ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εάλω και ο πολιτισμός

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η παρουσίαση, από την Β. Παπανδρέου, του νομοσχεδίου για το ξεπούλημα, στην "ιδιωτική πρωτοβουλία" του ΕΟΤ. Ηταν έγκλημα προμελετημένο η παράδοση σε μετοχικές ανώνυμες εταιρίες, όχι μόνο της ακίνητης περιουσίας και των επιχειρήσεων του ΕΟΤ, αλλά και των καλλιτεχνικών φεστιβάλ σε αρχαία θέατρα, και άλλων, ποικιλόμορφων πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Οργανισμού, νεότερους μνημειακούς και ιστορικούς τόπους. Πέρσι τέτοια εποχή, σε συνέντευξή της στα "Νέα" του Χρ. Λαμπράκη (του οποίου το Φεστιβάλ στο μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου... πάει"ασορτί" με τα ιδιωτικοποιούμενα φεστιβάλ και στους εμμέσως ιδιωτικοποιούμενους αρχαιολογικούς χώρους), η υπουργός της υποτιθέμενης "Ανάπτυξης" ήταν σαφής: Και τα φεστιβάλ του ΕΟΤ ιδιωτικοποιούνται. Γίνονται "πεδίον δόξης λαμπρόν" για έναν διευθυντή "γενικό δερβέναγα" και ομόλογο όχι του πολιτισμού, αλλά των ξένων και ντόπιων μάνατζερ, των κάθε λογής "χορηγών" και "επενδυτών" στον πολιτισμό.

Η υπουργός της "εκσυγχρονιστικής" Υπανάπτυξης στη συνέντευξή της απέκρυψε την κατάντια των ιδιωτικοποιημένων, πρώην κρατικών, φεστιβάλ σε άλλες χώρες της ΕΕ. Απέδωσε τα προβλήματα των ελληνικών κρατικών φεστιβάλ στο θεσμικό τους πλαίσιο και όχι στην παρεμβατική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, στο χρηματισμό και στις μύριες άλλες "φεστιβαλικές" αμαρτίες του ΕΟΤ. Αποσιώπησε τη χρόνια "μάχη" επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για το ποιο υπουργείο(Τουρισμού ή ΥΠΠΟ) ή άλλος φορέας θα νέμεται τα κονδύλια των φεστιβάλ. Και δεν είπε λέξη για το "μεγάλο φαγοπότι" (αστρονομικές μίζες για κάθε συγκρότημα) τα τελευταία πέντε χρόνια, με την έμμεση ιδιωτικοποίηση των φεστιβάλ και την ενοικίαση ανά βραδιά των θεάτρων (Ηρώδειου, Λυκαβηττού, Επιδαύρου, και άλλων χώρων). Δεν είπε λέξη ότι ο ΕΟΤ "πίνει το αίμα", λ.χ. των Δημοτικών Θεάτρων για μια παράστασή τους στο Λυκαβηττό. Ισχυρίστηκε, όμως, κυνικά ότι "η υπηρεσία του ΕΟΤ για τα φεστιβάλ είναι αναποτελεσματική και δυσκίνητη". Κι όσο για τις βλάβες που θα υποστούν οι μνημειακοί χώροι από την εμπορευματοποίηση των φεστιβάλ και τον προωθούμενο, τα τελευταία χρόνια, αφελληνισμό τους, καθώς πληθαίνουν τα ξένα συγκροτήματα "εκδιώκοντας" τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, "αγρόν ηγόραζεν"...

Η κυβέρνησή της και η ίδια, με το νομοσχέδιό τους, ουσιαστικά εγκληματούν κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, και λοιδορούν τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία και τους οραματιστές της ανάπτυξής της και με τα κρατικά φεστιβάλ. Φτύνουν στους τάφους εκείνων των ανθρώπων του πολιτισμού, που στις αρχές της δεκαετίας του '50, όπως ο λαός πάλευε να επουλώσει τις πληγές του, πάλευαν και αυτοί να θεραπεύσουν, αναστηλωτικά, τις τεράστιες πληγές της εγκαταλειμμένης αρχαιολογικής κληρονομιάς και να αναπτερώσουν την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία. Κάποιοι οραματιστές, τονίζοντας την υποχρέωση του κράτους να στηρίξει τον πολιτισμό και επικαλούμενοι κρατικά φεστιβάλ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πρότειναν την αναβίωση του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, με την καθιέρωση των "Επιδαυρίων" (1954) και την αξιοποίηση του Ηρώδειου, για ένα ακόμα κρατικό Φεστιβάλ και των άλλων Μουσών(θεάτρου, αλλά και μουσικής και χορού) που καθιερώθηκε το 1955. Φεστιβάλ που μεγαλύνθηκαν με χρήματα του εργαζόμενου λαού και τον τεράστιο μόχθο διακεκριμένων ανθρώπων του πολιτισμού. Φεστιβάλ, που, από τις αρχές του '60, κατέκτησαν το πλατύ ελληνικό κοινό και διεθνή φήμη. Ιδιαίτερα το Φεστιβάλ Αθηνών, με τις μετακλήσεις κορυφαίων συγκροτημάτων αρχικά από την ΕΣΣΔ και σταδιακά και άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Φεστιβάλ, των οποίων η ιστορία, η φήμη και υποδομή, με το νομοσχέδιο γίνεται τρόπαιο της απολίτιστης "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", που από το 1998 θα κραυγάζει θριαμβικά "εάλω και ο πολιτισμός".

ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Γκρίζα ζώνη γύρω από τα Ιμια

Αμήχανη η ελληνική κυβέρνηση, βλέπει την αμερικανική διπλωματία να συμβάλει στην παγίωση γκρίζων περιοχών στο Αιγαίο

To - αμήχανο - χαμόγελο στην Αθήνα, κράτησε μόλις τέσσερις ώρες, και ευτυχώς για την ελληνική κυβέρνηση, λόγω της προχωρημένης ώρας, ελάχιστοι το παρατήρησαν. Τα πράγματα, ωστόσο, μπήκαν στη θέση τους όταν ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κεν Μπέικον εξέδωσε αργά προχτές το βράδυ διορθωτική ανακοίνωση με την οποία ανέτρεψε την ουσία των όσων είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου, γύρω από την κυριαρχία των βραχονησίδων Ιμια.

"Κατά τη διάρκεια της σημερινής (προχτεσινής) ενημέρωσης εσφαλμένα είπα ότι το νησί του Αιγαίου Ιμια βρίσκεται υπό ελληνική κυριαρχία", αναφέρει στη διορθωτική ανακοίνωσή του ο Κεν Μπέικον.

"Στην πραγματικότητα η κυριαρχία αυτού του νησιού βρίσκεται υπό αμφισβήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αποτελεί πάγια πολιτική των ΗΠΑ να μην παίρνουν θέση σε συγκρουόμενες διεκδικήσεις κυριαρχίας ή αμφισβητήσεις συνόρων άλλων κρατών. Πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική μας, βοηθά να ενεργήσουμε, όπου πρέπει, για να διευκολύνουμε την επίλυση τέτοιων διαφορών(disputes)", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Κεν Μπέικον και συμπληρώνει: "Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε την 1η Φεβρουαρίου 1996 ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν την κυριαρχία αυτής της συγκεκριμένης βραχονησίδας. Αποφασίσαμε, μετά από σκέψη (reflection) ότι δε θα προκηρύξουμε (proclaim) την άποψή μας σε ό,τι αφορά την κυριαρχία".

Το "χαμόγελο" της ελληνικής κυβέρνησης για την κατ' αρχήν θετική γνωμοδότηση επί της κυριαρχίας της Ελλάδας στις νησίδες των Ιμίων του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου πάγωσε, όπως ήταν φυσικό από τη διορθωτική δήλωση. Ηταν άλλωστε, αναμενόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση, στην ουσία, έχει αναγορεύσει σε κριτή την αμερικανική διπλωματία και μάταια περιμένει θετικές γνωμοδοτήσεις για θέματα που αφορούν στην κυριαρχία της χώρας, από τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα αμερικανικά συμφέροντα και επιδιώξεις στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά με "ικανοποίηση" αντιμετωπίζει η Αγκυρα τη διορθωτική ανακοίνωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου Κεν Μπέικον. Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι "δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τις δηλώσεις του κ. Μπέικον, οι οποίες βρίσκονται σε αντίφαση με την επίσημη θέση της αμερικανικής διοίκησης για το θέμα των βραχονησίδων Κάρντακ".

"Αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση τη δεύτερη αυτή ανακοίνωση και ελπίζουμε ότι στο μέλλον οι Αμερικανοί αρμόδιοι θα συμπεριφέρονται με περισσότερη προσοχή και επιμέλεια σ' αυτό το θέμα που είναι πολύ σημαντικό και ευαίσθητο για μας", καταλήγει η τουρκική ανακοίνωση. Η Αγκυρα, πριν την έκδοση της ανακοίνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε δραστήρια και επέδωσε διάβημα προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνει η ανασκευή των δηλώσεων.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, επιχείρησε να ανακαλύψει "θετικά στοιχεία" από το όλο θέμα. "Η θέση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, από διάφορους φορείς, έχει κατ' επανάληψη εκφραστεί, για το θέμα αυτό, σε διάφορες ευκαιρίες", είπε ο υπουργός και επεσήμανε ότι "στη δήλωση την οποία έκανε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι, όταν υπάρχει φαινόμενο διενέξεων μεταξύ γειτονικών χωρών, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το ότι μπορεί να έχει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, δεν επιθυμεί να γνωστοποιεί δημοσίως τη θέση αυτή". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός Τύπου υποστήριξε πως "για το θέμα αυτό, από τις αρχές του 1996, όταν για πρώτη φορά εκδηλώθηκε η αμφισβήτηση αυτή, από την πλευρά της Τουρκίας και στη συνέχεια εκδόθηκαν χάρτες της περιοχής, που συμπεριλαμβάνουν τις νησίδες αυτές με διπλή ονομασία, την ελληνική και τη χρησιμοποιούμενη από τους Τούρκους, φθάσαμε, τώρα τελευταία, στην έκδοση χαρτών οι οποίοι αναφέρονται στις νησίδες με την ελληνική ονομασία τους και τις συμπεριλαμβάνουν στην ελληνική επικράτεια. Αυτή η αλλαγή, την οποία πρέπει να επισημάνουμε, γιατί μέχρι τώρα δεν το κάναμε, είναι αρκετά σημαντική".

Οσο για τη διορθωτική δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Τύπου θέλησε να την υποβαθμίσει. "Μα, είναι δήλωση η οποία έχει γίνει και στο παρελθόν, είπε. Δε γίνεται για πρώτη φορά διατύπωση τέτοιας θέσης απ' την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ισα ίσα, η διατύπωση της πρώτης θέσης ήταν το κάτι καινούριο".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατό η κυβέρνηση να ζητά τη συνδρομή για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, μιας χώρας που δε σέβεται ούτε τους χάρτες της, ο Δ. Ρέππας, με περιφραστικό τρόπο ευχαρίστησε την αμερικανική εξωτερική πολιτική, λέγοντας ότι, "όπως και άλλες μεγάλες χώρες, έτσι και οι ΗΠΑ, σε πολλές περιπτώσεις, με τη δική τους παρέμβαση έχουν βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα τα οποία ταλάνισαν, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τον πλανήτη μας, την ήπειρό μας αν θέλετε να είμαι πιο συγκεκριμένος. Είχαν, δηλαδή, μία πολύ ωφέλιμη πολιτική συμμετοχή και συμβολή στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων"!

CIA κατά ΤΣΕ

Από αύριο Κυριακή, 22 του Ιούνη, η στήλη δημοσίευσης βιβλίων του "Ριζοσπάστη", θα φιλοξενεί σε συνέχειες το βιβλίο των Αδίς Κουπούλ και Φρόιλαν Γκονσάλες, CIA ΚΑΤΑ ΤΣΕ. Ενα πραγματικό ντοκουμέντο, στο οποίο παρουσιάζονται για πρώτη φορά, με απόλυτο σεβασμό στα γεγονότα, οι λεπτομέρειες της σύλληψης του Τσε, οι τελευταίες ώρες του, ποιοι και πώς πήραν την απόφαση για τη δολοφονία του, οι επιπτώσεις του εγκλήματος, το παρελθόν των πρακτόρων της CIA κουβανικής καταγωγής. Παρουσιάζονται επίσης ο ρόλος και η δράση της CIA στη Βολιβία, καθώς και το ημερολόγιο του μεγάλου επαναστάτη στην ίδια χώρα και οι συνέπειες που προκάλεσε η δημοσίευσή του. Οι εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή" φρόντισαν πραγματικά να πλουτίσουν τη βιβλιογραφία στην Ελλάδα με την έκδοση αυτού του πολιτικοϊστορικού βιβλίου και δίνουν την ευκαιρία στην εφημερίδα μας να σας το προσφέρει ως ανάγνωσμα.

Στη γιορτή του ΚΚ Βελγίου

Αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βελγίου, ο Λάμπρος Τσελίκας,μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, για να πάρει μέρος στη γιορτή της εφημερίδας του ΚΚ Βελγίου "Η κόκκινη σημαία" (LE DRAPEAU ROUGE).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ