ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Από την Αντίσταση στην περιοχή Γρεβενών

Ας είναι καλά οι παλιοί συναγωνιστές μας που κάθονται και γράφουν τα βιώματά τους από το αθάνατο έπος της Εθνικής μας Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ. Χωρίς να προσδοκούν κανένα προσωπικό όφελος, αντίθετα μάλιστα, πληρώνοντας από το υστέρημά τους, τα έξοδα της έκδοσης. Γιατί η "πολιτισμένη" κοινωνία μας της "ελεύθερης αγοράς", που βομβαρδίζεται καθημερινά με όλο το βούρκο της υποκουλτούρας, βιβλία που μιλούν γι' αγώνες και ιδανικά, τα θεωρεί "μη εμπορεύσιμα". Καλά κάνουν όσοι επιμένουν να κρατούν ψηλά το δαυλό, με κάθε τρόπο, του πατριωτικού φρονηματισμού.

Ενας απ' αυτούς είναι και ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος με το βιβλίο του "Αγώνες και θυσίες της περιοχής Γρεβενών (1940 - 49)". Αντιστασιακός από τα παιδικά του χρόνια, μας μεταφέρει στην ευαίσθητη περιοχή των Γρεβενών. Ξεκινά το ιστόρημά του από τις πρώτες μέρες του Οχτώβρη του '40, για να καταλήξει στο 1949, στις στερνές μάχες του ΔΣΕ στο Βίτσι - Γράμμο.

Στον αναγνώστη δημιουργείται η εντύπωση, ότι ο συγγραφέας, εκτός από την περιγραφή των προσωπικών του βιωμάτων, πήρε μολύβι και χαρτί και πέρασε βήμα το βήμα από δεκάδες χωριά αυτής της περιοχής. Παραθέτει στοιχεία για το ξεκίνημα της αντίστασης σε κάθε χωριό με εκατοντάδες ονόματα, που πήραν μέρος σ' αυτόν τον σηκωμό και όσων έπεσαν για τη λευτεριά και τη λαϊκή κυριαρχία. Πλούσιο είναι επίσης και το φωτογραφικό υλικό που συνέλεξε. Πιστεύουμε ότι, κυρίως οι κάτοικοι των χωριών αυτής της περιοχής, θα δεχτούν με χαρά την έκδοση αυτού του βιβλίου. Σημαντικό βοήθημα αποτελεί επίσης και για όσους ασχολούνται με την ιστοριογραφία του τόπου μας.

Στο υστερόγραφό του ο συγγραφέας διατυπώνει και τους προσωπικούς του προβληματισμούς για την πορεία του κινήματος στη χώρα μας και τα δραματικά γεγονότα του 1989 στις ανατολικές χώρες και την πρώην ΕΣΣΔ. Σεβαστή η κάθε γνώμη όταν έχει σαν κίνητρο την αναζήτηση της αλήθειας. Βέβαια, το ΚΚΕ, με το Δοκίμιο Ιστορίας, Α Τόμος, 1918 - 1949 και με άλλα ντοκουμέντα, έχει δώσει τη δική του απάντηση στα φλέγοντα αυτά ερωτήματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Διαμαρτυρίες αναπήρων και αξιωματικών
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών, Τραυματιών Αναπήρων, Θυμάτων 1944 - 1967 (ΠΕΑΤΑΘ),διαμαρτύρεται εξ ονόματος χιλιάδων αγωνιστών τραυματιών και θυμάτων του ΔΣΕ, για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, ανεξάρτητου κράτους και μέλους του ΟΗΕ. "Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός - τονίζει - δεν αρκείται στα 34 χρόνια εμπάργκο κατά της χώρας αυτής, αλλά απειλεί το λαό της και την κυβέρνησή της επειδή υπερασπίστηκαν τον εθνικό εναέριο χώρο της.

Με το πνεύμα του επικυρίαρχου της "νέας τάξης πραγμάτων" επεκτείνουν μονομερώς τη νομοθεσία τους έξω από την επικράτειά τους, επιδιώκοντας έτσι να καθορίζουν κατά το δοκούν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των χωρών και καταπατώντας τα δικαιώματα των λαών.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς τον Κουβανικό λαό και καλούμε όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, όλο τον εργαζόμενο λαό να αγωνιστεί ενάντια στις επιθετικές αυτές ενέργειες των ΗΠΑ".

  • Προς τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας απευθύνει τη διαμαρτυρία του το Παράρτημα Αξ/κών και Υπ/κων Εθνικής Αντίστασης 1941 - 44 της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια των μελών του, για την αδικία που γίνεται σε βάρος τους. Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού που αρνείται επίμονα από το 1985 την αναπροσαρμογή του μερίσματος των Αξ/κων της Εθνικής Αντίστασης από τον αρχικό αποστρατευτικό βαθμό στον τελικό βαθμό αποκατάστασης, με αποτέλεσμα ανώτεροι και ανώτατοι Αξ/κοί, να παίρνουν μέρισμα υπολοχαγού ή λοχαγού.

"Ζητάμε - γράφουν - από σας κύριε υπουργέ, τη δική σας διοικητική παρέμβαση προκαλώντας νομοθετική ερμηνεία στη Βουλή για την αληθή έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 2 του Ν. 1543/85. Πολλοί αγωνιστές έφυγαν και φεύγουν από τη ζωή, με την πικρία ότι η πολιτεία δεν τους αποκατέστησε πλήρως. Τέλος, ζητάμε να δοθεί και σε μας το επίδομα 15% για τη συμμετοχή μας στην Εθνική Αντίσταση".

Εκδηλώσεις

Μέρα μνήμης

Το Παράρτημα Νομού Θεσσαλονίκης της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) την Κυριακή 17-3-96 διοργανώνει στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Εγνατίας 156), εκδήλωση για το γιορτασμό της "μέρας μνήμης" των νεκρών και θυμάτων της Μακρονήσου.

Ψυχαγωγία

Συνεστίαση πραγματοποιούν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΕΣ/ΚΗΣσήμερα για τα 53 χρόνια της ΕΠΟΝ, στο κέντρο "ΡΩΜΙΟΣ".
  • ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΓΕΡΑΚΑ την Κυριακή 17-3-96 στις 8.30 μ.μ. στο οικογενειακό κέντρο "ΡΟΔΙΑ" (Αιγαίου Πελάγους 86).
Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις

Εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ αύριο Σάββατο 16-3-96 στις 10.00 π.μ., οδός Ρούσου Χούρδου 4, 2ος όροφος.

Επίσης την Κυριακή 17-3-96:

  • ΥΜΗΤΤΟΥ,στις 11.00 π.μ. στο Δημαρχείο Υμηττού. Παρακαλούνται τα μέλη να προσέλθουν έγκαιρα στο χώρο της Γεν. Συνέλευσης.
  • ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ,στις 10.00 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Μιλτιάδου 4).
  • ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ,στις 10.00 π.μ. σε αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου.
  • ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ,στις 10.00 π.μ. στην αίθουσα Σμυρναίων (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας).
  • ΤΑΥΡΟΥ,στις 11.00 π.μ. σε αίθουσα του Δημαρχείου.
  • ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ,στις 10.00 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Γρ. Λαμπράκη 217, πλησίον Δημαρχείου Κορυδαλλού).
  • ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,στις 10.00 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Γρ. Μουρίκη 1).
  • ΖΩΓΡΑΦΟΥ,στις 10 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Τραυλαντώνη 44). Υποψηφιότητες έως σήμερα 15-3-96 στις 7 μ.μ.
  • ΠΑΛΑΙΟΥ & ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ,στις 10.30 π.μ. στο ΜΕΟ του Νέου Ψυχικού (25ης Μαρτίου 19).
  • ΠΛΑΚΑΣ,στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Χιλλ 1. Πλάκα).
  • ΚΗΦΙΣΙΑΣ,στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηφισιάς.
  • ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ,στις 10.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο (Ωραιοκάστρου 116).
  • ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ Θεσ/νίκης,στις 10 π.μ. στην αίθουσα της ΕΣΑΚ (Ολύμπου 97).
  • ΛΑΜΙΑΣ,στις 10.00 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Καποδιστρίου 5, 4ος ορ.).
  • ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ,στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου.
Πλατεία Τερψιθέας

Παλιοί ΕΠΟΝίτες, φίλοι της ΕΠΟΝ και νεολαίοι Πειραιώτες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τερψιθέας του Πειραιά όπου βρίσκεται το μνημείο με το άγαλμα της ηρωίδας ΕΠΟΝίτισσας ΗΡΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ και στη μνήμη της, με την ευκαιρία της επετείου των 53 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, κατέθεσαν στεφάνια.

Στις ομιλίες που ακολούθησαν από τους παλιούς ΕΠΟΝίτες, έγινε αναφορά στην τραγική περίπτωση της νεαρής ηρωίδας ΗΡΩΣ που λίγο πριν το χάραμα της λευτεριάς θυσίασε τη ζωή της για την πατρίδα μας. Η θυσία αυτή του 16χρονου κοριτσόπουλου απέδειξε περίτρανα ότι οι νέοι έχουν ιδανικά και οπότε οι περιστάσεις το επιβάλλουν δε διστάζουν γι' αυτά να προχωρήσουν στη θυσία και της ζωής τους ακόμα.

"Πόση δύναμη μπορεί να κρύβει ένας λαός; - ρωτά συγκινημένος νεαρός ΚΝίτης στην ομιλία του - Πόσο έρωτα για τη ζωή, που φτάνει ακόμη και μέχρι το θάνατο χαμογελώντας, μπορεί να κρύβει η νεολαία του; Πενήντα τρία χρόνια μετά την ίδρυση της ΕΠΟΝ, η νεολαία σπαράζεται από την ανεργία, το άγχος για το μέλλον της, τον πόλεμο που κρέμεται πάντα απειλητικός από πάνω μας, με τους ίδιους πάντα υπαίτιους. Και όμως το παράδειγμα της ΕΠΟΝ αποδεικνύει πως μπορούμε να γίνουμε ήρωες του καιρού μας...".

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Στους πεσόντες αγωνιστέςΟ αντιστασιακός αγωνιστής ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΔΗΣ,μέσω του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Υμηττού,πρόσφερε 1.000.000 δρχ., στη μνήμη όλων των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
Στο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης 41-44

Στη μνήμη του αντιστασιακού δημοσιογράφου ΟΘΩΝΑ ΚΑΜΠΑΝΗ και της γυναίκας του ΞΕΝΗΣ,που πέθανε πρόσφατα, ο ΤΑΣΟΣ ΚΙΤΣΟΣ και η ΛΟΛΑ ΚΙΤΣΟΥ - ΚΑΜΠΑΝΗ,πρόσφεραν στο "Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944" 50.000 δρχ.

Στη Μάχη της Κοκκινιάς

Την επέτειο της "Μάχης της Κοκκινιάς" τίμησαν τα μέλη του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, και πλήθος κοκκινιώτικου λαού την Πέμπτη 7 - 3 - 96, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δαβάκη, με κατάθεση στεφανιών και συνεχίστηκε στον κινηματογράφο "Εσπερο" με καλλιτεχνικό χορευτικό πρόγραμμα.

Παρευρέθηκαν: Ο δήμαρχος Νίκαιας με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωπος του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΕΑΕΑ και οι πρόεδροι των παραρτημάτων Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Πειραιά, Νίκαιας και Σεπολίων. Αντιπροσωπείες από: Την Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Φοίνικας", τους "Φίλους της Αντίστασης", τον "Μουσικό Ομιλο Νίκαιας", την "Ενωση Σμυρναίων", "Ενωση Ποντίων", μαζικούς συνδικαλιστικούς φορείς, εργατικά σωματεία και συνταξιούχων καθώς και επιτροπές Ειρήνης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οι ομιλητές τόνισαν τη μεγάλη σημασία της τριήμερηςμάχης, που δόθηκε τον Μάρτη του '44 σ' αυτήν την εργατογειτονιά του Πειραιά, την Κοκκινιά. Και στάθηκε ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα, γιατί πρώτη φορά τμήματα του ΕΛΑΣ των πόλεων, έδωσαν νικηφόρα μάχη εκ παρατάξεως, με 30 Γερμανούς πάνοπλους με αυτόματα και πολυβόλα και 200 ντόπιους τσολιάδες. Οι απώλειες των κατακτητών και των συνεργατών τους ήταν συνολικά 30 νεκροί και 60 τραυματίες, ενώ ο ηρωικός ΕΛΑΣ είχε 8 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.

Στη φωτογραφία του Γ. Λιονάκη,νεολαίος καταθέτει στεφάνι, τιμώντας τους ΕΛΑΣίτες μαχητές.

Δυναμική παρουσία των νέων στο μνημείο της Ηρώς, στην πλατεία Τερψιθέας του Πειραιά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ