ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντείνεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών

Χτες στο Μεσολόγγι καταδικάστηκαν έξι αγρότες και οι δικαστικές διώξεις συνεχίζονται σήμερα στις Σέρρες, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας άρχισαν οι κλήσεις σε ανάκριση για την πρόσφατη μεγαλειώδη κινητοποίηση των αγροτών

Εντείνει η κυβέρνηση την τρομοκρατική επιχείρηση εκφοβισμού και "σωφρονισμού" των αγωνιζόμενων αγροτών, μέσω και της δικαστικής εξουσίας. Με σωρεία δικών και βαριές καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων κατά αγροτών που πήραν μέρος σε παλιότερες κινητοποιήσεις και με κλήσεις σε ανάκριση για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να κατατρομοκρατήσει τους αγρότες, ώστε να μη γίνουν νέες μεγαλύτερες κινητοποιήσεις.

Στα πλαίσια αυτά, χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου επέβαλε ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών, σε έξι αγρότες από την περιοχή της Μακρυνείας στην Αιτωλοακαρνανία,επειδή συμμετείχαν στο συλλαλητήριο καπνοπαραγωγών, που πραγματοποιήθηκε το Μάρτη του 1994! Μάλιστα, το δικαστήριο δε δέχτηκε το αίτημα τη δικαζόμενων αγροτών για αναβολή της δίκης, λόγω απουσίας των δικηγόρων τους και προχώρησε στις εξοντωτικές ποινές που προαναφέραμε.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μεθοδεύεται μια συνεχής δίωξη αγροτών από τα δικαστήρια, ώστε να συντηρείται, γι' αρκετό διάστημα, το κλίμα τρομοκράτησης. Ετσι, στην Αιτωλοακαρνανία, όπως και προηγούμενα στη Λάρισα, αντί οι κατηγορούμενοι - που για τις κινητοποιήσεις του 1994 φτάνουν περίπου τους 100 - να δικάζονται όλοι μαζί, πράγμα που γινόταν παλιότερα, δικάζονται κατά ομάδες. Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, οδηγούνται στο δικαστήριο του Μεσολογγίου κάθε Τετάρτη, πράγμα που θα επαναληφθεί πολλές φορές μέσα στο επόμενο διάστημα!

Τις μεθοδεύσεις αυτές της κυβέρνησης, καταγγέλλει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, τονίζοντας ότι η επιχείρηση τρομοκρατίας της κυβέρνησης δε θα περάσει, αλλά, αντίθετα, θα ατσαλώσει και θα μαζικοποιήσει τους αγώνες της αγροτιάς.

Στο μεταξύ δεκάδες άλλες δίκες αγροτών, που πήραν μέρος στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, περιμένουν τη σειρά τους, ενώ έχουν προηγηθεί μια σειρά από καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος αγροτών σε πολλούς νομούς της χώρας. Από την άλλη, συνεχίζονται οι κλήσεις σε ανάκριση και στη Βοιωτία οι αστυνομικές αρχές άρχισαν να καλούν σωρηδόν για απολογία αγρότες,που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Το ίδιο "σίριαλ" συνεχίζεται στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, καθώς και σε άλλες περιοχές.

Βιομηχανία διώξεων στη Μακεδονία

Πολύ γρήγορα στήθηκε αυτή τη φορά η βιομηχανία διώξεων και εκφοβισμού των αγροτών για τη συμμετοχή τους στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις σε πολλούς νομούς της Μακεδονίας. Ούτε μήνας δε συμπληρώθηκε ακόμη από τη λήξη του αγροτικού ξεσηκωμού στη χώρα και ήδη δεκάδες αγρότες καλούνται σε απολογία με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα περίπου 60 αγρότες για τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια του Απρίλη του 1994, σε τρεις δίκες που ορίστηκαν και θα γίνουν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών.Σήμερα δικάζονται 20 αγρότες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών, ενώ άλλοι 40 αγρότες θα οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε δύο ακόμη δικές που ορίστηκαν για τις 16 και τις 27 Γενάρη. Οι περισσότεροι αγρότες είναι από την επαρχία Βισαλτίας και κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '94 και τον αποκλεισμό της γέφυρας του Στρυμόνα.

Σε απολογία, επίσης, κλήθηκαν 90 αγρότες από την Πιερία για τη συμμετοχή τους στον τελευταίο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Συγκεκριμένα, κλήθηκαν 30 αγρότες από το Λιτόχωρο που συμμετείχαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο μπλόκο του Βαρικού και 60 αγρότες από το Αιγίνιο που συμμετείχαν στο μπλόκο της αερογέφυρας του Αιγινίου. Και στην Ημαθία, όμως, μπήκε το σχέδιο σε εφαρμογή. Τηλεφωνικά αυτή τη φορά κλήθηκε για να απολογηθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά άλλα περιστατικά, όμως οι αγρότες της περιοχής περιμένουν τα "ραβασάκια" από μέρα σε μέρα.

Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση υποκριτικά κάνει λόγο για ...διάλογο με τους αγρότες, αντί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα, "στήνει" για άλλοθι το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής. Ακόμα, με τα δείγματα γραφής που δείχνει, αγνοεί προκλητικά το αίτημα που έθεσε η αγωνιζόμενη αγροτιά για σταμάτημα των δικαστικών διώξεων των αγροτών.

Σε ιδιώτη το χυμοποιείο ΕΣΠΕΡΙΔΑ

Η ΑΤΕ αρνήθηκε να το παραχωρήσει στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας

Σε ιδιώτη πούλησε, τελικά, η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας το εργοστάσιο χυμοποιίας ΕΣΠΕΡΙΔΑ στην Αρτα, αντί να το παραχωρήσει στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της πόλης, η οποία είχε πλειοδοτήσει στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τη σχετική απόφαση πήρε η Διοίκηση της ΑΤΕ χτες σε συνεδρίασή της. Κατακύρωσε μετά τον τρίτο πλειοδοτικό διαγωνισμό ως μοναδικό πλειοδότη κάποιον επιχειρηματία Μάνο Γιώργο, ο οποίος πρόσφερε το ποσό των 720 εκατομμυρίων δραχμών - πέραν της αξίας των αποθεμάτων χυμού και του ταμείου της εταιρίας.

Το συνεταιριστικό εργοστάσιο πέρασε στην αναγκαστική διαχείριση και εκκαθάριση της ΑΤΕ και πέρσι βγήκε σε πρώτο πλειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο η προσφορά των δύο συμμετεχόντων κρίθηκε ασύμφορη. Επαναλήφθηκε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός προεκλογικά και συμμετείχε μόνον η ΕΑΣ Αρτας η οποία, μετά από διαβουλεύσεις με τη διοίκηση της ΑΤΕ ανέβασε την προσφορά της σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό. Κι ενώ η διοίκηση της ΑΤΕ υποσχόταν πως, αμέσως μετά τις εκλογές θα κατακύρωνε την πώληση στην Ενωση, τελικά προχώρησε σε νέο πλειστηριασμό με διαφορετικό πλαίσιο, αφαιρώντας την αξία των αποθεμάτων σε χυμό και τα μετρητά που υπήρχαν στο ταμείο της ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ. Σ' αυτό το διαγωνισμό δε συμμετείχε η Ενωση Αρτας, η οποία θεώρησε εμπαιγμό την όλη διαδικασία και ο μοναδικός πλειοδότης πρόσφερε 720 εκατομμύρια, πλην των αποθεμάτων και του ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας, για να αντιδράσει στις μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΑΤΕ. Πολύ περισσότερο που η εταιρία είναι δημιούργημα του ίδιου του συνεταιριστικού κινήματος και η καταχρέωσή του που οδήγησε στην αναγκαστική διαχείριση και την εκκαθάριση οφείλεται στην αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική.

Στο περίμενε... οι σταφιδοπαραγωγοί

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Ανταπόκριση).-

Με την υπομονή των σταφιδοπαραγωγών του νομού Ηρακλείου, "παίζουν" και φέτος οι αρμόδιοι του υπουργείου Γεωργίας, που δε φαίνεται να νοιάζονται ιδιαίτερα για τα προβλήματα που υπάρχουν στην καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης.

Τα χρήματα της στρεμματικής ενίσχυσης σουλτανίνας αναμένεται να καταβληθούν πολύ πιο καθυστερημένα φέτος, από τις προηγούμενες χρονιές. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν απαντήσει ακόμα στο αίτημα που έθεσε η κυβέρνηση για το θέμα μείωση του πλαφόν για τις πληγείσες από νεροποντές αμπελουργικές περιοχές του νομού Ηρακλείου, ώστε να γίνει δυνατόν να πάρουν επιδοτήσεις οι παραγωγοί. Το αίτημα αυτό, όπως είναι γνωστό, υποβλήθηκε από τους αγροτικούς φορείς σχεδόν αμέσως μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη, που προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στην απλωμένη σταφίδα και στις αμπελοκαλλιέργειές του νομού. Το υπουργείο Γεωργίας υιοθέτησε τις προτάσεις των παραγωγών και τις προώθησε στην αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή των Βρυξελλών, χωρίς όμως να τις στηρίξει όσο έπρεπε, για να δοθούν άμεσες απαντήσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Η κυβέρνηση δίνει υποσχέσεις αντί οδοιπορικών

Την επίλυση, εδώ και τώρα, του προβλήματος των εκτός έδρας μετακινήσεων, το οποίο η κυβέρνηση αφήνει άλυτο εδώ και 14 μήνες, ζητούν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Βάμβακος.

Το ζήτημα των οδοιπορικών θίγει για άλλη μια φορά σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Οργανισμού Βάμβακος, καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να κάνει πράξη τις επανειλημμένες υποσχέσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια των απεργιακών τους κινητοποιήσεων και να λύσει αυτή την εκκρεμότητα, ώστε να μπορούν να γίνονται οι μετακινήσεις των γεωπόνων και οι έλεγχοι στο βαμβάκι. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Βάμβακος, αφού είδαν και αποείδαν, απέχουν από τις εκτός έδρας μετακινήσεις από τις 19/12/96. Το υπουργείο Γεωργίας, όμως, αντί να δώσει λύση στο πρόβλημα, προτίμησε να στήσει "απεργοσπαστικό μηχανισμό", χρησιμοποιώντας από χτες γεωπόνους των Διευθύνσεων Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και εποχικούς για τους ελέγχους στα εκκοκκιστήρια.

Στην ανακοίνωση, επίσης, τονίζεται ότι κανένας καλοπροαίρετος δε δικαιούται ηθικά να καταλογίζει, για ό,τι συντελείται και ό,τι επιτελείται, ευθύνες στους εργαζόμενους του Οργανισμού Βάμβακος. Αυτές βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο τόσο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, όσο και τη διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος, που δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ακόμα εκφράζονται οι ευχαριστίες προς τους βαμβακοπαραγωγούς, που δε στράφηκαν εναντίον των εργαζομένων του Οργανισμού Βάμβακος, παρά τις επιχειρούμενες προσπάθειες όλων αυτών που το επιθυμούσαν.

Το ΚΚΕ για Πυροσβεστική, Αστυνομία

Αντιπροσωπεία της ΚΟ του 5ου Διαμερίσματος του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Κατσαρό,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και συζήτησε με τη διοίκηση, τους εκπροσώπους της συνδικαλιστικής οργάνωσης και τους πυροσβέστες για τα προβλήματα του Σώματος και διένειμε το φυλλάδιο του Κόμματος που αναφέρεται στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η αντιπροσωπεία διαπίστωσε ότι προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη προσωπικού, η μη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τις μεταθέσεις και τις προαγωγές, παραμένουν. Επίσης, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το 1ο Αστυνομικό Τμήμα και διένειμε το φυλλάδιο του Κόμματος που αναφέρεται στα προβλήματα των Σωμάτων Ασφαλείας. Σήμερα ο Γ. Κατσαρός θα επισκεφθεί το Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα της Τούμπας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ