ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εξοντωτικές οι ... «φιλολαϊκές» υποσχέσεις στους συνταξιούχους

Αρκετές από τις προτάσεις του Κ. Καραμανλή δεν είναι παρά παραλλαγή των όσων εφαρμόζει ή σχεδιάζει η κυβέρνηση Σημίτη. Ετσι, είναι βέβαιο πως οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να κρατούν ένα κουλούρι στο χέρι, όποιος από τους δυο μονομάχους κι αν κυβερνήσει
Αρκετές από τις προτάσεις του Κ. Καραμανλή δεν είναι παρά παραλλαγή των όσων εφαρμόζει ή σχεδιάζει η κυβέρνηση Σημίτη. Ετσι, είναι βέβαιο πως οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να κρατούν ένα κουλούρι στο χέρι, όποιος από τους δυο μονομάχους κι αν κυβερνήσει
Εξοντωτική είναι για τους συνταξιούχους η νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα εφαρμόσει μια κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ταυτίζεται με αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη και είναι πλήρως εναρμονισμένη στις κατευθύνσεις των Βρυξελλών. Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από τη χτεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή σε συγκέντρωση συνταξιούχων ψηφοφόρων του κόμματος, η οποία έγινε στο ξενοδοχείο ...«Χίλτον» και επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως φιλολαϊκή!

Χαρακτηριστικό των θέσεων και προθέσεων της ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι απέφυγε σκόπιμα και συνειδητά να τοποθετηθεί θετικά απέναντι στα αιτήματα που χρόνια τώρα προβάλλουν με τους αγώνες τους οι οργανώσεις των συνταξιούχων και επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ψηφοθηρήσει ασύστολα με το πυροτέχνημα για «κατώτατο όριο σύνταξης στις 150.000 δρχ.». Ταυτόχρονα, δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες, ξεκαθαρίζοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση και η περίθαλψη συνδέονται ευθέως με την «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» και τη γενικότερη «ανάπτυξη της χώρας»! «Εξυπνα» ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πήρε θέση ούτε για την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, για τη μείωση των εισφορών των εργοδοτών ή για την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων, κ. ο. κ., ακριβώς για να μπορεί να δημαγωγεί εκ του ασφαλούς. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι απέφυγε να ασκήσει την παραμικρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική ή τις κοινοτικές οδηγίες, περιοριζόμενος σε γενικόλογους αφορισμούς, όπως ότι «η σημερινή αντιμετώπιση των συνταξιούχων αποτελεί δείκτη μεγάλου ελλείμματος ευαισθησίας».

Ο Κ. Καραμανλής αρχικά υποσχέθηκε ότι θα διατηρηθεί ο δημόσιος και υποχρεωτικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και η τριμερής χρηματοδότηση από τους ασφαλισμένους, εργοδότες και κράτος, χωρίς βέβαια να γίνει συγκεκριμένος, και πρόσθεσε ότι η ιδιωτική ασφάλιση έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα όμως, αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, επανέφερε την ιδιωτική ασφάλιση «από το παράθυρο», εξαγγέλλοντας μέτρα θεσμικού χαρακτήρα, όπως «η διασύνδεση με την ιδιωτική ασφάλιση, με τους γιατρούς της ελεύθερης άσκησης της ιατρικής και με τα ειδικά διαγνωστικά κέντρα υψηλής τεχνολογίας»! Οσον αφορά το κεφάλαιο «αύξηση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης», ο Κ. Καραμανλής τη συνέδεσε με την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τον περιορισμό της μεγάλης εισφοροδιαφυγής (χωρίς να αναφέρει πώς), την ταχύτερη ένταξη των αλλοδαπών στην ασφάλιση, τη σταδιακή επέκταση του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση και για τους παλαιούς ασφαλισμένους, αλλά «στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους»... Εξήγγειλε, επίσης, τη σύσταση εθνικού οργανισμού πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που θα διευθύνεται όμως από μάνατζερ και από ΔΣ, με συμμετοχή όλων των ταμείων που θα είναι ενταγμένα σ' αυτόν.

Αρκετές από τις προτάσεις του δεν είναι παρά παραλλαγή των όσων εφαρμόζει ή σχεδιάζει η κυβέρνηση Σημίτη, όπως ένταξη στο νέο φορέα των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ και των Κέντρων Υγείας του υπουργείου Υγείας, με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιων φροντίδων υγείας στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον «περιορισμό της σπατάλης»...

Χτες το πρωί ο Κ. Καραμανλής, στο πλαίσιο της ψηφοθηρικής τακτικής να βρίσκεται στα «καθημερινά προβλήματα», επισκέφθηκε τα ΚΑΠΗ στα Σεπόλια, όπου δεν έχασε την ευκαιρία να εμφανιστεί ως υποστηρικτής των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και να ζητήσει - τώρα το θυμήθηκε - τη στήριξη του θεσμού των ΚΑΠΗ.

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη με αφορμή την τελευταία δημοσκόπηση. Αρχικά επισημαίνεται ότι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (0,8% μπροστά το ΠΑΣΟΚ) κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αφού στη δημοσκόπηση δεν περιλαμβανόταν το ποσοστό του κόμματος του Στ. Μάνου και η «δυναμική» από τη συνεργασία. Εκτιμούν ότι η αναμέτρηση στις εκλογές θα είναι «ντέρμπι» και αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο ότι στη δημοσκόπηση η ΝΔ σημειώνει διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΠΑΣΟΚ «χάνει προς παντού», εκτός του ΣΥΝ.

«Θυμήθηκαν» τη μειονότητα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ για την επίσκεψη του αρχηγού της ΝΔ στη Θράκη

Με αφορμή τις τελευταίες διαδοχικές επισκέψεις τόσο του πρωθυπουργού και της υπουργού Εσωτερικών, από πλευράς του ΠΑΣΟΚ, όσο και τελευταία του αρχηγού της ΝΔ, στην περιοχή της Θράκης, με στόχο την ψηφοθηρία -κύρια της μειονότητας- το Γραφείο Τύπου της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά τον κ. πρωθυπουργό και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, που εγκαινίασε 27 χιλιόμετρα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ οδού, ήρθε και ο αρχηγός της ΝΔ στην Ξάνθη για να υποσχεθεί, για άλλη μια φορά, την ισότιμη και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, στα πλαίσια της ΟΝΕ, των σχεδίων του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και των ψηφοθηρικών στόχων του κόμματός του στην περιοχή. Θυμήθηκαν και οι της ΝΔ τη μειονότητα, όπως και πριν μερικές μέρες η κ. υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, με γενικόλογες διακηρύξεις περί ισότητας και ανάγκης να μορφώνονται τα παιδιά της μειονότητας. Μάλιστα, για να δείξουν πόσο αγαπάνε τη μειονότητα και κύρια τη διαμένουσα στα ορεινά, έκανε τον κόπο η κ. σύζυγος του αρχηγού της ΝΔ να φτάσει μέχρι την Οργάνη και να παίξει κουκλοθέατρο σε μικρά παιδιά, σε καφενείο της Οργάνης.

Η ΝΔ απέδειξε για μία ακόμη φορά στην Ξάνθη, ότι οι προτάσεις της, η πολιτικής της, δε διαφέρουν στην ουσία, από την κυβερνητική πολιτική.

Η ΝΔ σαν παραδοσιακός εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων που είναι, δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Περιορίζεται σε "διαφοροποιήσεις" τέτοιες, που να μπορούν να πείσουν ότι η ΝΔ θα είναι καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τα προβλήματα όμως ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης δημιουργήθηκαν και οξύνθηκαν εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα πλαίσια του εξαρτημένου καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης της χώρας και της συμμετοχής της στους μηχανισμούς και τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, κατατάσσοντάς τη στις 10 φτωχότερες χώρες της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι βέβαια δεν αναζητούν καλύτερο διαχειριστή στην πολιτική που τους εξαθλιώνει και τους στέλνει τροφή στα κανόνια των ιμπεριαλιστών, αλλά ανατροπή αυτής της πολιτικής, με την ανάπτυξη των αγώνων, τη δημιουργία του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου, μετώπου κοινωνικού και πολιτικού, και τη διεκδίκηση μιας λαϊκής διακυβέρνησης του τόπου. Διακυβέρνησης όπου στο επίκεντρο θα είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Διακυβέρνηση που δε θα διστάζει να έρχεται σε ρήξεις με τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για να υπερασπίσει τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας, της περιοχής και του λαού.

Γι' αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι στην περιοχή, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του δικομματισμού και σε κάθε άλλη πολιτική, υποταγής στα σχέδια της νέας τάξης, και να στηρίξουν αποφασιστικά και μαζικά και με την ψήφο τους το ΚΚΕ, τη μόνη αξιόπιστη, μαχητική, φιλολαϊκή, πολιτική δύναμη της χώρας, που αγωνίζεται, για το Λαϊκό Μέτωπο, για να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης και της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, προς όφελος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων της πόλης και της υπαίθρου, της νεολαίας, των γυναικών και των συνταξιούχων».

Το «ροζ σίριαλ» συνεχίζεται...

Νέα μήνυση κατά του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και παντός άλλου υπευθύνου, κατέθεσε χτες ο τραγουδιστής Στέφ. Κορκολής για «παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας σε βαθμό κακουργήματος και παράνομη αντιγραφή προγραμμάτων». Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μήνυση, το συγκεκριμένο αδίκημα αφορά την ενέργεια του Μ. Τριανταφυλλόπουλου να προβάλει μέσω του «Ιντερνετ» την επίμαχη «ροζ κασέτα» του Στέφ. Κορκολή μαζί με το καινούριο του «βίντεο κλιπ».

Στο μεταξύ, ο κρατούμενος Αιγύπτιος Νάσερ Χαμάντα, που έκανε τις καταγγελίες για τις «ροζ ιστορίες» με επώνυμους Αθηναίους, πήρε προθεσμία για αύριο Πέμπτη από τον 30ό τακτικό ανακριτή Ευθ. Καταλιακό, προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του. Κατηγορείται μαζί με τον συγκρατούμενό του Τζαννέτο Τσαπατσάρη (ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί σήμερα) για «ασέλγεια παρά φύση μεταξύ αρρένων από κερδοσκοπία κατ' επάγγελμα και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών». Ο συνήγορος υπεράσπισής του δήλωσε χτες ότι ο πελάτης του «εμμένει στις απόψεις του (σχετικά με όσα έχει πει για το "γραφείο συνοδών", τους τραγουδιστές Δ. Κόκοτα, Γ, Μαζωνάκη και τον σχεδιαστή μόδας Φιλήμονα), αλλά αρνείται οποιαδήποτε σχέση με ναρκωτικά».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Τεχνητό το κλίμα ευφορίας

Παρά την προσπάθεια να εκπέμψει αισιοδοξία, η Κουμουνδούρου έχει θορυβηθεί από τις δημοσκοπήσεις, που θέλουν το Συνασπισμό εκτός κοινοβουλευτικού «νυμφώνος» ή να ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το πολυπόθητο 3% που απαιτείται για την είσοδό του στο Κοινοβούλιο.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός επιχειρείται να καλυφθούν μέσω της υπερπροβολής των εκλογικών συνεργασιών που «έκλεισε» το κόμμα, η οποία συνοδεύεται από μεγαλοστομίες περί της επίτευξης του μετώπου της Αριστεράς και της Οικολογίας και περί πραγμάτωσης του κύριου προεκλογικού συνθήματος του κόμματος «Συσπείρωση, για την Αριστερά που τολμά». Στα πλαίσια αυτά προχτές ανακοινώθηκε η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της ηθοποιού Ντίνας Κώνστα και χτες της Βάσιας Τριφύλλη. Από μέρα σε μέρα, ίσως εντός της βδομάδας, αναμένεται να «κλείσουν» τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, τα επιτελεία της Κουμουνδούρου εκτίμησαν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επαρχία, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Συνασπισμό. Εξ ου και οι συνεχείς περιοδείες, κύρια του Ν. Κωνσταντόπουλου, σε αγροτικές περιοχές και η περιφορά ενός πακέτου προτάσεων για τους αγρότες. Προτάσεις που σε καμία περίπτωση δεν απαντούν στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και θυμίζουν έντονα την αντίστοιχη προεκλογική περιφορά προτάσεων των Σημίτη - Καραμανλή, ενώ το όποιο θετικό τους στοιχείο ακυρώνεται από τη θέση του Συνασπισμού περί στήριξης και υποστήριξης της ΕΕ.

Τι θα ακούσετε στο ραδιόφωνο του «902»

Σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη ο Θ. Μικρούτσικος και ο Β. Παπακωνσταντίνου δε θα συναντηθούν μόνο το βράδυ στη «Σφεντόνα», αλλά και νωρίς το μεσημέρι από τη 1 έως τις 2, στην εκπομπή «Ο,τι θυμάσαι τραγούδια είναι...». Στο στούντιο του «902 Αριστερά στα FM» θυμούνται... όνειρα, μουσική και τραγούδια παρέα με την Ελένη Βλάμη για δύο, όπως αναμένονται, υπέροχα μεσημέρια.

Την Παρασκευή, στην εκπομπή «Χωρίς πρόβα», 20.00 έως 21.00, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος προσκαλεί τον Κ. Μάτζιο, τον Φ. Πλακιά και την Χαρά Πομώνη, ξεκινώντας μελωδικά το βράδυ της Παρασκευής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ