ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το "όραμα" των παρκαδόρων

Για να "μειώσει" την ανεργία η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, θα βάλει - λέει - τους άνεργους να "αναπλάθουν" γειτονιές, να "ψυχαγωγούν" τουρίστες, να καθαρίζουν πινακίδες και να παρκάρουν αυτοκίνητα, κάτι που ονομάζει "νέες πηγές απασχόλησης"...

Σύντομα θα αρχίσει ο "κοινωνικός διάλογος" στις επτά περιοχές που έχουν επιλεχθεί για την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.Δηλαδή, τη ζώνη Κοζάνης - Φλώρινας, τις δυτικές περιοχές Αθήνας - Πειραιά, την Αχαϊα, τη Μαγνησία, τη Δράμα, την Ημαθία και τη Βοιωτία.Αυτές οι, κατατρεγμένες από την ανεργία και το κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων, περιοχές θα αποτελέσουν το πρότυπο του νέου επενδυτικού και εργασιακού "παραδείσου". Θα γίνουν πόλεις - "πειραματόζωα".

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας φρόντισε να δώσει, στην πρόσφατη ημερίδα που έκανε, "ενδεικτικά παραδείγματα" του περιεχομένου των ΤΣΑ! Τα παραδείγματα αυτά ενισχύθηκαν από τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, που επισκέφθηκαν την Αθήνα και μίλησαν στην ημερίδα του ΕΙΕ. Εκεί έγινε πολύς λόγος για τις "νέες πηγές απασχόλησης".Να τι λένε γι' αυτές:

- "Είναι δυνατόν μακροχρονίως άνεργοι μεγάλης ηλικίας να χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη σχολείων".

- Γυναίκες άνω των 45 ετών "μπορούν να εργαστούν στη φύλαξη παιδιών και τη συνοδεία ηλικιωμένων".

- Αλλες ομάδες πληθυσμού "μπορούν να βρουν διέξοδο απασχόλησης στη διαχείριση απορριμμάτων, βιολογικού καθαρισμού, υδροδότησης, αρδεύσεων", ή στην υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, κοινωνικής αναψυχής.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Στη Γαλλία,λέει, ηλικιωμένα άτομα μπορούν με μια ετήσια συνδρομή να ζητούν βοήθεια για καθημερινά προβλήματα, όπως μικρές οικιακές επισκευές, συντήρηση του σπιτιού κλπ. Η αίτηση θα γίνεται "σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό", στον οποίο θα απασχολούνται άνεργοι "κατάλληλα εκπαιδευμένοι".

Για τη φύλαξη παιδιών εργαζόμενων γονέων - άραγε δε θα υπάρχουν κρατικοί παιδικοί σταθμοί (;) - στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκαν άνεργες γυναίκες. Επειτα φτιάχτηκαν κινητοί παιδικοί σταθμοί που φύλαγαν τα παιδιά γυναικών, οι οποίες παρακολουθούσαν ...μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης!

Στο Λουξεμβούργο και τη Λέσβο αναπτύχθηκαν "εταιρικά σχήματα", στα οποία διευκολύνεται η ...τηλεργασία για την παροχή ειδικών υπηρεσιών.

Στη Γαλλία,επίσης, δόθηκε βοήθεια σε νέους με "μειονεκτική θέση". Δημιουργήθηκε συνεταιρισμός, ο οποίος εκπαίδευσε νέους με μειονεκτική θέση για βοηθούς βιβλιοθηκάριους. Βεβαίως στην Ελλάδα οι νέοι άνεργοι του Μαντουδίου μπορεί να μη "βρίσκονται" σε μειονεκτική θέση, αλλά θα δούλευαν ευχαρίστως σαν βοηθοί βιβλιοθηκάριοι.

Μέσω των "τοπικών συμφώνων" θα προωθηθούν και άλλες... δραστηριότητες που συνδέονται με την απασχόληση. Θα συντηρούνται και θα ανακαινίζονται ακίνητα, θα "αναπλάθονται" γειτονιές, προσφέροντας αντικείμενο εργασίας και σε μικρές επιχειρήσεις, όπως στη Γερμανία.Θα δημιουργηθούν υπηρεσίες ασφάλειας - κάτι σαν τις "σεκιούριτι" - που θα αναλαμβάνουν από εργασίες φύλαξης μέχρι και απασχόληση... παρκαδόρων,όπως στην Ολλανδία.Θα δημιουργηθούν εταιρίες για τη μετακίνηση με μικρά λεωφορεία, ταξί κ. ά. όπως στην Ιταλία.Θα δημιουργηθεί απασχόληση στην ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και τη συντήρηση πινακίδων,όπως στη Βρετανία,κλπ.

Το πράγμα πάει και παραπέρα. Ηδη στη Χαλκιδική δημιουργήθηκε επιχείρηση που προσφέρει... "ψυχαγωγία και διασκέδαση στους τουρίστες". Στο Βέλγιο έγινε η πρώτη "γιορτή του ψωμιού" στο λεγόμενο "χωριό του ψωμιού" και ήρθαν τουρίστες και δημιουργήθηκαν θέσεις... εργασίας!

Πολλές, ανάλογες μορφές... απασχόλησης έχουν να προτείνουν τα ΤΣΑ. Εργασίες, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς γίνονται σήμερα, βαπτίζονται "νέες πηγές απασχόλησης".Εργασίες που δεν οδηγούν σε καμία ανάπτυξη της βιομηχανίας και της νέας τεχνολογίας. Δε δημιουργούν μακρόχρονες θέσεις εργασίας. Δε διασφαλίζουν, το κυριότερο, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παραμερίζουν εργαζόμενους διαφόρων κλάδων που σήμερα απασχολούνται σε αυτές τις εργασίες. Ετσι κι αλλιώς πολλές γυναίκες φυλάνε παιδιά. Ηλεκτρολόγοι αναλαμβάνουν την επισκευή οικιακών συσκευών. Οικοδόμοι αναλαμβάνουν τη συντήρηση και ανακαίνιση κατοικιών και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Πρόκειται για ένα "μανδύα", ώστε να καλυφθεί ο αντικειμενικός στόχος. Υποαπασχόληση χωρίς δικαιώματα, διόγκωση υπηρεσιών αμφιβόλου χρησιμότητας, εξαγορά συνειδήσεων, για να αποφευχθούν οι "κοινωνικές εκρήξεις", επιβολή του "εργασιακού μεσαίωνα"...

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


"Μαύρα" σύμφωνα... απασχόλησης

Φορέας διάλυσης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που προωθούν ταχύτατα κυβέρνηση - βιομήχανοι, υπό την υψηλή επίβλεψη της ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", (ΤΣΑ) είναι ο νέος θεσμός που προωθεί το Ευρωπαϊκό κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να υλοποιήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και συντομία τις αντεργατικές κατευθύνσεις που εκπορεύονται από τη "Λευκή Βίβλο" για την "ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση" και από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.Η σημασία που δίνει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ σε αυτό το "θεσμό" εκφράζεται και από την ταχύτητα, με την οποία επιχειρείται να επιβληθεί. Με πρωτόγνωρους ρυθμούς για τη χώρα μας τουλάχιστο, έγιναν διαβουλεύσεις, τα αρμόδια υπουργεία συνεδρίασαν και ήδη επιλέχθηκαν επτά περιοχές για την "πιλοτική" εφαρμογή τους.

Η θερμή υποστήριξη που έσπευσαν να προσφέρουν οι βιομήχανοι, η αγωνία της κυβέρνησης και ορισμένων τοπικών αρχών (π.χ. Νομαρχία Αθήνας, Νομαρχία Μαγνησίας) για τη γρήγορη προώθησή τους, καθώς και η υποστήριξη από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (παρά τις όποιες τυπικές επιφυλάξεις της), είναι αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τρόπο που προωθείται ο νέος ευρωεισαγόμενος θεσμός.

Τα ΤΣΑ είναι φορείς αλλαγών, όχι μόνο για την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και για πολλές ακόμα απορυθμίσεις. Τι θα πετύχει πρώτο και σε ποιο βαθμό, θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των "κοινωνικών εταίρων" να υλοποιήσουν την "καινοτόμο" ιδέα σε όλη της την έκταση, αλλά και από τις αντιστάσεις που θα προβάλουν οι εργαζόμενοι στην αντεργατική λαίλαπα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας είναι αποκαλυπτικό, στο ενημερωτικό του υλικό, για το τι είναι και τι δεν είναι τα ΤΣΑ. Ενας βασικός στόχος τους είναι η ανάπτυξη "βιώσιμων και ανταγωνιστικών παραγωγικών δραστηριοτήτων".Είναι σαφές ότι πρέπει η Ελλάδα και ενδεχομένως άλλες χώρες, να αναπτυχθούν στη βάση του σχεδιασμού του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, με έμφαση στις υπηρεσίες και τον τουρισμό και με παραπέρα συρρίκνωση της βιομηχανίας.

Ενας τέτοιος στόχος, δεν μπορεί, παρά να συνδυαστεί με: "τη διαμόρφωση των καταλληλότερων δυνατών συνθηκών για επιχειρηματικές δράσεις".Αυτή απαιτεί την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το ότι οι βιομήχανοι κατέστησαν σαφές κατά την πρόσφατη ημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας, ότι χρειάζεται "ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και θεσμούς",επιβεβαίωσε απλά το αυτονόητο.

Για να επιτευχθούν, όμως, αυτοί οι δυο στόχοι χρειάζεται η "συναίνεση",δηλαδή η υποταγή στις επιδιώξεις αυτές. Ετσι, τα ΤΣΑ "αποτελούν εθελοντικό σχήμα συνεργασίας, στο οποίο συμπράττουν τοπικές αρχές και τοπικοί κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς".Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πειστούν και να συναινέσουν στην ανατροπή όλων των δικαιωμάτων τους που ακόμα και σήμερα θεωρούνται θεμελιώδη. Γι' αυτό κοινός παρονομαστής των φερόμενων ως στόχων των ΤΣΑ - κάτι σαν το κερασάκι στην τούρτα - είναι η υποτιθέμενη "ενίσχυση της απασχόλησης"...

Το παράδειγμα της πόλης Νιούκαστλ στη Βρετανία - το οποίο επιμελώς αποφεύγουν να αναφέρουν οι προωθητές των ΤΣΑ - έδειξε ότι η μείωση της ανεργίας επιτεύχθηκε με βαρύ για τους εργαζόμενους κόστος. Μείωση αποδοχών με μείωση ωρών απασχόλησης, ψαλίδισμα δικαιωμάτων.

Επιγραμματικά, στον τομέα "απασχόληση" τα ΤΣΑ εμφανίζονται να επιδιώκουν:

  • Να δημιουργήσουν απασχόληση για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Αυτές που πλήττονται περισσότερο και είναι πιο εύκολο να κάνουν υποχωρήσεις με ελάχιστο αντάλλαγμα.
  • Να συνδέσουν την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση με την παραγωγική διαδικασία, να υλοποιήσουν τη "διά βίου εκπαίδευση" της "Λευκής Βίβλου", παράγοντας εργατικό δυναμικό με εξειδικεύσεις "μιας χρήσης".
  • Να "ενισχύσουν" τις τοπικές διοικητικές υπηρεσίες "που σχετίζονται και επηρεάζουν το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης και απασχόλησης",ώστε να στηρίξουν τους πιο πάνω στόχους και να επιβάλουν - όπως ομολογείται - ό,τι κριθεί απαραίτητο (π. χ. φορολογικά κίνητρα), για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που κρίνεται ότι πρέπει να ενισχυθούν.
  • Να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης τέτοιες "που διευκολύνουν την ευελιξία στην τοπική αγορά εργασίας".Αυτό ονομάζεται και "ποιοτική ευελιξία για θέματα όπως η επανακατάρτιση και επαγγελματική κινητικότητα ανέργων και εργαζομένων (π. χ. μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ), συστήματα σύνδεσης αμοιβής με παραγωγικότητα, διευθέτηση χρόνου εργασίας, νέες μορφές εργασίας (π.χ. τηλεεργασία) κ.ά. με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής".
Οι εργαζόμενοι βάζουν το χέρι στην τσέπη

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ φροντίζει να ξεκαθαρίσει ότι με τα ΤΣΑ μπορεί να συμφωνηθεί οτιδήποτε.Η ίδια δίνει τις κατευθύνσεις, αλλά κάνει την "ανύποπτη", υποστηρίζοντας ότι τα ΤΣΑ δεν αφορούν προκαθορισμένες δράσεις, αλλά εξαρτώνται από τη θέληση των "εταίρων"... Οι οποίοι, όμως, "εταίροι" πρέπει να καταλάβουν ότι τα ΤΣΑ δεν είναι κάποιο νέο πρόγραμμα, κάποια νέα πηγή χρηματοδότησης. Αρχικά θα χρηματοδοτηθούν από τα υφιστάμενα προγράμματα τηςΕΕ,αλλά στη συνέχεια από "ιδίους πόρους".Τα "τοπικά σύμφωνα" προσδοκάται να είναι το καθεστώς του μέλλοντος και θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται,να τα πληρώνουν δηλαδή οι εργαζόμενοι και ο λαός και να τα εισπράττουν οι εγκεκριμένοι επιχειρηματίες, για να φτιάξουν "βιώσιμες και ανταγωνιστικές παραγωγικές δραστηριότητες"...

Γι' αυτό η ΚΟΜΙΣΙΟΝ τονίζει ότι για τη βιωσιμότητα των ΤΣΑ είναι αναγκαία η ενεργοποίηση "τοπικών πόρων, που σταδιακώς θα αναλάβουν το κύριο βάρος της χρηματοδότησης".Ετσι, για την έγκριση των "αναπτυξιακών" σχεδίων που θα της υποβάλλονται "προτεραιότητα δίνεται στις προτάσεις που στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους σε αυξημένο ποσοστό ιδίας συμμετοχής".Πολύ σύντομα τα χρήματα για την κατάρτιση, για τις "φορολογικές διευκολύνσεις", για τη μείωση ή κατάργηση δημοσίων τελών, για την επιδότηση των εργοδοτών ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα τα δίνουν οι τοπικές κοινωνίες, δηλαδή οι εργαζόμενοι και ο λαός. Αυτό είναι ίσως και το λιγότερο που θα πάθουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ