ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαιτείται ισχυρή λαϊκή συσπείρωση

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τους αγώνες των εκπαιδευτικών

Την ανάγκη για ένα "αναγεννητικό κίνημα παιδείας, που θα εγγράφει στους στόχους του ένα συνολικό σχέδιο υπεράσπισης της παιδείας, σε μια ριζικά διαφορετική κατεύθυνση, αναπόσπαστα δεμένο με τον αγώνα για βαθιές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές", επισημαίνει, με χτεσινή ανακοίνωσή του για τους αγώνες των εκπαιδευτικών, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:

"Το ΚΚΕ χαιρετίζει το μεγαλειώδη σε ένταση, διάρκεια και πολυμορφία αγώνα των εκπαιδευτικών, που δικαιώνεται στη συνείδηση γονιών, μαθητών, ευρύτερα του λαού μας, γιατί φέρνει στην πρώτη γραμμή, τα οξύτατα προβλήματα της παιδείας.

Με την αντοχή, την ενότητα και τη μαχητικότητά τους, οι εκπαιδευτικοί εκπέμπουν εδώ και εφτά βδομάδες μήνυμα εμπιστοσύνης στη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της οργανωμένης λαϊκής πάλης, γιατί ήδη υπάρχουν ορισμένες σημαντικές κατακτήσεις, που η σημασία τους θα φανεί ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα.

Ο αγώνας τους, έχοντας ξεπεράσει το στενό πλαίσιο των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων ενός κλάδου, φέρνει στην επιφάνεια το βαθύτερο, κοινωνικό χαρακτήρα των προβλημάτων της παιδείας.

Αναδεικνύει πως η πολιτική περιθωριοποίησης και υποβιβασμού των εκπαιδευτικών συμβαδίζει με την εμπορευματοποίηση και τη διάλυση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας, τη μορφωτική υποβάθμιση του λαού μας.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών έρχεται αντιμέτωπος με το βαθιά αντιεκπαιδευτικό, αντικοινωνικό χαρακτήρα της προωθούμενης από την κυβέρνηση πολιτικής, υποδεικνύοντας το δρόμο που οι εργαζόμενοι πρέπει να επιλέξουν για να την αποκρούσουν.

Σηματοδοτεί την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης και της συμπαράταξης γονιών, μαθητών, εργαζομένων, σύσσωμου του εκπαιδευτικού κόσμου, σε ένα μέτωπο αγώνα για τα προβλήματα της παιδείας, αλλά και για τα άλλα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, ικανό να αποκρούσει την αδιάλλακτη, αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που υπαγορεύουν τα συμφέροντα των Βρυξελλών.

Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα συγκεκριμένα αιτήματα εργασιακής αναβάθμισης και θεσμικών αλλαγών στην παιδεία, γύρω από τα οποία αναπτύσσεται ο αγώνας αυτός, ή θα επιχειρήσει να εμφανίσει σαν λύσεις ημίμετρα - ασπιρίνες, που ούτε στο ελάχιστο δεν αντιμετωπίζουν την ουσία των προβλημάτων που προβλήθηκαν. Γιατί, με δεδομένη την κυβερνητική προσήλωση στις υποδείξεις του Μάαστριχτ και της ΕΕ, η απόσπαση συγκεκριμένων κατακτήσεων απαιτεί ακόμη πιο ισχυρή λαϊκή συσπείρωση και συμπαράταξη γύρω από βαθύτερα πολιτικοποιημένους στόχους.

Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο αγώνας των εκπαιδευτικών, όπου η κυβέρνηση εντείνει τα πυρά υπονόμευσής του, το λαϊκό κίνημα πρέπει να δώσει τη δική του απάντηση. Να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση, παίρνοντας στα χέρια του τη δίκαιη υπόθεση αυτής της μάχης που ανοίγει προοπτική για τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών του.

Η δυναμική του αγώνα, η συμπαράσταση που εκδηλώνεται σ' αυτόν, η αποτυχία της κυβέρνησης να στρέψει εναντίον του τμήματα γονιών και μαθητών, δείχνει ότι άρχισε μια καινούρια ελπιδοφόρα περίοδος στον αγώνα του λαού μας για τα μορφωτικά του δικαιώματα.

Ωριμάζει η απαίτηση για την ανάπτυξη ενός βαθύτερα πολιτικοποιημένου αγώνα, που θα έρχεται σε συνολική αντιπαράθεση με το στρατηγικό αντιεκπαιδευτικό σχέδιο της κυβέρνησης για προσαρμογή της παιδείας στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την πλήρη παράδοσή της στις ανάγκες της αγοράς.

Προβάλλει η ανάγκη για ένα αναγεννητικό κίνημα παιδείας, που θα εγγράφει στους στόχους του ένα συνολικό σχέδιο υπεράσπισης της παιδείας, σε μια ριζικά διαφορετική κατεύθυνση, αναπόσπαστα δεμένο με τον αγώνα για βαθιές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, ικανό να εμπνεύσει και να συνενώσει στους στόχους και τον προσανατολισμό του την εργατική τάξη και ευρύτερα τον εργαζόμενο λαό.

Στην πορεία αυτού του αγώνα, βρίσκεται η προοπτική για να αποκρουστούν νέες, χειρότερες εξελίξεις, να αποσπαστούν μικρές κατακτήσεις και να ανοίξει ο δρόμος για τις ουσιαστικές βαθιές αλλαγές που υπαγορεύουν οι σύγχρονες ανάγκες στο μέτωπο της μόρφωσης του λαού και της νεολαίας".

Απορύθμιση με "διάλογο"

"Το θέμα της ευελιξίας της αγοράς της εργασίας - στο οποίο μια μόνο πτυχή είναι η μείωση των ωρών απασχόλησης - είναι πολύ σύνθετο, γιατί εκτός από τη συγκεκριμένη πρόταση, υπάρχουν σοβαρές δυσκαμψίες σε όλο το σύστημα των ωρών εργασίας"! Μ' αυτή τη δήλωση εκπροσώπου του, "υποδέχτηκε" ο ΣΕΒ τη σκόπιμη διαρροή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ότι σχεδιάζεται η μείωση των ωρών εργασίας με παράλληλη μείωση αποδοχών. Το μήνυμα έλαβε πάραυτα ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος δήλωσε: "Η μερική απασχόληση ισχύει στην Ελλάδα από το 1990. Υπάρχει ανάγκη μιας βαθιάς τομής στην αγορά της εργασίας". Και οι δυο πιο πάνω τοποθετήσεις είναι εντελώς αποκαλυπτικές για την ουσία των μέτρων που κυοφορούνται στα κυβερνητικά επιτελεία. Μέτρα, που δε στοχεύουν πλέον σε επιμέρους ρυθμίσεις - όσο και αν εμφανίζονται κατά καιρούς έτσι - αλλά σε μια γενική έφοδο, με στόχο τη συνολική απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Μέτρα, που τορπιλίζουν τα ίδια τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζονται οι όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων και που είναι: Το κανονικό ωράριο εργασίας, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση.

Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο όπου ούτε η κυβέρνηση, ούτε πολύ περισσότερο ο ΣΕΒ κρύβουν λόγια γύρω από το στόχο που προωθούν και που δεν είναι παρά η υλοποίηση των οδηγιών του ευρωπαικού κεφαλαίου, όπως αυτές διατυπώνονται στη "Λευκή Βίβλο". Οπως επαναδιατυπώνονται στην τελευταία έκθεση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την απασχόληση, όπου επί λέξει αναφέρεται ότι: Η αγορά της εργασίας κρίνεται ακόμα ανεπαρκώς ελαστική, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το εργατικό δυναμικό τους όταν και όσο το χρειάζονται. Θέλουν εργαζόμενους στην "κάνουλα"! Να τους χρησιμοποιούν όσο και όποτε χρειάζονται! Οπως το νερό και το ηλεκτρικό! Ολα τα μέτρα, αυτά που πήραν και αυτά που πρόκειται να πάρουν, εκεί σημαδεύουν. Από τον πολυνόμο, όπου για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας το αίσχος της μερικής απασχόλησης. Από την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων. Από την πλήρη συγκάλυψη της εργοδοτικής ασυδοσίας που, με το μαχαίρι στο λαιμό, επιβάλλει σε μια σειρά εργασιακούς χώρους το όποιο μοντέλο "ευελιξίας" γουστάρει. Μέχρι τον πρόσφατο ψευδεπίγραφο νόμο για την απασχόληση που μετατρέπει το επίδομα ανεργίας σε πριμοδότηση της εργοδοσίας και - για πρώτη φορά - απαλλάσσει εργοδότες από ασφαλιστικές εισφορές για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Μέχρι τα διαβόητα "τοπικά σύμφωνα απασχόλησης". Μέχρι το επικείμενο μεγαλύτερο μεγάλο εγχείρημα για κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης...

Το πιο εξοργιστικό, το πιο ανήθικο σε όλη αυτή την επιχείρηση επιστροφής στον εργασιακό Μεσαίωνα, είναι ότι η κυβέρνηση αναζητά συνένοχους μέσα στο εργατικό κίνημα. Θέλει - λέει - να τα προωθήσει αυτά μέσω του "κοινωνικού διαλόγου"! Δυστυχώς σ' αυτή τη μεγάλη απάτη βρίσκει προσφερόμενους ανθρώπους που - κατά τα άλλα - θέλουν να περιβάλλονται με τον τιμητικό τίτλο του εκπροσώπου εργαζομένων! Επειδή είναι γνωστό πώς λειτουργεί η "πέμπτη φάλαγγα" στις γραμμές των εργαζομένων, αυτή η απάτη πρέπει να αποκαλυφθεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΚΟΑ - ΔΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Σήμερα στο "Τιτάνια" η κεντρική εκδήλωση

Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της Δίμηνης Καμπάνιας για τις γυναίκες που πραγματοποιεί η ΚΟ Αθήνας, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις γυναίκες της Αθήνας στην κεντρική εκδήλωση - συζήτηση σήμερα Τετάρτη στις 6.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ με θέμα: "Η συμμετοχή των γυναικών στο λαϊκό κίνημα".

Κεντρική ομιλήτρια είναι η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΟ Αθήνας τονίζονται τα εξής:

"Εργαζόμενη, νοικοκυρά, νέα κοπέλα

Η ανεργία, η υποαπασχόληση, οι συντάξεις πείνας, η απουσία των βρεφικών και παιδικών σταθμών, οι ελλείψεις στη δημόσια υγεία και περίθαλψη δεν είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Δεν είναι αναπόφευκτο, από τη μια να δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να τα βγάζουμε πέρα από αυτές τις πολιτικές και από την άλλη οι πλούσιοι να γίνονται ακόμα πιο πλούσιοι".

Και συνεχίζει:

"Γυναίκα της Αθήνας,

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν είναι αναγκαίο κακό, υπάρχει λύση. Η λύση είναι η πάλη ενάντια στις πολιτικές της, που μας θέλουν ακόμα πιο φτωχούς, πιο φθηνούς στην εργασία, πιο συμβιβασμένους. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες της Αθήνας σε καλούν όχι μόνο να αντισταθείς στη μοιρολατρία. Ο μόνος δρόμος είναι η συσπείρωση σε ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο πάλης των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας, της προοδευτικής διανόησης.

Ολες και όλοι μαζί να οργανώσουμε τη δική μας λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό που είναι οι αιτίες των προβλημάτων".

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Στα πλαίσια της Δίμηνης Καμπάνιας για τις Γυναίκες που διοργανώνει η ΚΟ Αθήνας, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη περιοδεία στους εργαζόμενους του Δήμου Ν. Ιωνίας στις 10.00 π. μ. με την Φρ. Κορτζίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ