ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΤΡΟΛΑ
Εισήγηση στο ΣτΕ κατά της επέκτασης

Να μην επεκταθούν οι θανατηφόρες εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση, πρότεινε στη χτεσινή Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο εισηγητής Γ. Δεληγιάννης.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του ΣτΕ, Γ. Δεληγιάννης, εισηγήθηκε να ακυρωθεί η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (1991), με την οποία εγκρίθηκε η επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ με νέες μονάδες συμπαγούς ατμού και ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση του διυλιστηρίου.Στο σκεπτικό του εισηγητή επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος και την πάγια νομολογία του ΣτΕ, πριν τη χορήγηση άδειας επέκτασης είναι απαραίτητο να προηγηθεί πράξη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Προσφυγή στο ΣτΕ έχουν καταθέσει οι δήμοι του Θριασίου Πεδίου (Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας) και ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση, που επέτρεπε στον Λάτση να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι οι κάτοικοι του Θριασίου Πεδίου με δημοψήφισμά τους τον Οκτώβρη του 1991, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής άδειας στον Λάτση, σε τοπικό δημοψήφισμα με ποσοστό 98% τάχθηκαν εναντίον οποιασδήποτε επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Η άδεια για επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ είχε δοθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ. Στη χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ ο εκπρόσωπος του δημοσίου συμπαρατάχτηκε με τον Λάτση και πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση των δήμων του Θριασίου και να δοθεί η άδεια επέκτασης στην ΠΕΤΡΟΛΑ.

Τυχόν επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για το Θριάσιο Πεδίο, πράγμα που αναγνωρίζεται και από το υπουργείο Βιομηχανίας, το οποίο σε σχετικό έγγραφό του στις 24 Αυγούστου 1993, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να προκαλέσει άκρως επικίνδυνες καταστάσεις, με συνέπειες απρόβλεπτες στην εξίσου ευπαθή και ιδιαίτερα επικίνδυνη βιομηχανία ΠΕΤΡΟΛΑ, αλλά και με προεκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή".

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ομόφωνο "όχι" στον αποκλεισμό

Κάτοικοι και δημοτική αρχή δηλώνουν έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση του ΠΕΧΩΔΕ, που αποκλείει το Περιστέρι από την επέκταση της γραμμής 2 του ΜΕΤΡΟ

Την αντίθεσή του στον αποκλεισμό του Περιστερίου, από τις γραμμές του ΜΕΤΡΟ, δήλωσε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην προχτεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, όπου τονίστηκε επίσης η ετοιμότητα του λαού της πόλης για κινητοποιήσεις, εάν δεν υλοποιηθεί άμεσα το αίτημά τους.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να μην αποδεχτεί τη θέση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την επέκταση της γραμμής 2 του ΜΕΤΡΟ στο Περιστέρι, το οποίο γεωγραφικά και πληθυσμιακά αποτελεί το κέντρο της Δυτικής Αττικής και κατά γενική ομολογία αγνοήθηκε από τους σχεδιασμούς όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 50 χρόνια. Επίσης, το ΔΣ αποφάσισε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής αγώνα, που θα αποτελείται από τον δήμαρχο, τον πρόεδρο του ΔΣ, και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Η επιτροπή σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, και τις επόμενες μέρες θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, για να συζητήσουν το αίτημά τους. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που θα δοθούν στην επιτροπή από τις συναντήσεις, το επόμενο ΔΣ θα λάβει απόφαση για περαιτέρω αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ο καλεσμένος στη συνεδρίαση, βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,σημείωσε ότι σήμερα στο Περιστέρι υπάρχει ένα δεδομένο: Ολοι συμφωνούν ότι ο στόχος είναι να επεκταθεί άμεσα το ΜΕΤΡΟ στο Περιστέρι. Ομως, συνέχισε, "το πρόβλημα στο Περιστέρι δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τις απαντήσεις των υπουργών στη Βουλή, από τις ερωτήσεις και τις αναφορές που κάνουμε εμείς οι βουλευτές". "Εμείς σαν ΚΚΕ, είπε, προτείνουμε την ενεργοποίηση της πολιτείας και των εργαζομένων της πόλης. Λένε ότι δε βρίσκουν τα 60 δισ. που απαιτούνται για να γίνει η επέκταση του ΜΕΤΡΟ στο Περιστέρι. Εγώ σας διαβεβαιώ ότι εάν οι 300 χιλιάδες κάτοικοι του Περιστερίου κάνουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, οι αρμόδιοι θα βρουν αμέσως τα χρήματα.Για να γίνει, όμως, μια τέτοια κινητοποίηση, πρέπει να ενεργοποιηθεί ο δήμος και όλοι οι μαζικοί φορείς", κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ είχαν κληθεί και πήραν επίσης μέρος αρκετοί βουλευτές της περιοχής, νομαρχιακοί σύμβουλοι της Νομαρχίας Αθηνών, πολλοί μαζικοί φορείς, καθώς και ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Περικοπές στην επιδότηση του ενοικίου

Το ΔΣ του ΟΕΚ ενέκρινε σχέδιο υπουργικής απόφασης, που καθηλώνει στα επίπεδα του 1994 το πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος! Μέχρι τις 16 του Απρίλη οι αιτήσεις των δικαιούχων

Νέες περικοπές στη στεγαστική πολιτική του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,σηματοδοτεί το σχέδιο υπουργικής απόφασης, που εγκρίθηκε προχτές το βράδυ από το ΔΣ του Οργανισμού. Με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης μειώνεται δραστικά ο αριθμός των εργαζομένων - δικαιούχων επιδότησης ενοικίου απ' τον ΟΕΚ, μέσω της καθήλωσης του πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος - που δίνει δυνατότητα επιδότησης - στα επίπεδα του '94!

Συγκεκριμένα, το ανώτερο ύψος οικογενειακού εισοδήματος παραμένει στο ποσό των 2.200.000 δραχμών! Η ελάχιστη αναπροσαρμογή που έγινε στο ύψος της επιδότησης, αλλά και των προσαυξήσεων για κάθε παιδί (από 250.000. δρχ. στις 300.000), δεν μπορούν να ανατρέψουν την πραγματικότητα της παραπέρα μείωσης των δικαιούχων. Μια πραγματικότητα που θέλει ακόμα και τα ζευγάρια εργαζομένων, που αμείβονται με το ελάχιστο ποσό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης - περίπου 3,5 εκατ. δρχ. - να μένουν "απέξω" απ' την επιδότηση!

Οσον αφορά στο ύψος ενοικίου που καταβάλλει ο εργαζόμενος και μέχρι το οποίο δικαιολογείται η επιδότηση, αναπροσαρμόζεται για μεμονωμένα άτομα και ζευγάρια στις 61.000 δρχ. και προσαύξηση 9.000 δρχ για κάθε παιδί. Πριν ήταν διαφορετικό το ύψος ενοικίου για τα μεμονωμένα άτομα και διαφορετικό για τα ζευγάρια. Επίσης, το ύψος της επιδότησης απ' τον Οργανισμό αναπροσαρμόζεται για μεμονωμένα άτομα και ζευγάρια στις 20.000 δρχ., ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 δρχ. για κάθε παιδί. Το ύψος επιδότησης ειδικά για τους δικαιούχους από τις σεισμόπληκτες περιοχές Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαϊα, Φωκίδα, Κοζάνη και Γρεβενά αναπροσαρμόζεται στις 26.000 δρχ.

Οι δικαιούχοι που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις μπορούν να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις από τις 16 του Απρίλη ως τις 30 του Ιούνη 1996.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Απαγόρευση χρησιμοποίησης νωπού σπέρματος

Την προώθηση απόφασης για την απαγόρευση χρησιμοποίησης νωπού σπέρματος για τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης, από κρατικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, ανακοίνωσε χτες, με γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Α. Πεπονής. Η απόφαση αυτή θα ισχύσει μέχρι την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης.

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται η υποχρέωση όσων διατηρούν μονάδες ή εργαστήρια, στα οποία πραγματοποιείται οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας της τεχνητής γονιμοποίησης (από τη λήψη και συντήρηση σπέρματος μέχρι την εφαρμογή της μεθόδου), να καταθέσουν μέχρι τις 2 Απρίλη πλήρη δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ο επιστημονικά υπεύθυνος, ο χρόνος έναρξης λειτουργίας και οι πραγματοποιούμενες πράξεις.

Πάντως, παρά την παραδοχή του υπουργού για την ύπαρξη νομοθετικού κενού, από τη δήλωσή του, φαίνεται πως η κάλυψη αυτού του κενού θα καθυστερήσει πολύ. Αντί να ψηφίσει το συντομότερο νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος συνολικά, συγκροτεί πρώτα ειδική επιτροπή για την εκπόνηση των διατάξεων των νόμων και των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων ή Υπουργικών Αποφάσεων. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε χτες και η Πανελλήνια Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών, που τονίζει ότι "μεγάλη ευθύνη για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και για το γενικότερο μπάχαλο στο χώρο του ιδιωτικού τομέα της υγείας, φέρει το υπουργείο Υγείας και οι πολιτικές ηγεσίες, τουλάχιστον από το 1992 μέχρι σήμερα. Είναι καθημερινά ολοένα και πιο φανερό - συνεχίζει - ότι ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα τα πάσης φύσεως Διαγνωστικά Κέντρα λειτουργούν σύμφωνα με το εμπορικό δίκαιο και τους κανόνες κερδοσκοπίας".

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Ονομαστικές όλες οι μετοχές

Η ονομαστικοποίηση να γίνει στο 100% των μετοχών των εταιριών που ασχολούνται με τα δημόσια έργα ή προμήθειες του δημοσίου, αποφάσισε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι έτοιμο σε μια βδομάδα και θα κατατεθεί για γνωμοδότηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η χτεσινή εξέλιξη δείχνει πως η κυβέρνηση έστω και εκ των υστέρων ανέκρουσε πρύμναν από την προηγούμενη θέση της, κατά την οποία η ονομαστικοποίηση θα κατέληγε σε παρωδία, αφού σύμφωνα με ένα πρώτο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είχε ετοιμάσει, επιτρεπόταν να μην ονομαστικοποιηθεί ένα 20% των μετοχών των εταιριών αυτών, που έχουν σχέση ιδιοκτησίας και με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η αλλαγή αυτή της κυβερνητικής στάσης οφείλεται προφανώς στο ότι "έπεισε" τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες πως δε θα έχουν επιπτώσεις. Αλλωστε, όπως από την αρχή είχε επισημάνει ο "Ρ", πλέον τα μεγάλα δημόσια έργα έχουν τεθεί εκτός διαχείρισης δημοσίου, αφού μπορούν να τα προκηρύσσουν και να τα διαχειρίζονται Ανώνυμες Εταιρίες κατά τα πρότυπα της "Αττικό Μετρό ΑΕ".

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ
Επικίνδυνες αυθαιρεσίες

Με την ανοχή του κράτους, η εκκλησία αυθαιρετεί αρχιτεκτονικά πάνω σε ναούς και μοναστήρια, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού λαού!

Τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία επεμβαίνει σε εκκλησιαστικά κτίσματα, που υπάγονται στην εποπτεία της, αλλά αποτελούν συγχρόνως και αρχιτεκτονικά, πολιτιστικά μνημεία και περιουσία του ελληνικού λαού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων.

Αφορμή για την παρέμβαση των αρχιτεκτόνων στάθηκαν οι αυθαίρετες επεμβάσεις στο μητροπολιτικό ναό της Αθήνας. "Το σημαντικό αυτό μνημείο του αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα, κτήμα της πόλης των Αθηνών, υφίσταται το τελευταίο διάστημα καίριες αλλοιώσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του περιβάλλον", τονίζεται χαρακτηριστικά. Σημειώνουν επίσης ότι δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση καταστροφής, αφού η Ενωση έχει επέμβει στο παρελθόν και για άλλους ναούς και μοναστήρια. Η μητρόπολη της Αθήνας τέλειωσε το 1862 σε σχέδια του Κρ. Χάνσεν.

Οι αρχιτέκτονες, απευθυνόμενοι στην ίδια την Εκκλησία, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Αθηναίων, ζητούν να μάθουν ποιος έδωσε την αρχική εντολή, ποιος είναι ο μελετητής και ποιος επιβλέπει τις εργασίες που εκτελούνται στο εσωτερικό του ναού. Εργασίες "που μεταβάλλουν τη συνολική αισθητική στον εσωτερικό διάκοσμό του και είναι ξένες προς το χρωματικό και υφολογικό διάκοσμο της αρχικής διακόσμησης".

Τέλος, τονίζουν ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι αυθαίρετες εργασίες και να αποκατασταθούν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που καταστράφηκαν στην αρχική τους μορφή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ