Επίσημη ομολογία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ανωμερίτη για τις αδικίες που κρύβουν τα "αντικειμενικά" κριτήρια. Ο φορομπηχτικός τους χαρακτήρας παραμένει αλώβητος και με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή. Ο υφυπουργός υποσχέθηκε επανεξέτασή τους, στο τέλος του 1997
Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής των φορομπηχτικών μέτρων - για τα μικρομεσαία νοικοκυριά των βιοτεχνών, των αγροτών και εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε και δημόσια πως τα "αντικειμενικά" κριτήρια φορολογίας δεν είναι και τόσο αντικειμενικά στον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης. Τις αδικίες που κρύβουν τα "αντικειμενικά" κριτήρια, ομολόγησε δημόσια χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ανωμερίτης.Και, πρέπει να το σημειώσουμε πως είναι πρώτη φορά που το, μεσαιωνικής έμπνευσης, φορολογικό μέτρο αμφισβητείται από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Εστω και αν η ομιλία αυτή έγινε την επομένη της κατάθεσης νομοσχεδίου στη Βουλή, που διορθώνει αποσπασματικά "αδικίες" του νόμου για τα "αντικειμενικά" κριτήρια, χωρίς όμως να θίγει τον πυρήνα του φορομπηχτικού του χαρακτήρα.
Πάντως, ο Γ. Ανωμερίτης, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να καταργηθεί ο νόμος των "αντικειμενικών" κριτηρίων, αλλά κάτι τέτοιο θα γίνει με την ολοκλήρωση του Μηχανογραφικού Φορολογικού Συστήματος ΤΑΞΙΣ, που δεν αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του 1997.Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι με απόφασή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κρίνει νόμιμη την αγορά του κτιρίου Πεντζετάκι στο Μοσχάτο, όπου θα στεγαστούν οι υπηρεσίες του Μηχανογραφικού Κέντρου του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ).
Ανεξάρτητα από τον αόριστο χαρακτήρα των υπουργικών δηλώσεων περί κατάργησης των "αντικειμενικών" κριτηρίων στην προοπτική του χρόνου, δηλώσεις οι οποίες βέβαια γίνονται υπό το βάρος των εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ και στην προοπτική της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, το πρόβλημα της διατήρησης του άδικου, φοροεισπρακτικού αυτού μέτρου παραμένει.
Με τις δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνει έμμεσα πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την προώθηση του μέτρου των "αντικειμενικών" κριτηρίων, δεν επιδίωξε την πάταξη της φοροδιαφυγής - όπως υποκριτικά είχε ισχυριστεί - αλλά την άντληση φορολογικών εσόδων, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα "σύγκλισης" και να φανεί συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Βρυξελλών.Και η φορολογική αυτή αφαίμαξη του τμήματος των μικρομεσαίων στρωμάτων που βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης - μιας και αυτούς θίγει ο νόμος - υπήρξε προσοδοφόρα.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το 1995 λόγω των "αντικειμενικών" κριτηρίων εισπράχθηκαν επιπλέον 250 δισ. δραχμές φόροι, τους οποίους πλήρωσαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μικρομεσαία στρώματα.Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, περί κατάργησης των "αντικειμενικών" κριτηρίων, έστω και μελλοντικά, δεν έχουν χαρακτήρα δέσμευσης για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ούτε κανείς μπορεί να εγγυηθεί ότι τα "αντικειμενικά" κριτήρια θα καταργηθούν στο τέλος του 1997. Ακόμα και αν οι δηλώσεις αυτές απηχούν πραγματικές προθέσεις, η συνάρτηση της κατάργησης του άδικου αυτού φορολογικού μέτρου, με την ολοκλήρωση του προγράμματος μηχανοργάνωσης, παραπέμπει σε χρονικό ορίζοντα ασφαλώς μεγαλύτερο από το τέλος του 1997. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι το έργο έχει καθυστερήσει σημαντικά, μιας και το 1995 δεν έγιναν παρά ελάχιστα βήματα.
Η ΔΑΣ καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΠΟΕ - ΔΟΥ, ότι αντί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, εμφανίζεται σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου στο θέμα της τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις επιλεκτικές διαρροές ονομάτων για φοροδιαφυγή
Με αφορμή το θόρυβο που προκάλεσε η επιλεκτική διαρροή στοιχείων με ονόματα αθλητών που εμφανίζονται σαν φοροφυγάδες και τον πρόεδρο της ΠΟΕ - ΔΟΥ - ο οποίος από τα τηλεοπτικά κανάλια υπεραμύνεται αυτής της τακτικής, εμφανιζόμενος ως κυβερνητικός εκπρόσωπος - η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση" Εφοριακών (ΔΑΣ), δημοσιοποίηση χτες ανακοίνωσή της, που έχει ως εξής: Καταδικάζουμε τις αθλιότητες του "προέδρου" της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΔΟΥ, που στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου (που, είτε του ανατέθηκαν, είτε αυτόκλητα ανέλαβε) πήρε στην πλάτη του ένα αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα, σπίλωσε ανθρώπους, αθλητές και αθλήματα, καταρράκωσε το κύρος και την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου κλάδου.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τα πλατιά λαϊκά στρώματα που κατά καιρούς βάλλονται από φορείς της λογικής του κυρίου Μακρυπίδη και από τον ίδιο προσωπικά, αφού και αυτά πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.
Θα μπορούσε ο κ. Μακρυπίδης εάν ήθελε πράγματι να εκπροσωπεί εργαζόμενους και όχι την κυβέρνηση και το κόμμα του, να αποκαλύψει τα ονόματα των φωστήρων της ολιγαρχίας και των διαπλεκόμενων κάθε είδους συμφερόντων που ενέχονται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, έχει στη διάθεσή της η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και επιλεκτικά δίνει στη δημοσιότητα και αυτά χωρίς ονόματα.
Θα μπορούσε να αποκαλύψει ότι από τα τρανταχτά ονόματα των κεφαλαιοκρατών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα για φοροδιαφυγή, κανένας δεν έχει πληρώσει δραχμή στα ταμεία του κράτους. Σε αντίθετη περίπτωση, αλίμονο σε όποιον μικροεπαγγελματία πέσει στο δόκανο της Εφορίας.
Θα μπορούσε να δώσει στη δημοσιότητα τις ατομικές δηλώσεις των μελών της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και άλλων ξακουστών της ασυδοσίας, για να πληροφορηθούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πόσο "φτωχούς" βιομηχάνους έχουμε!!
Μόνο με μια τέτοια λογική μπορεί πρόεδρος να εκπροσωπεί εργαζόμενους. Διαφορετικά, παίζει ρόλο πεμπτοφαλαγγίτη και το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου για να μην εκθέτει εργαζόμενους.
Καλούμε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, καθώς και τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων να πάρουν θέση, να απαιτήσουν την παραίτησή του εάν δεν παραιτηθεί και να απαιτήσουν μια άλλη κατεύθυνση στις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας γύρω από αυτά τα ζητήματα.
Το προανάγγειλε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας
Την αύξηση των τιμολογίων των κρατικών επιχειρήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1996, ανακοίνωσε στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε πως οι αυξήσεις των τιμολογίων που θα επιβληθούν στις ΔΕΚΟ (δεν κατονόμασε σε ποιες) θα είναι "μικρές", επειδή ο τιμάριθμος του 1996 έχει ήδη επιβαρυνθεί με τις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Αρνήθηκε πάντως να αναφερθεί στο ύψος των αυξήσεων, αν και είπε ότι θα είναι πολύ χαμηλότερες από το ύψος του πληθωρισμού, τον οποίο προσδιόρισε στο 5%.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η τιμολογιακή πολιτική για τις δημόσιες επιχειρήσεις, που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δεν αφορά τον ΟΤΕ, δεδομένου ότι στον τελευταίο έχει επιβληθεί αύξηση της αστικής μονάδας κατά 13,1% που ισχύει από την αρχή του χρόνου. Ενα άλλο αδιευκρίνιστο σημείο των κυβερνητικών προθέσεων είναι η πολιτική τιμών που θα ακολουθήσουν για τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, η οποία βαίνει επίσης προς ιδιωτικοποίηση, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ΟΤΕ.
Οπως είναι γνωστό, τόσο κατά την πρώτη ανεπιτυχή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ όσο και σήμερα, η κυβέρνηση εξαίρεσε τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό από τη γενικότερη συγκρατημένη τιμολογιακή πολιτική, προκειμένου να τον κάνει ελκυστικότερο στους υποψήφιους επενδυτές. Δεν αποκλείεται, η ίδια πολιτική να ακολουθηθεί και για την προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΠ, κάτι που αν συμβεί θα έχει επιπτώσεις και στις τιμές πετρελαίου.
Δεν κάνω σχόλια. Αυτό απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ανωμερίτης,όταν, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης τού ζητήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις του "Ρ" για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή από την πλευρά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Για το θέμα αυτό, απλώς επανέλαβε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ότι διεξάγονται φορολογικοί έλεγχοι σε όλες τις εκδοτικές επιχειρήσεις και ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων θα δημοσιοποιηθούν σε ξεχωριστό τόμο μαζί με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να υποβαθμίσει το σοβαρό αυτό θέμα, μια και η διατήρησή του στην επικαιρότητα απειλεί να διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των πανίσχυρων οικονομικών κέντρων που ελέγχουν τα ΜΜΕ και της σημερινής κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των φορολογικών ελέγχων σε καλαθοσφαιριστές και προπονητές των ομάδων της Θεσσαλονίκης, για τους οποίους προκύπτει αδίκημα φοροδιαφυγής, ο υφυπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θα υπάρξει διάκριση των περιπτώσεων σε αυτές που αφορούν την πριν το 1992 εποχή (όταν τα σωματεία ήταν ερασιτεχνικά) και την περίοδο μετά το 1992, από όταν, δηλαδή, το άθλημα της καλαθοσφαίρισης έγινε επαγγελματικό. Τόνισε επίσης ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν αν πρέπει να υπάρχουν ή όχι όρια στα ποσά που ελάμβαναν οι καλαθοσφαιριστές με τη μορφή οδοιπορικών - τροφής κλπ. Οπως είπε ο Γ. Ανωμερίτης το 1975, για τις αμοιβές της μορφής αυτής είχε τεθεί το ποσό των 20.000 δραχμών ετησίως.
Στην τιμή της πατάτας επικεντρώνονται τις τελευταίες μέρες οι έλεγχοι της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν ανατιμητικές τάσεις στη χονδρική και λιανική τιμή πώλησής τους. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου οι τάσεις αυτές αποδίδονται στην αδυναμία των παραγωγών των περιοχών της Θήβας και της Αμαλιάδας να εξαγάγουν το προϊόν από τους αγρούς και να εφοδιάσουν την αγορά, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων. Πάντως, ας υπενθυμίσουμε ότι οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της αθρόας εισαγωγής πατάτας, τόσο από την Αίγυπτο στα πλαίσια της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, όσο και από την Τουρκία με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ίδιοι να πουλήσουν το προϊόν τους.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση μετά από την παρέμβαση του υπουργείου μεταφέρθηκαν στην κεντρική αγορά ποσότητες πατάτας σε χαμηλές τιμές από τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, το υπουργείο ειδοποιεί τους καταναλωτές ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την επάρκεια του προϊόντος και για αυξημένες τιμές καθώς τόσο στους αγρούς όσο και στις αποθήκες υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών της κατανάλωσης μέχρι την επόμενη σοδειά, δηλαδή τον Απρίλη.