ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Συνεργασία αντί για διοικητικές συνενώσεις

Την εναλλακτική του πρόταση για την εφαρμογή Διακοινοτικών Δικτύων Συνεργασίας, χωρίς να καταργείται η αυτονομία κάθε κοινότητας, παρουσίασε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Επ. Πανάς

Την εφαρμογή Διακοινοτικών Δικτύων Συνεργασίας, που θα στηρίζονται στη συνεργασία των κοινοτήτων και τον από κοινού σχεδιασμό για την επίλυση των προβλημάτων τους, χωρίς να καταργείται η αυτονομία τους, πρότεινε προχτές ο αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επ. Πανάς,στα πλαίσια της παρουσίασης της μελέτης του με θέμα "Αποτελεί η συνένωση μονόδρομο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων;". Παράλληλα, όπως σημείωσε, σημαντική βοήθεια στην ορθολογική λειτουργία των Διακοινοτικών Δικτύων Συνεργασίας θα επιφέρει η εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας της πληροφορικής, με τη δημιουργία ενός δικτύου Πληροφορικής με τερματικά σε όλες τις κοινότητες και τη χρήση του στην εκπαίδευση, στην ιατρική περίθαλψη και στην πληροφόρηση των κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή για όσες συνενώσεις έχουν γίνει στο παρελθόν - που δημοσίευσε ο "Ρ" στις 5 Μάρτη - τα προβλήματα για τις κοινότητες που προχώρησαν σε εθελοντικές συνενώσεις παραμένουν, καθώς αυτές έγιναν χωρίς να υπάρξει ούτε καν καταγραφή, από τις κυβερνήσεις, των προβλημάτων τους. Η ερήμωση και η ανεργία εξακολουθούν να αποτελούν τα οξυμένα, όσο και συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα των κοινοτήτων, που όμως δε θα λυθούν από τη διοικητική συνένωση που προωθεί η κυβέρνηση. Αντίθετα, αυτό το διοικητικό μέτρο - σύμφωνα με τον καθηγητή - θα σημάνει για άσχημη πορεία για τους ΟΤΑ που θα προκύψουν.

Η φιλοσοφία της πρότασης, που έχει επεξεργαστεί ο Επ. Πανάς και η ερευνητική του ομάδα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων, είναι η αναζήτηση λύσεων των διαφόρων προβλημάτων των κοινοτήτων, οι οποίες υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους. "Η συνεργασία αποτελεί σχέση επίλυσης των προβλημάτων των κοινοτήτων, οι οποίες, η μία ανεξάρτητα από την άλλη, δεν μπορούν αποδοτικά να επιλύσουν τα διάφορα προβλήματά τους. Οι ευκαιρίες για επίτευξη οικονομιών κλίμακος μέσω της συνεργασίας των κοινοτήτων είναι μεγαλύτερες απ' ό,τι εμφανίζονται ξεχωριστά στις κοινότητες", τονίζεται στη μελέτη. Παράλληλα, όπως τόνισε κατά την παρουσίαση της μελέτης του ο Επ. Πανάς, σημαντικό πλεονέκτημα της συνεργασίας είναι ότι φέρνει πιο κοντά τις κοινότητες, δημιουργώντας μια άλλη οργανωτική δομή, η οποία έχει έντονη κοινοτική διάσταση χωρίς να καταργεί τις κοινότητες.

Δήμος - επιχειρηματίας στο Αιγάλεω

Τη σύσταση δημοτικής επιχείρησης, που σε συνεργασία με ιδιώτες θα αναλάβει τις υπηρεσίες του δήμου, αποφάσισε η προσκείμενη στο ΣΥΝ πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Καταψήφισε η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση"

Με τις ψήφους της προσκείμενης στο ΣΥΝ πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω αποφασίστηκε τελικά στην προχτεσινή συνεδρίαση η σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης, με την οποία ανοίγουν πλέον διάπλατα οι πόρτες για την εισχώρηση των ιδιωτών στις περισσότερες υπηρεσίες του δήμου και "παραθυράκια" για τις υπόλοιπες στο μέλλον. Η απόφαση για τη Δημοτική Επιχείρηση ελήφθη κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων - που προχτές έκαναν 24ωρη απεργία - αλλά και της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης". Οι υπόλοιπες παρατάξεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) καταψήφισαν μεν τη σύσταση της Επιχείρησης, διαφωνώντας όμως σε επιμέρους σημεία και όχι επί της ουσίας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ παράταξης, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Κ. Σπηλιώπουλο, που καταψήφισε τη μελέτη, με το αιτιολογικό ότι και εκείνη είχε φτιάξει το 1992 μελέτη, όταν ήταν δημοτική αρχή και ότι έτσι έπρεπε να μείνει.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής το ρόλο του υποστηριχτή της Δημοτικής Επιχείρησης ανέλαβε ο σύμβουλος Δ. Μπίρμπας, ο οποίος θεώρησε "μύθους και προκαταλήψεις" τα όσα ακούγονται γι' αυτού του είδους τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και ότι αυτές είναι αναγκαιότητα μιλώντας περί διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υποστήριξε ακόμα ότι δε θίγονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, χωρίς όμως να απαντήσει για το αν θα μείνουν τελικά στο μέλλον εργαζόμενοι στο δήμο, αλλά και με ποιες εργασιακές σχέσεις θα εργάζονται αυτοί στις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σταυρόπουλος δήλωσε την πλήρη αντίθεση με τη Δημοτική Επιχείρηση, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή "κάνει ένα δήμο - επιχειρηματία που θα πουλάει τις υπηρεσίες του". Αναφερόμενος στα οικονομικά θέματα της Δημοτικής Επιχείρησης αναφέρει ότι θα έχει λογική ανταποδοτικότητας, κάνοντας αφαίμαξη από τους δημότες. "Δεν είμαστε αντίθετοι με τη σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης όταν αυτή γίνεται για ένα συγκεκριμένο τομέα που μπορεί να ωφεληθεί έτσι ο δήμος. Η συγκεκριμένη μελέτη όμως, με τη μορφή που έχει, ανοίγει τις πόρτες στους ιδιώτες για όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και δείχνει ότι θα λειτουργεί χωρίς διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο", τόνισε ο Γ. Σταυρόπουλος. Μιλώντας για το θέμα των εργασιακών σχέσεων, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση θα έχουν άλλες σχέσεις εργασίας από τις σημερινές και θα είναι σύμφωνα με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που σημαίνουν μερική απασχόληση και κατάργηση όλων των δικαιωμάτων τους. Ενώ για τους σημερινούς εργαζόμενους είπε ότι λόγω της Δημοτικής Επιχείρησης ο δήμος δε θα κάνει προσλήψεις και το ασφαλιστικό τους ταμείο θα έχει πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων Ν. Κολυβάκης ζήτησε την απόσυρση του θέματος, επισημαίνοντας ότι η Επιχείρηση με τη μορφή που τη θέλει η δημοτική αρχή καλύπτει οργανωμένες δημοτικές αρμοδιότητες και χρησιμοποιεί θεσμοθετημένα έσοδα του δήμου. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Γιάννης Νικήτας, ο οποίος τόνισε ότι σύμφωνα με το καταστατικό όλες οι αρμοδιότητες του ΔΣ μεταφέρονται στη Δημοτική Επιχείρηση και ζήτησε και αυτός την απόσυρση του θέματος.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
Αποκλεισμοί από την Επιτροπή της Βουλής

ΕΝΑΕ και ΑΔΕΔΥ καταγγέλλουν τον υπουργό Εσωτερικών και την πλειοψηφία της Επιτροπής, γιατί δεν κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους

Τη διαμαρτυρία τους εκφράζουν η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και η ΑΔΕΔΥ για τον αποκλεισμό τους από τη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας.

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝΑΕ διαμαρτύρεται "για την άρνηση του υπουργού Εσωτερικών και για την κατά πλειοψηφία απόφαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να μη δεχτούν στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή την ΕΝΑΕ, την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και την ΑΔΕΔΥ, με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει ακούσει τις απόψεις των προαναφερθέντων φορέων".

Η ΕΕ της ΕΝΑΕ θεωρεί ότι το συγκεκριμένο επιχείρημα προσβάλλει τη Βουλή, "η οποία είναι επιβεβλημένο να ενημερωθεί για τις θέσεις της ΕΝΑΕ, της ΚΕΔΚΕ και της ΑΔΕΔΥ επί του νομοσχεδίου". Ζητά, τέλος, να ανακληθεί άμεσα η σχετική απόφαση, ώστε η Διαρκής Κοινοβουλευτική Επιτροπή να δεχτεί για διάλογο τους εκπροσώπους των τριών συνδικαλιστικών φορέων.

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή της, απαράδεκτη την αρνητική στάση της κυβέρνησης στο αίτημά της να κληθεί στην Επιτροπή για να διατυπώσει τις απόψεις της επί του νομοσχεδίου. Σημειώνει πως έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τον τρόπο που το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τα εργασιακά ζητήματα των υπαλλήλων, που εντάσσονται στην περιφέρεια "και κυρίως αυτών που παρά τη θέλησή τους θα αλλάξουν εργασιακό καθεστώς, μετατρεπόμενοι από υπάλληλοι των υπουργείων σε υπαλλήλους των περιφερειών".

Συμπληρώνει πως μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει απορρίψει μεταβατικού χαρακτήρα διατάξεις που πρότεινε η ΑΔΕΔΥ για να μη δημιουργηθούν προβλήματα και πως η ίδια θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα συντονίσει τη δράση της με τις Ομοσπονδίες - μέλη της, "προκειμένου να υιοθετηθούν οι προτάσεις της και να διαφυλαχτούν τα εργασιακά συμφέροντα των εργαζομένων".

ΟΧΙ στην ώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Την "έντονη ανησυχία" της για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιφέρει αλλαγές στο υφιστάμενο χειμερινό - θερινό ωράριο, εκφράζει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Νομαρχίας Αθήνας.

Σε συνεδρίαση της ΟΚΕ επισημάνθηκε ότι το ενδεχόμενο ταύτισης της υφιστάμενης επί 15ετία χειμερινής - θερινής ώρας της χώρας μας με την ώρα των χωρών της Δυτικής Ευρώπης είναι αντίθετο με το γεωγραφικό μήκος της Ελλάδας, τις κλιματολογικές συνθήκες και το ρυθμό ζωής των πολιτών.

Η ΟΚΕ της Νομαρχίας ζητά από την κυβέρνηση "να μελετήσει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη την εξοικονόμηση ενέργειας, την εξυπηρέτηση περιορισμένης αντίληψης σκοπιμοτήτων και την κοινωνική αντίδραση και συμπεριφορά του ελληνικού λαού, που έχει προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του στα ισχύοντα μέχρι σήμερα".

  • Η Νομαρχία Αθήνας κάνει γνωστό πως λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας και τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν, τα επιδόματα Πρόνοιας δε θα καταβληθούν την Τρίτη 11 Μάρτη. Η καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους, θα γίνει την Παρασκευή 14 Μάρτη από τα ΕΛΤΑ.
Εκλογές στο Σύλλογο Υπαλλήλων ΕΥΠ

Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες των υπαλλήλων της ΕΥΠ για την ανάδειξη τόσο των νέων προεδρείων στους συλλόγους ΣΥΚΕΥΠ και ΣΥΡΤΓΕΥΠ, όσο και για την εκλογή των αντιπροσώπων για το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΕΥΠ, το οποίο αναμένεται να γίνει μέσα στον Απρίλη. Από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων αναδεικνύεται και πάλι πρώτη δύναμη και μάλιστα ενισχυμένη η Δημοκρατική Συνεργασία, η οποία συγκέντρωσε περίπου το 64% των ψήφων, έναντι του 32% της ΔΑΚΕ και του 2,5% της Συνδικαλιστικής Ανοιξης.

"Θετικές απαντήσεις" στους αστυνομικούς

Θετικές απαντήσεις σε μια σειρά αιτήματα των αστυνομικών, έδωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ Δ. Κυριαζίδη, ο οποίος τον επισκέφθηκε για να διευκρινιστεί ο λόγος που καθυστερεί η υλοποίηση προηγούμενων δεσμεύσεων, γύρω από το νέο μισθολόγιο του αστυνομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τροπολογίες για το επίδομα φορολογικής εξομάλυνσης και τη χρονική παρέκταση των διατάξεων του ΝΔ 142/74 θα ψηφιστούν στις επόμενες μέρες και η βελτίωση των οικονομικών των αστυνομικών θα φανεί από τη μισθοδοσία του επόμενου μήνα. Αυτό ισχύει και για την καταβολή του επιδόματος οικογενειακών βαρών, το οποίο αυξήθηκε κατά 50%, μετά την ψήφιση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός δέχτηκε επίσης να επεκταθεί η δυνατότητα συμμετοχής στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις για τις αστυνομικές σχολές μέσα από όλες τις δέσμες κι αυτό από την ερχόμενη εξεταστική περίοδο. Τέλος ο Δ. Κυριαζίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα των δοκίμων αξιωματικών και απέσπασε από τον υπουργό τη διαβεβαίωση ότι δε θα είναι πλέον υποχρεωτική η διαμονή στη σχολή των δευτεροετών (εγγάμων) δοκίμων. Για το τελευταίο θέμα οι σύζυγοι των δοκίμων είχαν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Νέος γγ στην ΠΟΕΣΥ

Ο Μανώλης Μαθιουδάκης, που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Δημοσιογραφικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ), εκλέχτηκε προχτές Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Ψηφίστηκε από 7 μέλη του ΔΣ, έναντι ενός που ψήφισε λευκό και με την απουσία τριών μελών του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Ο Μ. Μαθιουδάκης μέχρι χτες ήταν οργανωτικός γραμματέας και αντικαθιστά στη θέση του γενικού γραμματέα τον Ν. Αντωνόπουλο, που είχε υποβάλει παραίτηση από τον περασμένο Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ