ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΙ στο νέο νομοσχέδιο για την υγεία

Η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και οι εργαζόμενοι άνθρωποι της πατρίδας μας έχουν δώσει σκληρούς αγώνες για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και τη δωρεάν παροχή υγείας. Φαίνεται όμως ότι η ανάγκη για τέτοιους αγώνες παρουσιάζεται ξανά επιτακτική. Με τα νομοσχέδια των τελευταίων χρόνων και ειδικότερα με το τελευταίο νομοσχέδιο για την υγεία το ιδεολογικό υπόβαθρο της υγειονομικής πολιτικής είναι πλέον η άποψη ότι η υγεία είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό. Οτι η υγεία είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, για την οποία πρέπει να πληρώνει - αν δεν είναι σε θέση, τόσο το χειρότερο γι' αυτόν.

Αυτή η πολιτική δε θεωρεί το κράτος υποχρεωμένο να παρέχει υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Αντίθετα, παραδίδει αυτές τις υπηρεσίες στους ιδιώτες για παραγωγή κέρδους.

Με το νέο νομοσχέδιο για την υγεία επιχειρείται βασικά η αλλαγή του οικονομικού καθεστώτος λειτουργίας των νοσοκομείων, με τη μεταφορά του βάρους της χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έτσι απειλούνται με χρεοκοπία και η ιδιωτική ασφάλιση με ανθοφορία. Παράλληλα, καταργείται η μονιμότητα των νεοεισερχόμενων γιατρών στο ΕΣΥ, θεσπίζεται αυταρχικός τρόπος διοίκησης των νοσοκομείων και υπηρεσιακό φακέλωμα των γιατρών, ελαστικοποιούνται δηλαδή και στους γιατρούς οι εργασιακές σχέσεις σύμφωνα με τις προσταγές της "Λευκής Βίβλου".

Σε ειδικό κεφάλαιο, τέλος, για την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και ειδίκευση των γιατρών προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής για την ειδικότητα, που θα εισηγηθεί μεταξύ άλλων "τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για ειδίκευση ιατρών". Είναι φανερό ότι θα προωθηθούν μέτρα που θέτουν φραγμούς στη λήψη ειδικότητας από όλους τους απόφοιτους της Ιατρικής.

Οι φοιτητές της Ιατρικής, καθώς και τα συλλογικά τους όργανα οφείλουν να ανιχνεύσουν την πολιτική που διακατέχει το νομοσχέδιο και να συνδέσουν τα γενεσιουργά αίτια των δικών τους επιμέρους προβλημάτων, όπως αυτών της απεργίας των γιατρών και της λήψης ειδικότητας, με αυτή την πολιτική. Είναι ολοφάνερο ότι η ιδιωτική υγεία, που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, δε συναντά δυσκολίες στη μείωση του κόστους λειτουργίας, αντιθέτως το επιδιώκει. Πώς;

Με τη χρησιμοποίηση ανειδίκευτων γιατρών για τη "λάντζα", με μικρότερη αναλογία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προς ασθενείς, με χαμηλές επιστημονικές προδιαγραφές περίθαλψης. Εξάλλου, το χαμηλό κόστος που υποστηρίζει ο ιδιωτικός τομέας είναι πλασματικό γιατί δεν κάνει ούτε έρευνα, ούτε εκπαίδευση, ούτε παρέχει πολυδάπανες υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής σε μαζική κλίμακα όπως κάνουν τα δημόσια νοσοκομεία. Οι αιτίες εξάλλου της σημερινής ανεργίας στο ιατρικό δυναμικό δεν είναι άσχετες με τη στασιμότητα ανάπτυξης και προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, με την έλλειψη ελέγχου στο ιδιωτικό, τη μη εφαρμογή των κανονισμών προστασίας του ωραρίου λειτουργίας και το όριο συνταξιοδότησης.

Γνωρίζουμε ότι απέναντι σε αυτή την πολιτική χρειάζεται να αντιτάξουμε τη δική μας φωνή. Να προχωρήσουμε αγωνιστικά - ενωτικά - αποφασιστικά μέσα από τους συλλόγους μας. Να συντονίσουμε τη δράση μας με τους ειδικευόμενους και τους άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και κυρίως να ορθώσουμε ένα πανίσχυρο μέτωπο μαζί με το λαό, που θίγεται πολυποίκιλα και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Διεκδικούμε για τα βασικά ζητήματα της υγείας:

- Αύξηση των δαπανών για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη υγεία για όλο το λαό.

- Κεντρικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σύμφωνα με τις πραγματικές επιστημονικά τεκμηριωμένες ανάγκες του λαού μας.

- Αναβάθμιση, αποκέντρωση του δημόσιου τομέα υγείας, κέντρα υγείας, επαρχιακά νοσοκομεία.

- Ανάπτυξη καινούριων ειδικοτήτων (γενικής ιατρικής, ιατρών εργασίας, κοινωνικής ιατρικής).

- Προκήρυξη άμεσα των 2.500 κενών θέσεων στο ΕΣΥ, των 2.000 στο ΙΚΑ, στα άλλα Ταμεία.

- Ελεγχο στον ιδιωτικό τομέα για τις ανάγκες, προδιαγραφές λειτουργίας. - Διαφάνεια, αξιοκρατικά κριτήρια προσλήψεων.

- Γενναίες αυξήσεις για μισθούς - συντάξεις στο δημόσια και ιδιωτικό τομέα.

Ως αυριανοί λειτουργοί υγείας γνωρίζουμε ότι οι θυσίες του βαριά φορολογούμενου Ελληνα πολίτη για την εισφορά στο ταμείο υγείας του, γίνονται για την ώρα της ανάγκης, για τη στιγμή που μπορεί να κινδυνεύει η ίδια η ζωή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τη χαρατσώνει κανείς. Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των προωθούμενων μέτρων είναι ολοφάνερος κυρίως από την πλευρά της υποβάθμισης της υγειονομικής περίθαλψης του λαού. Υποβάθμιση που πάει χέρι χέρι με την υποβάθμιση των εργασιακών και επιστημονικών δικαιωμάτων των αυριανών γιατρών. Υποβάθμιση που είναι ενταγμένη στο γενικότερο μοντέλο ανάπτυξης στην πολιτική του Μάαστριχτ. Εχουμε την πεποίθηση ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική στην υγεία και αδιέξοδη και αντιλαϊκή είναι. Και γι' αυτό χρειάζεται η ενίσχυση της αντίθετης πρότασης, η προώθηση της δημόσιας δωρεάν υγείας.

Βάσω ΚΑΡΑΜΠΟΪΚΗ

Εκπρόσωπος των ΠΚΣ στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας

ΚΝΕ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Ανακοίνωση του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ και ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την προχτεσινή τρομοκρατική επίθεση σε βάρος μελών της ΚΝΕ

Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δε θα περάσουν. Σύντομα οι κάθε λογής εκσυγχρονιστές θα τρέχουν να κρυφτούν από την οργή και την πάλη του μαζικού λαϊκού κινήματος.Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε χτες το Συμβούλιο Πόλης της ΚΝΕ στην Αθήνα, με αφορμή το προχτεσινό τρομοκρατικό επεισόδιο στο κέντρο της πόλης, στη διάρκεια του οποίου υπάλληλοι του δήμου με τη συνοδεία αστυνομικού με πολιτικά και υπό την απειλή όπλου ανάγκασαν ομάδα ΚΝιτών να παραδώσουν τις αφίσες που κολλούσαν ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία.

Στην ανακοίνωση του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ τονίζεται:

"Το ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ καταγγέλλει την απροκάλυπτη επίθεση μελών συνεργείου του Δήμου Αθήνας, που εκτελούσαν εντολές του ατσαλάκωτου και "Ευρωπαίου" αφεντικού τους, του δημάρχου κ. Αβραμόπουλου, την Τρίτη το βράδυ, σε μέλη της ΚΝΕ, που εκείνη την ώρα κολλούσαν αφίσες της Οργάνωσης, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία, που πρώτη και καλύτερη τρέχει να συμμετάσχει η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, ετέρου $$$$$$$$εκσυγχρονιστή σαν τον κ. Αβραμόπουλο.

Ο κ. Αβραμόπουλος από καιρό έχει ανοίξει πόλεμο ιδιαίτερα στις αφίσες κι τα πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, θεωρώντας ασφαλώς ότι είναι αυτές που χαλάνε το image της Αθήνας που ονειρεύεται ο ίδιος και τα μεγάλα αφεντικά του, Λαμπράκης - Κόκκαλης και Σία. Μια Αθήνα χωρίς την ενοχλητική παρουσία μιασμάτων π.χ. απεργών καθηγητών, αγανακτισμένων μαθητών, πεινασμένων συνταξιούχων, οργισμένων οικοδόμων, αμετανόητων αγωνιστών της ειρήνης και, τέλος πάντων, όλων αυτών που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή κυβερνητική επίθεση, που στήριγμά της βρίσκει και τους σε διατεταγμένη υπηρεσία τραμπούκους του "εκσυγχρονιστή" Αβραμόπουλου.

Χτες ο δήμαρχος έδειξε ένα ακόμα πιο αυταρχικό πρόσωπο που τον χαρακτηρίζει. Εκτός από την απαγόρευση στα μέλη της ΚΝΕ να προπαγανδίσουν τις θέσεις της, που δε βρίσκουν βήμα στα ΜΜΕ, που απλόχερα παραχωρείται στον κ. Αβραμόπουλο, για να προβάλλει τις δικές του και των αφεντικών του και φυσικά δε μένει χώρος για τους κομμουνιστές, θέλησε να κατάσχει και τις αφίσες της ΚΝΕ, χωρίς καμία τέτοια δικαιοδοσία, εκτός αν τελευταία του δόθηκε και αυτή.

Σ' αυτή την προσπάθειά τους οι "εκλεκτοί" υπάλληλοι του δημάρχου βρήκαν συμπαραστάτη τους και έναν εκτός υπηρεσίας αστυνομικό που έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και στρέφοντάς το στους ΚΝίτες τούς ανάγκασε να παραδώσουν τις αφίσες.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις αυταρχικές μεθόδους που απροκάλυπτα καθοδηγεί και στηρίζει ο κ. Αβραμόπουλος και δηλώνουμε ότι η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δε θα περάσουν. Οι νέοι κομμουνιστές θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, στο πλευρό του ΚΚΕ, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς, που μετά βδελυγμίας πολεμά ο δήμαρχος και οι όμοιοί του υπηρέτες των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπονομεύοντας τη ζωή και το μέλλον μας. Σύντομα θα έρθει ο καιρός που οι κάθε λογής εκσυγχρονιστές θα τρέχουν να κρυφτούν από την οργή και την πάλη του μαζικού λαϊκού κινήματος".

Για το ίδιο θέμα, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕΟ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλος ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, εάν προτίθενται να πάρουν μέτρα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους, ώστε να μπει φραγμός σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες και συμπεριφορές, τι μέτρα θα παρθούν για τον αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και τράβηξε περίστροφο εναντίον πολιτών, ποιος είναι ο ρόλος του κάθε συνεργείου του Δήμου Αθήνας και αν μπορούν με τις πράξεις τους και τις ενέργειές τους, όπως αποδείχτηκε, να τρομοκρατούν, χειροδικούν και να αστυνομεύουν.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν το γεγονός ότι με ακατονόμαστες απειλές και χειροδικίες οι υπάλληλοι του δήμου και ο αστυνομικός, ξεπερνώντας κάθε όριο, ανάγκασαν τα παιδιά με την απειλή περιστρόφου να παραδώσουν τα υλικά. Σημειώνουν επίσης το γεγονός ότι στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα της οδού Σωκράτους, όπου οδηγήθηκαν οι ΚΝίτες, παρουσία και στελέχους της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ συνεχίστηκαν οι απειλές και οι τραμπουκισμοί από τα ίδια άτομα και αστυνομικούς του Τμήματος, με εξαίρεση τον αστυνομικό ασφαλείας.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Για σπουδές και επιστήμονες ωφέλιμους στο λαό

Πολύμορφες και πολυθεματικές οι εκδηλώσεις ενόψει των φοιτητικών εκλογών

Οι πολύμορφες και πολυθεματικές εκδηλώσεις των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ συνεχίζονται, με στόχο την ενημέρωση των φοιτητών και σπουδαστών, πάνω στις θέσεις και προτάσεις της παράταξης σε θέματα που απασχολούν καθημερινά τη σπουδάζουσα νεολαία της χώρας. Οι ΠΚΣ μιλούν για μπλόκο στη συντήρηση, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης απέναντι στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική. Στις 9 Απρίλη, οι ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές και σπουδαστές να επιλέξουν και με την ψήφο τους το δρόμο της πανσπουδαστικής αντεπίθεσης μαζί με το λαό ως τον δικό τους μονόδρομο.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των φοιτητών και σπουδαστών, οι ΠΚΣ έχουν προγραμματίσει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εκδηλώσεις: Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στις 2 μμ, αμφιθέατρο 102, με θέμα "Πτυχίο και επαγγελματικά δικαιώματα", με ομιλητές εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Λογιστών, των ΠΚΣ της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ Πειραιά και των ΠΚΣ του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ζωγράφου), στη 1μ.μ., στο αμφιθέατρο Χημικών 2 με τίτλο της εκδήλωσης "ΕΜΠ - Θύμα των νόμων της αγοράς", με ομιλητή το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Π. Γεωργιάδη,ενώ θα παραβρεθούν και θα παρέμβουν οι πρυτανικές αρχές, οι πρόεδροι των τμημάτων του ΕΜΠ και η Ρ. Ξαρχάκου,μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ.

Στο Πάντειο, στις 2 μμ, στο αμφιθέατρο 108 με θέμα "Φοιτητικό και λαϊκό κίνημα", με ομιλητές τον Β. Ξένο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Β. Μπούτα,βουλευτή του ΚΚΕ, και τον Τ. Βανδώρο,πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ενώ θα συμμετέχουν ακόμη εκπρόσωποι των ναυτεργατών, των καθηγητών και των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας.

Στα ΤΕΙ Αθήνας με θέμα "Ναυπηγεία, ώρα μηδέν", όπου θα μιλήσει ο συνδικαλιστής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας Αν. Χοροζάνης.

Στη ΣΔΟ Πειραιά στις 12 μ, με θέμα: "Ο αγώνας των λογιστών για δουλιά με δικαιώματα συνεχίζεται".

Στη ΦΜΣ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στις 4 μμ με θέμα "Τριτοβάθμια εκπαίδευση και Μάαστριχτ", με τον καθηγητή Κ. Αλυσσανδράκη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης στις 8 μ.μ. στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης οι ΠΚΣ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα τα νέα μέτρα για την παιδεία με ομιλητή τον Τ. Βλησσίδη, πρόεδρο της ΕΛΜΕ Αλεξανδρούπολης.

Αύριο,Παρασκευή στη Νομική Σχολή με θέμα "Δικαιοσύνη και λαϊκοί αγώνες- Επαγγελματική προοπτική", με τον Λ. Αυδή, βουλευτή του ΚΚΕ.

Στις 12 μ, στη Σχολή Τεχνολόγων Εφαρμογών του ΤΕΙ, με θέμα "Τριτοβάθμια εκπαίδευση και Μάαστριχτ".

Επειδή, όμως, χρειάζεται και η διασκέδαση, την ίδια μέρα οι ΠΚΣ γλεντάνε στο ΤΕΙ Αθήνας στις 11 το βράδυ, και στη Νομική Σχολή με ερασιτεχνικά ρεμπέτικα και ροκ συγκροτήματα.

Τη Δευτέρα,στις 7 Μάρτη στην Πάτρα, στις 11.30 π.μ. στα ΤΕΙ, οι ΠΚΣ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις με τον βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα.

Τέλος, την ίδια μέρα οι ΠΚΣ του Πανεπιστημίου Πάτρας διοργανώνουν στις 6.30 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, ανοιχτή συγκέντρωση.

"Μαζί να χτίσουμε ισχυρό μέτωπο αγώνα"

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν χτες οι σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας, στον βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα Β. Μπούτα,ο οποίος βρέθηκε στο χώρο του ΤΕΙ, για να μιλήσει σε εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Β. Μπούτας πραγματοποίησε περιοδεία στον κεντρικό διάδρομο της Σχολής, όπου βρίσκονται στη σειρά τα "τραπεζάκια" των παρατάξεων των φοιτητών. Ολοι οι φοιτητές, ανεξάρτητα από την παράταξη, στην οποία ανήκαν τον υποδέχτηκαν θερμά, του έσφιγγαν το χέρι και του δήλωναν τη συμπαράστασή τους προς τους αγρότες. "Τι καταφέρατε με τα μπλόκα;", ήταν η ερώτηση ενός σπουδαστή. "Σπάσαμε την πώρωση, αναδείξαμε τα προβλήματα της αγροτιάς", απάντησε ο Β. Μπούτας.

"Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει του Σημίτη ο τσαμπουκάς", βροντοφώναξαν οι σπουδαστές τη στιγμή που ο Β. Μπούτας πλησίαζε το "τραπεζάκι" των ΠΚΣ. Η σύντομη περιοδεία κατέληξε στο γραφείο του προέδρου του ΤΕΙ Δ. Νίνο. Ο Δ. Νίνος έδωσε στον βουλευτή πλακέτα με το έμβλημα της Σχολής.

Γύρω στη 1.30 το μεσημέρι ξεκίνησε και η εκδήλωση στο μεγάλο αμφιθέατρο της Σχολής. Ξεκινώντας την ομιλία του ο Β. Μπούτας είπε ότι μόνο με τον αγώνα των αγροτών, ή, μόνο των εκπαιδευτικών, ή, των φοιτητών, δεν μπορούν να καταφέρουν την ανατροπή της συντηρητικής πολιτικής, αλλά όλοι μαζί πρέπει να χτίσουν ισχυρό μέτωπο αγώνα.

Επίσης, τόνισε ότι η κοινή αγροτική πολιτική, που εκπορεύεται από την ΕΕ στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ έχει πάρει μια σειρά σκληρών μέτρων ενάντια στην αγροτιά, σημειώνοντας: "Η αντιαγροτική πολιτική που με τόση ευλάβεια ακολουθεί η κυβέρνηση έχει ως απώτερο στόχο να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός από 21% που είναι σήμερα, να φτάσει στο 7% και όσο μπορεί και πιο κάτω"."Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε στη συνέχεια ο Β. Μπούτας, έγιναν αναθεωρήσεις σε μια σειρά προϊόντα όπως σιτηρά, γάλα, καπνά, βαμβάκι παραγωγής, όπου μπήκαν φραγμοί στην παραγωγική διαδικασία, μειώνοντας χρόνο με το χρόνο την παραγωγή στα συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά και τις τιμές".

"Για τους παραπάνω λόγους εφαρμόσαμε και τη δημοκρατία των μπλόκων", είπε ο Β. Μπούτας για να συνεχίσει: "Η δυναμική του αγώνα ήταν τέτοια, που οι προσπάθειες συκοφάντησής του από την κυβέρνηση ότι ο αγώνας των αγροτών ήταν υποκινούμενος από το ΚΚΕ και όχι από την πλειοψηφία τους αγροτικού κινήματος, δεν πέρασαν. Ο αγώνας δεν πουλήθηκε, όπως μερικοί καλοθελητές συνάδελφοί μας διέδωσαν. Πήγαμε ενωμένοι και βγήκαμε ενωμένοι και κερδισμένοι από αυτόν τον αγώνα".

Είναι και προκλητικοί

Ατυπη συνάντηση, χτες στην Αθήνα, των υπουργών Παιδείας των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Περίσσεψαν οι ευχές και οι διαπιστώσεις για τη θέση των νέων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης υπουργών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα "Νέοι Ευρωπαίοι σε μια νέα Ευρώπη", με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

"Οι νέοι, τόνισε ανοίγοντας τις εργασίες ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης,θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση νοιάζεται γι' αυτούς, χαράσσει πολιτικές προς όφελός τους και δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα προωθήσουν την ενεργό συμμετοχή τους στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή".

Πάντως τα στοιχεία και η εμπειρία από τη θέση των "νέων Ευρωπαίων στη νέα Ευρώπη" δείχνουν ότι οι δαπάνες για την παιδεία μειώθηκαν δραματικά, τα εργασιακά δικαιώματα των νέων μπαίνουν στο στόχαστρο και η ανεργία ανάμεσα στους νέους καλπάζει. Ειδικότερα, στην Ελλάδα σε σύνολο 400.000 ανέργων οι 260.000 είναι νέοι (ποσοστό 64%),ενώ στην Ισπανία η ανεργία των νέων πλησιάζει το 38%, στην Ιταλία το 30,5%, στην Ιρλανδία έχει ξεπεράσει το 28%, στη Γαλλία το 23%. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τη Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ και δε φαίνεται να προβλημάτισαν και ιδιαίτερα τη χτεσινή συνάντηση. Αντίθετα, η ανεργία, κατά τον Γερ. Αρσένη, δεν είναι τίποτα περισσότερο από "ένα φαινόμενο αποτυχίας οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης" και όχι σύμφυτη με τον καπιταλισμό! "Το θέμα δεν είναι τόσο το ζήτημα της ανεργίας, ισχυρίστηκε ο υπουργός Παιδείας, αλλά το θέμα της απασχόλησης", εμμένοντας στο μοντέλο της μισοειδίκευσης - μισοκατάρτισης που δημιουργεί με τη σειρά του μισοεργαζόμενους - μισοάνεργους.

Ο γγ Νέας Γενιάς Π. Σφηκάκης,πέρα από ένα αόριστο ευχολόγιο περί περισσότερων ευκαιριών στους νέους, ειδικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα της νεολαίας κλπ., στην ομιλία του είπε και κάτι πέρα για πέρα αληθινό, ομολογώντας: "Στην πεποίθηση (των νέων) το πολιτικό σύστημα είναι γενικά αναποτελεσματικό" και ότι "κρατούσα γνώμη στους νέους είναι ότι οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση ουσιαστικά δεν ασχολούνται με τη νέα γενιά, πάρα μόνο με ατελέσφορες διακηρύξεις προθέσεων ή επιμέρους παροχές και παρεμβάσεις".

Βέβαια, όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση, ο Π. Σφηκάκης έχει δίκιο να... παραπονείται, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση αν ασχολείται με κάτι περισσότερο απ' όλα αυτό είναι η νέα γενιά (σ. σ. έχει συντάξει δύο ολόκληρα Λευκά Βιβλία για την εργασία και για την εκπαίδευση που προσδιορίζουν επακριβώς το πώς οι νέοι άνθρωποι θα χρησιμοποιηθούν ως σύγχρονοι σκλάβοι).

Εκδήλωση της ΚΝΕ

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για το 7ο Συνέδριο, αύριο Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, στην παλιά Φιλοσοφική. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Απορρίπτουν την εγκύκλιο οι σύλλογοι

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη πάει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάθηκαν από την απεργία των καθηγητών, ενώ οι καθηγητές απορρίπτουν τις ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, η πλειοψηφία των συλλόγων των καθηγητών στις συνεδριάσεις τους τάσσονται κατά των μέτρων που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για να εξετάσει τις εξελίξεις και να συζητήσει τη στάση του κλάδου απέναντι σ' αυτές.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά στην απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης τονίζει ότι "οι καθηγητές δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να γίνουν συνεργοί για να δώσει η κυβέρνηση ακόμα ένα χτύπημα στο δημόσιο σχολείο επιβάλλοντας εκπαιδευτική διαδικασία - παρωδία, να διασπάσει η κυβέρνηση το μέτωπο που το δυνάμωμα του αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των καθηγητών".

Χτες, μαθητές από σχολεία της Αθήνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας διεκδικώντας να περικοπεί η ύλη των Γενικών Εξετάσεων και να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, σύμφωνα και με τις προτάσεις της ΟΛΜΕ.

"Ναρκωτικά και νεολαία"

"Ναρκωτικά και νεολαία" είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει ενόψει του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, η ΟΒ Μεσογείων το Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα στο Δημαρχείο Κορωπίου.

Πανσπουδαστική αντεπίθεση μαζί με το λαό, επιλέγουν οι ΠΚΣ

Οι Κνίτες θα συνεχίσουν να ενημερώνουν τη νεολαία, χωρίς να τους τρομάζουν οι απειλές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ