Αυτό ακριβώς αναζητούν με το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων. Ενα νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρούν να αξιοποιήσουν ακόμα κι αυτό που είναι δικό τους δημιούργημα. Τη μετατόπιση της συζήτησης στο σώμα της κοινωνίας από το επίπεδο του ποιος υπηρετεί ποια τάξη και με ποιο τρόπο, στο επίπεδο του ποιος είναι έντιμος και ποιος ανέντιμος στην υπηρέτηση της έτσι κι αλλιώς - δεδομένης κατ' αυτούς - αντιλαϊκής πολιτικής. Αφού επί χρόνια καλλιέργησαν, επέβαλαν στην κοινή γνώμη τη μοιρολατρία του τίποτα δεν αλλάζει - οι κυβερνήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, εφαρμόζοντας, όμως, την ίδια πολιτική - αφού οι συζητήσεις πλέον, τόσο στη Βουλή, όσο και στα ελεγχόμενα από τους αφέντες των αστών πολιτικών μέσα ενημέρωσης γίνονταν μόνο ή κύρια γύρω από το χορό των σκανδάλων - συζητήσεις ακίνδυνες για τον πυρήνα του πολιτικού συστήματος - αφού, τελικά, κατόρθωσαν να διαμορφώσουν πλατιά μια συνείδηση πως "όλοι τα παίρνουν", έρχονται τώρα και επιχειρούν την αποενοχοποίησή τους. Γνωρίζουν πως, όσο η συζήτηση μένει εκεί, γύρω από το έντιμοι - ανέντιμοι, και οι κραδασμοί θα απορροφώνται στην επιφάνεια και ο πυρήνας του βαθιά αντιδραστικού συστήματος που υπηρετούν θα συνεχίζει να λειτουργεί στο απυρόβλητο, εξασφαλίζοντας και σ' αυτούς τη συνέχειά τους. Τι ποιο καλό για την ηγεσία ενός σχηματισμού σαν τον "ΣΥΝ" απ' το να εξαντλεί την όποια δυναμική μπορεί να αναπτύσσεται στη βάση του, στρέφοντας την προσοχή στην αναζήτηση κάποιων αόριστων διαπλεκόμενων συμφερόντων, καλύπτοντας, την ίδια ώρα, το γεγονός των εκατοντάδων ευρωδίαιτων εταιριών "συμβούλων" και άλλων, που έχουν στήσει κατά κύριο λόγο πρώτα στελέχη του;
***
Είναι φανερό πως πρόκειται για μία μέγιστη υποκρισία. Μια επιχείρηση συγκάλυψης με τον κουρνιαχτό που σηκώνουν φωνάζοντας "θα ελέγξουμε τα κόμματα" και αποπροσανατολισμού του λαού που ευτυχώς σε ένα μέρος του εξακολουθεί να πιστεύει πως χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει...
***
Οσο για το άλλοθι του τηλεοπτικού χρόνου, που θα δίνεται στα κόμματα την προεκλογική περίοδο, ως αντάλλαγμα για την απαγόρευση όποιας άλλης μορφής προπαγάνδισης των θέσεών τους (αφίσες, πανό κ.ά.), στο όνομα της αντιρύπανσης, αρκεί μια ματιά, στις οθόνες, τα υπόλοιπα 1.400 βράδια της τετραετίας για να γίνει κατανοητό ποιος δουλεύει ποιον.
Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει. Είναι αντιδραστικό και στοχεύει οπουδήποτε αλλού, εκτός από τον έλεγχο των κομμάτων που το προωθούν.
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ
Προσπαθούν να στηρίξουν εαυτόν ως αξιόπιστο, όταν, την ίδια ώρα, συστηματικά προωθούν, ενισχύουν την περίφημη "οικονομία της αγοράς", την κοινωνία του "τα πάντα εξαγοράζονται", όταν δηλαδή προωθούν καταστάσεις, που, όσο μεγεθύνονται, τόσο εμπεριέχουν ως αυτονόητό τους, αν όχι προϋπόθεση της ύπαρξής τους, τη διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών που τα υπηρετούν
- Την ερχόμενη βδομάδα η Θράκη θα έχει και πάλι την τιμητική της, καθώς με πρώτο τον πρωθυπουργό, μια σειρά πολιτικοί παράγοντες θα επισκεφθούν την περιοχή. Τι περιμένετε από αυτές τις επισκέψεις;
- Σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους της κυβέρνησης θέλουμε να θυμίσουμε το γνωστό "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας". Υποσχέσεις και από ψηλά ιστάμενους, όπως είναι οι πρωθυπουργοί Μητσοτάκης, Παπανδρέου και τώρα ο Σημίτης, έχουμε ακούσει πολλές φορές. Τίποτα όμως δεν έχει προωθηθεί από αυτά που έχει ανάγκη ο Θρακιώτικος λαός.
- Σε τι αναφέρεστε;
- Μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και την αξιοποίησή του για να υπάρχει ανάπτυξη. Ερχονται και επανέρχονται όλοι στη Θράκη για να εξαγγείλουν τα ίδια και τα ίδια, όμως έργα ουσιαστικά για την ενίσχυση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής δε βλέπουμε. Ηρθε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξήγγειλε έργα που τα έχουν εξαγγείλει και άλλοι πριν απ' αυτόν. Κάτι ανάλογο θα εξαγγείλει και ο Κ. Σημίτης. Το κύριο όμως είναι ότι κανένα από αυτά τα έργα δεν ανήκει σε αυτά που έχει ανάγκη η Θράκη. Αντίθετα είναι ενταγμένα σε άλλα σχέδια, αυτά που εκπονεί το επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό είναι το στίγμα και αυτής της επίσκεψης.
- Θα μπορούσε να είναι και αλλιώς;
- Ναι, έχουμε παράδειγμα μπροστά μας. Την ερχόμενη Παρασκευή θα βρίσκεται στη Θράκη και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Είναι μία επίσκεψη στον αντίποδα των κυβερνητικών. Πέρα από τις αυτονόητες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τα ζητήματα της υγείας και της παιδείας, το βράδυ εκείνης της μέρας θα παρουσιάσουμε στην Κομοτηνή την πρόταση που έχουμε επεξεργαστεί για ορισμένα προβλήματα της μειονότητας. Αυτό συνιστά μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του χώρου. Δεν κλείνουμε τα μάτια. Η μειονότητα υπάρχει, ζει εδώ και έχει ανάγκη από συγκεκριμένες λύσεις. Εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία.
- Πέρα από τις συναντήσεις και επαφές, πώς νομίζετε ότι μπορούν να διεκδικηθούν ουσιαστικές λύσεις για τη Θράκη;
- Εκτιμάμε ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε τη Θράκη ξεχωριστά από την υπόλοιπη χώρα. Οταν εφαρμόζεται μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από την υποταγή της στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, αυτή η πολιτική, πρέπει να ανατραπεί. Αυτή η πάλη αφορά όλη τη χώρα και τη Θράκη. Σήμερα βέβαια, δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Η λαϊκή πάλη μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, μπορεί να κερδίσει λύσεις και εντός αυτών των πλαισίων. Οριστικές λύσεις όμως, επιμένουμε, δεν μπορούν να κερδηθούν χωρίς μία άλλη, ριζικά διαφορετική πολιτική για όλη τη χώρα. Για να επιστρέψω στο ερώτημα για το τι περιμένουμε, να σημειώσω ότι θα είναι λάθος η εξαγγελία και πάλι γενικών κινήτρων, δήθεν για επενδύσεις. Ολα αυτά τα χρόνια οι διάφοροι επενδυτές, ήρθαν πήραν τις ενισχύσεις, αξιοποίησαν τα χαμηλά μεροκάματα, πήραν τα μεγάλα κέρδη τους και φύγανε. Τέτοιες πολιτικές καθόρισαν το χάλι στο οποίο βρισκόμαστε. Και αφού και η σημερινή πολιτική είναι εγκλωβισμένη σ' αυτή τη λογική, γι' αυτό δεν περιμένουμε να ακουστεί στις εξαγγελίες τίποτα από αυτά που έχει ανάγκη ο Θρακιώτικος λαός.
Θ. Λ.