ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα κινδύνου για την κλωστοϋφαντουργία

Κοινό σχέδιο για μέτρα στήριξης του κλάδου, υπέβαλαν στην κυβέρνηση 4 εμπλεκόμενοι με την κλωστοϋφαντουργία φορείς

Πρόταση σχεδίου βιομηχανικής πολιτικής για τον τομέα της Κλωστοϋφαντουργίας απέστειλε χτες στην υπουργό Ανάπτυξης το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση του κλάδου, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές επιπτώσεις για την εγχώρια παραγωγή απ' το άνοιγμα των αγορών. Πρόκειται για σχέδιο, που επεξεργάστηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιοτεχνιών - Βιομηχανιών Πλεκτού Ενδύματος, της Ενωσης Βιομηχάνων Βαμβακουργών Ελλάδας και του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων. Στο κείμενο του σχεδίου επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στην οικονομία της χώρας, αλλά και η δυσμενής θέση, στην οποία έχει περιέλθει τελευταία τόσο εξαιτίας του ανταγωνισμού από τρίτες χώρες, όσο και απ' τις ελλιπείς πολιτικές κινήσεις των κυβερνήσεων για την αναδιάρθρωση του κλάδου. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο εν λόγω σχέδιο ο κλάδος της κλωστοϋφαντουράς, με περισσότερες από 10 χιλιάδες επιχειρήσεις χαρακτηρίζεται από τη συγκράτηση της εγχώριας κατανάλωσης, την αύξηση των εισαγωγών, την προοδευτική απώλεια του δυναμισμού των εξαγωγών, τα χαμηλά επίπεδα των επενδύσεων, τη στασιμότητα και προοδευτική μείωση της παραγωγής, τον επιταχυνόμενο ρυθμό κλεισίματος επιχειρήσεων, καθώς και τη ραγδαία μείωση της απασχόλησης. Οπως εκτιμά η ομάδα εργασίας, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία για τον κλάδο, η κατάσταση αυτή, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με συγκεκριμένα μέτρα, θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, ενόψει της εφαρμογής της νέας συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, ενώ επιβαρυντικά θα λειτουργήσουν και:

  • Η ολοκλήρωση των συνομιλιών του Κύκλου της Ουρουγουάης, αφού θα έχει επιπτώσεις στην αύξηση εισαγωγών στην ελληνική αγορά από χώρες που συμμετείχαν στις εν λόγω διαπραγματεύσεις.
  • Η ενεργοποίηση της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, καθώς και οι συμφωνίες με τις μεσογειακές χώρες για εξαγωγές στις χώρες της ΕΕ.
  • Η εισδοχή της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Το σχέδιο βιομηχανικής πολιτικής που προτείνει το ΕΒΕΑ για τη σωτηρία της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, επισημαίνει την ανάγκη για λήψη μέτρων, που θα επιβάλουν την άμεση προσαρμογή των ελληνικών επιχειρήσεων στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και βασίζεται τους έξι άξονες, που ακολουθούν:

  • Εκσυγχρονισμός του παραγωγικού ιστού
  • Βελτίωση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού
  • Ανάπτυξη δραστηριοτήτων διανομής - προώθησης προϊόντων
  • Διεθνοποίηση εμπορικών και βιομηχανικών δράσεων
  • Αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και χωροταξικών θεμάτων
  • Βελτίωση και ανάπτυξη οριζόντιων υποδομών.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο κείμενο του σχεδίου επισημαίνεται ως απαραίτητη η χρηματοδότηση του κλάδου απ' την ΕΕ, τονίζοντας ότι θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να κινηθεί, για να την εξασφαλίσει όπως έκανε η Πορτογαλία.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Καλπάζουν στα ύψη τα ελλείμματα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 1996, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 100 εκατομ. δολάρια, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έκλεισε με έλλειμμα 328 εκατομ. δολαρίων, αντί 142,3 εκατομ. δολάρια πέρσι

Νέα επιδείνωση σημείωσαν τα ελλείμματα του ισοζυγίου στο δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 1996. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,8%, ενώ το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών (που περιλαμβάνει το σύνολο του "πάρε - δώσε" της Ελλάδας με το εξωτερικό), από πλεονασματικό που ήταν το περσινό δίμηνο, έκλεισε με έλλειμμα 328 εκατομ. δολαρίων. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας καταδεικνύουν τα συνεχιζόμενα αδιέξοδα που προκαλεί στην ελληνική οικονομία η εμμονή των εκάστοτε κυβερνήσεων στην εφαρμογή των διαφόρων "σταθεροποιητικών" προγραμμάτων λιτότητας. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η επιδείνωση που παρουσιάζει το ισοζυγίου, στο πρώτο δίμηνο του 1996, έρχεται να προστεθεί στη δυσμενή πορεία που εμφανίστηκε κατά το 1995 στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έκλεισε με έλλειμμα ύψους 2,950 δισ. δολ.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 1996,προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα ύψους 328 εκατομ. δολαρίων, έναντι πλεονάσματος 142,3 εκατομ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 1995. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μικρή άνοδο του εμπορικού ελλείμματος (κατά 100 εκατομ. δολ.), αλλά κυρίως τον περιορισμό του πλεονάσματος των αδήλων συναλλαγών (κατά 370 εκατομ. δολ.) στο ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε σε 2,8 δισ. δολ., εμφανίζοντας αύξηση κατά 3,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1995 που ήταν 2,7 εκατομ. δολ. Η παραπάνω εξέλιξη οφείλεται στους χαμηλούς ρυθμούς αύξησης που παρουσίασε η αξία τόσο των εισαγωγών, όσο και των εξαγωγών στο παραπάνω διάστημα. Συγκεκριμένα, η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 3,8 δισ. δολ. έναντι 3,7 δισ. δολ. αντίστοιχα πέρυσι (αύξηση κατά 4,4%), ενώ η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 1 δισ. δολ. περίπου, έναντι 955 εκατομ. δολ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,1%.
  • Σε ό,τι αφορά μόνο τον περασμένο Φλεβάρη, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα ύψους 604 εκατομ. δολ. έναντι ελλείμματος 578,3 εκατομ. δολ. τον ίδιο μήνα του 1995. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΤτΕ, το ύψος του ελλείμματος συνδέεται με συνήθεις στην αρχή κάθε έτους εποχικούς παράγοντες, ενώ η διεύρυνση του ελλείμματος αντικατοπτρίζει αποκλειστικά την υστέρηση των εισροών από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα ίδια έλεγαν όμως και πέρσι, αλλά η πραγματικότητα αποδείχτηκε πολύ διαφορετική, καθώς το 1995 τα ελλείμματα του ισοζυγίου σημείωσαν υπερβολική αύξηση.
  • Τέλος, ο καθαρός εξωτερικός δανεισμός του δημόσιου τομέα ανήλθε σε 606 εκατομ. δολ. και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας αυξήθηκαν κατά 1.730,4 εκατομ. δολ. κατά το πρώτο δίμηνο του 1996, φτάνοντας τα 17.466 εκατομ. δολ.
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στόχος οι τουρίστες υψηλού εισοδήματος

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού και κάλεσε τα μέλη του να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας

Η διεκδίκηση από την Ελλάδα μιας νέας θέσης στη διεθνή τουριστική αγορά και η προσέλκυση τουριστών υψηλής εισοδηματικής στάθμης, πρέπει να είναι οι άμεσοι στόχοι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου μιλώντας χτες στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού με το οποίο επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση να... μοιραστεί την ευθύνη για την τουριστική πολιτική. Η Β. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν μέσα από τη βελτίωση και αναδιάρθρωση του προσφερόμενου ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση ειδικών μορφών "υψηλού" τουρισμού καθώς και τη στροφή στον επαγγελματισμό σαν όρο επιβίωσης της τουριστικής βιομηχανίας.

Η ίδια υποστήριξε ότι το ζητούμενο της πολιτικής για τον τουρισμό είναι παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα και ποιοτικών μεταβολών σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες που συνδέονται με τον τουρισμό. Εκανε λόγο για ανάγκη σύνδεσης της τουριστικής ανάπτυξης με το σεβασμό στο περιβάλλον και με τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία και για τις δυνατότητες του τουρισμού να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Για όλα αυτά κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού να αποτελέσει ένα όργανο που θα επεξεργάζεται και θα υποβάλλει προς την πολιτεία προτάσεις πολιτικής διαρθρωτικού κυρίως χαρακτήρα και θα γνωμοδοτεί για τις πολιτικές αποφάσεις που συνδέονται με τον τουρισμό, και όχι "ένα επιπλέον συνδικαλιστικό όργανο των τουριστικών επαγγελμάτων".

Στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού μετέχουν εκπρόσωποι από τους επαγγελματικούς φορείς των κλάδων του τουρισμού, διάφορα συναρμόδια υπουργεία, η αυτοδιοίκηση, σωματεία και ενώσεις, εκπρόσωποι από το χώρο ειδικών μορφών τουρισμού και προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Με αφορμή τη σύσταση του εν λόγω Συμβουλίου, ο τέως υπουργός Τουρισμού Ν. Σηφουνάκης, άφησε βολές εναντίον της τουριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση Σημίτη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "η κακή πορεία του τουρισμού και μάλιστα σε μία χώρα σαν την Ελλάδα όπου η δομή της διοίκησης των τουριστικών πραγμάτων είναι απαρχαιωμένη και προβληματική με παθητικές όλες του τις δραστηριότητες, δε σώζεται με συστάσεις συμβουλίων προσωπικοτήτων" και προέβλεψε ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη "ξεκομμένο συμβούλιο Δημοσίων Σχέσεων" χωρίς ουσιαστική συμβολή στα πραγματικά προβλήματα του τουρισμού.

Στη σύσταση του Συμβουλίου αντέδρασαν με ανακοίνωσή τους και οι Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης, οι οποίες διαμαρτύρονται γιατί δε μετέχουν σε αυτή και περιφερειακές τοπικές Ενώσεις.

"Απελευθέρωση" και επιτόκια

Με αφορμή την έναρξη νέου κύκλου αύξησης των επιτοκίων για τα χορηγούμενα δάνεια και μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων, η ΕΣΑΚ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ μας έστειλε το παρακάτω σχόλιο, το οποίο δημοσιεύουμε ολόκληρο:

"Οταν πριν μερικούς μήνες η Τράπεζα Πίστεως ανακοίνωνε τη δήθεν μεγάλη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χαιρέτισαν το γεγονός. Ελεγαν τότε ότι... "επιτέλους αρχίζει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και ότι γρήγορα η αγορά και οι πελάτες θα νιώσουν τις ευεργετικές επιπτώσεις από αυτόν". Σήμερα πάλι, η Τράπεζα Πίστεως σέρνει το χορό, για να διατηρήσει τους ρυθμούς αύξησης της τεράστιας κερδοφορίας (κερδοσκοπίας). Ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου.

Αυτό θα έχει έμμεσες επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - βιοτεχνίες, αλλά και επιπλέον απώλειες δισεκατομμυρίων για τους μικροκαταθέτες. Οι τράπεζες δηλαδή τα θέλουν μονά - ζυγά δικά τους. Οι διάφοροι κονδυλοφόροι και προπαγανδιστές της ελεύθερης αγοράς τι λένε σήμερα;

Αυτή είναι η πραγματικότητα που υπάρχει μετά την πλήρη "απελευθέρωση" του Τραπεζικού Συστήματος, όπως αποφάσισαν οι ισχυροί της ΕΕ και εφαρμόζουν πιστά οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Αποδεικνύεται ότι όσοι μιλούν για υγιή ανταγωνισμό και μάλιστα με κανόνες μέσα σε αυτούς και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, λένε ανοησίες ή, πολύ χειρότερα, λένε συνειδητά ψέματα. Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για το τι σημαίνει ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, για το τι σημαίνει εκσυγχρονισμός στην πράξη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ