ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα "δασκάλων" στη Σύρο

Εκθεση έργων δύο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, διοργανώνει το "Ιδρυμα Πιερίδη" στην Ερμούπολη Σύρου.Συγκεκριμένα, εγκαινιάζεται την Παρασκευή στην αίθουσα τέχνης "Ερμούπολη" έκθεση έργων του μεγάλου μας χαράκτη Δημήτρη Γιαννουκάκη,ενώ το Σάββατο στην Πινακοθήκη Κυκλάδων,εγκαινιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση.

Ο Δ. Γιαννουκάκης ανήκει στη γενιά των πρώτων "δασκάλων" της νεοελληνικής χαρακτικής. Γεννήθηκε στη Σύρο το 1900 και σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην "Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών" της Δρέσδης. Οπως γράφει ο ακαδημαϊκός Χρ. Χρήστου: "Η χαρακτική του Γιαννουκάκη διακρίνεται για το ιδιαίτερο βάρος που έχει η γραμμή καθώς και για τις τονισμένες αντιθέσεις φωτεινών και σκοτεινών τμημάτων στην επιφάνεια του χαρακτικού. Επηρεασμένος από τις πρωτοποριακές αναζητήσεις του αιώνα μας, χρησιμοποιεί τη σχηματοποίηση και το λεξιλόγιο του κυβισμού και του φωβισμού στα έγχρωμα χαρακτικά του, για να μας δώσει έργα που επιβάλλονται και διακρίνονται για την τεχνική και συνθετική πληρότητα, την εκφραστική τους ειλικρίνεια και δύναμη".

Στην Ερμούπολη, εκτίθενται 50 έγχρωμες και ασπρόμαυρες χαλκογραφίες που αποκαλύπτουν όλο το γνώριμο κόσμο του καλλιτέχνη, ο οποίος είναι επικεντρωμένος στην απόδοση του χώρου και των τοπίων του ανθρώπου.

Στη δεύτερη έκθεση, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, παρουσιάζονται έργα από διάφορες περιόδους της ζωγραφικής του Π. Τέτση. Εργα από τη σειρά της "Λαϊκής Αγοράς", τα "Χασάπικα", τις "Στέγες των σπιτιών", από τους "Ποδοσφαιρικούς αγώνες" κλπ.

Ο Π. Τέτσης γεννήθηκε στην Υδρα το 1925 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους: Θωμόπουλο, Αργυρό, Παρθένη και χαρακτική κοντά στο Γ. Κεφαλληνό.

Οπως σημειώνουν για το έργο του "δύο σημεία χαρακτηρίζουν τη ζωγραφική και το ήθος του καλλιτέχνη: η ευσυνειδησία με την οποία μέχρι σήμερα έχει μείνει πιστός στο έργο και τις αρχές που επέλεξε από τα πρώτα βήματά του στην τέχνη και η μεθοδικότητα με την οποία οργάνωσε και προχώρησε τις μελέτες του". Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Επτανησιακή δημιουργία

Δύο εκθέσεις με θέμα την Επτανησιακή ζωγραφική,εγκαινιάζονται το Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου "Ο Κέφαλος".Η πρώτη έκθεση με τίτλο "Επτανήσιοι καλλιτέχνες του 18ου και 19ου αιώνα - Από τις συλλογές Ευριπίδη Κουτλίδη και Εθνικής Πινακοθήκης",περιλαμβάνει 54 έργα επτανησίων καλλιτεχνών. Παρουσιάζει την ιστορική πορεία, την πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων, την ηθογραφική και κοινωνική εξέλιξη της περιοχής αυτής, από τον 18ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Παρουσιάζονται δημιουργίες των: Σ. Βικάτου, Ν. Δοξαρά, Ν. Ξυδιά, Κ. Παρθένη, Λ. Κογεβίνα κ.ά.

Η δεύτερη έκθεση είναι μονογραφική, αφιερωμένη στο Ν. Ξυδιά.Τα 20 έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από τη συλλογή της Μ. Κιούπη (μιας εκ των απογόνων του ζωγράφου). Πρόκειται για έργα άγνωστα στο κοινό, που παραχωρήθηκαν ευγενώς στο Δήμο Αργοστολίου για τη συγκεκριμένη έκθεση και εκτίθενται για πρώτη φορά. Την ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση πλαισιώνει κατάλογος. Και τις δύο εκθέσεις οργάνωσε ο επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης, Μ. Στεφανίδης.

Σημειώνουμε ότι στις 30 του Ιούλη, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με προβολή διαφανειών και θέμα: "Εισαγωγή στην Ελληνική ζωγραφική - Από τον Γύζη στον Τσαρούχη".Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ στις 28 του Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση.

  • Στις 7 Αυγούστου (8.30μμ), εγκαινιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Πεσσάδας στην Κεφαλονιά, μεγάλη ομαδική έκθεση ζωγραφικής, κεραμικής και μικρογλυπτικής, σύγχρονων εικαστικών δημιουργών που κατάγονται από την Κεφαλονιά. Στην έκθεση αυτή, η οποία διοργανώνεται με επιτυχία κάθε χρόνο στην όμορφη Πεσσάδα, στους πρόποδες του Αίνου, φέτος συμμετέχουν οι: Ν. Αντωνακάτου, Κ. Βαγγελάτου, Μ. Βαλλιάνου, Ε. Βερονίκη, Π. Γεωργόπουλος, Κ. Ευαγγελάτος, Σ. Λευκόκοιλος, Λ. Μέρλιν - Βασιλάτου, Μ. Πανά - Καϊρη, Φ. Φλαμιάτου, Σ. Κομηνά, Ε. Σπηλιώτη και Κ. Γρόλλιου.

Το βράδυ των εγκαινίων ο Δ. Λιαντίτης θα μιλήσει με θέμα: "Ανδρέας Λασκαράτος - Το ποιητικό αστέρι της Κεφαλονιάς".Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Αυγούστου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7.30 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.

Γιγαντοαφίσες στο Λονδίνο

Εκθεση με τις γιγαντοαφίσες του σινεμά, πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα από τις 29 του Ιούλη στο "Βασιλικό Εθνικό Θέατρο" του Λονδίνου, θα παρουσιαστούν οι γιγαντοαφίσες της συλλογής Hellaffi. Οπως ανέφερε ο διευθυντής του θεάτρου "οι αφίσες αυτής της συλλογής είναι μοναδικές στο μεγαλείο τους. Ογκώδεις σε μέγεθος και ζωγραφισμένες με το χέρι, συχνά φτιαγμένες για να εκτεθούν για μία μόνο εβδομάδα, αποτελούν ένα ταιριαστό φόρο τιμής στα εκατό χρόνια του σινεμά".

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 του Σεπτέμβρη και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Λονδίνο, όπου θα παραμείνει μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.

"Ο μύθος του καλοκαιριού"

Μία ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται στις 12 Αυγούστου στις αίθουσες του "Πνευματικού Κέντρου" του Μεγάρου Γύζη στα Φηρά Σαντορίνης.Πρόκειται για τη ζωγραφική δημιουργία της σημαντικού μας ζωγράφου Μερόπης Πρέκα.Τίτλος της έκθεσης "Σαντορίνη" ή "Ο μύθος του καλοκαιριού".

Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του "Πνευματικού Κέντρου", Ι. Δελένδας, "Χρησιμοποιώντας με μαεστρία τη φαντασία και την τέχνη της στο λάδι, στην ακουαρέλα και στο σχέδιο, αλλά και στο βιτρό και περιδιαβάζοντας σε θέματα διάφορα που ποικίλλουν από αναζητήσεις μορφών ιερών συμβόλων, σε αναζητήσεις της ομορφιάς στη φύση και στο τοπίο, η Μ. Πρέκα μας μεταφέρει σήμερα με το δικό της αυτοδύναμο και ευαίσθητο τρόπο, την ανεπανάληπτη εικόνα της Σαντορίνης. Πριν μόλις δύο χρόνια, το Πνευματικό μας Κέντρο είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει και την έκθεση ζωγραφικής του Π. Πρέκα,καταξιωμένου ζωγράφου, που δεν ξεχνάει τη σαντορινιά καταγωγή του και αυτή η σημερινή συνέχεια με τα έργα της Μερόπης, αποτελεί μία σπάνια διπλή καλλιτεχνική παρουσία ενός ζευγαριού που πραγματικά τιμά την τέχνη στη χώρα μας".

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Ελληνες ζωγράφοι

Διακόσια σαράντα έργα, 49 Ελλήνων ζωγράφων, παρουσιάζονται σήμερα (8.30μμ) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής της Χίου.Πρόκειται για έργα από την Πινακοθήκη της ΑΓΕΤ "Ηρακλής",τα οποία έχουν κοσμήσει τα καλλιτεχνικά ημερολόγια της Εταιρίας που εκδίδονται από το 1954. Τίτλος της έκθεσης: "Ελληνες ζωγράφοι 1954 - 1996".Παρουσιάζονται έργα των: Α. Τάσσου, Α. Αστεριάδη, Σ. Βασιλείου, Ν. Νικολάου, Κ. Παρθένη, Π. Τέτση, Φ. Σαρρή, Γ. Μιγάδη, Κ. Μαλάμου, Γ. Βαρλάμου, Γ. Τσαρούχη, Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Γ. Μανουσάκη, Μ. Καλλιγιάννη, Π. Ζουμπουλάκη, Κ. Γραμματόπουλου, Δ. Γαλάνη, Α. Φασιανού, Τ. Αριδά, Μ. Γεωργά, Π. Βυζάντιου κ.ά. Σημειώνουμε ότι τα έργα που θα παρουσιαστούν, αποτελούν μέρος της συλλογής της Πινακοθήκης. Η ενδιαφέρουσα αυτή εικαστική παρουσίαση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Αυγούστου.

"Παλιά Αθήνα", έργο του Π. Τέτση

Εργο του Δ. Γιαννουκάκη

"Καρτεράδο. Η γοητεία των ίσκιων του μεσημεριού"

"Λέων".Υδατογραφία σε χαρτί του Δ. Γαλάνη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ