ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πυροβολούν" με καταδίκες τους αγρότες

Η κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν το Κιλελέρ, προκαλεί και εντείνει την επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων της αγροτιάς. Χτες καταδικάστηκαν 7 αγρότες στην Πιερία

Προκλητική, λίγες μόνο μέρες πριν τον πανελλαδικό γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, η κυβέρνηση εντείνει την επιχείρηση ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων με στόχο την τρομοκράτηση των αγροτών. Ετσι, τις τελευταίες μέρες τα δικαστήρια δικάζουν μαζικά και καταδικάζουν με βαριές καταδίκες αγρότες, όπως έγινε χτες στην Κατερίνη, ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα καλούνται για ανακρίσεις προκειμένου να συρθούν στη συνέχεια στα δικαστήρια, γιατί τόλμησαν να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Χτες στην Κατερίνη, χωρίς να αποδειχθούν οι κατηγορίες που βάρυναν τους 32 αγρότες που δικάζονταν για τη συμμετοχή τους στις πρόσφατες κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο καταδίκασε σε 7μηνη φυλάκιση τους 7 αγρότες που αποτελούσαν τη Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου του Λιτοχώρου. Οι υπόλοιποι αθωώθηκαν λόγο αμφιβολιών, αφού οι δύο αστυφύλακες που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας δεν μπόρεσαν να βεβαιώσουν στο δικαστήριο ότι οι συγκεκριμένοι 32 αγρότες ήταν οι κάτοχοι των αγροτικών μηχανημάτων που βρίσκονταν στο μπλόκο.

Παρ' όλα αυτά, ο εισαγγελέας πρότεινε 12 μήνες φυλάκιση. Προκλητικός ο πρόεδρος της Εδρας, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποσπάσει από τους μάρτυρες κατηγορίας τις απαντήσεις που ήθελε και όταν δεν τα κατάφερνε απευθύνονταν με σαρκασμό στους αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τη δίκη ο ίδιος είχε δηλώσει σε συναδέλφους του πως "δεν είναι δυνατό να μείνουν ατιμώρητοι οι αγρότες, γιατί έτσι θα συνεχίσουν να κλείνουν τους δρόμους".

Δεκάδες αγρότες που ήταν συγκεντρωμένοι στην αίθουσα όταν άκουσαν την καταδικαστική απόφαση, αποδοκίμασαν τα μέλη του δικαστηρίου φωνάζοντας πως είναι αίσχος να δικάζονται συνδικαλιστές απλά και μόνο γιατί είναι συνδικαλιστές. Γιατί τελικά, από την ακροαματική διαδικασία φάνηκε πως η απόφαση φυλάκισης ήταν μια καθαρά πολιτική καταδίκη των ηγετών που ανέδειξαν μέσα από τον αγώνα τους οι αγρότες της περιοχής του Λιτοχώρου και των γύρω χωριών. Οι 7 συνδικαλιστές, όλοι τους μέλη ΔΣ Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, κατέθεσαν έφεση επί της ποινής και αφέθηκαν ελεύθεροι. Πρόκειται για τους Θ. Λάπα, Χ. Κουριάτη, Γ. Σκούφα, Γ. Γιαννουλόπουλο, Δ. Φαρμάκη, Μ. Πατσαρίκα και Γ. Φαρμάκη.

Στις Σέρρες

Η προγραμματισμένη για χτες δίκη 65 αγροτών από τις Σέρρες για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του καπνοπαραγωγικού κόσμου τον Απρίλη του 1994, αναβλήθηκε τελικά για τις 11 του Δεκέμβρη, επειδή δεν παρουσιάστηκαν οι μάρτυρες κατηγορίας.

Στο Αίγιο

Ο "τρίτος γύρος" διώξεων των αγροτών της Αιγιάλειας άρχισε με την επίδοση κλητηρίων θεσπισμάτων. Καταδείχνοντας τον πανικό και την αμηχανία του, ο κρατικός μηχανισμός καταστολής στήνει δίκη στις 16 Απρίλη κατηγορώντας 22 άτομα ως πρωταίτιους της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης του περασμένου Δεκέμβρη. Οι 22 κατηγορούνται για "παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού και κατά συρροήν", για "φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού με φωτιά πράγματος που χρησιμεύει στο κοινό όφελος", για "εξύβριση" και "απειλή". Ανάμεσα στους 22 υπάρχουν αρκετά μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αγρότες αλλά και εργαζόμενοι οι οποίοι το διάστημα εκείνο επισκεπτόταν το μπλόκο του Μεγανίτη για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγρότες.

ΚΙΛΕΛΕΡ
Εκκίνηση νέων αγώνων της αγροτιάς

Παναγροτικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο την ερχόμενη Κυριακή στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων

Μήνυμα κοινής δράσης εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ θα στείλουν οι αγρότες, συμμετέχοντας μαζικά με εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, που διοργανώνει, μεθαύριο Κυριακή 16 Μάρτη, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Στο παναγροτικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, αναμένεται να πάρουν μέρος χιλιάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα, αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, ότι είναι αποφασισμένοι όλοι μαζί, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων και συγκεκριμένων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, όπως αναδείχτηκαν στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων του Μάρτη του 1995, του Δεκέμβρη του 1996 και του Φλεβάρη του 1997. Θα συμμετέχουν επίσης - εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά - χιλιάδες εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι, συνταξιούχοι και αντιστασιακοί, με αποφάσεις που λαμβάνουν διοικητικά συμβούλια μαζικών φορέων απ' ολόκληρη τη χώρα.

Ηδη αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλοι μαζικοί φορείς ναυλώνουν λεωφορεία, που θα μεταφέρουν τον κόσμοστο χώρα του γιορτασμού. Σε συνεδρίασή της η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα εξέτασε τις τελευταίες λεπτομέρειες της προετοιμασίας για την επιτυχία του συλλαλητηρίου και καθόρισε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του γιορτασμού. Χτες το βράδυ έγινε συνεστίαση της ΠΑΣΕ στην Καρδίτσα - τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τα έξοδα των δικών σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς και για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι δολιοφθορές των ΜΑΤ στα τρακτέρ, στη διάρκεια της τελευταίας κινητοποίησης - ενώ σήμερα στις 7:30 μ.μ. θα δοθεί συναυλία της Γιώτας Βέη,στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας.

Αύριο Σάββατο, στις 8μ.μ. η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα οργανώνει εκδήλωση στο κέντρο "Νεμπεγλέρ" της Νίκαιας στη Λάρισα, με καλεσμένους τους δημοσιογράφους που κάλυψαν τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η ΠΑΣΕ έχει τονίσει πολλές φορές ότι ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ έχει διεκδικητικό χαρακτήρα κι αποτελεί εκκίνηση νέων αγώνων της αγροτιάς για την επιβίωσή της.

Οι αγρότες συνεχίζουν τους αγώνες τους με συγκεκριμένα αιτήματα. Παλεύουν για:

  • Τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων στην παραγωγή και άλλων περιορισμών που περιλαμβάνονται σε καταστροφικούς κανονισμούς της ΕΕ.
  • Εξασφάλιση αγορών για την προώθηση του ελληνικών προϊόντων και ελέγχου των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής,με έλεγχο στις τιμές των γεωργικών μέσων και εφοδίων και χτύπημα της κερδοσκοπίας των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων, τιμές τράνζιτ στο πετρέλαιο, μείωση του ΦΠΑ στο 8% και επιστροφή αυτού που παρακρατήθηκε από το 1990 και εντεύθεν, μείωση των επιτοκίων δανείων, αύξηση των κονδυλιών για τη γεωργία και δημιουργία έργων υποδομής.
  • Ρύθμιση των αγροτικών χρεών,με κατάργηση των τόκων υπερημερίας και συμβιβαστικών τόκων, αποπληρωμή μέσα σε 15 χρόνια, άτοκα για τα πέντε χρόνια και με συμβατικό τόκο για τα υπόλοιπα δέκα.
  • Κατάρτιση Μητρώου Αγροτών,στο οποίο θα περιληφθούν οι κατ' αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες και δε θα χρησιμοποιηθεί για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
  • Να σταματήσουν οι δίκες και καταδίκες σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς,που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κοινός αγώνας φοιτητών - αγροτών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας Θεσσαλονίκης σε αμφιθέατρο της Γεωπονοδασολογίας του ΑΠΘ, που είχε ως θέμα τους αγώνες της αγροτιάς. Το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής εκατοντάδων φοιτητών είναι πως οι αγρότες ανοίγουν το δρόμο της αντεπίθεσης και του αγώνα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Παττάκης,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, ενώ μίλησαν επίσης ο Ηλίας Δημαρχόπουλος,εκ μέρους της ΣΕΑ Θεσσαλονίκης, και ο Σωκράτης Γραβαλάς,από τη ΣΕΑ Λαγκαδά.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αγρότες και τα οποία προέρχονται από τις αποφάσεις της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, τους αγώνες που αναπτύχθηκαν από το αγροτικό κίνημα, τα χαρακτηριστικά και την προοπτική τους. Σημειώθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για ακόμη πιο δυναμική συμπαράσταση και κοινό αγώνα των γεωτεχνικών με τους αγρότες, η δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου που θα συγκρούεται με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων και στρέφονται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Ο Γ. Παττάκης έκανε μια αναδρομή στα προβλήματα του αγροτικού τομέα, σημειώνοντας ότι η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται τη δεκαετία του '80 με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το συνεταιριστικό κίνημα και της ανάδειξης ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων μέσα από τις συνεταιριστικές εκλογές. Ακόμα αναφέρθηκε στο Κιλελέρ και στην ανάγκη να πάρει ο φετινός γιορτασμός αγωνιστικό παναγροτικό - παλλαϊκό χαρακτήρα.

Οι φοιτητές ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού στο γιορτασμό της αγροτικής εξέγερσης του Κιλελέρ.

Λεωφορεία για το Κιλελέρ

Πρόσκληση για μαζική συμμετοχή στο γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ που οργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα την Κυριακή στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, απευθύνουν πολλές μαζικές οργανώσεις, σωματεία και φορείς που ναυλώνουν πούλμαν για τη μετάβαση στο Κιλελέρ.

Τα σωματεία Επισιτισμού - Τουρισμού, Μετάλλου, Ηλεκτρολόγων, Λιθογράφων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Φαρμακεργατών, Φαρμακοϋπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΒΣΑ ανακοινώνουν ότι πούλμαν για το Κιλελέρ, θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.15 πμ.

Πούλμαν για το Κιλελέρ θα αναχωρήσουν στις 6.30 π.μ. και από τις παρακάτω περιοχές:

Κουκάκι - Πλάκα (Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο ύψος Μακρυγιάννη), Γούβα (από Φιλολάου και πλατεία Πλυτά), Πετράλωνα (Ηλεκτρικός Σταθμός), Αχαρνών (Αγ. Παντελεήμονα), Κυψέλη (πλατεία Κυψέλης), Ακαδ. Πλάτωνος - Κολωνός - Μεταξουργείο - Βάθης (Θέατρο ΠΕΡΟΚΕ), Εξάρχεια - Νεάπολη - Κολωνάκι (πλ. Κάνιγγος 6.15 πμ), Παγκράτι (Ευτυχίδου - Εθν. Τράπεζα 5.45 πμ), Φιλαδέλφεια (Δεκελείας - Εθνική Τράπεζα), Περιστέρι (πλ. Δημαρχείου), Αγ. Ιερόθεος (πλ. Δεγλερη), Ν. Ζωή (Αγ. Γεώργιος - πλ. Αγ. Γεωργίου), Ν. Ιωνία (Ηλεκτρικός Σταθμός) - (Σωματείο Συνταξιούχων, Μπουμπουλίνας 45), Νέο Ηράκλειο ("Τρία Αστέρια"), Πεύκη (Λ. Ειρήνης 13η στάση), Μαρούσι (πλ. Ηλεκτρικού), Κηφισιά (πλ. Πλατάνου), Ερυθραία (Ελ. Βενιζέλου - Βάρναλη), Ν. Λιόσια (πλ. Λιοσίων - ΗΛΙΟΝ), Αγ. Ανάργυροι (Δημαρχείο), Πετρούπολη (Δημαρχείο - 25ης Μαρτίου), Αιγάλεω (πλ. Εσταυρωμένου), Χαϊδάρι (Παλατάκι), Αγ. Βαρβάρα (πλ. Ελεούσας), Καλλιθέα (πλ. Δαβάκη), Ν. Σμύρνη (Ομήρου - πρώην ΕΛΣΗ), Πειραιάς (Δημοτικό Θέατρο), Κορυδαλλός (πλ. Ελευθερίας), Κρατικό Νίκαιας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ