"Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας του, άμεσα ή έμμεσα, να γίνεται δεκτός, υπό ίσους όρους, στις υπηρεσίες της χώρας του. Η λαϊκή βούληση είναι το θεμέλιο της κρατικής εξουσίας", λέει μεταξύ άλλων το Αρθρο 21 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που χρησιμοποιείται σαν μότο στην έκδοση που παρουσιάστηκε χτες στην Παλαιά Βουλή, από το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου "Για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου" και το "Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ".
Πρόκειται για το βιβλίο Δημοκρατία: 80 Ερωτήσεις και Απαντήσεις που γράφτηκε με παραγγελία της UNESCO και αποτελεί τμήμα του εκπαιδευτικού της προγράμματος για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγγραφείς είναι οι διάσημοι καθηγητές Πανεπιστημίου της Αγγλίας Ντέιβιντ Μπίτμαν - Κέβιν Μπόιλ και κοσμείται με σκίτσα του Πλεντί. Η καθηγήτρια Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου παρουσίασε τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Βασίλειος Μποτόπουλος, αναφέρθηκε σ' όλη την εκδοτική δραστηριότητα του ΙΜΔΑ. Ο επίκουρος γγ του ΟΗΕ, Σωτήρης Μουσούρης, τόνισε ότι η διαύγεια, η εμβέλεια και η επικαιρότητα χαρακτηρίζουν τις "80 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τη Δημοκρατία". Την εκδήλωση παρακολούθησαν νομικοί, δικαστικοί, εκπρόσωποι κομμάτων, άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών.
Στην καρδιά της Αθήνας και με στόχο την καλύτερη επικοινωνία με το βιβλίο, δημιουργήθηκε μια φιλόξενη γωνιά για τους φίλους του διαβάσματος. Πρόκειται για το βιβλιοπωλείο "Βιβλιομανία" (Μαυρομιχάλη 64), το οποίο προσφέρει, κυρίως, στοκ βιβλίων σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές εκποίησης.Στην αξιόλογη αυτή προσπάθεια ένωσαν τις δυνάμεις τους τρεις εκδοτικοί οίκοι: "Δωδώνη", "Επικαιρότητα" και Ντουντούμης.
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δημιουργοί της "Βιβλιομανίας": "Οι ταχύτητες της εποχής, ο μεγάλος αριθμός τίτλων που κυκλοφορούν στη διάρκεια ενός χρόνου και ο ρυθμός με τον οποίο τα βιβλία αποσύρονται από την κυκλοφορία, μας οδήγησαν στη δημιουργία ενός βιβλιοπωλείου που ο αναγνώστης θα βρίσκει ό,τι θέλει, ακόμα και βιβλία που δεν υπάρχουν πια στις προθήκες, αλλά ούτε καν στα πάνω ράφια των βιβλιοπωλείων".
Σημειώνουμε ότι στα σχέδια των δημιουργών είναι να γίνει ο χώρος της "Βιβλιομανίας" χώρος ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων,μια μικρή ανακούφιση για όσους αγαπούν το βιβλίο και άλλες μορφές του πολιτισμού και της δημιουργίας.