ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ"

Μια από τις πλέον διαδεδομένες τεχνικές ληστρικής εξαπάτησης των εργαζομένων, εκ μέρους των φαρμακοβιομηχάνων, είναι η αλλαγή συσκευασίας και ονόματος των παλιών φαρμάκων. Τα εμφανιζόμενα ως νέα φάρμακα, αν και ίδια με τα προηγούμενα, είναι πάντοτε "δραστικότερα" και ως εκ τούτου αρκετά ακριβότερα, για τους παραπλανημένους ασθενείς. Το παραμύθι του "περιτυλίγματος", όμως, εκτός από το χώρο του φαρμάκου και άλλων τομέων της οικονομίας, κάνει θραύση και στο χώρο της πολιτικής.

Η τελευταία ταμπέλα - κράχτης εξαπάτησης, εκ μέρους του κατεστημένου πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας, αναγράφει τον όρο "εκσυγχρονισμός". Με σημαιοφόρο τον πρωθυπουργό και στοιχημένους παραστάτες του, τους "ειρηνικούς επαναστάτες" της ΝΔ, τους υπερβατικούς της Πολιτικής Ανοιξης και τους"αριστερούς" του "ΣΥΝ", ο τάχα "εκσυγχρονιστικός" στρατός του πολιτικού κατεστημένου έχει, ήδη, ξεκινήσει τις αντιλαϊκές σταυροφορίες του. Ηδη, στους έξι μήνες θητείας της κυβέρνησης Σημίτη στο τιμόνι της χώρας, έχει διαφανεί ο στόχος, που καλείται να εκπληρώσει η διάθλαση των πάντων μέσα από τον "εκσυγχρονισμένο", δήθεν, μανδύα του πολιτικού λέγειν και πράττειν της κυβέρνησης και των εξωκυβερνητικών εταίρων της. Αυτούς τους έξι μήνες, δεν υπάρχει προώθηση αντιλαϊκού μέτρου ή απόφασης της κυβέρνησης, που να μην πλασαρίστηκε ως "εκσυγχρονισμός". Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει προοδευτική σκέψη, λαϊκή διεκδίκηση ή αίτημα, που να μην στάλθηκε να καεί στην πυρά, ως "δογματισμός", "εμμονή στο παλιό" και, τελικά, "αναχρονισμός"! Με λίγα λόγια, το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, πλαισιωμένο από τους μικροφωνοφόρους του καλωδιωμένου ...πλουραλισμού, επαναλαμβάνει το γνωστό παλιό εαυτό του. Βαφτίζει το ψάρι κρέας, λανσάρεται ως "νέο" και στεγάζει την πολιτική του ακόμα μεγαλύτερου πισωγυρίσματος του τόπου, κάτω από τα συνθήματα του "μέλλοντος"...

Μερικές πλευρές της πρακτικής αυτής είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές: Τα "ευχαριστώ" προς τους Αμερικανούς και την ΕΕ, με ό,τι αυτά συνεπάγονται και σημαίνουν για τη χώρα, αυτοδιαφημίζονται ως διπλωματία του "εκσυγχρονισμού"! Το ίδιο ισχύει για την όλο και μεγαλύτερη, βαθύτερη και περισσότερο ζημιογόνα, ενσωμάτωση της χώρας στη διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Διακυβερνητικής. Κι ενώ η στάση της υποτέλειας και της υποταγής στο πολυεθνικό κεφάλαιο και τις Βρυξέλλες ονομάζεται εκσυγχρονισμός, κάθε στοιχείο ή πρόταση πολιτικής, που βάζει σε πρώτη μοίρα τη διαφύλαξη της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, αποκηρύσσεται ως αναχρονισμός...

Στην ίδια ρότα, κινείται το ιδεολογικό επίστρωμα, με το οποίο επιχειρούν να πλασάρουν τη βαθιά αντιλαϊκή οικονομική τους πολιτική. Σε καιρούς αέναης σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, τα δίκαια και υπερώριμα λαϊκά αιτήματα, όπως και οι διάφορες κατακτήσεις των εργαζόμενων, ονομάζονται "συντεχνιακές απαιτήσεις και συντεχνιακοί αναχρονισμοί" και μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη των κοινοτικών οδηγιών για δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ, την ίδια στιγμή, η "εκσυγχρονιστική" λογική των κρατούντων περικόπτει αγρίως τις κρατικές δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, με πρόσχημα τα ελλείμματα του δημοσίου και τη δήθεν επιτυχία της εφαρμογής του προγράμματος "σύγκλισης". Δεν ισχύουν, όμως, οι ίδιες λογικές και για τις πολύμορφες "παροχές" και προνόμια προς το μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο. Εδώ ισχύει η παλιά και ...αναχρονιστική πολιτική της αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος, πάντα προς όφελός τους...

"Εκσυγχρονισμός" είναι, λένε, και τα νομοσχέδια, με τα οποία επισφραγίζεται και προωθείται παραπέρα η αντιασφαλιστική πολιτική της ΝΔ, όπως και η προοπτική της ουσιαστικής εγκατάλειψης τεράστιων τομέων της υγείας, της ασφάλισης, της πρόνοιας και της παιδείας στην ασύδοτη δράση και την κερδοσκοπία της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας"

Αυτό είναι, λοιπόν, το νέο όχημα του αναχρονισμού και της συντήρησης. Η "εκσυγχρονισμένη" έκδοση της δημαγωγίας και του ψεύδους, πάνω στο οποίο έχει καβαλικέψει, όλο "νέο ύφος και ήθος", η πολιτική υπαλληλία της ολιγαρχίας. Μόνο που έχει λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί η νέα, γαλαζοπράσινη με φαιο-ροζ ανταύγειες, ταμπέλα του περάσματος των ακόμα πιο αντιλαϊκών εμμονών, όσα κι αν είναι τα τεχνάσματα των μακιγιέρ της δεξιάς πολιτικής, δεν μπορεί να κρύψει ότι οι δημοκόποι της πολιτικής απάτης έχουν φάει τα ψωμιά τους. Ηρθε η ώρα αυτό να αποδειχτεί και στην πράξη, μέσα από την ανάπτυξη ενός μαζικού και λαϊκού κινήματος, που η πάλη του μπορεί να καταστήσει ανεπιτυχές το λίφτινγκ του αναχρονισμού και της συντήρησης.

Ν. Μ.

Δεν υπάρχει προώθηση αντιλαϊκού μέτρου ή απόφασης της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, που να μην πλασαρίστηκε, ως "εκσυγχρονισμός". Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει προοδευτική σκέψη, λαϊκή διεκδίκηση ή αίτημα, που να μην στάλθηκε να καεί στην πυρά, ως "δογματισμός", "εμμονή στο παλιό" και, τελικά, "αναχρονισμός"!

ΤΟΥ ΘΥΜΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΛΑΔΩΝΕΝΔΥΣΗΣ
Πολιτική διάλυσης της Π-Π

- Πριν λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε και ο τέταρτος κατά σειρά διαγωνισμός για την εκποίηση της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", με το άνοιγμα των προσφορών των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας, σχετικά με τις προσφορές και τι προοιωνίζονται για το μέλλον της επιχείρησης;

- Δυστυχώς, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος ότι, με την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, κανένα από τα εργοστάσια δε θα λειτουργούσε παραγωγικά. Οι προσφορές σηματοδότησαν τη διάλυση της επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον μόνο για τους αποθηκευτικούς χώρους και, βέβαια, το τίμημα που προσφέρουν είναι πολύ κάτω από την πραγματική τους αξία. Για τις παραγωγικές μονάδες, τα εργοστάσια της Πάτρας και της Χαλκίδας, υπήρξε μόνο μια προσφορά και αυτή από εταιρία άσχετη με τον κλάδο, από μια τεχνική. Ουσιαστικά, αποδεικνύεται ότι η Π-Π δεν πρόκειται να λειτουργήσει ξανά σαν κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση. Μπορεί να γίνει οικόπεδα ή οτιδήποτε άλλο, εκτός από κλωστοϋφαντουργία.

- Ποιες είναι οι αιτίες και οι υπεύθυνοι, που οδήγησαν σε αυτό το σημείο τον άλλοτε κολοσσό της κλωστοϋφαντουργίας;

- Τα τελευταία 10 χρόνια, ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις μια πολιτική για όλες τις προβληματικές, αλλά ιδιαίτερα για την Π-Π, που προοιωνιζόταν αυτήν την κατάληξη. Ξεκίνησαν με τη διάσπαση του ομίλου και την αυτονόμηση των εργοστασίων σε ξεχωριστές επιχειρήσεις και από κει και πέρα υπήρχε μια τεράστια υπονόμευση από τα μέσα και από τα έξω στη λειτουργία της Π-Π. Οδηγηθήκαμε σε τέσσερις αλλεπάλληλους διαγωνισμούς, οι οποίοι, με τον τρόπο που έγιναν, ουσιαστικά, εξυπηρετούσαν τα σχέδια ξένων και ντόπιων ανταγωνιστών, που δεν ήθελαν με κανέναν τρόπο την επαναλειτουργία της. Ετσι, ώστε μια επιχείρηση με 7.500 εργαζόμενους και τεράστιο κύκλο εργασίας, εξαγωγές, που δεν είχε καμιά άλλη επιχείρηση στη χώρα, σήμερα να μην υπάρχει.

- Ποια είναι τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων των εργοστασίων της Π-Π και τι επιπτώσεις έχουν για όλο τον κλάδο;

- Η ίδια η ζωή, στην πράξη, απέδειξε ότι η υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ από την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση των πάντων, που εμφανίστηκε σαν μοναδική διέξοδος, είχε διαλυτικά αποτελέσματα για τον κλάδο και τη βιομηχανία, συνολικά. Ετσι, από τα 11 παραγωγικά εργοστάσια της Π-Π, σήμερα υπολειτουργούν του Καρπενησίου και της Σάμου, με μειωμένο προσωπικό και εργατικά δικαιώματα, ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι κλειστά. Μάλιστα, η κυβέρνηση επένδυσε πάνω στα ερείπια που δημιούργησε για να καλύψει εκλογικές ανάγκες, όπως, για παράδειγμα, τα διάφορα προγράμματα που εφάρμοσε στο εργοστάσιο της Πάτρας. Η Π-Π είναι η αρχή και το τέλος για τον κλάδο. Η υπονόμευσή της σημαίνει γενική υπονόμευση του κλάδου. Χρειάζεται η συγκέντρωση της προσοχής και της πολιτικής της κυβέρνησης σε μια κλαδική πολιτική, που θα παίρνει υπόψη τις ανάγκες του κλάδου απέναντι στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, θα στηρίζει, θα εκσυγχρονίζει, θα δημιουργεί νέα και πιο ποιοτικά προϊόντα. Η πολιτική αυτή θα συγκρούεται με τις επιλογές της ΕΕ, που σκοπό έχουν τη συρρίκνωσή του και όχι την ανάπτυξή του. Η Π-Π, έστω και τώρα, μπορεί να αποτελέσει κορμό για τη δημιουργία δημόσιου φορέα κλωστοϋφαντουργίας - έτοιμου ενδύματος, για να μπορέσει ο κλάδος να αντιμετωπίσει αυτή τη λαίλαπα που δημιούργησαν οι πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ.

Ντ. Ν.

ΛΕΠΤΕΣ ισορροπίες αποπειράθηκε να τηρήσει ο Νετσμετίν Ερμπακάν χτες, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές του δηλώσεις στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά δεν απέφυγε τις αντιφάσεις (σελίδα 9).

ΕΝΤΟΝΗ είναι η πολωνική παρουσία στη διεθνή πολιτική σκηνή, με τις συνεχείς επισκέψεις ηγετών και προσωπικοτήτων ξένων κρατών και ανάλογες πολωνικές σε ξένα κράτη. Αμεσος σκοπός όλων των συναντήσεων είναι οι συνεχείς προσπάθειες της Πολωνίας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ (σελίδα 10).

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ κινητοποιήσεις βρίσκονται από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στου "Δραγούνη", αντιδρώντας στην προσπάθεια της εργοδοσίας να τους "τσακίσει" ακόμα και με τη μη πληρωμή τους (σελίδα 11).

ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ τακτική των χαριστικών δόσεων προς τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων εφαρμόζει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία τους και ιδιαίτερα του πολύπαθου ΙΚΑ (σελίδα 16).

ΓΕΜΙΣΑΝ με νέους προχτές το βράδυ οι κεντρικές πλατείες της Αγ. Παρασκευής και της Πετρούπολης, στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι τοπικές οργανώσεις της ΚΝΕ (σελίδα 17).

ΙΔΙΩΤΗ για να του αναθέσει τις εμπορευματικές μεταφορές του ΟΣΕ ψάχνει η διοίκηση του Οργανισμού, προχωρώντας ακάθεκτη στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης (σελίδα 18).

ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ επιχείρησης, που θα διέπεται "από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας" και στην οποία εκχωρείται το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων, πρόκειται να αποφασίσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω (σελίδα 19).

ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ επιχορηγήσεις πρέπει να αποτελούν "ηθικό έπαθλο" και όχι την κύρια και βασική αρωγή του κράτους στις πολιτιστικές εκδηλώσεις (!). Με αυτή τη "φιλοσοφία" παρουσίασε, χτες, ο υπουργός Πολιτισμού, Στ. Μπένος,τις πολιτιστικές δραστηριότητες που επιχορηγούνται το 1996 (σελίδα 21).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ