ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΧΟΛΩΝ «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ»
Αθωώθηκε πανηγυρικά η Βέρα Νικολαΐδου

Οι τόνοι λάσπης που έριξαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ κατά της πρώην δημάρχου Νίκαιας Βέρας Νικολαΐδου επιστράφηκαν χτες πανηγυρικά στους συκοφάντες. Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά αθώωσε ομόφωνα την επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενότητας. Με έκδηλα αισθήματα χαράς και ενθουσιασμού υποδέχτηκαν δάσκαλοι και μαθητές του «Ηράκλειτου» την δήμαρχο που ολοκλήρωσε ένα έργο πνοής για την περιοχή

Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια, για να λάμψει η αλήθεια. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να πανηγυρίσουν χτες όλοι μαζί στην Κοκκινιά και περισσότερο απ' όλους οι μαθητές και οι καθηγητές των σχολών «Ηράκλειτος», που όπως χαρακτηριστικά είπε ένας από τους δασκάλους, «σήμερα δε θα λειτουργούσαν αν η Βέρα Νικολαΐδου, ως δήμαρχος τότε, δεν έφερνε σε πέρας αυτό το έργο πνοής για την πόλη και ευρύτερα».

Η χαρά, βέβαια, για την απόφαση του Εφετείου, που ομόφωνα αθώωσε την Βέρα Νικολαϊδου, δεν μπορεί να κρύψει και την πίκρα για το μέγεθος της σκευωρίας, για το μέγεθος της πολιτικής αλητείας όσων όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησαν να σπιλώσουν μια ολόκληρη παράταξη, όσων ακόμα και χτες επιδίωκαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου να εξασφαλίσουν, πάση θυσία, μια καταδίκη της Βέρας Νικολαΐδου, παρότι οι ίδιοι οι μάρτυρες κατηγορίας μετατράπηκαν ουσιαστικά σε μάρτυρες υπεράσπισης, με τη σωρεία των στοιχείων που αναγκάστηκαν στην ακροαματική διαδικασία να ομολογήσουν.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε η ίδια η Β. Νικολαΐδου μετά την έκδοση της απόφασης: «Μετά από οκτώ χρόνια έλαμψε η αλήθεια. Αποκαλύφθηκε η σκευωρία. Φάνηκε γιατί θέλησαν να αποκλείσουν όχι την Βέρα Νικολαΐδου, αλλά μια ολόκληρη παράταξη από τον δήμο Νίκαιας. Με τη βοήθεια του λαού δεν πέρασε η λάσπη που έριξαν τόνους πριν οκτώ χρόνια».

Με μια εισήγηση - καταπέλτη κατά των σκευωρών η Εισαγγελέας κ. Δημητρίου ζήτησε την πανηγυρική αθώωση της Β. Νικολαΐδου και λίγο μετά το μεσημέρι οι τρεις δικαστές οι κύριοι Αναστασάκης, Κυράνης και Καλούδης ανακοίνωναν την ομόφωνη απόφασή τους: Αθώα!

Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου βάζει τέλος στην πολιτική ομηρία, στην οποία είχαν θέσει την πρώην δήμαρχο πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΝ καταλογίζοντας σε αυτήν ανύπαρκτα αδικήματα, τα οποία, όμως, ούτε καν αυτός ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας ο Κ. Τσεφαλάς, δεν μπόρεσε να αποδείξει κατά την ακροαματική διαδικασία. Οπως αποδείχτηκε, δεν ήταν καθόλου το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια μόνο η Βέρα Νικολαΐδου ζητούσε επίμονα να γίνει η δίκη, ενώ οι κατήγοροί της κατέφευγαν σε μεθοδεύσεις που οδηγούσαν από αναβολή σε αναβολή.Η όλη μεθόδευση αποδείχτηκε περίτρανα πως είχε χαρακτήρα ξετσίπωτης πολιτικής δίωξης, για την οποία υπόλογοι παραμένουν τόσο η σημερινή διοίκηση του δήμου (Β. Τράπαλης και οι συν αυτώ) όσο και τα κυβερνητικά στελέχη, που με βιτρίνα τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Π. Χαμακιώτη, είχαν σπεύσει να θέσουν σε αργία την Βέρα Νικολαΐδου.

Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση αφορούσε την αναβάθμιση των σχολών «Ηράκλειτος», σε σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο, κάτι που ήταν το όνειρο όλης της Νίκαιας επί δεκαετίες. Η πραγματοποίηση του ονείρου αυτού ξεκίνησε την περίοδο που δήμαρχος ήταν η Βέρα Νικολαΐδου.

Η εισαγγελέας

Καταπέλτης για τους σκευωρούς και ειδικά τον Κ. Τσεφαλά, που ήταν από τους πρωταγωνιστές της προσπάθειας ηθικής σπίλωσης και πολιτικής εξουδετέρωσης με βρώμικα μέσα της Βέρας Νικολαΐδου, ήταν η αγόρευση της εισαγγελέα που ζήτησε την απαλλαγή της πρώην δημάρχου. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν προέκυψε ούτε η ελάχιστη υπόνοια ότι έπραξε με δόλο, για να ελαττωθούν τα έσοδα του δήμου. Απεναντίας. Ολοι οι μάρτυρες μίλησαν για δήμαρχο με ευπρεπή θητεία που αγωνιζόταν για το κοινό καλό».

Ακολούθως, η ίδια τόνισε ότι και τα αντικειμενικά στοιχεία της υπόθεσης δε στηρίζουν την κατηγορία, σημειώνοντας ότι μετά από λεπτομερή επιμέτρηση του έργου από τις τεχνικές υπηρεσίες δε φάνηκε να ζημιώθηκε ο δήμος και να ωφελήθηκε ο εργολάβος. «Στα πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα από τη σύλληψη μέχρι την κατά ένα μέρος υλοποίηση του έργου αναπτύχθηκαν όλες οι πτυχές και δεν έμεινε καμία αμφιβολία. Αποκλείστηκε εν τοις πράγμασι η ύπαρξη δόλου», υπογράμμισε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι την εποχή εκείνη (το 1990) με παρόμοιες διαδικασίες γίνονταν έργα συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση στους δήμους. Δίνονταν, δηλαδή, σε αυτούς που είχαν την προέγκριση από τα κοινοτικά όργανα. «Ολοι οι δήμαρχοι θα μπορούσαν να είναι σήμερα στη θέση της κατηγορούμενης», είπε χαρακτηριστικά.

Στολίδι για την περιοχή και περηφάνια για δάσκαλους και μαθητές οι σχολές «Ηράκλειτος»
Στολίδι για την περιοχή και περηφάνια για δάσκαλους και μαθητές οι σχολές «Ηράκλειτος»
Αναφερόμενη στο βασικό μάρτυρα κατηγορίας Κων/νο Τσεφαλά υπογράμμισε ότι αυτός από την αρχή συμμετείχε στη διαδικασία ανάθεσης του έργου, σημειώνοντας: «Δεν έλειπε από καμία φάση της διαδικασίας και έρχεται να καταγγείλει παρατυπίες και φάγωμα χρημάτων, ενώ μετά την δήμαρχο ξέρει και συμμετέχει παντού».

Σχολιάζοντας αυτό καθ' αυτό το έργο η εισαγγελέας είπε ότι και σε σύντομο χρόνο έγινε και όλες τις ειδικές προδιαγραφές ενός σχολικού κτιρίου πληρούσε. Απόδειξη ότι δεν έπαθε τίποτα από τους σεισμούς του Σεπτέμβρη. «To κτίριο καλύπτει τα χρήματα που θέλει η Κοινότητα μετά από την ενέργεια του δήμου, ο οποίος έπρεπε να παλέψει την έκθεση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών που συντάχθηκε παίρνοντας υπ' όψη μη πραγματικά κριτήρια», είπε καταδεικνύοντας όχι μόνο τη σαθρότητα ενός από τα βασικά επιχειρήματα των σκευωριών, αλλά αναδεικνύοντας και τις αντικειμενικές ευθύνες της σημερινής διοίκησης του δήμου που προκειμένου να εντείνει την πολεμική της προς την πρώην δήμαρχο, επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν σαθρά στοιχεία σαν αποδεικτικά από την Κοινότητα, ώστε στη συνέχεια η ΕΕ να διεκδικεί από την Νίκαια χρήματα που δεν πρέπει και το έργο να μην έχει περάσει στην επόμενη φάση ολοκλήρωσής του.

«Μετά από αυτά δε μου έμεινε καμία αμφιβολία ότι η κατηγορούμενη όχι μόνο δεν είχε δόλο να βλάψει τον δήμο, αλλά απεναντίας ήθελε να τον ωφελήσει, όπως και τον ωφέλησε. Σήμερα οι σχολές, από 90 σπουδαστές που είχαν, έχουν 350», κατέληξε την αγόρευσή της η εισαγγελέαςΧρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να αποκαλυφθεί σ' όλη της την έκταση η σκευωρία.

.

Η Βέρα Νικολαΐδου

«Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι ηθικής και πολιτικής τάξης. Ποτέ δεν έκρυψα την πολιτική μου ταυτότητα. Ποτέ δε θα έκανα κάτι που θα έβλαπτε το δήμο και θα ωφελούσε οικονομικά εμένα».

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την απολογία της η Βέρα Νικολαΐδου. Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι ήταν δήμαρχος που υποστηρίχτηκε από έναν συνδυασμό συνεργασίας πολιτικών παρατάξεων. Ετσι, δε θα μπορούσε να κάνει κάτι χωρίς να ενημερώσει τις συνεργαζόμενες παρατάξεις, πέρα από το ότι πιστεύει στη συλλογικότητα στη λήψη και στην εφαρμογή των αποφάσεων. «Το έργο αυτό, είπε, ήταν ένα όνειρο της πόλης που όλοι το ήθελαν. Το προσπαθήσαμε με διάφορους τρόπους. Πώς γίνονταν τα έργα αυτά, το είπαν οι δύο δήμαρχοι (Δ. Ευσταθιάδης, Γιάννης Πατσιλινάκος)». «Ο δήμος, συνέχισε, για το έργο δεν ξόδεψε ούτε μια δραχμή».

Σχολιάζοντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, η Βέρα Νικολαΐδου τόνισε ότι για πρώτη φορά στο Δήμο Νίκαιας έγινε ανοιχτή διαδικασία (δημοπρασία) ΕΟΚικών προγραμμάτων, που μέχρι τότε γίνονταν με ανάθεση, ενώ στη συνέχεια το έργο το παρακολουθούσε διαπαραταξιακή επιτροπή με επικεφαλής τον Κων/νο Τσεφαλά, που τότε είχε αποδεχτεί και τις διαδικασίες και τον εργολάβο.

«Εδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να τελειώσει ένα έργο που σήμερα είναι άρτιο και παρέχει υπηρεσίες σε σπουδαστές πέρα από τη Νίκαια. Ο δήμος δεν έδωσε για το έργο αυτό την περίοδο εκείνη ούτε μια δραχμή», κατέληξε η Βέρα Νικολαΐδου.

Η Νίκαια ωφελήθηκε από το έργο

Τι κατέθεσαν ο σημερινός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδης και ο σημερινός δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος

Στη διαδικασία με την οποία γίνονταν τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση έργα, αναφέρθηκαν ο Δημήτρης Ευσταθιάδης, πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ την περίοδο 1990-1994, επί χρόνια δήμαρχος Αργυρούπολης, εκλεγμένος νομάρχης Αθήνας στη συνέχεια και νυν Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος.

«Μετά το 1989 ανεξάρτητοι φορείς υπέβαλαν προτάσεις έργων και προγράμματα στην ΕΟΚ και αφού έπαιρναν την κατ' αρχήν έγκριση έρχονταν στους δήμους», είπε ο Δημήτρης Ευσταθιάδης, προσθέτοντας ότι η δήμαρχος Νίκαιας δεν μπορούσε να πράξει αλλιώς. Ακολούθως σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος ιδιώτης που ανέλαβε το έργο είχε συνεργαστεί με πολλούς δήμους καθώς είχε πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ο Δήμος Νίκαιας ωφελήθηκε από το έργο και αν ολοκληρωνόταν το πρόγραμμα θα είχε πολλά κέρδη», τόνισε ο μάρτυρας. Καταλήγοντας σημείωσε ότι η αξία του έργου που έγινε είναι πολλαπλάσια αυτής που το αξιολόγησε η επιτροπή του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.

Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος αφού αναφέρθηκε κι αυτός στη διαδικασία έγκρισης των κοινοτικών κονδυλίων, πρόσθεσε πως την ίδια διαδικασία με αυτή που ακολουθήθηκε στη Νίκαια, εφάρμοσε και ο Δήμος Περάματος για να πάρει δύο κοινοτικά προγράμματα. «Εάν ο Δήμος Νίκαιας δεν ακολουθούσε αυτή τη διαδικασία, δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει έγκριση του προγράμματος», είπε. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως το θέμα πήρε διαστάσεις για καθαρά πολιτικούς λόγους. «Μερικοί από τους καταγγέλλοντες πίστευαν ότι αν έμπαινε σε αργία η Νικολαΐδου, θα γίνονταν δήμαρχοι», τόνισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ