ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Στόχος, ο ασφυκτικός έλεγχος των έργων

Σε αντικατάσταση υπαλλήλων του δημοσίου με εκλεκτούς της προχωρεί η διοίκηση της ΜΟΔ, χρησιμοποιώντας προσχηματικούς λόγους

Ο έλεγχος των μεγάλων έργων σε πρώτη φάση και στη συνέχεια τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, το σύνολο δηλαδή του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αποτελεί σήμερα στόχο της διοίκησης της περιβόητης Μονάδας Οργάνωσης για τη Διαχείριση (ΜΟΔ).

Πρόκειται για την επιτελική διαχειριστική ομάδα, με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, μέσω της οποίας υλοποιείται σήμερα η πιο προωθημένη μορφή ιδιωτικοποίησης του ΚΠΣ. Η αντικατάσταση και υπονόμευση των λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης, σε όλο το φάσμα των εργασιών έγκρισης επενδύσεων - ροής κεφαλαίων - αξιολόγησης - ελέγχου των έργων του ΚΠΣ, αποτελεί σήμερα το πρώτο μέλημα της ιδιωτικής αυτής εταιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια ελέγχου των έργων του ΚΠΣ από τη σημερινή διοίκηση της ΜΟΔ, γίνεται σήμερα σε δύο επίπεδα. Κατά πρώτο μέσω της αντικατάστασης των προσώπων, που απαρτίζουν σήμερα τις Γραμματείες των Επιτροπών Παρακολούθησης διαφόρων έργων, γεγονός που έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για πραξικοπηματικές ενέργειες. Το δεύτερο μεγάλο όπλο που χρησιμοποιεί σήμερα η διοίκηση της ΜΟΔ, είναι τα κονδύλια του υποπρογράμματος Τεχνικής Βοήθειας (μέσω αυτών αμείβονται οι διάφορες επιτροπές του ΚΠΣ), τα οποία διαχειρίζεται.. κατ' αποκλειστικότητα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δημιουργία της ΜΟΔ είναι καρπός δικομματικής αποδοχής και συνεννόησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ όλο το εγχείρημα έλαβε χώρα υπό την υψηλή επίβλεψη και επιστασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η "μη ικανοποιητική" προώθηση των διαδικασιών συγκρότησης της ΜΟΔ υπήρξε ένα από τα σημεία, όπου η κοινοτική επίτροπος για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης Μ. Ματίες, επικέντρωσε την κριτική της το 1995 και αυτός ήταν ο λόγος, που η Κοινότητα διατηρούσε "παγωμένο" το πρόγραμμα της τεχνικής βοήθειας, το οποίο "ξεπάγωσε" μετά την... πρόοδο που διαπίστωσαν οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις γραμματείες των επιτροπών παρακολούθησης των κοινοτικών έργων, η αντικατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων με εκλεκτούς της ΜΟΔ, γίνεται μέσω της... επαναξιολόγησης των ικανοτήτων των υπαλλήλων. Αυτό, όμως, είναι το προπέτασμα καπνού που χρησιμοποιούν, προκειμένου να προχωρήσουν σε αντικαταστάσεις μελών που χειρίζονται κοινοτικά προγράμματα από το 1988! Η επιθετικότητα μάλιστα των επιτελικών της ΜΟΔ ήταν τέτοια, ώστε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναγκάστηκε να τους φρενάρει κάπως, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων, μια και οι τελευταίοι έχουν αντιληφθεί ότι μετατρέπονται σε αναλώσιμο είδος υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Συνεχίστηκε και χτες η πτώση

Νέα "βουτιά" του γενικού δείκτη κατά 7,45% σημειώθηκε χτες στο Χρηματιστήριο, καθώς ιδιαίτερα έντονη ήταν και πάλι η εικόνα των μαζικών εντολών για πωλήσεις μετοχών. Παρά τις "καθησυχαστικές" δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, φαίνεται ότι στην οδό Σοφοκλέους όταν αποφασίσουν να "χτυπήσουν" τα κερδοσκοπικά κυκλώματα, τότε όλες οι εξελίξεις είναι πέρα για πέρα ελεγχόμενες από αυτά. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι τώρα που οι μικροί "παίχτες" εμφανίζονται πανικόβλητοι και σπεύδουν να πουλήσουν, κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους, αφού μπορούν και αγοράζουν τις ίδιες μετοχές σε φτηνότερες τιμές από ό,τι τις είχαν πουλήσει πριν από λίγες μέρες, αποκομίζοντας τα ανάλογα κέρδη.

Από τη χτεσινή συνεδρίαση αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύνολο 246 μετοχών, μόνο 19 έκλεισαν με άνοδο των τιμών τους και 222 υποχώρησαν, από τις οποίες, μάλιστα, οι 140 περίπου με τις ανώτατα επιτρεπόμενες ημερήσιες απώλειες (- 8%). Ενδεικτικό επίσης του κλίματος που επικράτησε, είναι ότι σε πολλές μετοχές η ζήτηση ήταν μηδενική, που σημαίνει ότι όσοι κάτοχοί τους ήθελαν να τις πουλήσουν δεν έβρισκαν αγοραστές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για τη φορολόγηση των εισοδημάτων βουλευτών

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η παρακράτηση φόρου για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Γενάρη 1997, από φορολογούμενους όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί, βουλευτές, συνταξιούχοι βουλευτές κλπ., βάσει των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου, καθορίζεται με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το συνολικό ποσό που λαμβάνει κάθε δικαιούχος από τις παραπάνω κατηγορίες θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται αυτοτελώς. Με την παραπάνω αυτοτελή φορολόγηση αυτού του εισοδήματος, που θα διενεργείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κατά την εκκαθάριση της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου, εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση για το εισόδημα αυτό.

Σε ό,τι αφορά στην παρακράτηση στα έξοδα παράστασης, η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

  • Αν αυτά συνυπολογίζονται μαζί σε μία κατάσταση, θα προστεθούν με τις κύριες αποδοχές (χορηγία, βουλευτική αποζημίωση κλπ.) και το άθροισμά τους θα αναχθεί σε ετήσιο εισόδημα, προκειμένου να επιλεγεί ο συντελεστής παρακράτησης, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.
  • Αν αυτά δε συνυπολογίζονται με τις κύριες αποδοχές, τότε ο παρακρατούμενος φόρος σ' αυτά τα έξοδα παράστασης θα υπολογίζεται με συντελεστή 15% στο καθαρό ποσό των εξόδων αυτών, ως προσθέτων αμοιβών.

Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Γενάρη 1997 και μετά.Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι, αν για οποιονδήποτε λόγο κατά τους προηγούμενους μήνες η παρακράτηση δεν έγινε σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, τότε η επιπλέον συνολική διαφορά φόρου του Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη 1997 θα παρακρατηθεί μαζί με τον παρακρατούμενο φόρο των αποδοχών του Απρίλη.

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Επιμένουν στην ασυδοσία για το ωράριο

Στην αξίωσή τους για άρση και του παραμικρού ελέγχου στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, επιμένουν οι μεγαλοεργοδότες του εμπορίου, επικαλούμενοι το γνωστό επιχείρημά τους, με το οποίο επιχειρούν να στηρίξουν την ασυδοσία τους, ότι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου "εξυπηρετεί τους καταναλωτές". Με σχετικές δηλώσεις του, ο Θ. Κλαουδάτος τέθηκε "για λόγους αρχής" υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι ...χάρη σ' αυτή λειτουργεί ο ανταγωνισμός στις τιμές, ενώ δεν παρέλειψε να απειλήσει και με μείωση του προσωπικού σε περίπτωση εφαρμογής της νέας "συμφωνίας κυρίων", η οποία ούτως ή άλλως, στην πραγματικότητα, δεν ισοδυναμεί με ουσιαστικούς φραγμούς στο ωράριο λειτουργίας των πολυκαταστημάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Παπαθανασίου,ο Γ. Βασιλόπουλος, της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, και ο εκπρόσωπος του πολυκαταστήματος Λαμπρόπουλος.

Διαφοροποιημένος εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης" Σπ. Σκλαβενίτης,ο οποίος δε διαφώνησε με τη νέα ρύθμιση, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν υπέρ μιας ρύθμισης που θα όριζε κλείσιμο και τη Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα.

Ακόμα 406 δισ. δρχ. για το χρέος

Το ποσό των 406 δισ. δρχ. απορρόφησε από το ευρύ κοινό το υπουργείο Οικονομικών στη δημόσια εγγραφή εντόκων γραμματίων και διετών ομολόγων χωρίς τοκομερίδια (zero coupon) την προηγούμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, από το ποσό αυτό τα 70 δισ. δρχ. αφορούσαν τίτλους zero coupon.

Οι τίτλοι των εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας εκδόθηκαν με ονομαστικό επιτόκιο 10,5% (πραγματικό 9,7%), ενώ οι τίτλοι των διετών ομολόγων χωρίς τοκομερίδια εκδόθηκαν με μέσο ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο 10,1% (πραγματικό 9,3%).

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη διάσωση της λιπασματοβιομηχανίας

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Μέτρα για τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας λιπασματοβιομηχανίας, ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με αφορμή την απόφασή της για ιδιωτικοποίηση της ΑΕΒΑΛ. Σε Ερώτηση που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από τον βουλευτή του Κόμματος Σταύρο Παναγιώτου προς την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου αναφέρεται συγκεκριμένα:

"Το λίπασμα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής. Γι' αυτό έχει σημασία η ύπαρξη φτηνού και καλής ποιότητας λιπάσματος, που είναι δυνατόν σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλίσει ντόπια λιπασματοβιομηχανία, με την εφαρμογή της σωστής πολιτικής. Ομως η κυβέρνηση δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για λύση των οξυμένων προβλημάτων της ελληνικής λιπασματοβιομηχανίας.

Στα πλαίσια της αποκρατικοποίησης, προχώρησε σε διαγωνισμό για την πώληση της ΑΕΒΑΛ (ΑΕ Βιομηχανία Αζωτούχων Λιπασμάτων), χωρίς να διασφαλίζονται οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και χωρίς να τίθενται ουσιαστικοί όροι, επιδιώκοντας απλά και μόνο να περάσει η εταιρία σε ιδιώτες.

Δεδομένου ότι εκτός των άλλων, από την ΑΕΒΑΛ ζουν 270 οικογένειες και βρίσκεται στην περιοχή της Κοζάνης, που μαραζώνει οικονομικά και τα τελευταία χρόνια η ανεργία έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Ερωτάται η κα. υπουργός:

  • Γιατί δεν παίρνει μέτρα ρύθμισης των προβλημάτων της, ώστε να συνεχίσει τη δραστηριότητά της;
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά σε ένα συνολικό πρόγραμμα εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής λιπασματοβιομηχανίας, ώστε να έχει ο αγρότης φτηνό και καλής ποιότητας λίπασμα;".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ