ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 1997
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Κομφούζιο με το οικογενειακό επίδομα

Η απροθυμία επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να δώσουν βεβαίωση ότι δε χορηγούν το οικογενειακό επίδομα σε προσωπικό που απασχολούν, έχει συνέπεια να κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα και οι σύζυγοί τους που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα

Στον αέρα βρίσκεται το οικογενειακό επίδομα (γάμου και τέκνων) που με το νόμο για το νέο μισθολόγιο αποφασίστηκε ότι από την 1η Γενάρη 1997 θα το παίρνει μόνο ο ένας από τους δύο εργαζόμενους, ενώ μέχρι το Δεκέμβρη του 1996 το δικαιούνταν και το εισέπρατταν και οι δύο, αν ο ένας εργαζόταν στο δημόσιο και ο άλλος στον ιδιωτικό τομέα. Ηδη - όπως μας αποκάλυψε υπηρεσιακός παράγοντας υπουργείου - παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα, που σηματοδοτούν τον κίνδυνο να μην παίρνει κανένας εργαζόμενος το οικογενειακό επίδομα,ακόμη κι αν ο ένας από τους δύο συζύγους απασχολείται σε υπουργεία και γενικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ο άλλος στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, υπήρξαν περιπτώσεις που εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα - με τον ή τη σύζυγο να απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα - κινδυνεύουν να χάσουν το οικογενειακό επίδομα που έπαιρναν μέχρι τώρα, επειδή επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αρνήθηκαν να δώσουν βεβαίωση στον ή στη σύζυγο ότι δε χορηγούσαν το οικογενειακό επίδομα...

Το θέμα αυτό προέκυψε όταν τα υπουργεία και οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα άρχισαν να συγκεντρώνουν στοιχεία για το ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα εισπράττουν αυτό το οικογενειακό επίδομα.Ετσι, στα πλαίσια εφαρμογής του νέου νόμου για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ζήτησαν από το προσωπικό που απασχολούν, να φέρει βεβαίωση από την οποία θα προκύπτει πως η επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα στην οποία απασχολείται ο ή η σύζυγος, από την 1η Γενάρη 1997 δε χορηγεί το οικογενειακό επίδομα.Οι υπηρεσίες του δημοσίου είχαν καλέσει τους υπαλλήλους τους να φέρουν τη σχετική βεβαίωση μέχρι την 5η Απριλίου,καθώς από την 16η Απριλίου επρόκειτο να χορηγηθούν τα αναδρομικά που προκύπτουν - για όσους προκύπτουν - με το νέο μισθολόγιο και από την 1η Μάη οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα χορηγούνται κανονικά με το νέο μισθολόγιο.

Οπως πληροφορηθήκαμε, μέχρι τις 5 Απρίλη, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν είχαν προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση ότι ο ή η σύζυγος δεν παίρνουν τον οικογενειακό επίδομα - για διάφορους λόγους - και έτσι δόθηκε παράταση μέχρι τις 16 Απρίλη. Ενας από τους λόγους, ήταν ότι κάποιες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, δεν έδωσαν στον ή στη σύζυγο τη βεβαίωση ότι δε χορηγούν το οικογενειακό επίδομα, φοβούμενοι προφανώς ότι έτσι θα αποκαλυφθεί ότι στο παρελθόν παραβίαζαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ενδεχομένως να διεκδικηθεί το επίδομα αυτό αναδρομικά, μέσω δικαστικής οδού.

Ενδεικτικά, υπηρεσιακός παράγοντας υπουργείου, που ασχολείται με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, μας αποκάλυψε, το εξής περιστατικό. Δημόσιος υπάλληλος, που δήλωσε ότι επιθυμεί να εισπράττει ο ίδιος το οικογενειακό επίδομα και όχι η σύζυγός του (που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε σούπερ μάρκετ), κινδυνεύει να μην πάρει το οικογενειακό επίδομα, επειδή ο εργοδότης της συζύγου του αρνήθηκε να χορηγήσει βεβαίωση ότι δεν της χορηγεί οικογενειακό επίδομα με το έτσι θέλω...

Ο χρόνος χορήγησης των αναδρομικών και οι κρατήσεις

Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν σχετικά με την πληρωμή των αναδρομικών διαφορών και την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου μισθολογίου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με εγκύκλιό του, διευκρινίζει μεταξύ άλλων:

  • Η έναρξη της μισθοδοσίας με βάση το νέο μισθολόγιο θα αρχίσει από 1η Μάη 1997, εφόσον μέχρι τότε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάταξης των υπαλλήλων στα νέα μισθολογικά κλιμάκια και οι διαφορές του χρονικού διαστήματος από 1.1.1997 μέχρι 30.4.1997 θα αρχίσουν να καταβάλλονται από 16.4.1997.Στις περιπτώσεις που η διαδικασία της κατάταξης ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες, η έναρξη της κανονικής μισθοδοσίας θα αρχίζει από τον επόμενο μήνα της έναρξης της κανονικής μισθοδοσίας. Για παράδειγμα, αν η ολοκλήρωση κατάταξης γίνει μέσα στο μήνα Μάη, η κανονική μισθοδοσία θα αρχίσει από 1.6.1997 και οι αναδρομικές διαφορές - που θα υπολογιστούν από 1.1.1997 μέχρι 31.5.1997 - θα αρχίσουν να πληρώνονται από 16.5.1997 και μετά.

Σχετικά με το θέμα των κρατήσεων επί των αναδρομικών διαφορών, διευκρινίζονται τα εξής:

  • Για τις αναδρομικές διαφορές αποδοχών θα γίνουν οι κρατήσεις που προβλέπονται για το βασικό μισθό. Ως αναδρομικές διαφορές για τον υπολογισμό των κρατήσεων αυτών, θα ληφθούν υπόψη αυτές που προκύπτουν από τη σύγκριση μεταξύ των καταβαλλομένων στις 31.12.1996 και των νέων στις 1.1.1997, σύμφωνα με τα δελτία κατάταξης των υπαλλήλων.
  • Τα μηνιαία ποσά που αναγράφονται στα δελτία κατάταξης ως καταβαλλόμενα την 31.12.1996 με μορφή πριμ παραγωγικότητας, αποδοτικότητας ή αυξημένης ευθύνης ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή (τρίμηνα εκπαιδευτικών κλπ.) εφόσον δεν καταβλήθηκαν από 1.1.1997 μέχρι την έναρξη της κανονικής μισθοδοσίας με το νέο μισθολόγιο, προστίθενται, σε ξεχωριστή στήλη της μισθοδοτικής κατάστασης των διαφορών και υπόκεινται στις κρατήσεις του κινήτρου απόδοσης δηλαδή 1% ΜΤΠΥ και φόρο.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Και τετραετές πρόγραμμα λιτότητας με νέα δέσμη μέτρων

Φτηνότερα ρεύμα, μείωση φόρων κλπ. για τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, καθώς και φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα για το λαό, σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αύξηση της "ανταγωνιστικότητας" και τη "σύγκλιση" της οικονομίας, με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Εναλλακτικά σενάρια αντιλαϊκών μέτρων βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας διάρκειας, που αφορούν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα μέτρα αυτά, που κινούνται στον αστερισμό της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, θα επιχειρηθεί να εφαρμοστούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μέχρι το έτος 2000. Το πλέγμα αυτών των μέτρων, αποσκοπεί στη μείωση του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων,με πρόσχημα την αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας και γενικότερα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μερικά από τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο τετραετές πρόγραμμα λιτότητας 1997-2000, είναι - εκτός από το πλαίσιο των ρυθμίσεων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός με τις 19 προτάσεις για "κοινωνικό διάλογο" - και τα εξής:

Πρώτον, αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα,ώστε να γίνει πιο "ευέλικτο" και πιο "αποτελεσματικό". Στα πλαίσια αυτά, σχεδιάζονται:

  • Αλλαγές στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές φορολογίας. Για παράδειγμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας ορισμένων έμμεσων φόρων (π.χ. στα καύσιμα), επειδή επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και τον πληθωρισμό. Η απώλεια που θα προκληθεί στα δημόσια έσοδα από την εξεταζόμενη μείωση των έμμεσων φόρων, υποστηρίζεται ότι θα αντισταθμιστεί από τις θετικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό, τα επιτόκια κλπ.
  • Κατάργηση του σημερινού τρόπου υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ. καθώς επίσης και του τρόπου πληρωμής του φόρου. Για παράδειγμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός κέντρου από εξειδικευμένο προσωπικό, που θα παραλαμβάνει τις φορολογικές δηλώσεις (ΦΠΑ, μισθωτών υπηρεσιών, προσωπικών εισοδημάτων κλπ.), ώστε να εκλείψει το φαινόμενο με τις ατέλειωτες ουρές στις εφορίες.
  • Αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Για παράδειγμα, εξετάζεται η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για το βιομηχανικό ρεύμα καθώς και άλλων τιμολογίων ΔΕΚΟ (νερό, μεταφορικά κλπ.) που αφορούν τις επιχειρήσεις.
  • Αύξηση των δημόσιων εσόδων, με τη γενίκευση του θεσμού της "ανταποδοτικότητας" στις υπηρεσίες που παρέχουν στο κοινό και τις επιχειρήσεις οι κρατικές επιχειρήσεις και γενικότερα ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (Δήμοι και Κοινότητες, Μετεωρολογική υπηρεσία κλπ). Για παράδειγμα, οι δημότες να πληρώνουν δίδακτρα για τα παιδιά τους που πηγαίνουν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι αγρότες θα πληρώνουν στην ΕΜΥ για να πληροφορηθούν το δελτίο καιρού κλπ.
  • Περικοπές στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, στο όνομα της περιστολής της σπατάλης του δημοσίου. Μια πρόγευση, έδωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,με σχετικές δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο τετραετές πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης και ίσως ορισμένα από αυτά, να "σκάσουν μύτη" στους επόμενους μήνες.

Αν, τελικά, η κυβέρνηση καταφέρει να επιβάλει και αυτά τα μέτρα, μπορεί οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας να σημειώσουν παραπέρα βελτίωση και να επιτευχθούν κάποιοι από τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης", όμως τα μέτρα αυτά θα πλήξουν ανεπανόρθωτα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, ενώ παράλληλα θα μετατρέψουν την ελληνική οικονομίας έρμαιο των πολυεθνικών και των συνεταίρων τους μεγαλοεπιχειρηματιών στην Ελλάδα.

Λ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ