωρισμού, η γγ της ΕΣΥΕ Φ. Ζερβού είπε ότι σύμφωνα, με τις τελευταίες ενδείξεις συνεχίζεται η μείωση, ενώ απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις για την πορεία του ως το τέλος του χρόνου.

Προς νομιμοποίηση της σημαίας ευκαιρίας;

Ρυθμίσεις σχετικά με τον τουρισμό, οι οποίες όμως δημιουργούν σοβαρότατα ερωτηματικά για το καθεστώς διέλευσης των ξένων σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε νομοσχέδιο που καταρτίζει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ. Σφυρίου,προωθείται διάταξη σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η δημιουργία "λιμένων ελεύθερης νηολόγησης", σε δύο μικρά νησιά του Αιγαίου. Και το ερώτημα που προκύπτει στην προκείμενη περίπτωση είναι, αν το "ελεύθερο καθεστώς νηολόγησης" επιτρέπει σε καράβια με "σημαία ευκαιρίας" τον ελλιμενισμό τους στα δύο συγκεκριμένα σημεία. Κάτι που είναι πολύ πιθανό, μιας και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δέχεται σήμερα συνδυασμένα πυρά για την αποτυχία της τουριστικής της πολιτικής, προσανατολίζεται σε νέες διευκολύνσεις προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο, προκειμένου να κάνει τη χώρα μας περισσότερο "ελκτική" προς αυτό.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Απόφαση για δωρεά 2 δισ. δρχ. στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης

ΑΠΟΦΑΣΗ για δωρεά 2 δισ. δρχ. στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης, προκειμένου να βοηθήσει στην κάλυψη των δαπανών που απαιτούνται για την υπό συγκρότηση αστυνομική δύναμη, αποκλειστικό έργο της οποίας θα είναι η επιτήρηση των τραπεζικών καταστημάτων, πήρε χτες η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Η απόφαση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια μιας σειράς μέτρων της ΕΕΤ, που αποσκοπούν στην προστασία των εργαζομένων στις τράπεζες, αλλά και του συναλλασσόμενου κοινού απ' τις ληστείες.

ΣΤΗΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός ευρύτερου δικτύου αυτόματων συναλλαγών προχώρησαν από κοινού οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική και Σίτιμπανκ. Πρόκειται για τον πρώτο πυρήνα διατραπεζικού δικτύου μηχανημάτων αυτόματης συναλλαγής, ο οποίος προς το παρόν περιλαμβάνει 670 τέτοια μηχανήματα. Οι πελάτες της κάθε μιας απ' τις παραπάνω τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα, κάνοντας χρήση της αντίστοιχης κάρτας τους, να συναλλάσσονται μέσω του διατραπεζικού αυτού συστήματος με το συνολικό αριθμό των αυτόματων μηχανημάτων των τραπεζών που συμμετέχουν σε αυτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ