ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιξιάτικες πρεμιέρες

Στην ανοιξιάτικη "κάθοδό του" στην Αθήνα, το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας "Θεσσαλικό Θέατρο" παρουσιάζει από σήμερα στο θέατρο "Λαμπέτη" δραματοποιημένη την"Κυρία Κατάκη",που ενθουσίασε το κοινό της Λάρισας. Πρόκειται για τη γνωστή συλλογή διηγημάτων της Ιωάννας Καρυστιάνη.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος που διασκεύασε τα διηγήματα τόνισε ότι "Ο λόγος της Καρυστιάνη έχει θεατρικά σπέρματα, είναι άμεσος, ζωντανός, σπαρταριστός, γεμάτος τρυφερότητα, χιούμορ και ευαισθησία. "Ηρωές" της είναι σημερινά πρόσωπα της ελληνικής επαρχίας και οι εξομολογήσεις τους δραπετεύουν στην ποίηση και το όνειρο. Με μικρές επεμβάσεις και με ένα πρόσωπο που πρόσθεσα - το κορίτσι με τη φωτογραφική μηχανή - προσπάθησα, οι έξι από τις εννέα "εξομολογήσεις" που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, να αποκτήσουν ενιαίο χαρακτήρα και να μην έχουν τη μορφή μονοπράκτων".

"Οι "ήρωες" είναι μερικά μόνο πρόσωπα από την πινακοθήκη πορτρέτων λαϊκών ανθρώπων. Μέσα σ' αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχει μια πλευρά του εαυτού μου", επισήμανε η Ι. Καρυστιάνη.

Το σκηνικό, τα κοστούμια, η μουσική επένδυση έγιναν από τον Κ. Τσιάνο, αφού μετά από 20 χρόνια πρωτοπόρας, υποδειγματικής δραστηριότητας, το "Θεσσαλικό" δεν έχει εξασφαλίσει πόρους. Στην "Κυρία Κατάκη" παίζουν οι: Ειρήνη Ιγγλέση, Ναταλία Στεφάνου, Αλέξανδρος Τσακίρης, Κατερίνα Βακαλοπούλου, Τζούλι Σούμα.

  • "Αμαρτωλό έργο" χαρακτήρισε ο Γιώργος Μιχαηλίδης το "Κουαρτέτο" του Χάινερ Μίλερ και "αμαρτωλή παράσταση" τη σκηνοθετική του ματιά πάνω σ' αυτό το έργο που παρουσιάζεται στο Ανοιχτό Θέατρο,από αύριο μέχρι 5 του Μάη.Το "Κουαρτέτο" "πηγάζει" στις "Επικίνδυνες Σχέσεις" του Λακλό. Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης "ο Λακλό γράφει για την εποχή του Διαφωτισμού και των Εγκυκλοπαιδιστών, όταν η αστική τάξη διαμόρφωνε φιλοσοφική και ιδεολογική φυσιογνωμία, αλλά ο Μίλερ προεκτείνει το χρόνο έως "τον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο" και τη συντριβή του αστικού πολιτισμού".

Τα πρόσωπα του "Κουαρτέτου", τον Βαλμόν και τη Μερτέιγ, τα χαρακτήρισε "ιστορικά πρόσωπα", επειδή "είναι παράγωγα της ιστορίας, την ενώνουν και ενώνονται από αυτή". Είναι χαρακτηριστική η σκηνική ένδειξη του συγγραφέα "σαλόνι πριν τη Γαλλική Επανάσταση. Καταφύγιο μετά τον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο".Μέσα σ' αυτό το σκηνικό σαθρότητας και καταστροφής τα δύο πρόσωπα, γερασμένα, ερωτικά παροπλισμένα, μεταμορφώνονται και αλληλοκατασπαράσσονται."Τελικά, ο μόνος γνήσιος έρωτας που γίνεται μέσα στο "Κουαρτέτο" είναι ο έρωτας που κάνει ο συγγραφέας με τον πλούτο της γλώσσας", σημειώνει ο Γιώργος Μιχαηλίδης.

Η μετάφραση είναι της Ελένης Βαροπούλου.Τα σκηνικά του Γιώργου Μιχαηλίδη και της Αγνής Ντούτση.Τα κοστούμια της Αγνής Ντούτση.Η μουσική του Θόδωρου Αντωνίου.Παίζουν: Δήμητρα Χατούπη και Κώστας Γαλανάκης."Συμμετέχουν" στην παράσταση οι: Νίκος Καραγεώργος, Κώστας Φαλελάκης, Μανώλης Σειραγάκης, Δέσποινα Καλογρίδου.Στο πιάνο η Λήδα Πομόνη.

  • Στο θέατρο "Αναλυτή" από σήμερα και μέχρι τις 12/5 θα παρουσιάζεται από το θέατρο "ΒΙΛΚΑ" της Θεσσαλονίκης η θεατρική σύνθεση "Τίγρης" (από το "Ζωολογικό κήπο" του Αλμπι και τον "Τίγρη" του Σίσγκαλ), σε μετάφραση Ερ. Μπελιέ, σκηνοθεσία Κ. Τσώνου, σκηνικά - κοστούμια Γ. Ζιάκα, μουσική Γ. Σπανού. Παίζουν: Τάκης Χρυσικάκος, Αλκης Παναγιωτίδης, Αννυ Λούλου.
  • Συνεχίζονται, από χτες, οι παραστάσεις του έργου του Εντουαρντ Αλμπι "Με θέα τη θάλασσα",στο θέατρο "Αλκυονίς".Το έργο, παρουσιάζεται σε μετάφραση Ροζίτας Σώκου,σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα,σκηνικά Τάσου Παπαδόπουλου.Παίζουν: Βούλα Ζουμπουλάκη, Σπύρος Μαβίδης, Βίβιαν Βαλσάμη.Εξάλλου, από την Κυριακή του Θωμά, στην Παιδική Σκηνή του θεάτρου, επαναλαμβάνεται ο "Πρίκγηψ και Φτωχός" του Μαρκ Τουέιν, σε σκηνοθεσία - διασκευή Γιώργου Μεσσάλα.
Μελωδικός "Κουρέας"

Η δημοφιλής κωμική όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι, "Ο κουρέας της Σεβίλλης",ανεβαίνει στο "Ολύμπια" της Λυρικής Σκηνής,την Κυριακή.Αριστούργημα μουσικού αυτοσχεδιασμού, το έργο γράφτηκε από τον Ροσίνι (σε ηλικία 24 χρόνων) μετά από παραγγελία του θεάτρου "Αρζεντίνα" της Ρώμης. Το λιμπρέτο έγραψε ο συνθέτης, βασισμένος στην ομώνυμη κωμωδία του Μπομαρσέ.

Στη Λυρική η όπερα ανεβαίνει με μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη,σκηνοθεσία Θέμη Σερμιέ,σκηνικά - κοστούμια Πολυτίμης Μαχαίρα και διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμήδη.Τον κόμη Αλμαβίβα ερμηνεύει ο περίφημος τενόρος Ερνέστο Παλάσιο και οι Αντώνης Κορωναίος και Νικόλαος Νίσσης.Την Ροζίνα η Βαρβάρα Τσαμπαλή και Μαρία Κορομάντζου,τον Φίγκαρο οι Γιούρι Ιβσιν και Τάσης Χριστογιαννόπουλος,τον Μπάρτολο οι Μίοντραγκ Γιοβάνοβιτς και Παντελής Ψύχας,τον Μπαζίλιο οι Λεονίτ Μπολντίν και Χριστόφορος Σταμπόγλης,τον Φιορέλο οι Λάζαρος Τσελεπίδης και Παναγιώτης Αθανασόπουλος,την Μπέρτα οι Λυδία Αγγελοπούλου και Μαρία Τζιοβαρίδου.Θα δοθούν συνολικά έξι παραστάσεις, στις 21, 24, 26, 28/4 και 4, 11/5.

Η ΕΛΣ, εγκαινιάζοντας τις δευτεριάτικες εκδηλώσεις της, στις 29/4, θα δώσει συναυλία με τίτλο "Περιήγηση στις Αυλές του 1700",με συμμετοχή του συνόλου "Σιμφόνια" και της Βραζιλιάνας σοπράνο Λιλιάνα Ματσάρι.Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει συνθέσεις από την Ιταλία (17ος αιώνας) και το δεύτερο από την Αγγλία και τη Γερμανία (18ος αιώνας). Θα ακουστούν έργα των Κατσίνι, Μοντεβέρντι, Μαρτίνι, Βιβάλντι, Τέλεμαν και Χάιντελ.

Την ίδια μέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας η Λυρική παρουσιάζει μελοδραματική βραδιά σε συνεργασία με τη Λέσχη Φίλων της Κλασικής Μουσικής Πάτρας.Συμμετέχουν οι Μάρθα Αράπη (σοπράνο), Ζωή Απειρανθίτου (μέτζο), Μάκης Γαβριηλίδης (τενόρος) και Λάζαρος Τσελεπίδης (βαρύτονος) με άριες από όπερες και ελληνικές οπερέτες. Στο πιάνο η Μαρία Νεοφυτίδου.

"Ορφάνεψε" η 7η Τέχνη της Κούβας

Ενας από τους σπουδαιότερους Λατινοαμερικανούς σκηνοθέτες και κορυφαίος της αγωνιζόμενης Κούβας, ο 69χρονος Τόμας Γκουτιέρας Αλέα,νικήθηκε χτες από τον καρκίνο. Ο "Τιτόν", όπως τον αποκαλούσαν οι συμπατριώτες του, καταγόταν από εύπορη οικογένεια της Αβάνας, όπου σπούδασε νομικά την ίδια περίοδο με τον Φιντέλ. Το 1952 πήγε στη Ρώμη για να σπουδάσει σκηνοθεσία και εκεί επηρεάστηκε από τη μεγάλη "σχολή" του ιταλικού νεορεαλισμού. Οι πρώτες του ταινίες μετά την επιστροφή του στην Κούβα ήταν πολιτικά ντοκιμαντέρ, που υπεράσπιζαν το λαό και την επανάστασή του, όπως εξάλλου έκανε και με τις μεγάλου μήκους ταινίες του.

Ο Αλέα έγινε γνωστός στη Λ. Αμερική και πολύ αργότερα στην Ευρώπη, με τις ταινίες του "Οι δώδεκα καρέκλες" (1962), "Θάνατος ενός γραφειοκράτη" (1966) και "Μνήμες υπανάπτυξης" (1968) που θεωρείται από πολλούς κριτικούς η καλύτερη κουβανική ταινία όλων των εποχών, "Μυστικός δείπνος" και "Επιζήσαντε".Τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τον νεαρό σκηνοθέτη Χουάν Κάρλος Τάμπιο σκηνοθέτησε τις ταινίες "Φράουλα και σοκολάτα" (προτάθηκε για "Οσκαρ" καλύτερης ξένης ταινίας το 1995) και "Γκουανταναμέρα".Στις δύο τελευταίες ταινίες του πρωταγωνίστησε η γυναίκα του, Μίρτα Ιμπάρα.

Σκηνή από τον "Θάνατο ενός γραφειοκράτη"

Σκηνή από το "Θάνατο ενός γραφειοκράτη"

Απόφαση το εισιτήριο

Με πρόταση του διευθυντή του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου των αρχαιοφυλάκων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε να καταργήσει το δικαίωμα του λαού να έχει έστω μια μέρα της βδομάδας ελεύθερη είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μας. Με αυτό τον τρόπο μεθοδεύει το ΥΠΠΟ την αύξηση των πόρων του, αλλά και η ΠΟΣΥΠΠΟ, που αύριο απεργεί, την αύξηση των μισθών, που δε δίνει η κυβέρνηση.

ΥΠΠΟ και ΤΑΠΑ βρήκαν "δικαιολογία". Ισχυρίζονται ότι υπάρχουν "διαφυγόντα κέρδη", αφού το φυλακτικό προσωπικό αδυνατεί να ελέγξει τους τουρίστες, που μπαίνουν στους αρχαιολογικούς χώρους ως μονάδες, αποφεύγοντας το εισιτήριο και μετά συγκροτούνται σε γκρουπ. Είναι γνωστό ότι μόνο για τα γκρουπ επιβάλλεται εισιτήριο τις Κυριακές και αργίες. Αντί, λοιπόν, ΥΠΠΟ και φύλακες να φωτίσουν τα εκατέρωθεν γνωστά... "σκοτεινά" σημεία αυτού του φαινομένου, κερδίζουν... εκατέρωθεν, επιβαρύνοντας επιπλέον τον εργαζόμενο λαό (!). Αλλά μη μας πουν και ότι αυτό ονομάζεται "έλεγχος" των εισόδων και εσόδων στους αρχαιολογικούς χώρους...

Από την "Κυρία Κατάκη" της Ιωάννας Καρυστιάνη με το "Θεσσαλικό"

Από το "Κουαρτέτο" στο "Ανοιχτό"



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ