ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Συνεργός στη χειραγώγηση των μαθητών η ηγεσία της ΟΛΜΕ

Καταγγέλλει τη συμμετοχή της στη φιέστα που διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας με τίτλο "Πανελλήνιο Μαθητικό Συμπόσιο"

Τη συμμετοχή της ηγεσίας της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία") στο "Πανελλήνιο Μαθητικό Συμπόσιο" καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών", τονίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να μετατραπούν σε συνεργούς, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για χειραγώγηση του μαθητικού κινήματος. Καταγγέλλει επίσης ότι η ηγεσία της ΟΛΜΕ αποσιώπησε από τον κλάδο τη συμμετοχή της σε αυτή τη φιέστα.

"Οταν οι μαθητές αγωνίζονται, διαδηλώνουν, διεκδικούν, αντιμετωπίζουν τη συκοφαντία του υπουργείου και των ΜΜΕ, τους αποκαλούν κοπανατζήδες, υποκινούμενους, η ηγεσία της ΟΛΜΕ δεν κάνει την παραμικρή ενέργεια συμπαράστασης και συντονισμού με τους μαθητές", τονίζει η ΔΕΕ, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτη ενέργεια η επέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες του μαθητικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η ΔΕΕ υπενθυμίζει το φιάσκο του "εθνικού διαλόγου" του Σουφλιά, που τονίζει ότι ορθά απορρίφθηκε από τον κλάδο και εκφράζει το ερώτημα γιατί σήμερα η ηγεσία της ΟΛΜΕ νομιμοποιεί αντίστοιχες διαδικασίες. "Είναι γνωστό - τονίζει - πως τέτοιες διαδικασίες χρησιμοποιούνται ως ιμάντας μεταφοράς προς τα κάτω των αντιεκπαιδευτικών απόψεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του υπουργείου. Αναζητούν στήριξη και συνενόχους σε μια πολιτική που ιδιωτικοποιεί και μειώνει παραπέρα τις εκπαιδευτικές δαπάνες".

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του συμποσίου, η ΔΕΕ επισημαίνει ότι για παράδειγμα το θέμα "Χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης" παραπέμπει κατευθείαν στη λογική της κυβέρνησης, της ΕΕ και της έκθεσης του ΟΟΣΑ για αναζήτηση νέων πόρων και τέλη στην παιδεία, δηλαδή τέρμα στην κρατική χρηματοδότηση, εμπρός για νέους φόρους και ανταποδοτικά τέλη. Με το θέμα "Ευρωπαϊκή διάσταση της παιδείας", γίνεται προσπάθεια να υιοθετήσουν οι νέοι την Ευρώπη των πολυεθνικών, του Μάαστριχτ, της λιτότητας, της ανεργίας, σημειώνει η ΔΕΕ. Με το θέμα "Σχέσεις εκπαιδευτικού - μαθητή" υποκρύπτεται η θέση του υπουργείου για αξιολόγηση - φρονηματισμό του εκπαιδευτικού.

Η ΔΕΕ καταδικάζει τη συμμετοχή των ηγεσιών ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασίας" στο μαθητικό συμπόσιο και την προσπάθεια να εμπλέξουν τον κλάδο σε διαδικασίες που αποτελούν επέμβαση στην οργανωτική δομή των μαθητών και καλεί τη συναινετική ηγεσία της ΟΛΜΕ, αντί να πρωτοστατεί σε συμπόσια που καλλιεργούν το έδαφος για τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, να πάρει πρωτοβουλίες συντονισμού με το κίνημα των μαθητών, των γονιών για ένα αγωνιστικό, διεκδικητικό μέτωπο παιδείας ενάντια στην Ευρω - πολιτική της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Για... απόσυρση 380 σχολικά κτίρια

Ενα στα δέκα σχολεία έχει ηλικία μεγαλύτερη από 65 χρόνια

Σε κτίρια που χρονολογούνται από τις αρχές αυτού του αιώνα, αλλά και τα τέλη του προηγούμενου, στεγάζονται Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε ποσοστό μάλιστα που φτάνει το 11% του συνόλου των σχολικών κτιρίων. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) σχετικά με το έτος ανέγερσης των σχολικών κτιρίων και σύμφωνα με τα οποία ένα στα δέκα σχολεία έχει ηλικία 70 χρόνων περίπου.

Τα κτίρια αυτά είναι επικίνδυνα για τους μαθητές, ενώ, λόγω του υψηλού κόστους (!) δε γίνεται η απαιτούμενη επισκευή και συντήρηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΣΚ, που περιλαμβάνονται στην έκθεση του υπουργείου Παιδείας προς τον ΟΟΣΑ (1995), μόνο για 2.955 σχολεία της Αττικής, το πραγματικό κόστος των δαπανών για μεγάλες επισκευές και συντήρηση θα έφτανε τα 12 δισεκατομμύρια δραχμές. Το μεγάλο αυτό κόστος, μετά τη νέα ρύθμιση για την "αποκέντρωση", θα προέρχεται από το υπουργείο Παιδείας, από δάνεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το υπουργείο Εσωτερικών και τις νομαρχίες.

Παράλληλα, τα κτίρια αυτά έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κτιρίου της οδού Μαυρογένους στην Αθήνα που χτίστηκε το 1895 και σήμερα στεγάζει δύο Δημοτικά, δύο Νηπιαγωγεία και ένα Λύκειο και στο οποίο πριν δύο χρόνια από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα, όταν ολόκληρη η μαρκίζα του κτιρίου έπεσε στο δρόμο.

Περισσότερα από 380 σχολεία σε όλες τις βαθμίδες έχουν κτιστεί πριν το 1920, από τα οποία τα 332 είναι Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΣΚ (Μάης 1994) σε σύνολο 6.617 σχολείων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και αντίστοιχα Ειδικά Σχολεία) για τα οποία έχει δοθεί το έτος ανέγερσης, το 5% έχει κτιστεί πριν το 1920, το 7% τη δεκαετία 1920 - 1929, το 12% τη δεκαετία 1930 - 1939 ενώ το 35% μέχρι το 1969 και τέλος το 29% την περίοδο 1980 μέχρι το 1994.

Σε ό,τι αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα περισσότερα σχολεία είναι χτισμένα την περίοδο 1960 - 1989, αφού εκείνη την περίοδο άρχισε να επεκτείνεται και ο θεσμός του Τεχνικού Λυκείου, της Τεχνικής Σχολής και του Πολυκλαδικού Λυκείου. Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η τρομακτική αύξηση του αστικού πληθυσμού κατά την περίοδο της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές του 1960.

Το 3% των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι χτισμένα πριν από το 1920, το 6% την εικοσαετία 1920 - 1939, το 6% την περίοδο 1940 - 1959, το 11% τη δεκαετία 1960 - 1969, το 23% τη δεκαετία 1970 - 1979, το 36% την περίοδο 1980 - 1989 και το 16% από το 1991 μέχρι σήμερα.

ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΕΙ
Προς νέες κινητοποιήσεις

Καμιά ουσιαστική δέσμευση δεν απέσπασαν χτες από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση από πλευράς υπουργείου Παιδείας για επίλυση των αιτημάτων του κλάδου, πραγματοποιήθηκε χτες η συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ειδικού Διοικητικού Τεχνικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθήνας με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Πανάρετο, στα πλαίσια της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας τους.

Οπως δήλωσαν στο "Ρ", μετά τη συνάντηση, τα μέλη του ΕΔΤΠ του Πανεπιστημίου Αθήνας, στο αίτημα για ένταξη του κλάδου στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο (μέχρι σήμερα βρίσκεται στο "κενό", αφού δεν υπάγεται ούτε στο πανεπιστημιακό ούτε στο δημοσιοϋπαλληλικό μισθολόγιο) βρήκαν αρνητικό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Για το θέμα των αυξήσεων στους μισθούς, ο Γ. Πανάρετος επανέλαβε ότι θα δοθεί στους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια το επίδομα των 15.000, αναδρομικά από 1η Γενάρη, με τροπολογία που θα γίνει στα μέσα Μάρτη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ρυθμίσεων για την υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κάλεσε το Ειδικό Προσωπικό των ΑΕΙ να καταθέσει τις δικές του προτάσεις, κάτι που έχει ήδη γίνει και όπως καταγγέλλουν, οι προτάσεις τους δε λήφθηκαν υπόψη.

Τα μέλη του ΕΔΤΠ του Πανεπιστημίου Αθήνας έχουν προγραμματίσει νέα 5ήμερη απεργιακή κινητοποίηση στις 11 με 15 Μάρτη.

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παρέμβαση για το πρόβλημα σχολικής στέγης

Στο οξυμένο κτιριακό πρόβλημα της δημόσιας εκπαίδευσης στον Πειραιά, παρεμβαίνει η ΕΛΜΕ της πόλης, έπειτα από πρωτοβουλία των εκπροσώπων της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" στο ΔΣ της Ενωσης.

Με αφορμή τα κτιριακά προβλήματα του 4ου ΤΕΛ Καμινίων και της Ραλλείου, αναλαμβάνει πρωτοβουλία συνάντησης όλων των αρμόδιων και ενδιαφερόμενων φορέων για να δρομολογηθούν συνολικές λύσεις. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Μάρτη, στις 7 μμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ο νομάρχης Πειραιά, η δημοτική αρχή, η Ομοσπονδία Γονέων, τα Μαθητικά Συμβούλια των σχολείων, οι Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών της πόλης, καθώς και οι Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Συνδυασμοί.

Μιλώντας στο "Ρ", το μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, Σ. Σάββας,σημείωσε ότι "είναι γνωστές πλέον, ειδικά στον Πειραιά και ειδικά στο Δήμο του Πειραιά, οι τεράστιες ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες και ότι αρκετά από τα υπάρχοντα σήμερα σχολικά κτίρια, είναι ακατάλληλα". Σκοπός της ΕΛΜΕ Πειραιά, όπως είπε ο Σ. Σάββας,είναι να αναδειχτεί συνολικά το κτιριακό πρόβλημα της πόλης, αλλά και να βρεθούνε συγκεκριμένες λύσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες προτάσεις. "Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εμείς θα απαιτήσουμε όλοι οι φορείς που θα συμμετάσχουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το θέμα".

Πανελλαδική συνάντηση νυχτερινών μαθητών

Με στόχο να σταματήσει η υποβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης και να πάψουν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν τους νυχτερινούς μαθητές σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας, το Συντονιστικό των Νυχτερινών Σχολείων της Αθήνας καλεί σε πανελλαδική συνάντηση τους εκπροσώπους των νυχτερινών μαθητών όλης της χώρας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μάρτη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στις 10 το πρωί και σκοπός της είναι να "ανταλλάξουν οι νυχτερινοί μαθητές εμπειρίες, να συντονίσουν τα βήματά τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να γενικεύσουν τους αγώνες τους".

Μεγαλύτερα περίπτερα για τον Τύπο

Την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων περίπτερων ή και ειδικών χώρων αποκλειστικά για τις ανάγκες του Τύπου, προκειμένου αυτός να προβάλλεται καλύτερα, τονίζει το Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου.

Το Πρακτορείο, με επιστολή του προς το δήμαρχο Αθηναίων στις 8/2, είχε επισημάνει ότι είναι απαραίτητο για ορισμένα τουλάχιστον κεντρικά σημεία της Αθήνας να μελετηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας μεγαλύτερων περιπτέρων. Είχε ζητήσει τότε στο σχεδιασμό των νέων περιπτέρων από το δήμο να ληφθεί υπόψη ότι ο αθηναϊκός Τύπος προβάλλεται και διατίθεται βασικά μέσω αυτών. Οπως αναφέρει όμως σε νέα επιστολή προς το δήμαρχο, πέρα από ένα σχετικό τηλεφώνημα δεν υπήρχε άλλη πληροφόρηση από το δήμο.

Με τη νέα επιστολή ζητά από το δήμαρχο, επειδή τα υπάρχοντα περίπτερα αλλά και τα νέα που σχεδιάζει ο δήμος δεν επαρκούν, από πλευράς διαστάσεων, για να καλύψουν τις ανάγκες προβολής του Τύπου, να υπάρχει σχετική υπεύθυνη ενημέρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ