ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ...
Ατιμώρητοι οι υπαίτιοι της τραγωδίας

Σοβαρότατες  καταγγελίες από τον δικηγόρο συγγενών θυμάτων της «Ρικομέξ»:

- Παράνομη η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που διόρισε το ΥΠΕΧΩΔΕ

- Κίνδυνος αλλοίωσης των πειστηρίων και ευρημάτων τα οποία δεν φυλάσσονται

- Πιέσεις από τις πολυεθνικές και απόπειρες εξαγοράς συγγενών των θυμάτων 

Οκτώ νεκρούς ανέσυραν τα σωστικά συνεργεία από τα ερείπια της «ΦΑΡΑΝ». Οι οικογένειές τους ζητούν δικαίωση
Οκτώ νεκρούς ανέσυραν τα σωστικά συνεργεία από τα ερείπια της «ΦΑΡΑΝ». Οι οικογένειές τους ζητούν δικαίωση
Στο εργοστάσιο της «Ρικομέξ» το μεσημέρι της 7ης Σεπτέμβρη 1999 παίχτηκε αναμφισβήτητα το πιο οδυνηρό κομμάτι της μεγάλης τραγωδίας. Ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ ήταν αρκετός για να σωριάσει στην κυριολεξία το κτίριο, όπου εκείνη την ώρα δούλευαν δεκάδες εργαζόμενοι. Τραγικός απολογισμός: 43 νεκροί.

Εξι μήνες μετά το τραγικό συμβάν και ο δικηγόρος Ανδρέας Αναγνωστάκης, που ανέλαβε την υπόθεση της «Ρικομέξ» αμέσως μετά την κατάρρευση του εργοστασίου - είναι δικηγόρος ορισμένων εκ των θυμάτων της «Ρικομέξ» και της «Φιαλοπλάστ» - μιλά στο «Ρ» και τα όσα λέει αποτελούν σοβαρές καταγγελίες. Ο δικηγόρος, αλλά και νομικός εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Κίνησης Προστασίας και Προάσπισης Σεισμοπλήκτων «Εγκέλαδος» μιλά ανοιχτά για σκόπιμη καθυστέρηση απ' την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ όσον αφορά το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Πραγματογνωμόνων, ενώ καταγγέλλει πως έως σήμερα έχουν γίνει ακόμα και προσπάθειες δωροδοκίας των συγγενών των θυμάτων «για να κάνουν πίσω στην υπόθεση»! Αναφέρει επίσης συγκεκριμένα περιστατικά που δείχνουν και αποδεικνύουν πως έχει στηθεί μηχανισμός συγκάλυψης, για να μην αποδοθούν ποτέ οι ευθύνες στους υπαίτιους αυτού του εγκλήματος. Δεν παραλείπει, ωστόσο, να επισημάνει πως «θέλουν δε θέλουν κάποιοι, η αλήθεια θα βγει στη δημοσιότητα». Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει, ούτε ο ίδιος, ούτε και οι συγγενείς που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους είναι διατεθειμένοι να κάνουν βήμα πίσω.

Κάτω από τα μπάζα θάφτηκαν 43 άνθρωποι. Ομως κολώνες αυτής της οικοδομής, πειστήρια του εγκλήματος, βρέθηκαν πεταμένες σε οικόπεδο στο Γαλάτσι...
Κάτω από τα μπάζα θάφτηκαν 43 άνθρωποι. Ομως κολώνες αυτής της οικοδομής, πειστήρια του εγκλήματος, βρέθηκαν πεταμένες σε οικόπεδο στο Γαλάτσι...
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Παράνομη η Επιτροπή

- Ποιες είναι οι διαπιστώσεις σας όλο αυτό το διάστημα που ασχολείστε με το συγκεκριμένο θέμα;

- Οι διαπιστώσεις δυστυχώς είναι πολύ άσχημες, υπό την εξής έννοια: Περάσανε ήδη έξι μήνες και η 13μελής Επιτροπή, που είναι αρμόδια για όλα τα ανθρωποκτόνα περιστατικά, όχι μόνο δεν έχει βγάλει το πόρισμα, αλλά βρίσκεται μέσα σε μια σύγχυση. Δε συνεδριάζει καν. Το συγκεκριμένο πόρισμα θα έπρεπε να είχε βγει από τον πρώτο μήνα. Για τη γέφυρα του Μαρκόπουλου, που έπεσε και σκότωσε δύο ανθρώπους, το πόρισμα βγήκε σε 20 μέρες.

- Εσείς που νομίζετε ότι οφείλετε αυτή η καθυστέρηση;

- Η άποψή μου είναι ότι υπάρχει μια γραφειοκρατική διάθεση. Είναι πολλοί άνθρωποι και δεν μπορούν να συνευρεθούν και να συνεδριάσουν. Οσες φορές συνεδρίασαν - αυτές τις λίγες - πάνε ορισμένοι και οι υπόλοιποι λείπουν. Αυτού του είδους η Επιτροπή είναι και άτυχη και παράνομη, γιατί δεν τη διόρισε η αρμόδια ανακρίτρια, ως όφειλε, αλλά το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ομως, μόνο ο ανακριτής έχει αυτό το δικαίωμα.

- Πιστεύετε ότι υπάρχει σκοπιμότητα;

- Είναι όντως ένα απ' τα παράδοξα της όλης ιστορίας. Και σίγουρα υπάρχει κάποια σκοπιμότητα. Εμείς, για να λέμε καθαρές κουβέντες, μηνύσαμε και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και είπαμε ότι φταίει, γιατί έδωσε ελαττωματικές άδειες ή άδειες που δεν έλεγξε ότι τηρήθηκαν. Επομένως, αν είναι κατηγορούμενο το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν μπορεί να δώσει και την «τεχνική απάντηση» γιατί κατέρρευσαν τα κτίρια. Η Επιτροπή είναι παράνομη και για το γεγονός ότι τα μέλη της δεν έχουν ορκιστεί, όπως έπρεπε να έχει γίνει από την πρώτη μέρα.

«Κλειδί» το πόρισμα

- Γιατί επιμένετε τόσο πολύ για την έκθεση των πραγματογνωμόνων;

- Χωρίς αυτή, τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Τα παιδιά που χάσανε τους γονείς τους, δεν μπορούν να πάρουν τη διατροφή που δικαιούνται. Οι συγγενείς των θυμάτων δεν μπορούν να πάρουν τις αστικές αποζημιώσεις που δικαιούνται. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν κάτι. Κι αυτό το κάτι θα το πάρουν απ' αυτούς που φέρουν τις ευθύνες. Αυτοί που φταίνε είναι οι κατασκευαστές των κτιρίων, είναι οι εταιρίες που λειτουργούσαν τις επιχειρήσεις κάτω απ' αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες. Στη «Ρικομέξ» για παράδειγμα είχαν προσθέσει ένα παράνομο πατάρι κι εκεί δούλευαν όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους. Ηταν 43 άτομα. Για όλους αυτούς τους λόγους επιμένουμε τόσο. Γιατί το πόρισμα είναι η αρχή, αλλά και το τέλος. Το δικαστήριο πρέπει να πατήσει κάπου, να δει ότι κάποιος έφταιγε για να δώσει αποζημίωση. Οταν φταίει ο Θεός, όταν φταίει ο σεισμός, αποζημίωση δε δίνεται, γιατί είναι γεγονότα ανώτερης βίας. Μόνο που εδώ δεν έφταιγε ούτε ο Θεός, ούτε ο σεισμός. Γιατί αν βγουν στην επιφάνεια οι ευθύνες στη «Ρικομέξ», τότε ο κόσμος θα τρίβει τα μάτια του...

- Υπάρχουν άλλες ανάλογες περιπτώσεις με αυτήν της «Ρικομέξ»;

- Ανάλογη περίπτωση είναι η «Φιαλοπλάστ», μια εταιρία που κατασκευάζει πλαστικές φιάλες. Βρίσκεται και αυτή στην Τατοΐου, 1.000 μέτρα από τη «Ρικομέξ». Το 1996 είχε καεί το μισό κτίριο και επισκευάστηκε. Στο σεισμό έπεσε μόνο αυτό το τμήμα και πλάκωσε δύο ανθρώπους. Γιατί έπεσε μόνο το μισό μέρος που είχε καεί; Μα γιατί η επισκευή ήταν ελαττωματική και κακότεχνη. Τις παλιές κολόνες που είχαν σαθρωθεί απ' τη φωτιά, τις φορτώσανε με καινούριο μπετόν. Ετσι αντί να ενισχύσουν, επιβάρυναν την κατάσταση. Ενας μάρτυρας κατέθεσε πως με το που κατάλαβε το σεισμό έχασε απ' τα μάτια του το κτίριο, δηλαδή δεν άντεξε ούτε σ' έναν σεισμικό κλυδωνισμό.

Δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες πουθενά

- Μήπως καθυστερούν το πόρισμα για να ξεχαστεί;

- Διανύουμε ήδη μισό χρόνο μετά το τραγικό συμβάν και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας, δημιουργεί σε μένα την ακράδαντη πεποίθηση πως όσο μπορούν θα το πάνε πίσω. Και να σας πω και κάτι. Τώρα μέσα στις εκλογές που διανύουμε, όλα υποτίθεται πως επισπεύδονται γιατί πρέπει να φανεί το ενδιαφέρον των αρμοδίων. Μόνο σ' αυτό το θέμα υπάρχει κωλυσιεργία. Το θεωρείτε τυχαίο;

Εμείς, πάντως, προετοιμαζόμαστε για να προστατέψουμε τα πάντα. Εχουμε κάνει διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Εχουμε πει στην ανακρίτρια ότι υπάρχουν ορισμένες παρατυπίες που ακόμα δεν μπορώ να αποκαλύψω και ότι είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε μέχρι εκεί που πρέπει να φτάσουμε. Δε θα αφήσουμε δηλαδή στη διάθεση και την ικανότητα κανενός τους νεκρούς της «Ρικομέξ». Γιατί αυτό είναι ντροπή, είναι ατιμία. Οι απόγονοι των νεκρών πρέπει και θα δικαιωθούν. Θα γίνει ότι πρέπει κι όποιος δεν μπορεί, θα φύγει από τη μέση. Οποιος και να 'ναι αυτός. Ο νόμος προβλέπει τα πάντα. Κι αντικατάσταση πραγματογνωμόνων επιτρέπει, και ποινές στους πραγματογνώμονες που καθυστερούν επιτρέπει, κι ανάκληση του διορισμού τους προβλέπει, και χρέωση της ανάκρισης σε ανώτατο δικαστήριο, αν κάτι δεν προχωρεί όσο πρέπει να προχωρεί. Εμείς θα τα επιχειρήσουμε όλα. Και υπάρχουν, το ξανατονίζω, άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν. Περιμένουν να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, γιατί μέχρι σήμερα σε τόσους σεισμούς που έχουν γίνει δεν αποδόθηκαν πουθενά ευθύνες. Κι αυτό, ξέρετε, αυξάνει την ανευθυνότητα. Αν τώρα, όμως, ορισμένοι τιμωρηθούν - εργολάβοι, μηχανικοί, αλλά και υπάλληλοι της Πολεοδομίας που τα παίρνανε - ίσως αύριο να μην ξαναθρηνήσουμε τόσα θύματα.

Πιέζουν οι πολυεθνικές

- Πιστεύετε ότι ασκούνται πιέσεις για να υπάρχει καθυστέρηση;

- Η καθυστέρηση οφείλεται και σε πιέσεις των πολυεθνικών που θίγονται απ' αυτή την κατάσταση. Εννοώ τις εταιρίες που στέγαζαν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά και από παραπάνω.

Εκείνο που ξέρω είναι πως κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αποδειχτεί ότι φταίνε και πως ό,τι έγινε ήταν τυχαίο γεγονός.

Και απόπειρες εξαγοράς

- Αυτό το «κάνουν ό,τι μπορούν» πώς μεταφράζεται;

- Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τις συγκεκριμένες κινήσεις που κάνουν οι πολυεθνικές. Ομως, σε μια συγκέντρωση με τα μέλη των οικογενειών που έχασαν ανθρώπους στη «Ρικομέξ», κάποιος απ' αυτούς μας είπε ότι τον πλησίασαν και του έταξαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να αφήσει τα δικαστήρια. Τι ψάχνει δηλαδή να βρει η εταιρία; Συγνώμη που θα το πω έτσι, αλλά για ρουφιάνους ψάχνει. Να βρει έναν, να τον χρηματοδοτήσει, να τον τραβήξει πίσω και να πάρει μαζί του κι άλλους. Κάνουν δηλαδή ό,τι μπορούνε για να βγει όσο τον δυνατόν πιο ανώδυνο γι' αυτούς το πόρισμα.

Κίνδυνος αλλοίωσης πειστηρίων και ευρημάτων

- Εχετε δηλαδή τις αμφιβολίες σας. Θεωρείτε μάλλον πως αν βγει το πόρισμα, και όποτε αυτό βγει, ίσως να είναι «στρογγυλεμένο»...

- Η διστακτικότητα με την οποία βλέπω να κινούνται μέχρι τώρα τα μέλη της Επιτροπής μού δίνει τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δε θα βγει 100% στην επιφάνεια. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα να αλλοιωθούν τα πειστήρια και τα ευρήματα. Γιατί αυτό που μας προβληματίζει πολύ, είναι ότι δεν έχουν παρθεί μέτρα για να διαφυλαχτούν αυτά τα πειστήρια. Παίρνουν τα μπάζα από τις οικοδομές που έπεσαν και τα μεταφέρουν αλλού. Και η μεταφορά τους δε γίνεται κάτω από δικαστικό έλεγχο. Τα μεταφέρουν αυτοί που προσπαθούν να διώξουν από πάνω τους την ευθύνη. Βρήκαμε κολόνες της «Ρικομέξ» πεταμένες σε οικόπεδο στο Γαλάτσι. Υπάρχουν φωτογραφίες γι' αυτό το θέμα.

- Αυτό που καταγγέλλετε είναι πολύ σοβαρό...

- Γι' αυτό και το καταγγέλλω. Συνέβη πριν πέντε μέρες. Και υπάρχουν τρομερές ευθύνες για όλα αυτά. Τα πειστήρια πρέπει να φυλάσσονται σε χώρο ελεγχόμενο και προστατευμένο. Και αυτά που μας λένε ότι «τα μπάζα είναι πολλά και δε διευκολύνεται το έργο μας» να τα αφήσουν. Δεν είναι κανένας αφελής. Ενα πειστήριο εγκλήματος δεν μπορείς να το πετάξεις στο δρόμο. Τα πειστήρια πρέπει να φτάσουν στο δικαστήριο. Στη «Ρικομέξ», ο χώρος όπου έγινε η κατάρρευση είναι περιφραγμένος, αλλά τα κλειδιά τα έχει ακόμα η εταιρία! Δηλαδή τα έχει ο ελεγχόμενος! Καταλαβαίνετε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό... Και δεν είναι μόνο η «Ρικομέξ» και στους υπόλοιπους χώρους όπου υπάρχουν νεκροί το ίδιο γίνεται. Το συγκεκριμένο γεγονός το είπα και στην ανακρίτρια, το κατήγγειλα με υπόμνημα και ζήτησα να μπει φύλακας που θα προστατεύει το χώρο. Γιατί αν χάσεις τα πειστήρια, δεν μπορείς να αποδείξεις τίποτα.

Πρέπει να εξαιρεθούν μέλη της Επιτροπής

- Κι αυτό ίσως να το θέλουν πολλοί....

- Πάρα πολλοί, πλην των συγγενών των θυμάτων. Για να συνοψίσουμε τα πράγματα. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τους υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ ως δικαιούμενους, αλλά και ικανούς για να κάνουν την πραγματογνωμοσύνη. Θέλουμε τρίτους ανθρώπους. Ζητήσαμε την αντικατάσταση όλων των πραγματογνωμόνων που έχουν σχέση με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πώς θα μπορέσουν να καταρτίσουν αναφορά πιθανά εναντίον της υπηρεσίας που τους έχει διορίσει; Γι' αυτό και ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις, όπως π.χ. ένας δικαστής που εμπλέκεται με κάποιον τρόπο σε μια υπόθεση, δεν μπορεί να τη δικάζει ο ίδιος. Τα μέλη της Επιτροπής είναι «τεχνικοί δικαστές». Αρα δεν εξαιρούνται απ' αυτούς τους κανόνες...

- Εσείς από δω και πέρα πώς σκέφτεστε να ενεργήσετε; Το πόρισμα αργεί να βγει, η Επιτροπή απ' ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να αλλάξει...

- Θα αλλάξει. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω, δεν πρόκειται να σταματήσουμε ούτε με τα κανόνια του Ναυαρόνε. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει και θα λάμψει. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ούτε το πάθημα, ούτε αυτούς που έχουν τις ευθύνες γι' αυτό, όπως επίσης δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε δέλεαρ και προσφορές. Να το ξεχάσουν αυτό οι εμπλεκόμενοι...


Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ
Τα επίσημα στοιχεία διαψεύδουν την κυβερνητική «ικανοποίηση»

«Ικανοποιητική» έκρινε, ούτε λίγο ούτε πολύ, την πορεία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων με χτεσινές δηλώσεις του ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής!

Κι όμως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ που παραθέτει, κάθε άλλο παρά ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση, καθώς έξι ακριβώς μήνες μετά το σεισμό:

  • Εχουν υποβληθεί - ελέω γραφειοκρατίας που απαιτείται και ανεπαρκών τιμολογίων που θέσπισε η κυβέρνηση - μόνο 2.991 αιτήσεις για επισκευή ή ανακατασκευή, τη στιγμή που τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» ή «κίτρινα» ανέρχονται σε 95.000. Αλλά και από τις 2.991 αυτές αιτήσεις εξετάστηκαν και έγινε αυτοψία από τα ΤΑΣ σε 1.377, ενώ έχουν προωθηθεί για πληρωμή στις τράπεζες μόνο οι 511. Εκείνο βέβαια που δε λέει ο υφυπουργός είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει εκταμιευτεί από τις τράπεζες προς τους σεισμοπλήκτους ούτε μία δραχμή γιατί αυτές επικαλούνται διάφορα «νομικά κενά». Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι όποιοι φτιάχνουν αυτή τη στιγμή τα σπίτια τους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους...
  • Μέχρι τις 3 του Μάρτη είχαν υποβληθεί 40.753 αιτήσεις για την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης τόσο για το πρώτο τρίμηνο μετά το σεισμό όσο και για το δεύτερο τρίμηνο. Από αυτές έχουν ελεγχθεί οι 29.692, έχουν εγκριθεί οι 26.227 και έχουν πληρωθεί μόνο 22.204, δηλαδή κάτι περισσότερο από το 50%!
  • Επίσης εκκρεμεί η κατεδάφιση 2.805 κτιρίων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από το δευτεροβάθμιο έλεγχο ως «επικινδύνως ετοιμόρροπα», δηλαδή κόκκινα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να πέσουν στα κεφάλια των περιοίκων...

Οπως αποδεικνύεται από όλα αυτά, ο κυβερνητικός εμπαιγμός προς τους σεισμόπληκτους συνεχίζεται ακόμη και στις δηλώσεις...

Μνημόσυνο σήμερα

Εξι μήνες συμπληρώνονται σήμερα από τη θλιβερή εκείνη μέρα. Στο χώρο της «Ρικομέξ», στις 4 σήμερα το απόγευμα οι συγγενείς των θυμάτων πραγματοποιούν μνημόσυνο και δίνουν μαζί την υπόσχεση πως η αλήθεια θα λάμψει και οι ένοχοι θα πληρώσουν για τα λάθη και τις ευθύνες τους.

«Θέλουμε να βγουν σωστά συμπεράσματα»

Ο πρόεδρος της επιτροπής των πραγματογνωμόνων και προϊστάμενος της ΥΑΣ ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Λεονταρίτης, δήλωσε στο «Ρ» ότι η επιτροπή δεν μπορεί να εργαστεί πιο βιαστικά, «αν θέλουμε να βγουν σωστά συμπεράσματα». Γίνονται - είπε - έρευνες με χειρουργική ακρίβεια και «με το κουταλάκι», ενώ τα κτίρια έχουν χωριστεί σε ομάδες ανά τέσσερα με επικεφαλής των ομάδων ερευνών καθηγητές Πανεπιστημίου. Ενδεικτικό, όπως αναφέρει, της προσοχής που δίνεται είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής αυτές έχουν στοιχίσει στο δημόσιο 1 δισ. δρχ. Επιβεβαίωσε ωστόσο και ο ίδιος το γεγονός ότι ακόμη και τώρα - έξι μήνες μετά τους σεισμούς - δεν έχουν βρεθεί οι φάκελοι των αδειών οικοδόμησης από αρκετά κτίρια που κατέρρευσαν και αναζητούνται... Κάτω από τις συνθήκες αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές μελετούν το ενδεχόμενο διορισμού άλλων εμπειρογνωμόνων - κάτι που έχουν ζητήσει και οι συγγενείς των θυμάτων της «Ρικομέξ», προκειμένου να εκδοθούν, όπως πιστεύουν, πιο γρήγορα πορίσματα για τα αίτια των καταρρεύσεων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ