ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρυσοπληρωμένοι "εθελοντές"

Σε καλοπληρωμένο επάγγελμα μετατρέπεται η συμμετοχή στα κοινά για μια σειρά ημετέρους

Καταπάτηση του θεσμού της εθελοντικής προσφοράς στα κοινά και επιπλέον επιβάρυνση του λαού, σηματοδοτούν αποφάσεις που παίρνουν μια σειρά δημοτικά συμβούλια, οι πλειοψηφίες των οποίων, καλυπτόμενες από το νομότυπο των πράξεών τους, ενισχύουν με δημοτικό χρήμα τις τσέπες ημετέρων. Οι αποφάσεις που αφορούν τις αμοιβές των προέδρων και αντιπροέδρων σε Νομικά Πρόσωπα των δήμων, καλύπτονται πράγματι από νόμο της κυβέρνησης, που δίνει τη δυνατότητα να αμείβονται οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι με βάση το 20% του μισθού του δημάρχου, κάλυψη που από τη νομοθέτησή της ακόμα είχε γίνει καθαρό ότι είναι ενταγμένη σε ένα πλαίσιο συντήρησης του καθεστώτος των πελατειακών σχέσεων.

Η καταγγελία που δημοσιεύουμε σήμερα αφορά το Αιγάλεω και γίνεται από τη"Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" - τη μόνη παράταξη που καταψήφισε τη συγκεκριμένη ρύθμιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και αποκτά μια ξεχωριστή σημασία η συγκεκριμένη καταγγελία καθώς λίγες μέρες πριν ο Δήμος Αιγάλεω έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο, όταν έφτασε να μη μπορεί να πληρώσει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, με ευθύνη βέβαια γι' αυτό της κυβέρνησης που μεθόδευσε μια τέτοια εξέλιξη.

Οπως καταγγέλλει η παράταξη, οι αμοιβές προέδρων και αντιπροέδρων Διοικητικών Συμβουλίων, π.χ. ΚΑΠΗ, δημοτικής Βιβλιοθήκης, Φιλαρμονικής, βρεφονηπιακών σταθμών και άλλων υπηρεσιών, σημαίνουν 25 εκατομμύρια περίπου πρόσθετες δαπάνες, τη στιγμή που οι δαπάνες για τους μισθούς δημάρχου, προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου και αντιδημάρχων ανέρχονται επίσης σε 25 εκατομμύρια το χρόνο.

Η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" χαρακτηρίζει προκλητική τη στάση των κυβερνήσεων (της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), που ευνόησαν και νομοθέτησαν τέτοιες πριμοδοτήσεις, όπως προκλητική, σημειώνει, είναι και η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Αιγάλεω να υιοθετήσει την παραπάνω ρύθμιση, τη στιγμή που σε εργαζόμενους και συνταξιούχους επιβάλλεται στυγνή λιτότητα, τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι γίνονται θύματα εκμετάλλευσης.

Πρόκληση για τους εργαζόμενους

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ρύθμιση, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", Γιάννης Σταυρόπουλος και Θόδωρος Κρέπαπας,τονίζουν: "Είναι ή όχι πρόκληση η στάση κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής Αιγάλεω, όταν, για παράδειγμα, οι καθαρίστριες των σχολείων παίρνουν 60-80 χιλιάδες δραχμές το μήνα χωρίς ασφάλιση, κάποιοι να παίρνουν 108.000 δραχμές μόνο και μόνο επειδή ορίστηκαν πρόεδροι ή αντιπρόεδροι σε κάποιο Νομικό Πρόσωπο κι επειδή ασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους λίγες ώρες τη βδομάδα; Θεωρούμε ότι πάει πολύ οι έχοντας κάποιο αξίωμα στο Δήμο μας, να στοιχίζουν το χρόνο μια πλατεία!".

Είναι φανερό ότι τέτοιες ρυθμίσεις διαιωνίζουν κι ενισχύουν το σύστημα πελατειακών σχέσεων, καταπατούν το θεσμό της εθελοντικής προσφοράς στα κοινά, αντικαθιστώντας την ανταμοιβή για την εξυπηρέτηση, με τη μη πρόκληση εμποδίων στην εκάστοτε κυρίαρχη πολιτική. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι σύμβουλοι της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", "η κεντρική εξουσία θέλει να φθείρει συνειδήσεις, να δημιουργήσει υποταγμένους και στρατευμένους στην εκάστοτε κυρίαρχη πολιτική. Η Δημοτική Αρχή Αιγάλεω θα έπρεπε όχι μόνο να μην αποδεχτεί το συγκεκριμένο νόμο, αλλά να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας αυτές τις πρακτικές. Γιατί, στο μέλλον, θα δημιουργήσουμε επαγγελματίες με παχυλούς μισθούς που θα ασχολούνται με τα κοινά μόνο και μόνο για να μη χάσουν την καρέκλα και το μισθό τους".

Τέλος, σημειώνουν ότι με την απόφαση της διοίκησης του δήμου, για υλοποίηση του συγκεκριμένου νόμου της κυβέρνησης, συμφώνησαν και άλλες παρατάξεις στο δήμο. Μάλιστα, η παράταξη του κ. Σπηλιόπουλου δεν ψήφισε την πρόταση της διοίκησης γιατί δεν περιείχε και τις 25 σχολικές επιτροπές, ήθελε με άλλα λόγια επιπλέον επιβάρυνση του δήμου με άλλα 40 εκατομμύρια δραχμές περίπου το χρόνο. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι καλούν το λαό του Αιγάλεω, τους συλλόγους, τα σωματεία, να καταδικάσουν αυτή την πρακτική και να αντισταθούν με κάθε τρόπο, για να ανακληθεί η σκανδαλώδης αυτή ρύθμιση.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δικαίωμα των πολιτών η έκφραση γνώμης

Πρωτοβουλία δημάρχων που υποστηρίχτηκαν από το ΚΚΕ, για συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια του κειμένου της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Απάντηση στη μονόπλευρη ενημέρωση, που επιχειρεί η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, η οποία αξιώνει από τους ΟΤΑ να υπογράψουν εν λευκώ κείμενο θαυμασμού της Συνθήκης του Μάαστριχτ

Μπορεί τα οξυμένα προβλήματα των ΟΤΑ να μένουν εκτός ενδιαφέροντος της Διοικούσας Επιτροπής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τα ζητήματα της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τα οποία η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ εμφανίζεται να ασχολείται με εξαιρετική επιμέλεια. Εκπληκτοι, ο ένας μετά τον άλλον, οι πρόεδροι των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων όλης της χώρας παραλαμβάνουν αυτές τις μέρες μια επιστολή της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, η οποία τους καλεί να υπογράψουν μέχρι τις 29 Φλεβάρη ένα κείμενο, που η ίδια έχει ήδη εγκρίνει και αφορά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του Μάρτη, που θα γίνει με αντικείμενο την αναθεώρηση διατάξεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Το κείμενο δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η έκκληση προς τη Διακυβερνητική που ετοίμασε η Επιτροπή του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης. Με αυτό εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των δήμων, των κοινοτήτων, των νομών και των περιφερειών να εκφράζουν την αγαλλίασή τους για τις "προοδευτικές προτάσεις που έγιναν στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση", να δηλώνουν δηλαδή ευχαριστημένοι για τις ήδη ορατές στη δράση της Αυτοδιοίκησης καταστροφικές πολιτικές που επιβάλλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ!

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι τελικά από τους αιρετούς θα δεχτούν να φορέσουν το "κοστούμι" που τους ετοίμασε η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, σημειώνουμε όμως το γεγονός ότι η ΚΕΔΚΕ δε ζητάει καν να τεθεί για συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια το κείμενο που έστειλε. Δίνει εντολή μόνο να υπογραφεί! Κι αυτό, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε ανάπτυξη ένα κίνημα, στο οποίο μετέχουν και εκπρόσωποι των ΟΤΑ, που ζητάνε να γίνει και στη χώρα μας τουλάχιστον δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ.

Απαντώντας στην προκλητική ενέργεια της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, εφτά δήμαρχοι της Αττικής, που υποστηρίχτηκαν από το ΚΚΕ, απευθύνονται με επιστολή τους σε όλους τους δημάρχους και κοινοτάρχες της χώρας, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα:

"Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελεί προνομιακό χώρο συμμετοχής των πολιτών στα δρώμενα. Αυτό δεν είναι απλά κοινά αποδεκτό από τα εκλεγμένα όργανα και τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, αλλά αποτελεί διαρκή επιδίωξη της κάθε ενέργειάς τους. Η συμμετοχή των έγκαιρα, έγκυρα και ολοκληρωμένα ενημερωμένων πολιτών αποτελεί βασικό στοιχείο της δημοκρατίας. Η συμμετοχή αυτή αποκτά μια ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία όταν πρόκειται για κρίσιμο εθνικό θέμα. Η διακίνηση από την ΚΕΔΚΕ της έκκλησης του Συμβουλίου των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης αποτελεί μονόπλευρη πληροφόρηση και μάλιστα όχι για τα τεκταινόμενα, αλλά για τα μέλλοντα. Αυτή η ενέργεια βρίσκεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις "για αποφάσεις κοντά στον πολίτη", "για διαφανή τρόπο λήψης των αποφάσεων", για "θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών" που αναφέρονται και στο κείμενο αυτό" (σ.σ. που μοίρασε η ΚΕΔΚΕ).

"Πιστεύουμε, συνεχίζουν οι εφτά δήμαρχοι απευθυνόμενοι στους συναδέλφους τους, ότι θα συμφωνείτε, πως και οι Ελληνες έχουν το δικαίωμα να ενημερωθούν και εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως έγινε σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Και με αυτήν την πίστη, καλούν τους δημάρχους και κοινοτάρχες να κάνουν συζήτηση στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, με βάση και το κείμενο της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, το οποίο τους έχει σταλεί ήδη. "Ελπίζουμε, καταλήγουν οι δήμαρχοι, η απόφαση να δικαιώνει τη θέση ότι: Η έκφραση της γνώμης του πολίτη είναι και αναγκαία και αναφαίρετο δικαίωμά του"!

Η επιστολή υπογράφεται από τους δημάρχους: Ταύρου Βακαλόπουλο Παναγιώτη, Πετρούπολης Γιώγο Γιώργο, Ελληνικού Κορτζίδη Κώστα, Ζεφυρίου Λιάρο Κώστα, Περάματος Πατσιλινάκο Γιάννη, Βύρωνα Ρογκάκο Νίκο, Λυκόβρυσης Σκαμάκη Χρήστο.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Τέτοιο δάνειο να λείπει

Η σύναψη του δανείου, που σκοπεύει να πάρει ο δήμος για το κολυμβητήριο, ανεβάζει το κόστος του έργου από τα 300 εκατομμύρια στο 1 δισ.

Ενα κολυμβητήριο με αρχικό προϋπολογισμό της τάξης των 300 εκατομμυρίων δραχμών, κινδυνεύει να φτάσει, όταν ολοκληρωθεί το έργο, στο αστρονομικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου και πλέον, αν ο Δήμος Κερατσινίου συνάψει τελικά με το Ταμείο Παρακαταθηκών το δάνειο, που ενέκρινε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η πλειοψηφία του δημάρχου Γ. Χάσκα.

Η κατασκευή του κλειστού κολυμβητηρίου Κερατσινίου, δίπλα στο γυμναστήριο της πόλης, ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο με τη μέθοδο της εργολαβικής ανάθεσης μελέτη - κατασκευή και προϋπολογισμό 300 εκατομμυρίων δραχμών. Σταμάτησε, όμως, στην πορεία καθώς δεν υπήρχαν κονδύλια και ο δήμος χρωστάει ήδη στον εργολάβο 150 εκατομμύρια δραχμές.

Ετσι η δημοτική αρχή αποφάσισε να συνάψει δάνειο ύψους 240 εκατομμυρίων για το γυμναστήριο και 60 εκατομμυρίων ακόμα για την κατασκευή ενός δεύτερου αθλητικού χώρου.

Σύμφωνα με τους όρους του δανείου, το επιτόκιο ανέρχεται στο 17% και η αποπληρωμή του θα ολοκληρωθεί σε 20 χρόνια.

"Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε χτες η επικεφαλής της ΔΑΣ Κερατσινίου, Ελένη Παπαδοπούλου, χρεώνουν το όλο έργο με 1 δισεκατομμύριο τουλάχιστον παραπάνω απ' την αρχική του αξία".

"Η επιβάρυνση του ταμείου του δήμου, συνέχισε, θα είναι 50 περίπου εκατομμύρια το χρόνο, για ένα έργο που και με τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού του δε θα ξεπερνούσε τα 400 με 450 εκατομμύρια". Τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι έργο πρώτης προτεραιότητας - το Κερατσίνι δε διαθέτει καν κολυμβητικό σύλλογο - ενώ η πόλη έχει άλλες μεγάλες ανάγκες. Το κολυμβητήριο θα μπορούσε να περιμένει μέχρι να εξασφαλιστούν τα χρήματα, για να πληρωθεί κατ' αρχήν ο εργολάβος και να μη συναφθεί το δάνειο.

Στο μεταξύ, πρότεινε η Ελένη Παπαδοπούλου, πρέπει να διεκδικηθούν τα χρήματα απ' το υφυπουργείο Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία, πουπρέπει να προχωρήσουν σε ουσιαστικές χρηματοδοτήσεις, αντί των 25 εκατομμυρίων που έδωσαν το '95.

Παρ' όλα αυτά, το δάνειο εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με 13 ψήφους σε σύνολο 20 παρόντων από τους 31 συνολικά δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Κερατσινίου.

Ενα ευχαριστήριο

"Πολύ καλό" θεωρεί ο Αρ. Θωμόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Αλίμου, με επιστολή του προς την εφημερίδα μας, το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στις 21 του Φλεβάρη και το οποίο αφορούσε τους κινδύνους που δημιουργεί για το κτήμα Τράχωνες η αλλαγή στάσης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου. Ευχαριστούμε τον αναγνώστη για τα καλά του λόγια, όπως και για τις πρόσθετες πληροφορίες που μας δίνει σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτήματος. Υπενθυμίζουμε ότι την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ανοίγει το δρόμο στην εταιρία ΜΑΚΡΟ να "φυτέψει" μπετόν στο κτήμα, την υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων του δημάρχου Αργ. Αργυρίου,που πρόσκειται στη ΝΔ και του Αλεξ. Αλούκου,που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Την απόφαση καταψήφισε μόνο ο Α. Θωμόπουλος από την "Πρωτοβουλία Πολιτών Αλίμου".

Με τη νέα θέση του ο Δήμος Αλίμου απαρνήθηκε τη μέχρι πρότινος θέση για διατήρηση του εν λόγω κτήματος ως "αρχαιολογικού τόπου, με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων γύρω από τα μνημεία", και μάλιστα λίγο πριν συζητηθεί - στις 27 του Μάρτη - στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει η ΜΑΚΡΟ σε βάρος προηγούμενης απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ υπέρ του πάρκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ