ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ
Νέα σκληρά μέτρα ΤΩΡΑ

Μετά το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, οι βιομήχανοι μέσω της Τετραμηνιαίας Εκθεσης του ΙΟΒΕ απαιτούν σκληρά μέτρα στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση και στη φορολογική πολιτική

Νέα μέτρα και σκληρή λιτότητα ζητά το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης των βασικών μεγεθών της οικονομίας (πληθωρισμός - ισοζύγιο - ελλείμματα), απειλώντας την κυβέρνηση ότι, εάν δε διευρύνει την ασυδοσία και τα προνόμια των μεγαλοεπιχειρηματιών οι βιομήχανοι δεν πρόκειται να κάνουν επενδύσεις και θα προκύψει παραπέρα επιδείνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδείνωση της οικονομίας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Οι βιομήχανοι θεωρούν ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κινείται μεν σε σωστή κατεύθυνση αλλά με δειλά - κατά την άποψή τους - βήματα. Απαιτούν "ριζοσπαστικά" μέτρα σε όλους τους τομείς: στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση, στο χώρο του "ανταγωνισμού" ακόμη και στο προκλητικά αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα.

Σύμφωνα με την Τετραμηνιαία Εκθεση του ΙΟΒΕ που κυκλοφόρησε χτες, μεταξύ προβλέψεων για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας για το 1996 και απαιτήσεων των βιομηχάνων που εκπροσωπεί, επισημαίνεται ότι "οι αρνητικές εξελίξεις στο επίπεδο του πληθωρισμού και στο ισοζύγιο πληρωμών είναι αντιστρέψιμες, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποτολμηθούν εγκαίρως οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις". Ειδικότερα οι προβλέψεις για τα βασικά οικονομικά μεγέθη για την τρέχουσα χρονιά έχουν ως εξής:

  • Πληθωρισμός: προβλέπεται ότι θα σημειώσει άνοδο της τάξης του 7,5% το Δεκέμβρη ή 8,5% κατά μέσο όρο του έτους, με την παραδοχή ότι δε θα συνεχιστούν οι διεθνείς ανατιμήσεις των καυσίμων.
  • Ισοζύγιο πληρωμών: Για ολόκληρο το 1996 προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση του ισοζυγίου πληρωμών, λόγω της μακροοικονομικής συγκυρίας. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και περιορισμός των ιδιωτικών εισροών κεφαλαίων, σε σύγκριση με το 1995. Σημειώνεται ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 1995 ανήλθε στα 2.951 εκατ. δολ. έναντι 122 εκατ. δολ. το 1994.
  • Φορολογικά έσοδα: Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από άμεσους φόρους κρίνεται πιθανή μια υστέρηση μέχρι και 50 δισ. δρχ., έναντι του στόχου, που θα προέλθει από το φόρο εισοδήματος κατά 20-30 δισ. δρχ. και τους φόρους περιουσίας κατά 10-20 δισ. δρχ.
  • Σε ό,τι αφορά την έμμεση φορολογία, τα έσοδα από ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα υστερήσουν μέχρι 150 δισ. δρχ. Τέλος, σε ό,τι αφορά στα μη φορολογικά έσοδα σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι θα προκύψουν έσοδα απ' τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, ενώ προτείνεται και η μετοχοποίηση της ΔΕΠ μέσα στο 1996.
  • Δημόσιες Δαπάνες: Συνολικά εκτιμάται ως πιθανή μια υπέρβαση των δημοσίων δαπανών (πλην τόκων) μέχρι 60 δισ. δρχ. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι με τέτοιου είδους ρυθμίσεις μετατέθηκε στο μέλλον η πληρωμή τόκων συνολικού ύψους 200 δισ. δρχ. που έπρεπε να καταβληθούν εντός του 1995. Εκτιμάται δε ότι η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και το 1996, ενώ σημειώνεται ότι το πιο παράδοξο είναι ότι τα 200 δισ. δρχ. που κεφαλαιοποιήθηκαν για να πληρωθούν αργότερα, δε φαίνεται να έχουν συνυπολογιστεί στο κονδύλι του συνολικού δημοσίου χρέους. Τέλος, αφού σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατό να γίνει μια ασφαλής πρόβλεψη για τις δαπάνες του 1996, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνολική υπέρβαση των δανειακών αναγκών του κράτους κατά 260 δισ. δρχ., έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισμού 1996.
  • Ανεργία: Τα ποσοστά της ανεργίας αναμένεται ότι θα παραμείνουν στα όρια του 1995, παρά την επιτάχυνση του ΑΕΠ, το οποίο προβλέπεται ότι το 1996 θα ξεπεράσει το 2%
  • Νομισματική πολιτική: κρίνεται σωστή η πολιτική σκληρής δραχμής, αλλά επικρίνεται η πολιτική υψηλών επιτοκίων και πραγματικής ανατίμησης της δραχμής, ενώ κάνει λόγο για συναλλαγματική αστάθεια ("... να δημιουργήσει συνθήκες συναλλαγματικής και χρηματοοικονομικής αστάθειας").
  • Επενδύσεις: προβλέπεται ότι το 1996 θα αυξηθούν έναντι της προηγούμενης χρονιάς κατά 32%. Η πρόβλεψη αναφέρεται σε αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 65% και των ιδιωτικών κατά 22,3%.

Για τη βελτίωση των παραπάνω μεγεθών η έκθεση του ΙΟΒΕ απαιτεί απ' την κυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα καθώς και γενίκευση των ιδιωτικοποιήσεων των κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας με εποπτεία των ΗΠΑ
  • "Τα πάντα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση των Αμερικανών", δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας

Πρωτόκολλο σύσφιξης των τουριστικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας υπέγραψαν οι σύνδεσμοι τουριστικών πρακτόρων των δυο χωρών, που, ενάντια στις ψυχροπολεμικές σχέσεις μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, ανέλαβαν πρωτοβουλία να αποδείξουν ότι ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να ενώνει τους λαούς. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ διαφορετική και κλίνει προς τη θέση, που διατύπωσε ο πρόεδρος του ελληνικού συνδέσμου HATTA, Τάκης Αντωνίου,στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου: "Ο,τι είναι σχεδιασμένο να γίνει με βάση την πολιτική βούληση των Αμερικανών θα γίνει",είπε χαρακτηριστικά αναφορικά με τις προοπτικές επιτυχίας του εγχειρήματος, υπονοώντας σαφώς ότι οι προσπάθειες αυτές είναι μεν αξιέπαινες, πλην όμως δεν αποτελούν παρά "σταγόνα στον ωκεανό".

Οι πράκτορες του τουρισμού αποφάσισαν επίσης να συστήσουν επιτροπή, στα πλαίσια της οποίας θα ασκηθούν πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για άρση του περιορισμού που ισχύει για τις βίζες και τα διαβατήρια των Τούρκων που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας. Επιπλέον, σε πολιτικό επίπεδο, συμφώνησαν να καταβάλλουν αμοιβαίες προσπάθειες για να μετριαστούν οι εντάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο ΣΕΤΕ

Στο μεταξύ, στην προχτεσινή ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου έδωσε στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα τους στηρίξει στις αναπτυξιακές τους προσπάθειες. Μήνυμα απηύθυνε και ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,επισημαίνοντας ότι η τουριστική βιομηχανία δεν είναι απλώς μοχλός ανάκαμψης, αλλά ένας από τους γενικότερους παράγοντες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Διαχωρίζοντας τη θέση του, ο βουλευτής της ΝΔ, Στ. Μάνος,υποστήριξε πως για να υπάρξει ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να συρρικνωθούν στο ελάχιστο οι δραστηριότητες του κράτους και στον τουριστικό τομέα. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Σ. Κοκοτός,μετέφερε, τέλος, πρόταση του συνδέσμου για δημιουργία Οργανισμού Ποιότητας Τουρισμού, με στόχο την αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Δεν αποκλείεται η επιβολή πλαφόν

Η πιθανότητα επιβολής πλαφόν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στις αυξήσεις των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, εξετάζεται σοβαρά, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου), ακόμα και εάν οι ιδιοκτήτες δε ζητήσουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι οι σχολάρχες δε συμμορφώθηκαν ακόμα και με την περσινή νομοθετική ρύθμιση για ανώτατες αυξήσεις στα δίδακτρα ύψους 5% για τα δίδακτρα των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και 7% για τα δίδακτρα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και των ιδιωτικών σχολείων ,αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι εάν η πολιτική ηγεσία περιοριστεί φέτος σε μια νέα "συμφωνία κυρίων" θα σημειωθούν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις από τις "συμφωνημένες", με σοβαρότατες επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι σε καμία περίπτωση οι αυξήσεις για το σχολικό έτος 1996 - '97 δε θα πρέπει να υπερβούν το 7% - 8%.

Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης θα εισηγηθεί στον υφυπουργό την επιβολή προστίμου και την υποβολή μηνύσεων στους ιδιοκτήτες που παρέβησαν τις ανώτατες αυξήσεις που όρισε το υπουργείο. Να θυμίσουμε, ότι η τροπολογία πρόβλεπε για τους παραβάτες την επιβολή προστίμων ύψους από 50.000 μέχρι 500.000 δρχ. για κάθε μαθητή από τον οποίο εισπράττονταν μεγαλύτερες αυξήσεις από τις οριζόμενες.

Στο μεταξύ, και ενώ μέχρι τις 15 του Μάη θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες τους τιμοκαταλόγους τους για το επόμενο σχολικό έτος, άρχισαν να γίνονται οι πρώτες επίσημες δηλώσεις. Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών ζητά για τα δίδακτρα του ερχόμενου σχολικού έτους αυξήσεις της τάξης του 10%,υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ενώ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων δήλωσε χτες στο "Ρ" ότι τα μέλη της Ομοσπονδίας ζητούν αυξήσεις της τάξης του 7% - 9%.

Μ. Ζ.

Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να σκύψουν τον τράχηλο, το διαδήλωσαν

Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να σκύψουν τον τράχηλο, το διαδήλωσαν περήφανα και στην πρόσφατη Πρωτομαγιάτικη δράση τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ