ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Συμφώνησαν για σφαγή των "τρελών αγελάδων"

Περί τα 700.000 βοοειδή Μ. Βρετανίας, ηλικίας άνω των 30 μηνών, οδηγούνται κάθε χρόνο και για τα επόμενα 5-6 χρόνια στη σφαγή με αποζημίωση. Παρατείνεται, προσωρινά, η απαγόρευση εξαγωγής βοδινού κρέατος από τη χώρα αυτή

Την εφαρμογή ενός υποχρεωτικού προγράμματος που προβλέπει, εκτός των άλλων, την επιλεκτική σφαγή των βοοειδών - κυρίως αγελάδων - ηλικίας άνω των 30 μηνών της Μ. Βρετανίας σε διάστημα 5 - 6 χρόνων, αποφάσισαν χτες οι 15 υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο. Ταυτόχρονα, και παρά τις έντονες αντιδράσεις του Βρετανού υπουργού, αποφάσισαν τη συνέχιση, προς το παρόν, του εμπάργκο στις εξαγωγές βόειου κρέατος από τη Μ. Βρετανία. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επιστήμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, μετά από μαραθώνια συνεδρίασή τους, επί δύο ημέρες στη Γενεύη, χτες, καθησύχαζαν τους καταναλωτές, αναφέροντας πως "δεν είναι αποδεδειγμένη η σχέση ανάμεσα στην αρρώστια των "τρελών αγελάδων" και μια μορφή ασθένειας Κρόιτσφελντ - Γιάκομπς που έπληξε ανθρώπους στη Βρετανία".

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών, που πάρθηκαν χτες νωρίς το πρωί, ο επίτροπος Γεωργίας Αυστριακός Φρ. Φίσλερ, υποστήριξε πως ο πρώτος στόχος των μέτρων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο βόειο κρέας και η έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης στη Μ. Βρετανία, που πλήττεται σοβαρά από την ασθένεια των "τρελών αγελάδων". Ειδικότερα αποφασίστηκε:

  • Να συνεχιστεί η απαγόρευση της εξαγωγής βρετανικού βοδινού ως προσωρινό μέτρο, όμως. Η άρση της θα εξαρτηθεί από την Κτηνιατική Επιτροπή, που θα παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων. Σχετικά αποφασίστηκε να εγκατασταθεί, μόνιμα, στη Μ. Βρετανία ειδική ομάδα ελεγκτών από εκπροσώπους όλων των μελών. Πάντως, το εμπάργκο στις εξαγωγές βοδινού θα εξεταστεί πάλι σε έξι βδομάδες. "Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τη σταθερότητα στις αγορές και την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης", αναφέρεται στο κείμενο που ενέκριναν οι υπουργοί Γεωργίας.
  • Οσον αφορά στην "εξυγίανση" του ζωικού κεφαλαίου των βοοειδών της Βρετανίας από την ασθένεια των "τρελών αγελάδων", συμφωνήθηκε να σφαγούν και να καταστραφούν όλα τα βοοειδή ηλικίας άνω των 30 μηνών και να απαγορευτεί η κατανάλωση εντοσθίων από τα νεότερα των 30 μηνών ζώα.Η Βρετανία, όπως δήλωσε, είναι έτοιμη να προχωρήσει στη σφαγή 15.000 αγελάδων την εβδομάδα για μια περίοδο 5 - 6 χρόνων. Υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα χρόνο θα σφαγιαστούν περί τις 700.000 αγελάδες.
  • Η Μ. Βρετανία ανέλαβε να παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη σφαγή των βοοειδών, μέχρι τέλος Απρίλη και, φυσικά, θα επωμιστεί το κόστος σφαγής και καταστροφής. Η Κοινότητα ανέλαβε την υποχρέωση να πληρώσει, ως αποζημίωση στους παραγωγούς, τα 70% της αξίας των ζώων που θα σφαγούν και 30% θα επιβαρύνει τον βρετανικό προϋπολογισμό.

Οπως είναι γνωστό, ο Βρετανός υπουργός Γεωργίας, αντιστάθηκε "σθεναρά", διεκδικώντας κοινοτική συμμετοχή 80%, μάλλον ως διαπραγματευτικό ατού για να πιέσει για την άμεση άρση του εμπάργκο εξαγωγών κρέατος... Κατά μέσο όρο, για κάθε αγελάδα, υπολογίζεται αποζημίωση 560 ECU (δηλαδή περίπου 170.000 δραχμές) και απ' αυτά, η ΕΕ θα πληρώσει 390 ECU. Με τα παραπάνω στοιχεία, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο θα πληρώνονται στη Μ. Βρετανία περί τα 400 εκατομμύρια δολάρια ή 100 δισ. ελληνικές δραχμές.

Στην αγορά

Από τα βοοειδή κάτω των 30 μηνών, απαγορεύεται να διατεθούν στην κατανάλωση το κεφάλι, τα εσωτερικά όργανα (εντόσθια) και η σπονδυλική στήλη τους.

Με στόχο τη στήριξη και σταθεροποίηση της αγοράς βοδινού, που έχει διαταραχτεί στο εσωτερικό της Κοινότητας, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, η Διαχειριστική Επιτροπή αποφάσισε να ανοίξει η παρέμβαση για το προϊόν για τον Απρίλη και να αγοραστεί ποσότητα 50.000 τόνων βοδινού κρέατος.

Τέλος, σειρά μέτρων προβλέπουν την τήρηση ορισμένων κανόνων όσον αφορά την υγιεινή διατροφή των ζώων. Ετσι, απαγορεύεται, πλέον, η χορήγηση ζωοτροφών από κρέας και κόκαλα στα φυτοφάγα και οικόσιτα ζώα που, έτσι μετατρέπονται σε σαρκοφάγα... Επίσης, θα γίνεται έλεγχος στις εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών, που πλέον πρέπει να παρασκευάζονται με μεθόδους που να εξασφαλίζουν την υγιεινή παρασκευή τους.Σχετικά προβλέπεται επανεξοπλισμός των εγκαταστάσεων με τα κατάλληλα όργανα.

Να σημειωθεί ότι διάφορα αιτήματα που τέθηκαν από τους υπουργούς άλλων χωρών με αφορμή τη συζήτηση για τις "τρελές αγελάδες", ουσιαστικά αγνοήθηκαν και μεταξύ αυτών το αίτημα του Ελληνα υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, για αύξηση της ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος κατά 125.000 τόνους. Αναφερόμενος στο θέμα, που δημιουργήθηκε με τις εισαγωγές κρέατος βοοειδών από τη Μ. Βρετανία στη χώρα μας, ο Στέφανος Τζουμάκας απέδωσε την ευθύνη για τη δήλωσή του ότι, τάχα, δε γίνονται εισαγωγές στη χώρα μας, σε κακή ενημέρωση που του έγινε από τις υπηρεσίες του υπουργείου, όπως είπε! Εκεί, απέδωσε και την καθυστέρηση, κατά τρεις μέρες, της υπογραφής της απόφασης για απαγόρευση εισαγωγών από Μ. Βρετανία - καθώς θεωρήθηκε ότι, έτσι κι αλλιώς, δε γίνονται εισαγωγές.

Συνεχίστηκαν οι έλεγχοι στη "Βοκτάς"

Συνεχίστηκαν και χτες οι έλεγχοι στα πτηνοτροφεία της "Βοκτάς" και οι έρευνες για τυχόν διάθεση κοτόπουλων και αυγών εκκόλαψης στην αγορά.

Χτες πάντως την ώρα που γινόταν έρευνα στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, ένα φορτηγό γεμάτο αυγά έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ στα Ιωάννινα κατασχέθηκαν χτες 2.862 κοτόπουλα που έφτασαν εκεί από τη "Βοκτάς" και προορίζονταν για εξαγωγή στην Αλβανία. Σχετικά, με το θόρυβο που ξεσηκώθηκε με τη "Βοκτάς" ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας δήλωσε χτες πως θα αναζητηθούν ευθύνες από τους υπεύθυνους της εταιρίας για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Επίσης είπε πως θα αναζητηθούν ευθύνες και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες κατά τον Στ. Τζουμάκα όφειλαν να γνωρίζουν την εξέλιξη αυτή. Ο ίδιος απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ρύθμισης των χρεών της εταιρίας, τα οποία ανέρχονται σε 10 δισ. δρχ. από τα οποία τα 4,5 δισ. είναι προς την ΑΤΕ.

Από την άλλη ο πρόεδρος της ΠΕΚΔΥ, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, τόνισε ότι τα τεστ σαλμονέλωσης που έγιναν στα κοτόπουλα της "Βοκτάς" ήταν αρνητικά, ενώ για τα αυγά που βγήκαν από την εταιρία, είπε ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, αυτά διατέθηκαν σε εκκολαπτήρια.

Με αφορμή το θόρυβο και την απαράδεκτη εικόνα που προβάλλεται από τα ΜΜΕ σχετικά με τη συγκεκριμένη εταιρία "Βοκτάς", ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων και Πτηνοτροφικών Συνεταιρισμών τονίζει πως τα επώνυμα κοτόπουλα είναι άριστης ποιότητας και δεν έχουν σχέση με την απαράδεκτη εικόνα που δίνεται. Τα επώνυμα ελληνικά κοτόπουλα, αναφέρεται, φέρουν πάντα στο στήθος ταμπελάκι που στη μια πλευρά του αναγράφεται το όνομα του παραγωγού και στην άλλη ο αριθμός κτηνιατρικού ελέγχου. Επίσης, αναγράφεται η ημερομηνία ανάλωσης.

Μπλόκο στα εισαγόμενα αρνιά

Κτηνοτρόφοι του Κιλκίς απέκλεισαν το δρόμο προς το σταθμό της Δοϊράνης και το Τελωνείο Προμαχώνα συμβολικά. Ενώ σήμερα προχωρούν στο κλείσιμο του Τελωνείου Ευζώνων, προαναγγέλλουν αποκλεισμό και στα Τελωνεία Κήπων Εβρου και Προμαχώνα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-

Σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου Κιλκίς - Σερρών, που οδηγεί προς το συνοριακό σταθμό Δοϊράνης και το Τελωνείο του Προμαχώνα, προχώρησαν χτες το μεσημέρι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς, διεκδικώντας να μην επιτραπούν εισαγωγές αμνοεριφίων, ενόψει του Πάσχα, από τις γειτονικές χώρες. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, στο όνομα της συγκράτησης των τιμών και αδιαφορώντας για το πού και πώς θα πουληθούν τα ντόπιας παραγωγής, δήλωνε πως θα επιτραπεί η εισαγωγή αμνοεριφίων...

Οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς απέκλεισαν, από το πρωί χτες, με τα γεωργικά τους μηχανήματα, το 20ό χιλιόμετρο του δρόμου Κιλκίς - Νέου Πετριτσίου Σερρών. Αγανακτισμένοι καταγγέλλουν την Αστυνομία γιατί, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους, διευκόλυνε την είσοδο δύο φορτηγών ψυγείων που μετέφεραν κρέατα από τη Βουλγαρία! Οδήγησαν τα φορτηγά - ψυγεία μέσα από παρακαμπτήρια οδό. Προκειμένου να εμποδίσουν, με κάθε τρόπο την εισαγωγή αμνοεριφίων από τις γειτονικές χώρες, οι κτηνοτρόφοι προσανατολίζονται να κλείσουν το Τελωνείο Ευζώνων. Ενώ, στις επόμενες μέρες, αναμένεται να προχωρήσουν και σε αποκλεισμό των Τελωνείων στους Κήπους Εβρου και στον Προμαχώνα Σερρών.

Ο κτηνοτρόφος Γ. Φρονιμόπουλος καταγγέλλει στο "Ρ" την κυβέρνηση, "που επιτρέπει την εισαγωγή κρεάτων, ενώ τα ντόπια παραμένουν αδιάθετα". Κι αυτό παρόλο, που, προηγούμενα, ο υπουργός Γεωργίας δήλωνε πως θα προτιμηθεί η ντόπια παραγωγή που κρίνεται επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς. Μ' αυτόν τον τρόπο, εκβιάζονται οι Ελληνες κτηνοτρόφοι να ξεπουλήσουν τα αρνιά και τα κατσίκια, ενώ οι εμπορομεσάζοντες, που διαμορφώνουν τις τιμές στα ύψη, θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν, αφού δεν παίρνεται κανένα μέτρο κατά της κερδοσκοπίας που ασκούν σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών.

Καθησυχάζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

"Δεν είναι αποδεδειγμένη η σχέση ανάμεσα στην αρρώστια των "τρελών αγελάδων" και μιας μορφής της ασθένειας Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ, που έπληξε τους ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία", επιβεβαίωσαν χτες οι ειδικοί επιστήμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Οι ειδικοί επιστήμονες της ΠΟΥ που συνεδρίασαν, κεκλεισμένων των θυρών στη Γενεύη επί δύο μέρες, κατέληξαν σε σειρά οδηγιών που απευθύνονται προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συνιστούν, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνονται ασθενή βοοειδή να θανατώνονται και να καταστρέφονται. Επίσης, να μη χρησιμοποιούνται ιστοί ζώων για την παρασκευή ζωοτροφών και να μη χορηγούνται τέτοιες ζωοτροφές σε φυτοφάγα ζώα. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμα και από προσβλημένα από την ασθένεια ζώα, είναι ακίνδυνα. Ενώ από τα ζώα θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ορισμένων μερών (π. χ. μυαλών, νωτιαίου μυελού και εντοσθίων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ