ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ
1ο Κινητοποιήσεις κατά της χωματερής

Πανεπιστημιακές μελέτες θεωρούν ακατάλληλη την περιοχή γι' αυτό το σκοπό

Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση χωματερής στην περιοχή τους, διαδήλωσαν χτες οι κάτοικοι του Καπανδριτίου, κλείνοντας τον κεντρικό δρόμο της κοινότητας.

Η πρόταση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για τη χωματερή είναι για τη θέση "Σαμάρι", που βρίσκεται ανάμεσα στις Καπανδριτίου, Βαρνάβα και Καλάμου και αναμένεται να υιοθετηθεί μέσα στο Μάρτη απ' τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Χτες 1.500 δημότες έκλεισαν το πρωί την επαρχιακή οδό Καπανδριτίου - Αγίων Αποστόλων, ενώ δε λειτούργησαν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία της κοινότητας. Το θέμα, όμως, έχει προκαλέσει την αντίδραση όλων των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής που συντονίζονται για κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου Κ. Μπουλέκος τόνισε ότι η περιοχή έχει κηρυχτεί αναδασωτέα από τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής, ύστερα από πυρκαγιά του 1988, "ώστε να αποκλειστεί η διάθεσή της για άλλον προορισμό". Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πανεπιστημιακές μελέτες που κάνουν σαφές ότι η θέση "Σαμάρι" είναι ακατάλληλη για χωματερή. Σημείωσε ότι στην περιοχή έχουν απαγορευτεί με Προεδρικά Διατάγματα η εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών λόγω της γειτνίασης με τη λίμνη Μαραθώνα και η οικοδόμηση 500 μέτρων έξω από το Καπανδρίτι, για να μη διαταραχτεί το "πεντελικό κάλλος". Ανέφερε ότι ο χώρος που προορίζεται για χωματερή απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από οικισμούς της περιοχής και συμπλήρωσε ότι οι άνεμοι που πνέουν από την περιοχή προς την Αθήνα θα μεταφέρουν στην πρωτεύουσα τη δυσοσμία, ότι θα καταστραφούν οι παραθαλάσσιες περιοχές Αγίων Αποστόλων και Βαρνάβα και ότι θα πληγεί ο Ευβοϊκός στο σύνολό του.

Αν, τόνισε, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κάνει δεκτή την πρόταση και εγκαταστήσει χωματερή σε αναδασωτέα περιοχή θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ο κοινοτάρχης δήλωσε ακόμα ότι οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής θα ζητήσουν τη στήριξη της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, πριν αυτή κληθεί να εγκρίνει τη σχετική περιβαλλοντική μελέτη.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής Ν. Βούλγαρης,που περευρέθηκε στην κινητοποίηση, είπε ότι η ΤΕΔΚΝΑ έκανε χθες γνωστό ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει λύσεις για τη διάθεση των απορριμμάτων που βρίσκουν αντίθετη την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα το απόγευμα άλλωστε, συνεδριάζουν στο Γραμματικό τα κοινοτικά συμβούλια της ευρύτερης περιοχής για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα της κινητοποίησης.

Ερωτηματικά γεννώνται βέβαια για το πώς ο ΕΣΔΚΝΑ επέλεξε τη θέση "Σαμάρι", που, από μελέτες, φαίνεται ότι "πάσχει". Ειδικότερα, μελέτες των τμημάτων Γεωλογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πατρών θεωρούν ακατάλληλη την περιοχή για την εγκατάσταση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) επειδή: η περιοχή γειτνιάζει με το ενεργό ρήγμα της ζώνης Καλάμου - Αγίων Αποστόλων. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υδραυλικής επικοινωνίας της θέσης με τη λίμνη του Μαραθώνα. Η επικοινωνία του ΧΥΤΑ με τις πηγές και το αντλιοστάσιο ύδρευσης της κοινότητας Βαρνάβα είναι βέβαιη και θα πρέπει να αχρηστευτεί το σύστημα ύδρευσης της κοινότητας. Η αποψίλωση της περιοχής μετά τις πυρκαγιές έχουν σαν αποτέλεσμα τον υψηλό βαθμό διάβρωσης και αποσάθρωσης των εδαφών καθώς και αιφνίδιες και έντονες απορροές μετά από καταιγίδες.

Τέλος, ο βαρύς χειμώνας που επικρατεί στην περιοχή θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στη λειτουργία και την πρόσβαση στη χωματερή.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Επιτυχία της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας"

Πρώτη δύναμη με ταυτόχρονη αύξηση σε ψήφους και έδρες, αναδείχτηκε και φέτος στις εκλογές του σωματείου των εργαζομένων στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας και των γύρω περιοχών η "Δημοτική Ενότητα" (ΔΕΝ) που υποστηρίζεται από τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα",που έγιναν χτες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Σημαντική πτώση σε ψήφους και σε έδρες παρουσίασε ο συνδυασμός "Δημοκρατία Ανεξαρτησία Ενότητα" (ΔΑΕ) που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και το "ΣΥΝ".

Συγκεκριμένα στις εκλογές η ΔΕΝ έλαβε 222 ψήφους και οκτώ έδρες ενώ πέρσι είχε πάρει 209 ψήφους και επτά έδρες. Η ΔΑΕ έλαβε 92 ψήφους και τρεις έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ συνδυασμός είχε λάβει 83 ψήφους και ο προσκείμενος στον "ΣΥΝ" 60. Τέλος η ΔΑΚΕ έλαβε 72 ψήφους και 2 έδρες ενώ πέρσι είχε πάρει 35 ψήφους και μία έδρα.

Για τους αντιπροσώπους στην ομοσπονδία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η ΔΕ εξέλεξε πέντε αντιπροσώπους η ΔΑΕ δύο και η ΔΑΚΕ έναν.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καπανδριτίου, Κ. Μπουλέκος

Αριστερά: Η θέση "Σαμάρι", που προτείνεται για τη δημιουργία χωματερής

Διήμερη διαμαρτυρία στην Πάρο

Με κινητοποιήσεις απαντά ο Δήμος Πάρου στην αδιάφορη στάση της πολιτείας σε αίτημά του να ενταχθεί το έργο βιολογικού καθαρισμού στο νησί, σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, στις 27 Φλεβάρη, αποφασίστηκε, σαν πρώτη αντίδραση, το κλείσιμο του δήμου για δύο μέρες, στις 4 και 5 Μάρτη. Ενώ την Τετάρτη, 6 Μάρτη, θα προβούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην αίθουσα Αρχίλοχος του δημαρχείου. Αν - όπως σημειώνουν σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς ο δήμαρχος Κώστας Αργουζής και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου - δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την πολιτεία, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δήμου Πάρου για τη μη ένταξη του βιολογικού καθαρισμού σε κοινοτικό πρόγραμμα, σημειώνεται πως το συγκεκριμένο αίτημα έχει υποβληθεί στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών, ήδη, από το Σεπτέμβρη του προηγούμενου χρόνου. Το πρόβλημα γνωρίζουν και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει δηλώσει αδυναμία να εντάξει το έργο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, καθώς και η Νομαρχία Κυκλάδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ