ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
"Ψαλίδι" στην αυτοδυναμία της ΠΑΣΚΕ

Η ΔΑΣ διατήρησε τις δυνάμεις της, παρά το κλίμα πόλωσης και εκβιασμών

Διατήρησε τις δυνάμεις της η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" (ΔΑΣ) στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, που έγιναν χτες και προχτές, μέσα σε κλίμα πόλωσης και εκβιαστικών διλημμάτων για τους εργαζόμενους.

Η διατήρηση της δύναμης της ΔΑΣ έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί εκτός από τον "πόλεμο" που δέχτηκε από την ΠΑΣΚΕ και τις άλλες παρατάξεις, είχε ν' αντιμετωπίσει και τα "αναχώματα" που στήθηκαν για να "συγκρατήσουν" τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων και να παρεμποδίσουν ταυτόχρονα την ενίσχυση της ΔΑΣ.

Η ΠΑΣΚΕ, αν και διατήρησε οριακά την αυτοδυναμία της στο Συνδικάτο, εν τούτοις έχασε τρεις από τις 12 έδρες που είχε από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ η ΔΑΚΕ, απέκτησε πάλι τη δύναμη που είχε πριν τη διάλυση της ΕΑΣ και διατήρησε τη μια έδρα στο ΔΣ του Συνδικάτου.

Στις εκλογές, σε σύνολο 4.000 εγγεγραμμένων στο Συνδικάτο, ψήφισαν 3.766 εργαζόμενοι, έναντι 3.866 που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές, το 1993. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Συνδικάτο έχουν εγγραφεί 1.300 νέα μέλη από τις περασμένες εκλογές μέχρι σήμερα.

Η ΔΑΣ πήρε 778 ψήφους (είχε πάρει 872) και τέσσερις έδρες, όσες είχε και στο απερχόμενο ΔΣ.

Η ΠΑΣΚΕ πήρε 2.051 ψήφους (2.801) και εννιά έδρες, έναντι των 12 που είχε.

Η ΔΗΚΕ (συνδυασμός προερχόμενος από το χώρο της ΠΑΣΚΕ, που υποστηρίχτηκε από συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο "ΣΥΝ" και τμήμα της ΔΑΚΕ) πήρε 511 ψήφους και δύο έδρες.

Η ΑΣΚΕ (ανεξάρτητη κίνηση πρώην ΣΕΠιτών στο χώρο της ΠΑΣΚΕ) πήρε 160 ψήφους και μια έδρα.

Η ΔΑΚΕ πήρε 270 ψήφους (είχε 109) και διατήρησε την έδρα της στο ΔΣ του Συνδικάτου.

Του ζητούν και τα ρέστα!

Ενας δημόσιος υπάλληλος - θύμα της γραφειοκρατικής τρέλας και της αδυναμίας της δημόσιας διοίκησης να διασφαλίσει χρήματα του δημοσίου, ταλαιπωρείται ηθικά και οικονομικά χωρίς να φταίει ο ίδιος

Η ελληνική δημόσια διοίκηση και η γραφειοκρατική της λειτουργία, που εδώ και χρόνια, λόγω της χρησιμοποίησή της από τους εκάστοτε κυβερνώντες για κομματικά και άλλα συμφέροντα, διαιωνίζεται, ταλαιπωρώντας άδικαανυπεράσπιστους πολίτες. Φτάνει στο σημείο να ζητάει από υπάλληλό της να πληρώσει χρήματα που άλλος πήρε παράνομα και σήμερα αρνείται να τα επιστρέψει στο δημόσιο. Το συγκεκριμένο περιστατικό που καταγγέλλει ο Σπύρος Πέτας δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο της Ζακύνθου, είναι ένα από τα εκατοντάδες που συμβαίνουν καθημερινά στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Σ. Πέτας από το 1987 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1992 ήταν εκκαθαριστής αποδοχών (κανόνιζε τους μισθούς των δασκάλων) στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ζακύνθου. Στις 27 Φεβρουαρίου του 1992 ο Διονύσης Μυλωνάς, δάσκαλος σε σχολείο της περιοχής μέχρι τότε, διορίζεται με απόφαση των τότε υπουργών Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, της κυβέρνησης της ΝΔ, πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ζακύνθου. Η απόφαση αυτή, όμως, ενώ έπρεπε να πάει στον εκκαθαριστή, ώστε να σταματήσει την πληρωμή του δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του. Ετσι ο Δ. Μυλωνάς, πρόεδρος πλέον του νοσοκομείο, συνέχιζε να πληρώνεται κανονικά σαν δάσκαλος.

Στις 30 Σεπτέμβρη του 1992, ο Σ. Πέτας φεύγει από τη θέση του εκκαθαριστή και επιστρέφει στην οργανική του θέση σε σχολείο. Μετά από 13 ημέρες από την αποχώρησή του από τη θέση αυτή και με εννιά μήνες καθυστέρηση, το υπουργείο Παιδείας στέλνει τελικά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την απόφαση του διορισμού του Δ. Μυλωνά. Στις 21 Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, μετά από εισήγηση του επιτρόπου του Ι Τμήματος, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφασίζει να δοθούν αναδρομικά οι μισθοί του Δ. Μυλωνά για τη θέση του ως προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου, που κατείχε από τις 27 Φλεβάρη 1992, αναφέροντας βέβαια ότι σταματάει να πληρώνεται ως δάσκαλος. Ο Δ. Μυλωνάς παρέμεινε πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου μέχρι την αλλαγή της κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1993 και επέστρεψε στην οργανική του θέση ως δάσκαλος.

Του ζητάνε τα σπασμένα

Το Ελεγκτικό Συνέδριο επανέρχεται στο θέμα μετά από καταγγελία και ζητάει από τον Δ. Μυλωνά να επιστρέψει το ποσό των 2.134.099 δραχμών που παράνομα εισέπραξε από τις 27 Φλεβάρη 1992 μέχρι τις 31 Γενάρη 1993 ως δάσκαλος, αφού ήταν διορισμένος πρόεδρος στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Ο Δ. Μυλωνάς όμως αρνήθηκε να καταβάλει το χρηματικό αυτό ποσό. Ετσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 8 Δεκέμβρη του 1993 αποφασίζει να καταβληθεί το ποσό από τους εκκαθαριστές Σ. Πέτα για την περίοδο 27 Φλεβάρη - 30 Σεπτέμβρη 1992, ύψους 1.279.349 δραχμών και από τον επόμενο εκκαθαριστή Χρ. Αμπελά για την περίοδο 1 Οκτώβρη 1992 - 31 Γενάρη 1993, ύψους 1.088.610. Και οι τρεις εκπαιδευτικοί έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδικάζεται στις 6 Μάη.

Αποτέλεσμα όμως όλης αυτής της γραφειοκρατικής τρέλας και της αδυναμίας της δημόσιας διοίκησης να διασφαλίσει χρήματα του Δημοσίου και κατ' επέκταση χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, είναι ο Σ. Πέτας να ταλαιπωρείται και οικονομικά, αλλά και ηθικά για να βγάλει το "φίδι από την τρύπα"!

"Καπέλο" ΑΕ στα νοσοκομεία

Ανώνυμες Εταιρίες θα αναλάβουν τις επενδύσεις και σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο

Την ανάθεση σε Ανώνυμες Εταιρίες των επενδύσεων στα δημόσια νοσοκομεία προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια του γενικότερου σχεδίου για τη διαχείριση των πόρων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Το παραπάνω στοιχείο επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα στην προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, στην οποία συζητήθηκε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα νοσοκομεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, όταν τέθηκε από συνδικαλιστή το θέμα της συγκρότησης Ανωνύμων Εταιριών για τη διενέργεια κάθε είδους προμηθειών ή κεφαλαιουχικού ή λοιπού λειτουργικού εξοπλισμού - όπως προβλέπει ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος για τη βελτίωση των κρατικών δαπανών - ο υπουργός απάντησε ότι θα ισχύσει και για τα νοσοκομεία. Μάλιστα το αιτιολόγησε με το επιχείρημα ότι έτσι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θα βρίσκει ελλείμματα στον προϋπολογισμό του κράτους, που τα προκαλεί η χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Βέβαια, είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη σύμφωνα με τις οποίες σε πρώτη φάση θα γίνουν Ανώνυμες Εταιρίες στους μεγάλους οργανισμούς (ΑΕΙ, Νοσοκομεία, Δήμοι, Ασφαλιστικοί Φορείς), αλλά η επιβεβαίωση και απ' τον ίδιο τον υπουργό Υγείας αποκτά άλλη βαρύτητα. Και η βαρύτητα αυτή έχει τη σημασία της όταν ορισμένες πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο χώρο της υγείας περί άλλα τυρβάζουν και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων βρίσκεται επί θύραις.

Η λειτουργία των Ανωνύμων Εταιριών ως "καπέλο" στα νοσοκομεία έρχεται να δέσει πλήρως με την "επιχειρηματικοποίηση" του δημόσιου συστήματος υγείας μέσα από τον τρόπο χρηματοδότησης που προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την υγεία και το οποίο μετατοπίζει το κύριο βάρος των οικονομικών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Βοθρολύματα σε πλαζ της Χαλκίδας

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Για αυθαιρεσίες και παράνομες εκσκαφές για την κατασκευή αντλιοστασίου αποχέτευσης ακαθάρτων στην πλαζ "Σουβάλα" της Χαλκίδας, καταγγέλλει τη δημοτική αρχή το "Οικολογικό Εργαστήρι", με αφορμή την επιλογή του χώρου - που απέχει μόλις δύο μέτρα από την άμμο της πλαζ - συγκέντρωσης των αστικών λυμάτων της συνοικίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πλαζ είναι μία από τις καλύτερες και καθαρότερες της χώρας, όπου καθημερινά - τους καλοκαιρινούς μήνες - δέχεται χιλιάδες λουόμενους. Αυτό το σημείο επέλεξαν οι τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΧ ως "το χαμηλότερο για τη συγκέντρωση των λυμάτων", όπως ισχυρίζεται και ο διευθυντής της Επιχείρησης, ενώ παρόμοια κατασκευή αντλιοστασίου έγινε προ καιρού πλησίον της πλαζ "Ροδιές" της συνοικίας Κανήθου.

Ωστόσο, όμως, υπάρχουν οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων των περιοχών, αφού και μόνο η οπτική επαφή τους δημιουργεί προβλήματα υποβάθμισης των πλαζ. Πέρα απ' αυτό, το "Οικολογικό Εργαστήρι" στην καταγγελία του προς το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας, που κοινοποιεί και σε ΥΕΝ, Εισαγγελία και άλλους φορείς, κάνει λόγο για: 1) Παράνομη (χωρίς άδεια) κατασκευή του έργου. 2) Χρησιμοποίηση ακατάλληλου υλικού (μπετόν), με αποτέλεσμα τα βοθρολύματα, άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, να διοχετεύονται με μεγάλη ευκολία στη θάλασσα. 3) Μη ύπαρξη των απαραίτητων εγκρίσεων (ΓΕΝ, ΥΕΝ). Και 4) Αλλαγή της εγκεκριμένης μελέτης της ΔΤΚ του Δήμου Χαλκίδας, που έχει εγκριθεί από τη Λιμενική Επιτροπή και αναφέρεται στο έργο "Διαμόρφωση του παραλιακού χώρου στο σημείο πλαζ "Σουβάλα"", στην οποία δεν αναφέρεται πουθενά η κατασκευή αντλιοστασίου αποχέτευσης ακαθάρτων, αντίθετα προβλέπεται παρτέρι χαμηλής βλάστησης, πλακόστρωση κλπ.

Τέλος, το "Οικολογικό Εργαστήρι" ζητά την επανεξέταση του έργου, την απομάκρυνσή του από το συγκεκριμένο σημείο και την ποινική δίωξη των αρμοδίων.

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Θύματα της εγκληματικής κυβερνητικής αδιαφορίας

Κάθε όριο αδιαφορίας έχει εξαντλήσει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών της Κορίνθου, αρκούμενη απλά και μόνο στις πενιχρές αποζημιώσεις που χορηγεί στους πληγέντες και τις μεγαλόστομες υποσχέσεις. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις πρώτες αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν για τους πλημμυροπαθείς της Κορίνθου.

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση οι πλημμυροπαθείς της Κορίνθου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας σε Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα, που κατέθεσε χτες στη Βουλή με αποδέκτη τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

"Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος των πλημμυροπαθών εκφράζεται με τα "αστεία" ποσά που ενέκρινε για τους πληγέντες, αφού μέχρι σήμερα μόνο δύο πλημμυροπαθείς έχουν πάρει σαν αποζημίωση ποσό που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δραχμές", επισημαίνει στην ερώτηση ο κομμουνιστής βουλευτής, ενώ τονίζει ακόμα ότι "οι πλημμυροπαθείς έπεσαν θύματα της εγκληματικής αδιαφορίας και της πολιτικής που εφάρμοσαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, οι οποίες δεν πήραν μέτρα για την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων". Παράλληλα, στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται πως "ενώ οι πρωτοβάθμιες επιτροπές είχαν εκτιμήσει ότι οι ζημιές φτάνουν περίπου τα 12 δισ. δρχ. μέχρι σήμερα έχουν δοθεί μόλις 800 εκατομμύρια, ενώ οι ζημιές που δηλώθηκαν είναι περίπου 30 δισ.".

Τέλος, ο Στρ. Κόρακας ρωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ εάν προτίθεται η κυβέρνηση:

- Να εγκρίνει επιπλέον επιχορήγηση ώστε να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος των πλημμυροπαθών και να δοθούν ολικές αποζημιώσεις σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που έχουν υποβάλει οι πλημμυροπαθείς, καθώς και αποζημιώσεις για την καταστροφή ακινήτων πραγμάτων (οικοσκευές, εμπορεύματα, αυτοκίνητα).

- Να σταματήσει την απαράδεκτη τακτική της απόρριψης των αποζημιώσεων στους πληγέντες και

- να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Χωρίς τρόλεϊ σήμερα 10 π.μ.-4 μ.μ.

Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει σήμερα η Αθήνα για έξι ώρες, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.

Οι εργαζόμενοι στους ΗΛΠΑΠ, τις ώρες αυτές θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, κατά την οποία θα εξεταστούν μια σειρά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και όσα προβλήματα πρόκειται να φέρει η επικείμενη αντεργατική - αντιασφαλιστική λαίλαπα.

Το προεδρείο της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού, επισημαίνοντας ότι η σοβαρότητα των θεμάτων, που θα εξεταστούν στη γενική συνέλευση, επιβάλλει τη συμμετοχή σύσσωμου του κλάδου.

Στάση εργασίας

Στάσεις εργασίας κάνουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα, διαμαρτυρόμενοι γιατί συμβασιούχοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν για τη δημοτική επιχείρηση χρησιμοποιούνται σε δραστηριότητες που προβλέπονται από τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου. Ζητούν να γίνουν κανονικά οι προσλήψεις για την κάλυψη των κενών θέσεων και έκαναν γι' αυτό σχετικό διάβημα στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών.

Εξοπλίζεται τεχνολογικά η Αστυνομία

Προγράμματα για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, αξίας περίπου 2,5 δισ. δραχμών, έχει υποβάλει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη προμηθεύτηκε για τις ανάγκες της Τροχαίας Αττικής ελικόπτερο αξίας 790 εκατ. δραχμών, ενώ υλοποιούνται προγράμματα για την αγορά συσκευών ελέγχου καυσαερίων και θορύβου, 21 κλειστών κυκλωμάτων ελέγχου της κυκλοφορίας, 15 γερανοφόρων οχημάτων, 50 δικύκλων, ερπυστριοφόρων οχημάτων, διοπτρών κλπ.

Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, με αντικείμενο την καταπολέμηση των ναρκωτικών, την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Επίσης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει υποβληθεί πρόταση για την ανάπτυξη πιλοτικού ηλεκτρονικού δικτύου παρακολούθησης και ρύθμισης της κυκλοφορίας σε τμήμα του εθνικού δρόμου Αθήνας - Λαμίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ