ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την υγεία

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Μεγάλη συγκέντρωση των γιατρών στη Θεσσαλονίκη

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, για τον αναβρασμό που επικρατεί τελευταία στα νοσοκομεία, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης.Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας. Τα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Ο Σπ. Στριφτάρης ερωτά τον υπουργό Α. Πεπονή,τι μέτρα θα πάρει για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην υγεία.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στη χτεσινοβραδινή της συνεδρίαση αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, όπως είχε αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ τονίζει: "Συνεχίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, μιας και οι προτάσεις του υπουργείου Υγείας δε δίνουν απάντηση στα οξυμένα προβλήματα των γιατρών όπως απαιτεί η συγκυρία".

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ σήμερα γίνονται πανελλαδικές τετράωρες στάσεις εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.), ενώ την επόμενη βδομάδα θα γίνει τετραήμερη απεργία (4-7 Ιούνη 1996). Αποφάσεις με το ίδιο αγωνιστικό πλαίσιο πήρε και η ΕΙΝΑΠ.

Στη Θεσσαλονίκη

Καθολική ήταν η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης στη χτεσινή κινητοποίηση στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νομού, καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου που έγινε στο ΑΧΕΠΑ. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αποφασίστηκε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης που ματαιώθηκε λόγω της βροχής.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μακεδονίας Β. Μάκρος και κάλεσε τους γιατρούς να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Συγκεκριμένα απαιτούν να τους αποδοθούν όλα τα επιδόματα που δίνονται και στους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, όπως ορίζει ο νόμος και να προχωρήσει η διαμόρφωση του νέου μισθολογίου. Επίσης σε ό,τι αφορά τα θεσμικά αιτήματα απαιτούν την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ΕΣΥ δηλαδή, πλήρη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με οικογενειακό γιατρό και Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, ποιοτική αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας φροντίδας, ανάπτυξη της τριτοβάθμιας φροντίδας, υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Συστρατευμένοι στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών είναι και οι ειδικευόμενοι γιατροί της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ
Ούτε μισός προϋπολογισμός

Τριήμερη αναστολή της λειτουργίας της σχολής και σήμερα πορεία στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του οδηγείται χρόνο με το χρόνο το Ιδρυμα Προστασίας Τυφλών Βόρειας Ελλάδας - γνωστό ως Σχολή Τυφλών - εξαιτίας της πολιτικής περικοπών, που ασκούν οι κυβερνήσεις στον τομέα της πρόνοιας, με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περικοπή κατά 50% του προϋπολογισμού, οι εργαζόμενοι και το ΔΣ του Ιδρύματος, προχώρησαν από χτες σε τριήμερη αναστολή λειτουργίας του, ενώ σήμερα το πρωί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη νομαρχία, διεκδικώντας την κάλυψη όλων των ανελαστικών δαπανών της Σχολής Τυφλών.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες το ΔΣ του Ιδρύματος, ο Πρόεδρος Γ. Αυδίκος,περιέγραψε το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει το Ιδρυμα, σημειώνοντας πως εγκρίθηκαν μόνο τα 160 εκατομ. από τα 360 του προϋπολογισμού, ενώ για την κάλυψη ίδιων αναγκών (μισθοδοσία - λειτουργικά έξοδα) την προηγούμενη χρονιά δαπανήθηκαν 250 εκατομ. Οπως είπε ο Γ. Αυδίκος "το ταμείο σήμερα είναι μηδενικό. Ζητάμε από την πολιτεία την οριστική θεσμική επίλυση του προβλήματος και την κάλυψη όλων των ανελαστικών δαπανών. Σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε το ΔΣ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις".

Το Ιδρυμα απασχολεί 72 εργαζόμενους από τους οποίους το 1/4 είναι τυφλοί. Περιθάλπει συνολικά 100 τρόφιμους ή εξωτερικούς ενδιαφερόμενους. Η σχολή παρέχει μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση στον τυφλό πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η έλλειψη κοινωνικού λειτουργού και 10 ακόμα υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων.

Η Διευθύντρια του Ιδρύματος, Κατερίνα Μαρινάκη, είπε ότι "στις εγκαταστάσεις της σχολής στεγάζεται ειδικό Δημοτικό, γίνονται μαθήματα μουσικής, προγράμματα γυμναστικής, και φροντιστηριακά μαθήματα στα παιδιά που πηγαίνουν στα Γυμνάσια και Λύκεια, και στους φοιτητές. Επίσης, λειτουργούν εργαστήρια και Συμβουλευτική Υπηρεσία για γονείς. Ολα αυτά βέβαια δε μας ικανοποιούν, όμως, το έργο μας εξαρτάται άμεσα από τις δαπάνες που μας χορηγεί η πολιτεία. Μέχρι πέρσι λειτουργούσε και Τμήμα Τηλεφωνικής, το οποίο τώρα λειτουργεί στα πλαίσια μιας Αστικής Εταιρίας".

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γεωργία Κουλιάλη αναφέρθηκε στην επίμονη άρνηση της πολιτείας να μετατρέψει το ίδρυμα από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ, σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της προς την κοινότητα των τυφλών. "Προκαλούμε την πολιτεία να μας πει πώς θέλει να λειτουργεί το μοναδικό Ιδρυμα που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα για τυφλούς. Αφού η ίδια η πολιτεία μέσω της νομαρχίας διορίζει το ΔΣ να δώσει και τα ανάλογα κονδύλια. Και να μην φτάνουμε στο σημείο οι γονείς και οι εργαζόμενοι να αναρωτιούνται, αν θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο".

Σε ό,τι αφορά την Αστική Εταιρεία, που συστήθηκε από τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το Φάρο Τυφλών και το Εθνικό Κέντρο Κινητικότητας και Προσανατολισμού για την κατάρτιση των τυφλών, οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως η λειτουργία της θα οδηγήσει σε σταδιακή συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Σχολής και την πιθανή μετατροπή της σε προνοιακό άσυλο. Ηδη το τμήμα τηλεφωνικής λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Σχολής και με το ίδιο προσωπικό, όμως η Εταιρεία έχει εισπράξει το ποσό των 70 εκατομ. το οποίο αφαιρέθηκε από το Ιδρυμα.

Επιτυχίες της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας"

Διπλασίασε τις έδρες της η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών (ΔΕΥ) στις εκλογές που έγιναν στο σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο "Αγία Σοφία", ενώ στον "Ευαγγελισμό" διατήρησε τις δυνάμεις της.

Στο "Αγία Σοφία" για την ανάδειξη νέου ΔΣ ψήφισαν 1.266 εργαζόμενοι. Η ΔΕΥ πήρε 157 ψήφους (12,4%) και δύο έδρες - έναντι 112 ψήφων (8,8%) και μιας έδρας στις προηγούμενες εκλογές. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 447 ψήφους (35,3%) και τέσσερις έδρες (έχασε μία έδρα). Η ΔΑΚΕ πήρε 416 ψήφους (32,8%) και τέσσερις έδρες (είχε τρεις έδρες). Η παράταξη που πρόσκειται στο "ΣΥΝ" πήρε 138 ψήφους (10,9%) και μία έδρα (είχε δύο έδρες).

Στον "Ευαγγελισμό", για την ανάδειξη νέου ΔΣ ψήφισαν 1.305 εργαζόμενοι. Η ΔΕΥ ανέβηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Πήρε 168 ψήφους (ποσοστό 12,8%) καιδύο έδρες, από 148 ψήφους (11,6%) - είχε δύο έδρες. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 355 ψήφους (27,2%) και τέσσερις έδρες (είχε εφτά). Η ΔΑΚΕ πήρε 379 ψήφους (29%) και τέσσερις έδρες (είχε τρεις). Η παράταξη που πρόσκειται στο "ΣΥΝ" πήρε 178 ψήφους (13,6%) και δύο έδρες, ενώ η παράταξη "Αυτόνομη Ενότητα" πήρε 126 ψήφους (9,6%) και μία έδρα.

Τα "απότομα"

Μια "απότομη μετατόπιση" σημειώθηκε στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου.

Μετά από μια εικοσιπενταετία η Διοίκηση του Συλλόγου πέρασε από τα χέρια της Δεξιάς στα χέρια της Αριστεράς. Το ψηφοδέλτιο ήταν κοινό και απ' τους εκατό γιατρούς του Αιγίου ψήφισαν οι 92, για την ανάδειξη του εφταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Τις πρώτες τέσσερις θέσεις κατέλαβαν οι γιατροί της Αριστεράς, με δεδηλωμένη μάλιστα την πολιτική τους προτίμηση. Μετά ακολούθησαν οι υποψήφιοι που υποστηρίχτηκαν απ' την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Μάλιστα, στο Αίγιο είχε κυκλοφορήσει το σλόγκαν ότι σε αυτές τις εκλογές συγκρούεται ο "συνασπισμός ΠΑΣΟΚ - ΝΔ" με το ΚΚΕ...

Οι εκλογές σε ΙΣΘ και ΟΣΘ

Την αυτοδυναμία της στη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) μετά από 12 χρόνια έχασε η παράταξη των γιατρών που πρόσκειται στη Δεξιά και από 9 έδρες στο δεκαπενταμελές ΔΣ περιορίστηκε στις 7. Απώλειες σε ψήφους και σε μία έδρα είχε και η ΠΑΣΚ, που καταλαμβάνει 4 έδρες, ενώ υπήρξε άνοδος των άλλων παρατάξεων. Στις εκλογές ψήφισαν 3.023 γιατροί από τους 3.800 που είχαν δικαίωμα ψήφου, σε σύνολο 6.200 γιατρών του νομού.

Συγκεκριμένα για το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβαν: "Ιατρική Συνδικαλιστική Κίνηση" 1.386 ψήφους και 7 έδρες. "Δημοκρατική Ιατρική Ανανέωση" 826 ψήφους και 4 έδρες. "Ανανεωτική Ιατρική Κίνηση" 255 ψήφους και 1 έδρα. "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών" 112 ψήφους και 1 έδρα. "Αγωνιστική Συνεργασία" 108 ψήφους και 1 έδρα και "Κίνηση Ανεξάρτητων Γιατρών" 107 ψήφους και 1 έδρα.

Στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ) η αποχή έφτασε το 50%. Από τα 1.600 μέλη ψήφισαν μόνο οι μισοί. Η ΑΣΚΟΘ που πρόσκειται στη Δεξιά πήρε 485 ψήφους και 8 έδρες και αύξησε τη δύναμη κατά μία έδρα σε βάρος της "Νέας Κίνησης" του ΠΑΣΟΚ, που έλαβε 249 ψήφους και 4 έδρες. Η "Προοδευτική Συνδικαλιστική Κίνηση Οδοντιάτρων", που υποστηρίχτηκε απ' τους κομμουνιστές, διατήρησε τη μία έδρα αλλά διπλασίασε τις ψήφους της (66 από 33).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ