Το κυπριακό πρόβλημα, για πολλούς ήδη ντε φάκτο λυμένο, από το 1974 και έπειτα αποτέλεσε το ισχυρότερο ανάχωμα, πάνω στο οποίο διαλυόταν κάθε προσπάθεια για την προώθηση διευθετήσεων στα ελληνοτουρκικά. Υπήρξε το άλλοθι για πολιτικές που κρατούσαν ανοιχτά τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, είτε για να συντηρούν την ένταση, είτε για να αποφύγουν ασύμφορες για τις ελληνικές θέσεις ρυθμίσεις.
Η πολιτική της Αθήνας για το Κυπριακό είχε οικοδομηθεί ακριβώς επάνω στην άποψη που υποστήριζε πως "η καλύτερη λύση είναι η μη λύση". Αυτός ήταν και ο ασφαλέστερος τρόπος για τη χρησιμοποίηση του Κυπριακού ως ανάχωμα για τα ελληνοτουρκικά. Ομως, η πολιτική αυτή εξάντλησε τα όριά της για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί με το πέρασμα των χρόνων η παγίωση των τετελεσμένων, που δημιούργησε η τουρκική εισβολή το 1974, ροκάνισε τις απαιτήσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και τις μετέτρεψε σε μαξιμαλιστικές, ανελαστικές και ανεδαφικές προτάσεις, οι οποίες πια δεν είναι εκ των πραγμάτων επίκαιρες. Δεύτερον, η πολιτική της Αθήνας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, όταν η αμερικανική διπλωματία αποφάσισε πως έφτασε η ώρα να επιβάλει την "τάξη" στην περιοχή, διευθετώντας τις ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες. Η Ουάσιγκτον γνωρίζει πολύ καλά, το έχει γράψει σε ανύποπτο χρόνο και ο πρώην Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Μ. Στερνς και το έχει δηλώσει ο πολύς Ρ. Χόλμπρουκ, πως για να επιβάλει μια συνολική ρύθμιση στα ελληνοτουρκικά, πρέπει να καταστρέψει το κυπριακό ανάχωμα.
Με πολύ προσεκτικές κινήσεις, οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη εγκατέλειψαν την πολιτική της "μη λύσης", δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την προώθηση ενός συμβιβασμού στο Κυπριακό, ο οποίος πολύ απέχει από τις "πάγιες θέσεις" περί βιώσιμης και προπάντων δίκαιης λύσης.
Η νέα στρατηγική επινοήθηκε από τον Α. Παπανδρέου και άρχισε να υλοποιείται ταχύτατα. Πρώτο βήμα στη νέα αυτή στρατηγική ήταν η εγκατάλειψη του ελληνικού "βέτο" για τη μη προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων δίχως την προηγούμενη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Η πάγια αυτή θέση εγκαταλείφθηκε στις 6 Μάρτη του 1995, με "αντάλλαγμα" την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Δεύτερο βήμα στη νέα στρατηγική ήταν η διακήρυξη του δόγματος για τον ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας - Κύπρου.
Είναι πια γνωστό πως οι ισχυρότεροι των Ευρωπαίων εταίρων, όπως επίσης και η Ουάσιγκτον, έχουν υπογραμμίσει σε Αθήνα και Λευκωσία πως αποκλείεται να δεχτούν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του προβλήματος. Με αυτόν τον τρόπο ο διεθνής παράγοντας κορυφώνει την πίεση προς την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, οι οποίες έχουν δημαγωγικά επενδύσει στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ. Κάτω από το βάρος αυτής της πίεσης, η οποία γίνεται εντονότερη καθώς ο χρόνος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πλησιάζει, εταίροι και Ουάσιγκτον καλλιεργούν την ιδέα για τη δημιουργία δυο ισότιμων οντοτήτων, οι οποίες θα διαπραγματευτούν την ένταξη της Ομοσπονδίας, που θα συνομολογήσουν, στην ΕΕ.
Ταυτόχρονα, το αμυντικό δόγμα και η γενικότερη ένταση, που υποθάλπεται στο νησί, παρέχουν τη δυνατότητα στην αμερικανική διπλωματία να προωθεί την ιδέα για εγκατάσταση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Κύπρο, σε αντικατάσταση των δυνάμεων του ΟΗΕ, πριν την επίλυση του προβλήματος. Με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμούν Αθήνα και Κύπρος, η Ουάσιγκτον θα προσθέσει έναν ακόμη ισχυρότατο μοχλό πίεσης στη διαδικασία για τη διευθέτηση του προβλήματος.
Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ
Δεν επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου δηλώνει η κυβέρνηση. Αποφασίστηκε η αγορά των πυραύλων S - 300
Αδιάφορη δηλώνει η κυπριακή κυβέρνηση επισήμως για την παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Χρ. Ροζάκη, επισημαίνοντας ότι δε συνιστά καμία διαφοροποίηση, ούτε επηρεάζουν όσα αφορούν την ελληνική εξωτερική πολιτική στο Κυπριακό. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σημείωσαν ότι ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα με τον Χρ. Ροζάκη, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση "εσωτερικό θέμα της Ελλάδας" και εκφράζοντας τη λύπη τους που λόγοι υγείας τον υποχρέωσαν σε παραίτηση.
Εντύπωση πάντως προκαλεί ο ισχυρισμός του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, σχετικά με το ότι "η κυπριακή κυβέρνηση δε γνωρίζει τίποτε για ύπαρξη μνημονίου Ροζάκη - Κρανιδιώτη για το Κυπριακό, ούτε για συμφωνία Ροζάκη - Κάβανο για το μορατόριουμ πτήσεων μαχητικών αεροπλάνων πάνω από την Κύπρο". Ο Γ. Κασουλίδης δε, επισήμανε πως από την πλευρά του Χρ. Ροζάκη δε διαπίστωσε "οποιαδήποτε διαφωνία όσον αφορά το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου".
Την αγορά του πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας και αεράμυνας, τύπου S-300 αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης, δίνοντας και τυπικά το "πράσινο φως" για την αγορά των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής και προέλευσης. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αγοράς με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στις αρχές της βδομάδας. Το οπλικό σύστημα, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, θα διατεθεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κύπρου για την προστασία της στρατιωτικής βάσης της Πάφου. Πάντως, χτες, οι εκπρόσωποι της κυπριακής κυβέρνησης απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, όσον αφορά το Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλ. Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε χτες "σωστή κι επιβεβλημένη" την πρόταση της Ρωσίας, για συντονισμό των ενεργειών Ευρ. Ενωσης και μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την επίλυση του θέματος, σημειώνοντας ότι από την πλευρά της Ρωσίας υπάρχει "πραγματικό ενδιαφέρον". Τη συγκεκριμένη πρόταση διατύπωσε επίσημα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο νέος πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκ. Μουράτοφ.
Για την Οικονομική Εξόρμηση της ΚΝΕ πρόσφεραν:
Καθημερινά λειτουργούν τα γραφεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ,που βρίσκονται στην οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, γραφεία 12-13 και παραμένουν ανοιχτά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από 6 έως 9 μ.μ. Σε ένταση των προσπαθειών, για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αντιστασιακών Πειραιά.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα πιο κάτω γραφεία:
ΠΕΙΡΑΙΑ: Φίλωνος 41 (9 π.μ.-12 μ. και 6 μ.μ.-8 μ.μ.) τηλ. 4124.696.
ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ: Κύπρου 68 (6 μ.μ.-8 μ.μ.) τηλ. 4925.757.
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: Ρέπουλη 16 (5 μ.μ.-7.30 μ.μ.) τηλ. 4618.180.
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Πόντου 46 (5 μ.μ.-6 μ.μ.) τηλ. 4610.362.
Συνολικά 27 λαθρομετανάστες από το Ιράκ, ανάμεσά τους και 4 παιδιά, συνελήφθησαν χτες σε ακτή της νήσου Ρω από στρατιωτικό τμήμα. Συγκεκριμένα, στις 3.30 το πρωί έγινε αντιληπτό από παρατηρητήριο ταχύπλοο τουρκικό σκάφος που αποβίβασε τους λαθρομετανάστες στη Ρω και στη συνέχεια απομακρύνθηκε με μεγάλη ταχύτητα. Λίγο αργότερα κινητοποιήθηκαν οι στρατιωτικές μονάδες της περιοχής και προχώρησαν στη σύλληψή τους. Οι μετανάστες παραδόθηκαν στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.
Τηλεγράφημα του Δ. Χριστόφια στον Φ. Κάστρο
Τηλεγράφημα απέστειλε χτες στον Φιντέλ Κάστρο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Δ. Χριστόφιας, "Η Κουβανική Επανάσταση και η Κούβα παραμένουν πηγή θάρρους και έμπνευσης όχι μόνο για τους κομμουνιστές ανά τον κόσμο αλλά και για όλους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς και ειρηνόφιλους ανθρώπους της Γης. Ο μακροχρόνιος και ηρωικός αγώνας του κουβανικού λαού για την εθνική του ανεξαρτησία και για το δικαίωμά του να επιλέγει και να καθορίζει το μέλλον του και να υπερασπίζεται την αξιοπρέπειά του, έχει καταστεί αγώνας για την υπεράσπιση αυτών των αρχών για όλους τους λαούς". Καταλήγοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σημειώνει πως "εμείς οι Κύπριοι ταυτιζόμαστε με τον αγώνα σας γιατί και εμείς αγωνιζόμαστε - με το δικό μας τρόπο - για τις ίδιες αρχές, να υπερασπίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία που παραβιάζεται από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή".
Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα του νησιού, δίνοντας και τυπικά το "πράσινο φως" για την αγορά των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής