ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πρωθυπουργός, ο αρχηγός του Λικούντ
  • Μερικές δεκάδες ψήφοι έκριναν το αποτέλεσμα
  • Κυβέρνηση συνασπισμού με τα ενισχυμένα ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα "βλέπει" το Λικούντ
  • Υποχωρήσεις και διαλλακτικότητα ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Νετανάνχιου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ο Μπέντζαμιν Νετανάνχιου είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ. Με διαφορά μερικών χιλιάδων ψήφων, ο Σιμόν Πέρες έχασε την εκλογική μάχη και διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το Λικούντ. Το Λικούντ, που, για να μπορέσει να κυβερνήσει, έχει, ήδη, αρχίσει συνομιλίες με μια σειρά ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα, των οποίων τη συνεργασία έχει απόλυτη ανάγκη. Η Παλαιστινιακή Αρχή παρακολουθεί σιωπηλή τις εξελίξεις και επισημαίνει τις ισραηλινές δεσμεύσεις στις ειρηνευτικές συμφωνίες. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνέπειες της διπλωματικής ήττας που υπέστη, υποστηρίζοντας απροκάλυπτα τον Σιμόν Πέρες.

Οριακά ενδεικτική η διαφορά Πέρες - Νετανάνχιου

Οριστικώς και επισήμως είναι, πλέον, πρωθυπουργός του Ισραήλ ο Μπέντζαμιν Νετανάνχιου, μετά την καταμέτρηση και των τελευταίων 145.000 ψήφων της "ειδικής ομάδας", που περιλάμβανε τις ψήφους των διπλωματών, των στρατιωτικών, των νοσηλευόμενων ασθενών και των κρατουμένων. Ο Σιμόν Πέρες έπρεπε να κερδίσει το 60% των ψήφων αυτών για να μπορέσει να καλύψει το προβάδισμα του Νετανάνχιου. Κάτι τέτοιο, όμως, φαινόταν απίθανο και η απαισιοδοξία των στελεχών του Εργατικού Κόμματος επιβεβαιώθηκε. Ετσι, ο Μπέντζαμιν Νετανάνχιου είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ, συγκεντρώνοντας το 50,4% της προτίμησης του εκλογικού σώματος και αφήνοντας πίσω του τον Σιμόν Πέρες - που συγκέντρωσε το 49,5% - κατά περίπου 26.000 ψήφους. Η μηδαμινή αυτή διαφορά οριστικοποιεί το ανησυχητικότατο φαινόμενο ενός βαθύτατου διχασμού, που φαίνεται ότι χαρακτηρίζει την ισραηλινή κοινωνία. Χαρακτηριστική της έντασης, που επικρατεί στο Ισραήλ, είναι η συγκέντρωση μερικών δεκάδων νεαρών υποστηρικτών του Λικούντ γύρω από το σπίτι της Λέα Ράμπιν, χήρας του δολοφονημένου Γιτζάκ Ράμπιν, οι οποίοι την προέτρεπαν να εγκαταλείψει τη χώρα "μετά το θάνατο των σχεδίων του συζύγου της".

Προς κυβέρνηση ακροδεξιού συνασπισμού

Η επικράτηση αυτή, όμως, του Λικούντ και του ηγέτη του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, σε καμία περίπτωση, θρίαμβος. Ο Νετανάνχιου δεν έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αφού στην ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων στη Βουλή, το Λικούντ εμφανίζεται να χάνει, τουλάχιστον, 9 έδρες σε σχέση με τις έδρες που είχε μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί την υποστήριξη μικρότερων κόμματων, που κινούνται κυρίως στο χώρο της ακροδεξιάς και του θρησκευτικού εξτρεμισμού, για να μπορέσει να συγκεντρώσει τις 61 έδρες που έχει ανάγκη για να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στην επικείμενη κυβέρνησή του. Η αναγκαιότητα εξεύρεσης κυβερνητικών συμμαχιών γίνεται ακόμα πιο πιεστική μετά τη σαφή θέση του Σιμόν Πέρες ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμμετάσχει το Εργατικό Κόμμα σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, συνεργαζόμενο με το Λικούντ.

Ηγετικά στελέχη του Λικούντ, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Νετανάνχιου, έχουν, ήδη, αρχίσει διερευνητικές επαφές με τα θρησκευτικά και ακροδεξιά κόμματα που κατέκτησαν, συνολικά, τον αριθμό ρεκόρ των 24 εδρών στο νέο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις των Ισραηλινών πολιτικών αναλυτών, στο πλευρό του Λικούντ αναμένεται να σταθούν το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα, που κινείται ανάμεσα στον εθνικισμό και τη θρησκευτική πίστη, στο οποίο αναμένεται να δοθεί το υπουργείο Παιδείας, το, επίσης, θρησκευτικό κόμμα Σας, που θα αναλάβει, τουλάχιστον, το υπουργείο Εσωτερικών, και πιθανώς το πρωτοεμφανιζόμενο ακροδεξιό κόμμα των Ρωσοεβραίων, με το οποίο δεν έχει, ακόμα, γίνει συζήτηση για κάποιο συγκεκριμένο υπουργείο.

"Χαμηλώνει" τους προεκλογικούς τόνους ο Νετανάνχιου

Ανώτατα στελέχη του Λικούντ, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, δήλωναν, χτες, ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται, σχεδόν, βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν πολιτικοί γνωστοί για τις ακραίες εθνικιστικές τους απόψεις, όπως ο Αριελ Σαρόν, πρώην υπουργός Αμυνας, ο οποίος φαίνεται ότι προορίζεται για το υπουργείο Οικονομικών, και ο Ραφαέλ Εϊτάν, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στο Λίβανο, ο οποίος προορίζεται για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Σχεδόν βέβαιο, επίσης, θεωρείται ότι τη νευραλγική θέση του υπουργού Εξωτερικών θα αναλάβει ο μετριοπαθής Νταβίντ Λεβί, ο οποίος έχει, επανειλημμένως, εκφραστεί υπέρ των ειρηνευτικών συμφωνιών και του σεβασμού τους.

Προς τη θέση του Λεβί φαίνεται να τείνει και ο ίδιος ο Μπέντζαμιν Νετανάνχιου, ο οποίος, παρά τις σκληρές προεκλογικές εξαγγελίες του περί καμίας αποχώρησης από κατειλημμένο έδαφος, τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στα Υψώματα του Γκολάν, αρχίζει να "βάζει νερό στο κρασί του". Συγκεκριμένα, ο Νετανάνχιου, γνωρίζοντας πολύ καλά τη διεθνή και κυρίως την αμερικανική προσήλωση στη συνέχιση της "ειρηνευτικής διαδικασίας", αλλά και τη στενή οικονομική και πολιτική εξάρτηση της χώρας του από την Ουάσιγκτον, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός και "αποφασισμένος να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία, για να επιτευχθεί ειρήνη με τις γειτονικές αραβικές χώρες και κυρίως με τους Παλαιστινίους".

Διαλλακτική προς τον Νετανάνχιου η Ουάσιγκτον

"Νερό στο κρασί της", όμως, φαίνεται ότι βάζει και η Ουάσιγκτον μετά την οριστική επικράτηση του Νετανάνχιου. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, η αμέριστη και απόλυτη υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στον Σιμόν Πέρες ήταν σαφέστατη. Εξίσου σαφέστατη ήταν και η άποψή του ότι μόνο με τον Σιμόν Πέρες μπορεί να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία. Δεδομένης, όμως, της ανατροπής των γεγονότων, ήδη, από το βράδυ της Πέμπτης, ο Κλίντον είχε δηλώσει πεπεισμένος για την προσήλωση του Νετανάνχιου στην ειρηνευτική διαδικασία και θυμήθηκε ότι πολλοί ομοϊδεάτες προκάτοχοί του, οι οποίοι θεωρούνταν "γεράκια", υπέγραψαν ειρηνευτικές συμφωνίες, όπως ο Μεναχέμ Μπέγκιν με την Αίγυπτο. Ετσι, ο Μπιλ Κλίντον έδωσε τα θερμά συγχαρητήριά του στον νέο Ισραηλινό πρωθυπουργό, τηλεφωνικώς, και του υπενθύμισε ότι "θα σταθεί στο πλευρό του στην ειρηνευτική πορεία". Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, ο οποίος συνεχάρη τον Νετανάνχιου για την εκλογή του και υπογράμμισε την προσήλωση της χώρας του στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ανησυχούν οι Παλαιστίνιοι

Απογοητευμένη και εμφανώς ανήσυχη για το μέλλον των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε η Παλαιστινιακή Αρχή. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αχμέντ Κορέι, στενού συνεργάτη του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και βασικού διαπραγματευτή των Παλαιστινίων. Ο Κορέι υποστήριξε ότι "οποιαδήποτε και αν είναι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση οι ειρηνευτικές συμφωνίες ισχύουν και οι διμερείς συνομιλίες για το τελικό καθεστώς της Δυτικής Οχθης πρέπει να επαναληφθούν άμεσα". Παρ' όλα αυτά, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι το Παλαιστινιακό υπουργικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του αργά χτες βράδυ, επρόκειτο να εξετάσει μια νέα πολιτική τακτική απέναντι στο Ισραήλ με βάση τα νέα δεδομένα.

Ανάφλεξη στο νότιο Λίβανο;

Δεκάδες ρουκέτες εναντίον πιθανών θέσεων της σιιτικής ισλαμικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ" εξαπέλυσαν, χτες το πρωί, ισραηλινά βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Στο επίκεντρο των νέων αυτών βομβαρδισμών, εν μέσω της εκεχειρίας, βρέθηκε η είσοδος της πόλης Μπααλμπέκ, 70 χλμ ανατολικά της Βηρυτού. Από τις ισραηλινές επιδρομές, που ονομάστηκαν, από τον ισραηλινό στρατό, αντίποινα για το θάνατο 4 Ισραηλινών στρατιωτών την Πέμπτη από βομβιστική επίθεση της "Χεζμπολάχ", δεν αναφέρθηκαν, μέχρι χτες βράδυ, θύματα, ενώ οι αντάρτες, αμέσως με τους βομβαρδισμούς, απέκλεισαν τις πληγείσες περιοχές και δεν επέτρεψαν σε δημοσιογράφους να πλησιάσουν.

ΑΛΒΑΝΙΑ
"Επιφυλακτική" η διεθνής κοινότητα, "προκλητικός" ο Μπερίσα

ΡΩΜΗ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε την αλβανική κυβέρνηση να επαναλάβει την εκλογική διαδικασία στις περιοχές όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες, διότι σε διαφορετική περίπτωση "θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες" στις σχέσεις Τιράνων - Βρυξελλών.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας - η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης - αναφέρεται επίσης ότι "η ΕΕ απευθύνει έκκληση προς την Αλβανική κυβέρνηση να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει τις συνθήκες για την ομαλή συνέχιση της διαδικασίας".

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να επιλύσουν τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει "διά του διαλόγου".

Σε Δελτίο Τύπου της αλβανικής κυβέρνησης, το οποίο κυκλοφόρησε χτες στα Ηνωμένα Εθνη, αναφέρεται ότι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, με απόφαση της εκλογικής επιτροπής, αφού διαπιστώθηκαν παρατυπίες κατά τον πρώτο γύρο.

Στην ίδια ανακοίνωση προς τον Τύπο, ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, φέρεται να προτρέπει τους Αλβανούς ψηφοφόρους να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να μην πέσουν θύματα των... πρώην αξιωματικών της μυστικής αστυνομίας (σ.σ. "Σιγκουρίμι") οι οποίοι - όπως υποστηρίζει - συγκροτούν την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και "μετά την πλήρη ήττα τους αποχώρησαν των ελεύθερων εκλογών, τρεις ώρες πριν τελειώσουν, σε ενεργό συνεργασία με εξτρεμιστικές ομάδες, που έχουν την πρόθεση να δημιουργήσουν ταραχές και να αποσταθεροποιήσουν τη δημοκρατία". Κατά την αντιπολίτευση - και διεθνείς παρατηρητές - πάντως, οι εκλογές δεν ήταν κι τόσο "ελεύθερες" κι όσο για τους "εξτρεμισμούς", αυτοί αποδόθηκαν μάλλον στους... λειτουργούς του παρόντος κρατικού μηχανισμού...

Απεργία πείνας

Περί τους 200 υποψήφιους της αντιπολίτευσης άρχισαν χτες απεργία πείνας στα Τίρανα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την "παραβίαση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι", όπως χαρακτηρίζουν την εκλογική διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής.

Στην απεργία πείνας συμμετέχουν περίπου 50 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και της Δημοκρατικής Συμμαχίας - η οποία περιλαμβάνει και διανοούμενους διαφωνούντες, πρώην στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος - που επιχειρούν με το διάβημά τους αυτό να καταγγείλουν την εκλογική απάτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, στον πρώτο γύρο...

"Απροθυμία" του διεθνούς παράγοντα...

Παρά τις εξόφθαλμες παραβιάσεις της νομιμότητας, όσον αφορά την εκλογική διαδικασία, και το κύμα βίας στο πολιτικό σκηνικό, τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίστηκαν "απρόθυμες" να καταδικάσουν τις πρακτικές που υιοθέτησε ο κρατικός μηχανισμός της Αλβανίας, καταγγέλλει η οργάνωση "Helsinki Watch". Η οργάνωση, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, μιλά για ωμή παραβίαση της βούλησης του εκλογικού σώματος και ζητά από τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει, ώστε να επαναληφθούν οι εκλογές. Μπορεί η Αλβανία να θεωρείται από τη Δύση ως στρατηγικός της σύμμαχος στην περιοχή, αλλά οι ευρείες παραβιάσεις ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να αγνοηθούν, συμπληρώνει η οργάνωση.

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σύγχυση στους κόλπους της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΑΔ) έχει προκαλέσει η απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να συμμετάσχει κανονικά στο δεύτερο γύρο των εκλογών, καθώς στελέχη του, όπως οι Θανάσης Δρόσος και Κώστας Μακαριάδης, δηλώνουν ότι δε θα υπακούσουν. Η μεγαλύτερης κυκλοφορίας ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιόνε" μιλά για διαπραγματεύσεις του Κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος με την ΕΑΔ, ακόμη και για πιθανή συμμετοχή του δεύτερου κόμματος στην επόμενη κυβέρνηση...

Ο νικητής των εκλογών στο Ισραήλ Μ. Νετανάνχιου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ