ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Κούβα δεν είναι μόνη

Δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία διοργάνωσε, χτες, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας, εναντίον των νέων αμερικανικών προκλήσεων, εις βάρος της Κούβας

Η σημαία της διεθνούς αλληλεγγύης κυμάτισε χτες το απόγευμα στους δρόμους της Αθήνας. Η συγκέντρωση συμπαράστασης στην Κούβα και στο λαό της, που διοργάνωσε στην πλατεία Κάνιγγος ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας, έστειλε θερμό μήνυμα αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό.

Το μήνυμα ότι "η Κούβα δεν είναι μόνη" έφτασε και στην αμερικανική πρεσβεία, καθώς η δυναμική πορεία, στην οποία εξελίχθηκε η συγκέντρωση, κατέληξε εκεί για να διαμηνύσει: "τον αποκλεισμό των Αμερικανών θα σπάσει η πάλη των λαών".Αφορμή για την κινητοποίηση, οι νέες προκλήσεις των Αμερικανών εις βάρος της Κούβας, που τις τελευταίες μέρες έχουν ενταθεί, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την κατάρριψη των δύο αμερικανικών αεροσκαφών "Τσέσνα". Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, της ΠΕΑΕΑ, της ΕΕΔΔΑ, της ΓΣΕΕ, της ΟΓΕ κλπ. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Σ. Κωτσαντής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Παρευρέθηκε, επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Λεων. Αυδής και άλλοι.

Η συγκέντρωση, όπως τόνισε ο κεντρικός ομιλητής Κ. Τουμασάτος, γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, δεν είναι απλά μια εκδήλωση συμπαράστασης, αλλά έχει μια ξεχωριστή σημασία και ιδιαίτερη βαρύτητα. "Τα δικαιώματα, είπε, που υπερασπίζεται σήμερα ο κουβανικός λαός, που είναι το δικαίωμα στην εθνική ανεξαρτησία, το δικαίωμα της επιλογής του δρόμου που θα ακολουθήσει για την οικονομική και κοινωνική του ανάπτυξη, το δικαίωμα της επιλογής του τρόπου διακυβέρνησης, αφορούν κάθε λαό".

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είπε: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η αυξημένη επιθετική πολιτική των ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό αποβλέπει, κατά πρώτο και κύριο λόγο στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης, στην ανατροπή, με τη βία, της πορείας σοσιαλιστικής οικοδόμησης και στην ανακοπή της οικονομικής ανάκαμψης, που εμφανίζει τα δύο τελευταία χρόνια η οικονομία της Κούβας, με την επιβολή και νέων ακόμα απαγορευτικών μέτρων και την επέκταση του οικονομικού αποκλεισμού".

Ο ομιλητής σημείωσε ότι "οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν 36 ολόκληρα χρόνια να δεχτούν την ιδέα ότι ο δοκιμαζόμενος σήμερα κουβανικός λαός, πρώτος στην αμερικανική ήπειρο, είχε τη δύναμη να διακηρύσσει στον κόσμο ότι εθνικοποιεί τις περιουσίες των Αμερικανών στο έδαφός του και ότι επιλέγει το σοσιαλιστικό δρόμο οικοδόμησης". Και συνέχισε, καταγγέλλοντος τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό που, επί 36 χρόνια, προσπαθεί να συντρίψει μια μικρή χώρα και έναν περήφανο και ηρωικό λαό. Ενα λαό που αποκρούει όλα αυτά τα χρόνια τις κάθε είδους επιθετικές ενέργειες και επεμβάσεις, στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές, διπλωματικές και αντέχει και ταυτόχρονα οικοδομεί το μέλλον του πιστός στα ιδανικά του ιμπεριαλισμού". Ο λαός της Κούβας, είπε ο Κ. Τουμασάτος, με τον αγώνα του δείχνει ότι "το ιδανικό της αξιοπρέπειας ενός λαού δεν είναι εμπόρευμα για πώληση και αγορά, δεν επιδέχεται συναλλαγή, το υπερασπίζεται και γίνεται παράδειγμα σε όλους τους καταδυναστευόμενους και δοκιμαζόμενους από τον διεθνή ιμπεριαλισμό λαούς".Παρά το κρύο ήταν πολλοί αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια σχημάτισαν μαζική πορεία, που, μέσω της οδού Ακαδημίας, πορεύτηκε στην αμερικανική πρεσβεία. Το πανό του Ελληνοκουβανικού έδινε τον τόνο: "Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές κάτω τα χέρια από την Κούβα". Τα συνθήματα που ήχησαν στους δρόμους της Αθήνας ξέσταναν αμέσως την ατμόσφαιρα: "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", "Κάτω τα χέρια από την Κούβα".

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης που επιδόθηκε στην πρεσβεία εκφράζεται η αλληλεγγύη μας προς τον κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του, καθώς και στους 7 πάστορες για την ειρήνη, που έχουν κηρύξει απεργία πείνας στο Σαντιέγκο της πολιτείας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ για την κατακράτηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Κούβα από τις δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ.

Καταγγέλλονται οι νέες επιθετικές προκλήσεις το σχέδιο νόμου, που ψηφίστηκε προχτές από τη Γερουσία των ΗΠΑ, με το οποίο ενισχύεται ο οικονομικός αποκλεισμός. Απαιτείται να αρθεί ο οικονομικός αποκλεισμός και να απομακρυνθεί η αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο.

Επίσης, γίνεται "έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, στα κόμματα, σε όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, σε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης και στον Τύπο, να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς την Κούβα".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέος κύκλος εσωκομματικής αντιπαράθεσης

Αφορμή αυτή τη φορά το θέμα του βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Νέο κύκλο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων πυροδότησαν στη ΝΔ οι απόψεις του Κ. Μητσοτάκη ότι είναι λάθος της Ελλάδας η επιμονή στο βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η άποψη αυτή φέρεται να εκφράστηκε από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, σε συνομιλία του με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της προχθεσινής δεξίωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμήν του Δικαστικού Σώματος και των Πρυτανικών αρχών. Η θέση αυτή του πρώην πρωθυπουργού απασχόλησε τη χτεσινή καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη στη Ρηγίλλης και κύκλοι της ηγεσίας του κόμματος έλεγαν χτες ότι οι απόψεις του Κ. Μητσοτάκη είναι προσωπικές και η ΝΔ διαφωνεί με αυτές. Τόνιζαν δε ότι η ΝΔ είναι υπέρ της χρήσης του βέτο με την έννοια ότι αποτελεί ένα διπλωματικό όπλο το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσει η χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά συνεργάτες του επίτιμου προέδρου, αντιδρώντας, έλεγαν ότι "το τι είπε ή δεν είπε ο Κ. Μητσοτάκης θα το πει ο ίδιος με το θάρρος της γνώμης του όταν έρθει η ώρα". Τόνιζαν δε ότι "καλό είναι η Ρηγίλλης να σοβαρεύεται".

Με φόντο αυτές τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις θα γίνουν το Σαββατοκύριακο οι εσωκομματικές εκλογές σε όλες τις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ. Στις εκλογές αυτές δίνει ιδιαίτερη σημασία η ηγεσία του κόμματος καθώς, όπως αναμένεται, θα εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των κομματικών οργάνων και θα στείλει το μήνυμα ότι η κομματική βάση στηρίζει την ηγεσία.

Η δημόσια αντιπαράθεση πιθανόν να έχει και συνέχεια αφού την Κυριακή η Ντ. Μπακογιάννη θα μιλήσει σε εκδήλωση της "Πρόβας Πολιτικής", μιας τάσης που έχει συγκροτηθεί μέσα στην ΟΝΝΕΔ από στελέχη που πρόσκεινται στον Κ. Μητσοτάκη.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
Δυσκολεύεται η εφαρμογή τους

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Τους λόγους της πρόσφατης κατάρριψης των δυο αμερικανικών αεροσκαφών "Τσέσνα" από κουβανικό στρατιωτικό ΜΙΝΓΚ, εξήγησε χτες κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Ηνωμένα Εθνη ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρτο Ρομπάινα, επαναλαμβάνοντας ότι το γεγονός αυτό ήταν αποτέλεσμα των συνεχών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Κούβας από αντεπαναστατικές οργανώσεις.

Το ίδιο 24ωρο, η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε νομοσχέδιο, με το οποίο ενισχύεται το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 74 ψήφους υπέρ και 20 κατά και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ψηφιστεί και από τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πάντως, σήμερα, οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής τρόικας (Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία) αναμένεται να συζητήσουν το πρόβλημα της αμερικανικής πολιτικής των κυρώσεων κατά της Αβάνας, με τον Αμερικανό αναπληρωτή υφυπουργό, υπεύθυνο για τη Λατινική Αμερική, Εντουαρντ Κέισι. Η συγκεκριμένη συνάντηση θα γίνει, ενώ η προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ έχει προετοιμάσει κείμενο διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου "Χελμς - Μπάρτον", το οποίο αποσκοπεί στη σκλήρυνση του οικονομικού εμπάργκο κατά της Κούβας. Σύμφωνα με κοινοτικές διπλωματικές πηγές, το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως μόλις το παραπάνω νομοσχέδιο εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στη Λάρισα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα πραγματοποιεί το Σάββατο 9-3-96 και την Κυριακή 10-3-96 περιοδεία στο Νομό Λάρισας.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας σε χωριά του νομού η Αλ. Παπαρήγα θα έχει συναντήσεις με φορείς και κατοίκους.

Πρωτοβουλίες συμπαράστασης

Την υποστήριξη της ΑΔΕΔΥ στην Κούβα και το λαό της εξέφρασε στην πρέσβειρα της Κούβας, Αννα - Μαρία Γκονζάλες,αντιπροσωπεία της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χτες. Η πρέσβειρα της Κούβας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων για τις τελευταίες εξελίξεις στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις και ιδιαίτερα για τον επιδιωκόμενο οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας, ύστερα από την ένταση που δημιουργήθηκε από τις προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού χώρου της Κούβας από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ δήλωσε ότι υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τον αγώνα του κουβανικού λαού για την προάσπιση της ανεξαρτησίας του και για να καθορίζει ο ίδιος το μέλλον του και εξέφρασε την αντίθεσή της σε μέτρα οικονομικού αποκλεισμού, τα οποία είναι σε βάρος των λαών. Η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα στους δημοσίους υπαλλήλους της Ελλάδας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε πρόσφορο μέσον στο λαό της Κούβας.

Ψήφισμα συμπαράστασης στο λαό της Κούβας εξέδωσαν η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και τα Σωματεία Συνταξιούχων Αθήνας - Πειραιά.Επίσης, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Νοσοκομείου Νίκαιας καταγγέλλει "την τρομοκρατική ενέργεια και τη δολιοφθορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ