ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ "ΡΕΝΟ"
Συντονισμός του αγώνα

Από όλα σχεδόν τα μέρη της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στη δεύτερη πολυεθνική διαδήλωση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, συγκεντρώθηκαν στους κεντρικούς δρόμους των Βρυξελλών την Κυριακή, στη δεύτερη, όπως τη χαρακτήρισαν "ευρω-διαδήλωση" ενάντια στις μαζικές απολύσεις, απαιτώντας από τις αρχές της Ευρώπης, να πάρουν μέτρα για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Κύρια αφορμή για την πραγματοποίηση της πορείας ήταν η πρόσφατη απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό" να κλείσει το εργοστάσιό της στο Βιλβόρντε του Βελγίου και να απολύσει τους 3.100 εργαζόμενους. Λίγο μετά την απόφαση αυτή, ανακοινώθηκε πως και στη Γαλλία, η "Ρενό" θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις που θα φτάσουν τους 2.764 εργαζόμενους φέτος.

Η πορεία ήταν τόσο μαζική που, ενώ η κεφαλή της πορείας, στην οποία βρίσκονταν πολιτικές και συνδικαλιστικές προσωπικότητες είχε ήδη φτάσει στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νότου, πολλοί διαδηλωτές δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει από το σιδηροδρομικό σταθμό του Βορρά, σημείο εκκίνησης της διαδήλωσης.

Ανάμεσα στα πανό των διαδηλωτών αρκετά παρίσταναν τον πρόεδρο της Ρενό, Λουί Σβάιτσερ, στην αγχόνη και άλλα τον χαρακτήριζαν "ντροπή της Ευρώπης".Ωστόσο, η αστυνομία είχε "λάβει τα μέτρα της", τοποθετώντας ειδικά εμπόδια γύρω από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημείο που ήταν εκτός του δρομολογίου της διαδήλωσης.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στην πορεία πήραν μέρος χιλιάδες εργάτες από το Βέλγιο και τη Γαλλία και αντιπροσωπείες από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία.

"Η σημερινή (της Κυριακής) διαδήλωση δεν είναι το τέλος. Δεν είναι η τελευταία πράξη. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μια κοινωνική Ευρώπη. Για μια Ευρώπη αλληλεγγύης", τόνισε μιλώντας προς το πλήθος ο Μισέλ Νολέ, επικεφαλής του κομμουνιστικού βελγικού συνδικάτου FGTB.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, Ρομπέρ Υ, που συμμετείχε και αυτός στην πορεία δήλωσε πως "χρειαζόμαστε μια καλύτερη ισορροπία στο ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Η απελευθέρωση προχώρησε υπερβολικά. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι κοινωνικές, όχι μόνον οι οικονομικές ανάγκες". Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελγίου "RTBF", o Ρομπέρ Υ τόνισε πως "έχουμε μια Ευρώπη που σκοτώνει τις θέσεις εργασίας... χρειαζόμαστε μια διαφορετική Ευρώπη, γι' αυτό είμαι εγώ εδώ σήμερα".

Ενώ ο Γάλλος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λιονέλ Ζοσπέν τόνισε πως "πρόκειται για μια συμβολική διαδήλωση στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ευρώπης".

"Είναι μια επίδειξη αλληλεγγύης. Είμαστε όλοι εργάτες. Είμαστε όλοι στον αγώνα", τόνισε ο 22χρονος Στιούαρτ Ντέιβις, ο οποίος έφτασε με μια αντιπροσωπεία από το εργοστάσιο της "Ρολς Ρόις" στο Μπρίστολ της Βρετανίας.Παράλληλα, ο Ισπανός συνδικαλιστής Μανουέλ Ζαγκίρε Κάνο επισήμανε πως "είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εργάτες του Βελγίου" και πρόσθεσε πως "πρέπει να αγωνιστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Μηνύματα συμπαράστασης

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΡΕΝΟ και τους ανθρακωρύχους της Γερμανίας, εκφράζουν μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων σε ψήφισμά τους, στο οποίο αναφέρεται:

"Αγαπητοί συνάδελφοι.

Ο αγώνας είναι κοινός, απέναντι στους κοινούς αντιπάλους που είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι κεφαλαιοκράτες, οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Εχετε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα σας.

Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι"!

Το ψήφισμα υπογράφεται από τα σωματεία: Μετάλλου, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Καζής, Δράκος - Πολέμης, Εμποροϋπαλλήλων, Μινιόν, Ηλεκτρολόγων, Λιθογράφων, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Φαρμακεργατών, Φαρμακοϋπαλλήλων, Μαγείρων, Σερβιτόρων, Ξύλου, ΕΛΠΑ.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ με δελτίο Τύπου χαιρετίζει την πανευρωπαϊκή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και δηλώνει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στην αναγκαία συντονισμένη και αγωνιστική δράση των Ευρωπαίων εργαζομένων. Επίσης, "εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων της "Ρενό"", και προσθέτει ότι "η στάση αυτής της πολυεθνικής, όπως και πολλών άλλων επιχειρήσεων, οι οποίες με μοναδικό κριτήριο το κέρδος αγνοούν τον άνθρωπο και τους νόμους, αποδεικνύει την ανάγκη της ευρωπαϊκής δράσης των συνδικάτων για την αντιμετώπιση της ασυδοσίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων". Υπογραμμίζει ακόμη "την ανάγκη της πάλης του εργατικού κινήματος για ριζικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μια Ευρώπη των εργαζομένων, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων".

Στα χέρια των ανταρτών το μισό Ζα'ϊρ!

ΓΚΟΜΑ.-

Το μεγαλύτερο πλήγμα στη διάρκεια της 32χρονης δικτατορίας του Ζαϊρινού "Προέδρου", Μομπούτου Σεσεσέκο, κατάφεραν το Σαββατοκύριακο οι αντάρτες της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ".

Κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κισανγκάνι, με εξαιρετική ευκολία και δίχως να συναντήσουν σοβαρή αντίσταση από τους εξαθλιωμένους στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων. Μετά από αυτό, οι αντάρτες θεώρησαν ότι ουσιαστικά η χούντα στο Ζαϊρ πνέει τα λοίσθια, εάν δεν έχει ήδη τελειώσει! Ολα αυτά, ενώ ο δικτάτορας Μομπούτου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της γαλλικής Ριβιέρας, μετά από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στην, ταλαιπωρημένη από τον καρκίνο του προστάτη, υγεία του.

"Ολες οι πόλεις του Ζαϊρ είναι στην ατζέντα της απελευθέρωσης. Αλλά, τώρα, το Λουμπουμπάσι, είναι ο επόμενος στόχος μας" δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Ραφαέλ Γκέντα αναφερόμενος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας!Σύμφωνα με τον Γκέντα, οι κάτοικοι του Κισανγκάνι καλωσόρισαν τους αντάρτες "γιατί περίμεναν εδώ και πολύ καιρό την απελευθέρωσή τους". Και, ενδεχομένως σε ένα μεγάλο μέρος να έχει δίκαιο, μιας που οι κάτοικοι της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ζαϊρ συχνά υπέφεραν από τις λεηλασίας των στρατιωτών του Μομπούτου Σεσεσέκο. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η κατάληψη του Κισανγκάνι, που ήταν το οχυρό εξαπόλυσης των επιθέσεων του στρατού, θεωρείται για τους αντάρτες μεγάλος θρίαμβος, καθώς τα δύο αεροδρόμια και η θέση της πόλης στον ποταμό Ζαϊρ αποτελούν σημαντικό στρατηγικό και εμπορικό κόμβο. Ο ίδιος εκπρόσωπος των ανταρτών πρόσθεσε ότι η "Συμμαχία Δημοκρατικών Δυνάμεων" θα συνεχίσει την πορεία της ακάθεκτη μέχρι την πρωτεύουσα Κινσάσα, στην - πολύ πιθανή - περίπτωση που η κυβέρνηση του δικτάτορα Μομπούτου δεν αποδεχτεί τους όρους των ανταρτών για την εκεχειρία.

Ενδιαφέρουσες δηλώσεις έκανε και ο συνυπεύθυνος των εξωτερικών σχέσεων των ανταρτών, Γκαετάν Κακούτζι: "Ελπίζουμε πως ο ζαϊρινός λαός, με το τέλος του Μομπούτου, θα θεραπευτεί από αυτή τη μακρά ασθένεια", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κακούτζι, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προχτεσινή ανακοίνωση του Βελγίου, ότι η εποχή του Προέδρου Μομπούτου "ανήκει στο παρελθόν" και κάλεσε τη Γαλλία να αλλάξει και αυτή πολιτική. "Περίμενα να αλλάξει πολιτική πρώτα η Γαλλία. Ελπίζουμε, περιμένουμε από τη νέα γενιά να οδηγήσει τη Γαλλία σε μια νέα πολιτική".

Πάντως, η κυβέρνηση Μομπούτου δε φαίνεται να είναι σε θέση να αντιδράσει ή να πάρει αντίποινα, σχετικά με τις τελευταίες σημαντικές νίκες των ανταρτών. Η "κεφαλή" της ζαϊρινής χούντας, ο 66χρονος "πρόεδρος" Μομπούτου, νοσηλεύεται από το περασμένο 48ωρο στο νοσοκομείο "Πριγκίπισσα Γκρέις" του Μονακό, σε μάλλον κρίσιμη κατάσταση, υποφέροντας από σοβαρή αιμορραγία.

Χιλιάδες εργάτες απο όλα σχεδόν τα μέρη της Ευρώπης συμμετείχε στην

Χιλιάδες εργάτες, απ' όλα σχεδόν τα μέρη της Ευρώπης, συμμετείχαν στη διαδήλωση

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αρχισε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία

ΛΟΝΔΙΝΟ .-

Οριστικά την 1η του Μάη, όπως άλλωστε αναμενόταν, θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Βρετανία. Την ανακοίνωση έκανε χτες ο πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ κατά την έξοδό του από την πρωθυπουργική κατοικία, μετά την ενημέρωση και την έγκριση της βασίλισσας Ελισσάβετ. Στη μακρύτερη και μεγαλύτερη προεκλογική εκστρατεία στη νεότερη ιστορία της χώρας, που ήδη έχει αρχίσει, οι Συντηρητικοί που κυβερνούν από το 1979, θα προσπαθήσουν να καλύψουν τη διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τους χωρίζει από τους Εργατικούς. Ηδη οι τόνοι και των δύο ηγετών έχουν ανέβει και ο Τζον Μέιτζορ "απείλησε" τους Βρετανούς ότι μία ψήφος στο Εργατικό κόμμα σημαίνει ένα "άλμα στο άγνωστο".

Αν δει όμως κάπως πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσει ότι τα προγράμματα και των δύο κομμάτων ελάχιστα διαφέρουν. Παρότι οι Εργατικοί εμφανίζονται φιλοευρωπαίοι και οι Συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές, και οι δύο είναι σύμφωνοι στην Οικονομική Ενωση, στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ενιαίο νόμισμα και την Ευρωπαϊκή διεύρυνση. Σύμφωνοι είναι και σε ζητήματα άμυνας, στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και κατά της ιδέας της ευρωπαϊκής δύναμης της ΔΕΕ. Ούτε τα οικονομικά προγράμματα των δύο κομμάτων διαφέρουν ουσιαστικά μια και οι δύο επιθυμούν "υγιείς επιχειρήσεις" και ελεύθερη οικονομία. Υπόσχονται μάλιστα το πάγωμα των κρατικών δαπανών για τα επόμενα δύο χρόνια. Η μόνη διαφωνία εμφανίζεται σε σχέση με το Σύνταγμα, που οι Εργατικοί θέλουν να αναθεωρηθεί, αφού προηγηθεί όμως δημοψήφισμα. Πιθανότατα, η μόνη ουσιαστική διαφορά και διαφωνία των δύο κομμάτων είναι, ποιο θα έχει τη νομή της εξουσίας και πρόκειται να παλέψουν για αυτή ως το τέλος.

ΡΩΣΙΑ
Στην κούρσα για... πολιτικό ρόλο ο Λέμπεντ

ΜΟΣΧΑ.-

Ο στρατηγός Αλεξάντερ Λέμπεντ εξελέγη το Σάββατο, 15 Μάρτη, επικεφαλής ενός συνασπισμού περίπου 30 πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων της Ρωσίας με την επωνυμία "Τρίτη Δύναμη". Οι εκπρόσωποι των διαφόρων αυτών δυνάμεων συνήλθαν στη Μόσχα και υπέγραψαν πολιτική Διακήρυξη, με την οποία καταγγέλλουν "τη σημερινή εξουσία, η οποία οδήγησε το ρωσικό κράτος στην καταστροφή". "Ο λαός από καιρό έχει απορρίψει τον σκληρό καπιταλισμό, την απληστία της εξουσίας, το κυβερνών κόμμα που εκπροσωπεί μόνο τα συμφέροντα μιας μικρής αντεθνικής ελίτ, καθώς και την ψευτοαντιπολίτευση χωρίς ιδανικά", αναφέρεται στη Διακήρυξη και προστίθεται ότι ο Λέμπεντ "εκπροσωπεί την κοινή επιθυμία των υπογραφόντων να φέρουν στη χώρα τη δικαιοσύνη, την ισονομία και την τάξη, στο πλαίσιο του Συντάγματος".

Στο μεταξύ, ο Λέμπεντ ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κόμματος με την ονομασία Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας. Στην εναρκτήρια ομιλία στο πρώτο συνέδριο αυτού του κόμματος την Παρασκευή, 14 Μάρτη, τόνισε ότι τα 10.000 μέλη του κόμματος προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις και είναι θύματα εμπαιγμού και καταλήστευσης από τη σημερινή ηγεσία της Ρωσίας. Αναφερόμενος στην επανεμφάνιση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, ο στρατηγός είπε χαρακτηριστικά: "Είναι το κύκνειο άσμα του Μπορίς Νικολάγιεβιτς". Υπογράμμισε ότι αν η σημερινή κυβέρνηση παραμείνει στην εξουσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υπάρχει κίνδυνος για πολιτική αναταραχή, και πρόσθεσε ότι η παρρωσική απεργία στις 27 Μάρτη μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ