Την τακτική, με την οποία θα επιχειρήσει να περάσει σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη "πολιτική και κοινωνική συναίνεση" και λιγότερο πολιτικό κόστος, μελετά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και το επιτελείο του.
Η αγωνία του πρωθυπουργού έγκειται στο πώς από τα πρώτα μέτρα που θα εξαγγείλει, δε θα δικαιωθούν όλοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μετά το συνέδριο, θα προχωρήσει στη λήψη σκληρότερων αντιλαϊκών μέτρων. Παράλληλα, όμως, δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας, να προχωρήσει γρήγορα στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπως οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών, το ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΠ, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για να δοθεί ώθηση στα "μεγάλα έργα" κ.ά.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, χτες σήμανε συναγερμό στα μέλη της κυβέρνησης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με αρκετούς υπουργούς τούς κατέστησε σαφές ότι "το συνέδριο τέλειωσε, η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει" και τους κάλεσε να προχωρήσουν τον προγραμματισμό των υπουργείων τους.
Ενδεικτικές των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου μπορούν να θεωρηθούν οι δηλώσεις του γγ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος μιλώντας στον "Φλας" δήλωσε ότι η κυβέρνηση "θα περιορίσει όσο γίνεται τις δαπάνες στο δημόσιο", ενώ όσον αφορά τις δαπάνες για το πρόγραμμα των εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι αυτές θα αναζητηθούν φέτος από το πρόγραμμα... δημοσίων επενδύσεων και θα υπάρχει πρόβλεψη και στον καινούριο προϋπολογισμό.
Σε σχέση με το κατά πόσον ο Κ. Σημίτης θα πάρει υπόψη του τις αποφάσεις του συνεδρίου στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής χαρακτηριστική είναι η δήλωση της γγ του υπουργείου Βιομηχανίας Αννας Διαμαντοπούλου: "Οι όποιες κινήσεις τις οποίες θα επιλέξει ο πρωθυπουργός δε θα έχουν σχέση με τις εκπεφρασμένες απόψεις του συνεδρίου, θα έχουν σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν για τη βελτίωση του κυβερνητικού έργου".
Η τακτική του πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή όχι. Παρ' όλο που δε φαίνεται να έχει λάβει κάποιες οριστικές αποφάσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, επανέλαβε και χτες ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές, ενώ απέδωσε το σχετικό θόρυβο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, "προκειμένου να εξυπηρετηθούν κομματικές σκοπιμότητες". Παράλληλα, επικαλούμενος τις βλαπτικές συνέπειες για την οικονομία του θορύβου για τις πρόωρες εκλογές, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης "να συντελέσουν, ώστε να υπάρχει ηρεμία" και να συμβάλουν με την "εποικοδομητική κριτική τους στην κοινή προσπάθεια για το καλό του τόπου". Ακόμα, και απέναντι στην "οξεία κριτική" που άσκησε ο Αντ. Σαμαράς στην κυβέρνηση, ο Δ. Ρέππας εμφανίστηκε μεγαλόθυμος και έδειξε κατανόηση, λέγοντας ότι ο Αντ. Σαμαράς "με τις επισημάνσεις αυτές επιδιώκει να βοηθήσει την κυβέρνηση, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική στο έργο της" (!).
Η κυριαρχία του Κ. Σημίτη στο κομματικό μηχανισμό θα αποτυπωθεί και στην εκλογή του ΕΓ και τις Πολιτικής Γραμματείας, μεθαύριο Παρασκευή, στη συνεδρίαση του ΕΓ. Αμετακίνητη αρχή της πλευράς Σημίτη είναι ότι πρέπει να κατέχει την πλειοψηφία στα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα ή αλλιώς, όπως λένε, να κατέχουν"συν έναν" από τους αντιπάλους τους.
Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ο Κ. Σημίτης θα ασχοληθεί, για να εμπεδώσει την κυριαρχία του στον κομματικό μηχανισμό, με απώτερο στόχο να τον μετατρέψει σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη στήριξη των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών στους μαζικούς χώρους και τα συνδικάτα.Στα πλαίσια αυτά θα συνεχίσει να αξιοποιεί με εντονότερους ρυθμούς τη συνδικαλιστική ηγεσία, η οποία τον στήριξε μαχητικά για την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Π. Κ
Με κομματική "εργασιοθεραπεία" προσπαθεί η ΝΔ να δείξει ότι δεν την απασχολεί η εκλογή του Κ. Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στα πλαίσια αυτά ο Μ. Εβερτ συγκάλεσε χτες την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος. Την ίδια στιγμή, όμως, οι προσκείμενοι στον Κ. Μητσοτάκη βουλευτές φρόντισαν να κάνουν νέα επίδειξη δύναμης, προσερχόμενοι ομαδικά σε παρουσίαση βιβλίου που "εξαγνίζει" την πολιτική του Κ. Μητσοτάκη, ενώ ο διευθυντής της εφημερίδας "Αδέσμευτος Τύπος", με κύριο άρθρο του, ζητάει "αναπροσαρμογή της τακτικής του κόμματος ανάλογα με τα νέα δεδομένα".
Η συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής έγινε περισσότερο, για να φανεί μέσα από τις τηλεοπτικές κάμερες ότι η ΝΔ είναι έτοιμη για εκλογές, παρά για να συζητήσει τη συγκεκριμένη τακτική του κόμματος. Αλλωστε, η διάρκειά της - μία μόνο ώρα - δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο και έτσι όπως δήλωσε αμέσως μετά ο Π. Παυλόπουλος συζητήθηκαν οι "γενικές γραμμές του χρονοδιαγράμματος του εκλογικού αγώνα".
Ο ίδιος δήλωσε ότι "ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε εκλογές", γιατί το ΠΑΣΟΚ "αποτελείται από ομάδες, οι οποίες δεν έχουν ιδεολογική ομοιογένεια και αντιπαρατίθενται σε προσωπικό επίπεδο". Σύμφωνα με πληροφορίες η Ντ. Μπακογιάννη στη συνεδρίαση ζήτησε να ξεκαθαρίσει το θέμα των υποψηφιοτήτων στις μονοεδρικές περιφέρειες (η ίδια εκλέχτηκε στη μονοεδρική της Ευρυτανίας), ενώ από μέλη της επιτροπής ζητήθηκε να συζητηθεί γενικότερα το θέμα των ψηφοδελτίων του κόμματος.
Λίγο μετά τη συνεδρίαση 15 βουλευτές της ΝΔ έδωσαν το "παρών" τους στην παρουσίαση του βιβλίου "Ανατρέψατε Μητσοτάκη" του δημοσιογράφου Γ. Μασσαβέτα, όπου, παρουσία και του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, άκουγαν τον Α. Ανδριανόπουλο να λέει ότι "η ΝΔ είναι ακέφαλη και γυρίζει στην εποχή της ΕΡΕ" και θυμίζει"ερειπωμένο αρχοντικό". Στο βιβλίο, εκτός των άλλων, περιέχονται διόλου κολακευτικοί χαρακτηρισμοί για τον Μ. Εβερτ όπως ότι "ήταν πολύ κακός υπουργός" που συνειδητά σχεδίασε την ανατροπή του Κ. Μητσοτάκη.
Συνομιλίες με την κυβέρνηση θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Π. Τάρνοφ
Καμία δικαιολογία και καμία αναβολή δεν αναγνωρίζουν πλέον οι ΗΠΑ και οι ισχυροί Ευρωπαίοι "εταίροι" στην κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί τους, η εφαρμογή των οποίων είχε αναβληθεί λόγω του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Τώρα όμως οι "σύμμαχοι" εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός είναι ισχυρός και άρα μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αποφάσεων που έχουν "πολιτικό κόστος". Προτεραιότητα για τους Αμερικανούς, αλλά και τους Ευρωπαίους έχουν τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το καθεστώς στο Αιγαίο. Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι ΗΠΑ και η ΕΕ ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε "μονομερείς παραχωρήσεις", ώστε να διευκολυνθεί η τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ και να άρει τις επιφυλάξεις της για τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Η στάση της κυβέρνησης θα φανεί στις 15 Ιουλίου στη συνεδρίαση του υπουργών Εξωτερικών των "15", όπου η ιρλανδική προεδρία θα φέρει για τελική έγκριση τον κανονισμό του ευρωμεσογειακού προγράμματος MEDA, στο οποίο θα συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος.
Παράλληλα, κυρίως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εντείνουν τις πιέσεις τους για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία, εκτός από την κατοχύρωση των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο, θα ενισχύουν και τον επικυρίαρχο ρόλο των Αμερικανών. Το θέμα αυτό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με την ελληνική κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πίτερ Τάρνοφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Η τακτική της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής απασχόλησε τον πρωθυπουργό και τον Θ. Πάγκαλο στη συνάντηση που είχαν χτες.
Εν τω μεταξύ θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι δυτικές κυβερνήσεις στην εκλογή του Κ. Σημίτη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
"Το γεγονός ότι τώρα είναι αδιαμφισβήτητα αρχηγός του κόμματος, όπως και της κυβέρνησης, σημαίνει, ελπίζουμε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει ένας πολύ ισχυρός συνεταίρος των ΗΠΑ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Μπερνς και πρόσθεσε: "Μετά από τόσους μήνες αβεβαιότητας, λόγω της υγείας του Α. Παπανδρέου, είναι σίγουρα καλό να βλέπουμε πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη σε μια τόσο ισχυρή θέση".
Παράλληλα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Κ. Σημίτη, στην οποία, εκτός των άλλων, υπογραμμίζει την ανάγκη για στενότερη συνεργασία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Α. Μεσογείου.
Ως επικράτηση της "πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού", χαρακτηρίζεται η εκλογή του Κ. Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ από τον γερμανικό Τύπο. Η μεγάλη οικονομικοπολιτική εφημερίδα "Χάντελσμπλατ" τονίζει ότι με την εκλογή Σημίτη επικράτησε "η μεταρρυθμιστική πτέρυγα" του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας παράλληλα την "κατά το πλείστον θετική απήχηση" στον οικονομικό κόσμο και στο χρηματιστήριο. "Η οικονομία, αναφέρει, περιμένει ότι ο πρωθυπουργός, ενισχυμένος από την ψήφο του συνεδρίου, θα συνεχίσει αποφασιστικότερα τις προσπάθειές του για την εξυγίανση των οικονομικών του κράτους".
Το... άψογο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με τα "καρτοβαποράκια" και τους "μαϊμού" συνέδρους, με τη δημοκρατία των "ουου" και των "γιούχα", με την ενότητα μεταξύ διαπληκτιζόμενων "νάνων" και "σχιζοφρενών συντρόφων", ολοκληρώθηκε. Ωρα να αρχίσει, λοιπόν, η εξαγωγή ορισμένων πρώτων συμπερασμάτων.
Πρώτο, ο διαγκωνισμός στο τερέν του Ολυμπιακού Σταδίου δεν ήταν διαπάλη, ανάμεσα σε κανέναν "εκσυγχρονισμό" και σε κανένα "σοσιαλισμό". Αφορούσε την απάντηση στο ερώτημα ποιος πόλος του ΠΑΣΟΚ θα είναι εκείνος, που, ισχυρότερος από τον άλλο, θα συμμετάσχει από θέση πρωταγωνιστή, μαζί με τις άλλες "υγιείς δυνάμεις του Εθνους", στο αναπαλαιωμένο και συντηρητικότερο πολιτικό σκηνικό που κυοφορείται.
Δεύτερο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτέλεσε το τυπικό επιστέγασμα της μετατόπισης του ΠΑΣΟΚ στο δεξιότερο άκρο της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Η νέα του ηγεσία βρίσκεται σε αυτό το άκρο και σε επίπεδο έργων, όπως οι προκάτοχοι και οι αντίπαλοί της, αλλά και σε επίπεδο λόγων.
Τρίτο, η κρατικοδίαιτη συνείδηση παίρνει τη θέση των πάλαι ποτέ οραμάτων. Πρόκειται για μια από τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να μπορούν τα ΜΜΕ και ο ΣΕΒ να "ορκίζουν" πρωθυπουργούς, προέδρους κλπ.
Συμπέρασμα βασικό: Ηρθε η ώρα για επιτάχυνση του απεγκλωβισμού πλατιών λαϊκών μαζών από το ΠΑΣΟΚ.