ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικροΜΕΓΑΛΑ

ΟΜΟΛΟΓΑ: Σε νέα δημοπρασία ομολόγων του δημοσίου θα προχωρήσει την ερχόμενη βδομάδα το υπουργείο Οικονομικών. Η νέα δημοπρασία αποσκοπεί στη συγκέντρωση 25 δισ. δρχ. απ' τα ομόλογα τριετούς διάρκειας, 25 δισ. δρχ. απ' τα πενταετούς διάρκειας και 250 δισ. δρχ. από ομόλογα επταετούς διάρκειας. Το επιτόκιο βάσης ορίστηκε στο 13,4%.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, τον έλεγχο της τουριστικής παραοικονομίας και τη σύμμετρη ανάπτυξη της περιφέρειας μέσα απ' την υλοποίηση επενδύσεων, κατέθεσε χτες η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου.Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι η δημιουργία σύγχρονων τουριστικών μονάδων, μαρίνων και γκολφ, η βελτίωση της εικόνας στις εισόδους της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικό δίκτυο) και η συνεχής εκπαίδευση των στελεχών του τουριστικού τομέα στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΣΕΤΕ στο θέμα της προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ετσι, έπειτα από το στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ που υπέβαλε πρόσφατα στην ηγεσία του υπουργείου, χτες πρότεινε να προσληφθεί στον ΕΟΤ σύμβουλος ειδικευμένος σε θέματα διαφήμισης. Κι ενώ οι συναντήσεις ΣΕΤΕ - υπουργού Ανάπτυξης τείνουν να καθιερωθούν, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τουριστικών Επαγγελμάτων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της το γεγονός ότι εδώ και 30 μέρες έχει ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης και τον γγ του ΕΟΤ και μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απάντηση...

ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Τις παρατηρήσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σχετικά με το θέμα του διατάγματος περί τροποποίησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), έστειλε με επιστολή του στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ανωμερίτη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γ. Παπαθανασίου. Προτείνεται αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των ορίων για την τήρηση βιβλίων αποθήκης, κοστολογίου κτλ, απαλλαγή του αγοραστή από την ευθύνη της απόδειξης συναλλαγών και επαναπροσδιορισμός των προστίμων.

ΕΚΘΕΣΗ: Η διετής 4η έκθεση "Χρώμα και Διακόσμηση" θα ανοίξει τις πύλες της στο Εκθεσιακό Κέντρο Αθηνών την Παρασκευή 15 Μάρτη και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 18 Μάρτη. Αποκλειστικός σκοπός της είναι η προώθηση ειδών χρωματοπωλείου μόνο σε επαγγελματίες του κλάδου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Το διεθνές πιστοποιητικό ποιότητας ISO 9002 απονεμήθηκε στην εταιρία παραγωγής αλουμινίου "Σούλης ΑΒΕΕ". Η εταιρία δραστηριοποιείται στο χώρο του προφίλ αλουμινίου από το 1974 και έκτοτε παρουσιάζει ανερχόμενη πορεία, τόσο στον ελληνικό, όσο και στο διεθνή χώρο. Τα πιστοποιητικά της σειράς 9000 απονέμονται σε εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αξιόλογες επιδόσεις σε θέματα παραγωγής και αποδοτικότητας μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογικών μεθόδων και αποτελούν για τους κατόχους τους ένα μέτρο αξιοπιστίας διεθνούς αποδοχής.

Σήκωσε κεφάλι το "τέρας" του πληθωρισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που ανακοινώθηκαν χτες, το Φλεβάρη ο πληθωρισμός "έτρεχε", σε δωδεκάμηνη βάση, με ρυθμό 8,5%, έναντι 8,1% το Δεκέμβρη του '95

Μακριά από τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 1996, βαδίζει ο πληθωρισμός, ο οποίος το Γενάρη παρουσίασε νέα αυξητική τάση, με αποτέλεσμα να τρέχει με ρυθμό 8,5%, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το Μάρτη. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η γγ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) Φ. Ζερβού και τα οποία δείχνουν ότι οι στόχοι για πτώση του πληθωρισμού στο 5%, που είχε θέσει η κυβέρνηση για το τέλος του 1996, καθίστανται πλέον από δύσκολοι έως αδύνατοι. Η Φ. Ζερβού απέδωσε τη νέα αύξηση του πληθωρισμού τον περασμένο Φλεβάρη κυρίως στην επιβάρυνση κατά 0,24 μονάδες, που προκάλεσαν οι αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων. Η ίδια υποστήριξε ότι από τους επόμενους μήνες θα επανέλθει ο πληθωρισμός σε πτωτική πορεία, αποφεύγοντας, ωστόσο, να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το Μάρτη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, και το Μάρτη η εικόνα δε θα αλλάξει, αφενός μεν εξαιτίας της επαναφοράς των τιμών στα προ εκπτώσεων επίπεδα, αφετέρου δε λόγω των αυξήσεων που θα προκληθούν στις τιμές των αγροτικών προϊόντων στην περίπτωση που συνεχιστεί η κακοκαιρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, όσο και από τις χτεσινές δηλώσεις της Φ. Ζερβού, προκύπτει για άλλη μια φορά ο πλασματικός χαρακτήρας του πληθωρισμού, που ανακοινώνεται και ο οποίος δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, στα αναλυτικά στοιχεία που ανακοινώνονται, φαίνεται πως η επιβάρυνση στον πληθωρισμό του Φλεβάρη από το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν αρνητική, τη στιγμή που οι λιανική τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης το συγκεκριμένο μήνα σημείωσε αύξηση. Η Φ. Ζερβού δικαιολόγησε την παραπάνω αντίφαση ως εξής: Στις μετρήσεις της η στατιστική υπηρεσία λαμβάνει υπόψη ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων, ποσότητες που βεβαίως δε σχετίζονται με απλά νοικοκυριά, αλλά εταιρίες εμπορίας, οι οποίες πωλούν σε τιμές χονδρικής. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η ΕΣΥΕ λαμβάνει υπόψη μόνο τη μεσοσταθμική αύξηση που αντιστοιχεί σε 7,5%, τη στιγμή που στην πραγματικότητα οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος που χρησιμοποιούν τα λαϊκά νοικοκυριά φτάνουν μέχρι και 30%. Πρόκειται για σαφές δείγμα του πλασματικού χαρακτήρα του πληθωρισμού, που ανακοινώνεται και της τεράστιας απόστασης που τον χωρίζει από την πραγματικότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΣΥΕ, η εξέλιξη του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα είχε ως εξής:

  • Σε δωδεκάμηνη βάση (Φλεβάρης '95 - Φλεβάρης '96) παρουσίασε αύξηση 8,5%,έναντι αύξησης 10,4% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Σε μέσα επίπεδα (Μάρτης '95 - Φλεβάρης '96) συγκριτικά με τον ίδιο δείκτη του προηγούμενου δωδεκαμήνου, παρουσίασε αύξηση 8,9%,έναντι αύξησης 10,9% το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.
  • Ο γενικός δείκτης κατά το Φλεβάρη του '96, σε σύγκριση με τον Γενάρη '96, παρουσίασε μείωση κατά 0,3%, έναντι μείωσης 0,4% στο αντίστοιχο διάστημα του 1995.
Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ
Αλλαγές, αλλά με προγραμματισμό

Μια πρώτη επαφή γνωριμίας είχε χτες αργά το απόγευμα ο νέος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς,με τους επικεφαλής των θυγατρικών του ομίλου της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Ο διοικητής της Εθνικής ζήτησε από τους συσκεπτόμενους να τηρηθούν διαδικασίες ομαλοποίησης στις σχέσεις των εταιριών του ομίλου με την Εθνική με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να του υποβληθούν επιμέρους επιχειρηματικά σχέδια δράσης των υπό έλεγχο τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών, ώστε ενόψει των επικείμενων ανακατατάξεων στον ευρύτερο τραπεζικό χώρο να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί, που ενδεχόμενα θα προκαλούνταν από ανεπαρκή συνεννόηση. Με στόχο ακριβώς την επαρκή ενημέρωση, συζητήθηκε επίσης η καθιέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογων συναντήσεων, καθώς εκκρεμούν τα θέματα της ρύθμισης του ομολογιακού δανείου της Εθνικής Τράπεζας έκδοσης 1991 (που θα κρίνει και το ιδιοκτησιακό της καθεστώς), όπως και της ενδεχόμενης συγχώνευσης μεταξύ των στεγαστικών τραπεζών (Κτηματικής και Στεγαστικής) και των συνεχόμενων αλλαγών στον ασφαλιστικό τομέα μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Στη σύσκεψη, εκτός του διοικητή της Εθνικής, συμμετείχαν οι διοικητές της Κτηματικής Τράπεζας Α. Τζαβέλας,της Στεγαστικής Τράπεζας Θ. Ασημακόπουλος της ΕΤΕΒΑ Χ. Σταματόπουλος καθώς και επικεφαλής ασφαλιστικών εταιριών που τελούν υπό τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Παραβάσεις στη νομοθεσία για ενημέρωση του καταναλωτή

Παραβάσεις στις διατάξεις για τη σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού διαπίστωσε η αρμόδια ελεγκτική ομάδα του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) κατά τη διάρκεια σχετικών ελέγχων που διενήργησε πρόσφατα. Ειδικότερα, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στην αγορά, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται κατά την πώληση αγαθών και συγκεκριμένα τροφίμων και βιομηχανικών ειδών οι ενδείξεις στην ελληνική γλώσσα και το έντυπο οδηγιών χρήσης, διαπιστώθηκαν παραβάσεις για τις οποίες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, θα υποβληθούν μηνύσεις. Παράλληλα, η αρμόδια υπηρεσία προέβη και σε προσωρινή δέσμευση των προϊόντων αυτών που στερούνταν ενδείξεων στα ελληνικά είτε εντύπων οδηγιών.

Στις ποσότητες τροφίμων που δεσμεύτηκαν περιλαμβάνονται μεγάλος αριθμός από κονσέρβες διαφόρων ειδών, όπως σνακς, καφές, τσάι, ζαχαρώδη προϊόντα, χουρμάδες κ.ά. Επίσης, δεσμεύτηκαν εκατοντάδες βιομηχανικά προϊόντα και συγκεκριμένα, μεγάλες και μικρές ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρικά εργαλεία χειρός, ραδιομαγνητόφωνα και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα με εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Ηταν παρεξήγηση;

"Εγινε παρεξήγηση", είπε χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Μ. Νεκτάριος, σχολιάζοντας την πρόσφατη προκλητική δήλωση του προέδρου της επιτροπής ατυχημάτων της Ενωσης, Γ. Σκούρτη, περί επιβολής σκανδαλώδους επασφαλίστρου μέχρι 40% στους οδηγούς για κάθε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με ένα άλλο "πόιντ σίστεμ". Ο ίδιος, δε, συμπλήρωσε ότι "οι δηλώσεις αυτές αντιπροσωπεύουν προσωπικές απόψεις του κυρίου Σκούρτη και ότι καμία σχέση δεν έχουν με τις θέσεις της Ενωσης". Τότε, γιατί επικαλέστηκε την Ενωση ο κύριος Σκούρτης; Η μήπως θα πρέπει να συνεννοούνται καλύτερα για το χρόνο των ανακοινώσεών τους τα μέλη της Ενωσης...;

Από την άλλη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης "διέψευσε" κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια σκέψη στο υπουργείο. Τον ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι δεν είπε κανείς ότι πρόκειται για σκέψη του υπουργείου. Και επιπλέον, ποιος του είπε ότι θα τον ρωτήσουν οι εταιρίες, όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια; Είναι ή δεν είναι απελευθερωμένη η ασφαλιστική αγορά;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ